Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 22-a de peste an

Dt 4,1-2.6-8; Iac 1,17-18.21-22.27; Mc 7,1-8.14-15.21-23

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Liturgia cuvântului din duminica de astăzi tratează despre legea divină, de aceea să aprofundăm în minutele următoare acest subiect de maximă importanță pentru viața noastră creștină.

Dumnezeu, creându-l pe om după chipul și asemănarea sa și voind ca omul să trăiască viața sa divină, a sădit în inima lui legea sa eternă, pe care noi o numim legea naturală-morală. "Fă binele și fugi de rău", "Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face"; iată doar două principii ale acestei legi, gravate în inima omului. Însuși filozoful Kant recunoaște forța acestei legi când spune: "Două lucruri umplu inima de admirație: cerul înstelat și legea morală din noi".

În urma păcatului strămoșesc, însă, această lege morală sădită de Creator în inima omului, a fost în mare parte sufocată, de aceea, așa cum citim în prima lectură de la Liturghia de astăzi, Dumnezeu reînnoiește această lege morală și o promulgă prin Moise poporului său, pentru ca acest popor să devină un popor înțelept și priceput și un neam mare".

În decursul timpului însă, israeliții vor reține din lege doar prescrierile externe și se vor ghida după tradițiile bătrânești. Astfel, cum citim în evanghelia de astăzi, fariseii și toți iudeii nu mâncau dacă nu-și spălau mâinile cu grijă, dacă se întorceau de la piață nu mâncau până ce nu se purificau, spălau paharele, oalele și vasele de bronz. Veți spune că făceau foarte bine, pentru că puneau în practică măsuri de igienă, da, dar ei credeau că prin aceasta fac un act de religiozitate, că împlinesc Legea.

În evanghelia de astăzi, Isus condamnă acest formalism, spunând că în fața lui Dumnezeu contează în primul rând dispoziția interioară, adică ce este în inima omului. Isus a zis: "Acest popor mă cinstește cu buzele, însă cu inima lui este departe de mine. În zadar mă cinstesc propunând învățături care sunt doar porunci ale oamenilor. Lăsând porunca lui Dumnezeu, voi țineți tradiția oamenilor". Și în continuare Isus a zis mulțimilor: "Nu este nimic în afara omului care, intrând în el, să-l facă impur, însă cele care ies din om, acelea îl fac pe om impur. Căci din inima omului ies gândurile rele, desfrânările, furturile, crimele, adulterele, lăcomiile, răutățile, înșelăciunea, desfrâul, ochiul rău, blasfemia, îngâmfarea, necugetarea. Acestea îl fac pe om impur!".

Scrisoarea sfântului Iacob din cea de-a doua lectură accentuează același adevăr: "Adevărata religiozitate constă în a veni în ajutor celor nenorociți și a se păstra neatins de corupția lumii".

Așadar Isus spune un "nu" categoric formalismului, laturii exterioare a legii și un "da" limpede laturii interioare a Legii, a esențialului. Isus ne mai arată că totul trebuie făcut din iubire, iubirea trebuie să prevaleze, în împlinirea Legii. De asemenea ne învață că trebuie să împlinim cuvântul, nu numai să-l ascultăm.

În lumina învățăturii lui Isus despre Lege, ne punem întrebarea: "Respectăm noi legile divine și bisericești?".

Și dacă le respectăm, cum le respectăm? Vedem noi latura interioară a Legii? Nu cădem de multe ori și noi într-un formalism dăunător? Venim la biserică, venim la sacramente, ținem zilele de post, dar de multe ori fără convingere, fără inimă, facem totul doar de ochii lumii, ca să nu fim arătați cu degetul!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ca să nu cădem în păcatul fariseilor, să reținem în mod practic câteva norme cu privire la lege, pentru viața noastră creștină și anume.

1. Să respectăm legile lui Dumnezeu și ale Bisericii. Să fim, cum zicea sfântul Iacob în a doua lectură, "împlinitori ai cuvântului, și nu numai ascultători, înșelându-ne pe noi înșine". Dacă suntem obligați să ținem legile civile, cu atât mai mult, legile divine și bisericești.

2. Să ținem legile divine și bisericești din iubire față de Tatăl ceresc, și atunci, cum zicea sfântul Ioan evanghelistul, poruncile lui Dumnezeu nu sunt grele.

Într-un sat de-al nostru, într-o zi o fetiță de vreo 10 anișori, ducea în spate un copilaș. Un trecător, văzând-o i-a zis: "Fetițo, nu e prea greu copilul din spatele tău?". Nu e greu, a răspuns fata, pentru că el este fratele meu!" Tot așa, și în viața noastră creștină, dacă împlinim Legea din iubire față de Dumnezeu, totul este atât de ușor, atât de plăcut!

3. Să împlinim Legea, mai ales legea dragostei față de aproapele, cu orice preț, chiar până la eroism, până la jertfa supremă.

Într-una din zile sfântul Martin, care era militar în armata romană, la porțile unei cetăți a văzut un cerșetor aproape gol în timp de iarnă. A coborât de pe cal, a tăiat jumătate din mantaua sa militară și l-a acoperit pe acel sărman.

Într-o noapte a anului 1928, un incendiu groaznic a izbucnit într-un orfelinat din San Antonio din Texas. Surorile de caritate din orfelinat s-au luptat cu flăcările minute în șir, i-au salvat pe toți copii de acolo, dar șase dintre ele, împreună cu superioara, și-au găsit sfârșitul în flăcări. Ziarele americane au scris cu acea ocazie că un astfel de eroism nu mai cunoscuse America, și că numai Isus poate să insufle oamenilor atâta curaj și eroism.

Către sfârșitul secolului al XIX-lea, un tânăr preot belgian, numit Damian, părăsește patria natală și merge în insulele Hawai, într-o insulă numită Molokai, unde zăceau sute de leproși și a construit pentru ei un lazaret, după toate cerințele civilizației. În cele din urmă, el însuși se îmbolnăvește de lepră și moare!

Și pildele ar putea continua.

În final ne punem întrebarea de ce trebuie să punem în practică legea lui Dumnezeu cu atâta generozitate?

Pentru că în felul acesta punem în practică poruncile lui Dumnezeu, învățătura lui Isus, iar, înainte de toate, aducem slavă lui Dumnezeu.

În Evul Mediu, un pelerin care se îndrepta spre un sanctuar, a întâlnit în drumul său o carieră de piatră. A văzut acolo oameni care munceau din greu, cioplind piatra. S-a oprit și a întrebat pe un muncitor istovit de muncă. "Ce faci?" "Nu vezi?", răspunse omul gârbovit. Mor de oboseală". Întrebă apoi pe un alt muncitor. "Ce faci, de ce muncești?" "Nu vezi?, muncesc să-mi întrețin familia", răspunse omul. Se opri apoi în fața altui muncitor și-l întrebă și pe acesta. "Ce faci, de ce lucrezi?" "Nu vezi?", răspunse omul, zâmbind cu mândrie. Construiesc o catedrală. Și cu brațul arătă spre vale unde se înalță o mare construcție, plină de coloane, arcuri și capiteluri, ce se înălțau spre cer!"

Iată, prin munca noastră, prin împlinirea legii, noi aducem slavă lui Dumnezeu și suntem noi înșine mai fericiți. Da, suntem noi înșine mai fericiți, cum era acel om care muncea pentru construcția unei catedrale. Împlinind poruncile lui Dumnezeu avem numai avantaje. În primul rând ne iubește Dumnezeu. "Pe cel care dă cu dărnicie îl iubește Domnul", zice apostolul Paul. În al doilea rând, împlinind legea Domnului, devenim cu adevărat bogați, cum găsim în primul psalm. "Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioșilor și în calea păcătoșilor nu a stat, și pe scaunul necredincioșilor n-a șezut. Ci în legea Domului e voia lui, și la legea lui va cugeta ziua și noaptea. Și va fi ca un pom sădit lângă izvoarele apelor, și care-și va da rodul său la vreme potrivită; și frunza lui nu va cădea, și toate câte va face vor spori".

Mai mult, împlinind legea Domnului, cu generozitate, dobândim viața veșnică. Într-o zi un tânăr l-a întrebat pe Isus "Învățătorule, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" Și Isus i-a zis: "De vrei să intri în viața veșnică păzește poruncile". Iar întru-un alt loc Isus zice: "Nu tot cel ce-mi zice mie Doamne Doamne, va intra în împărăția cerurilor, ci acela care face voia Tatălui meu care este în ceruri".

Fraților preaiubiți, să nu uităm aceste gânduri despre legea divină și să le punem în practică. Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin.

30 august 2015

Pr. Ieronim Budulai


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
497 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 22-a de peste an:

Anul B
3 septembrie 2006 - Pr. Iosif Comorașu
30 august 2009 - Pr. Ștefan Babiaș
2 septembrie 2012 - Pr. Felix Măriuț
2 septembrie 2018 - Pr. Alin-Benone Conțu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat