Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 20-a de peste an

Prov 9,1-6; Ef 5,15-20; In 6,51-58

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Un scriitor din secolul trecut, Saint Exupéry, a scris următoarele cuvinte: "Este nevoie ca Dumnezeu să fie mai real decât pâinea în care se înfing dinții noștri". Cu aceste cuvinte voia să exprime un sentiment care este în noi, toți, și anume: Nu avem nevoie deloc de un Dumnezeu îndepărtat, de un Dumnezeu absent, de un Dumnezeu la care se ajunge greu și chiar de un Dumnezeu care să fie numai o idee, un concept, un principiu filozofic. Nu! Ce să facem cu un astfel de Dumnezeu? Avem nevoie de un Dumnezeu care să fie viu, un Dumnezeu - ca să spunem așa - atât de cotidian, atât de familiar, încât să devină ca pâinea pentru viața noastră.

Credința noastră, educată de cuvântul lui Dumnezeu, ne spune că această dorință a noastră nu a rămas neascultată, ci s-a realizat; s-a realizat prin prezența lui Cristos. Cristos este Fiul lui Dumnezeu care se face trup, care se face creatură, ca unul dintre noi. Cristos, ne-a spus tot Evanghelia după sfântul Ioan, este Fiul lui Dumnezeu care se face pâine pentru noi. Așadar, nu mai este un Dumnezeu îndepărtat, care trebuie căutat pe căi secrete sau prin rituri complicate, rituri rezervate doar câtorva. Nu! Este un Dumnezeu care se oferă ca un pic de pâine, un Dumnezeu disponibil, până acolo încât devine comestibil. Se poate înțelege, deci, pentru ce, dacă există un răspuns pe care Dumnezeu îl așteaptă din partea noastră, acest răspuns trebuie să ia forma mâncării, a mânca.

Să încercăm să examinăm, pe scurt, cuvintele care în evanghelia de astăzi sunt cele mai puternice, cele mai descumpănitoare, cele care au zguduit sensibilitatea iudeilor și care pot zgudui și sensibilitatea noastră: "Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu". Verbul grec, tradus cu "a mânca", este de un realism și mai puternic. Înseamnă "a mesteca". Trebuie spus, de la bun început, că a mânca acest trup înseamnă a mânca prezența lui Cristos. Noi suntem obișnuiți să opunem carnea și trupul, să le opunem sufletului și spiritului. În schimb, pentru conaționalii lui Isus, cuvântul trup indica creatura umană în aspectul ei concret, în fragilitatea ei: ființa umană care merge, care acționează, care vorbește, care iubește, care suferă. Acesta era, de altfel, sensul faimoasei expresii, tot din Evanghelia după sfântul Ioan, "cuvântul s-a făcut trup". A mânca trupul lui Cristos, a mesteca acest trup înseamnă a intra cu Cristos în raportul cel mai strâns posibil, cum este raportul existent între hrană și viața noastră. Înseamnă a trăi o unire, nu de ordin intelectual, o unire care poate să existe, de exemplu, între un învățător, un maestru și un discipol. Nu! Noi intrăm într-o unire de ordin vital. Nu mai este distanță între Cristos și noi. Cristos ni se oferă nouă. Noi asimilăm prezența sa, așa încât putem să spunem împreună cu apostolul Paul: "Nu mai trăiesc eu, Cristos trăiește în mine". Acel Isus care îi iubea pe copii, care îi provoca pe cei orgolioși, acel Isus care se înduioșa de orice suferință, nu este pentru noi o imagine care trebuie căutată în trecut sau căutată într-un cer îndepărtat, ci este o prezență vie și reală. Ca o pâine în care ne înfingem dinții foamei noastre.

Cuvintele lui Isus mai adaugă ceva. Isus nu spune numai "Cine mănâncă trupul meu", ci adaugă: "Cine bea sângele meu". Se pare că această distincție între trup și sânge vrea să facă aluzie la titlul de moarte pe care Isus o înfrunta, o moarte îndurată nu ca pe o fatalitate, ci o moarte jertfelnică, acceptată ca un act de ofrandă. De aceea, mâncând trupul său și bând sângele său, noi intrăm în comuniune cu Cristos care s-a dat la moarte din iubire. Intrăm în comuniune cu acea iubire care l-a făcut să moară și să învie.

Ce putem înțelege noi din tot acest discurs al lui Isus despre necesitatea de a mânca trupul său și de a bea sângele său? Ar trebui, cel puțin, să înțelegem că pentru creștini orice problemă religioasă ajunge la această întrebare sau, mai bine zis, la această serie de întrebări: Ce reprezintă Isus Cristos pentru viața mea? Cum trăiesc eu prezența lui? Cum mănânc această prezență a lui?

Există un moment în care, în mod sacramental, este posibil astăzi să mâncăm trupul lui Cristos și să bem sângele său, și este momentul euharistic. Unul care nu are darul credinței, văzând șirul lung de oameni care se apropie de Sfânta Împărtășanie, poate să ridice diferite obiecții. Să spună: Ce fac aceștia? Cum este posibil ca o persoană inteligentă, o persoană evoluată, o persoană modernă, să iasă din bancă pentru ca să meargă să ia o bucată mică de pâine? Dacă e vorba de un rit magic, atunci totul se explică. Dar dacă, așa cum pretind ei, e vorba de a intra într-un raport cu Dumnezeu, de a mânca trupul lui Cristos, cum pot ei să aibă acest curaj? Cum este posibil să se considere vrednici de un fapt așa de mare, așa de supraomenesc?

Obiecții... Aceste obiecții dau de gândit. Și e bine. Că ne constrâng să ne gândim. Noi, dacă avem un pic de credință, ar trebui să fim gata să răspundem la aceste obiecții, chiar cu sentimentul cunoștințelor noastre sărace. Cum să răspundem? Pentru mine acesta nu este un rit magic. În acea pâine mică există o prezență, în acea pâine mică strălucește pentru mine un semn, semnul unui Dumnezeu care se dăruiește pentru viața lumii. De acest dar eu nu mă simt vrednic. Așa încât aș vrea să mărturisesc mereu nevrednicia mea. Sunt conștient, mai degrabă, că primind trupul și sângele lui Cristos, care s-a dăruit din iubire, eu împărtășesc aceeași pasiune a lui de a dărui, de a sluji, de a iubi până la sfârșit. Și în acest mod, eu am încredere că intru, puțin câte puțin, în viața veșnică, care nu este altceva decât însăși viața lui Dumnezeu, o viață de iubire preacurată și de dăruire veșnică. Amin.

16 august 2015

Pr. Mihai Pătrașcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
349 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 20-a de peste an:

Anul B
20 august 2006 - Ep. Aurel Percă
16 august 2009 - Pr. Alois Hîrja
19 august 2012 - Pr. Marius Adam
19 august 2018 - Pr. Cristinel Fodor

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat