Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 19-a de peste an

1Rg 19,4-8; Ps 33; Ef 4,30-5,2; In 6,41-51

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Într-o zi de duminică trei prieteni se întâlnesc după câțiva ani de zile și s-au așezat în jurul unei mese, și cu o sticlă de vin desfăcută și-au ridicat paharele. Unul dintre ei îi întreabă pe ceilalți: "Prieteni, când priviți la această sticlă, la ce vă gândiți?". Primul, răspunzând, zise: "O sticlă de vin roșu, dintr-un sortiment bun și rafinat". Al doilea răspunde: "O sticlă de vin roșu, bun, așa cum ne plăcea nouă să bem". Cel care a adresat întrebarea, însă, răspunde: "Pentru mine, această sticlă de vin roșu dintr-un sortiment bun și rafinat, așa cum ne plăcea nouă să bem, este semnul că încă suntem prieteni și că dincolo de trecerea timpului avem atât de multe de împărțit lângă o sticlă de vin".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi este duminică, și asemenea acestor trei prieteni stăm și noi în catedrala din Iași, așezați, strânși în jurul altarului, pe care peste câteva momente se vor așeza pâinile și vinul, semnele prieteniei și comuniunii noastre, atât între noi cât și între noi și Dumnezeu. Aș dori să adresez și eu o întrebare asemănătoare discuției dintre acești prieteni: "Dragi prieteni, de aici și de departe, când participați la Sfânta Liturghie, când se așază pe altar pâinea și vinul, la ce vă gândiți? Care sunt lucrurile care vă vin în minte?". Ar fi puțin anormal să lăsăm un moment de liniște ca să primim câteva răspunsuri, dar, cred, în sine, fiecare a răspuns deja.

Astăzi permiteți-mi să încep împreună cu dumneavoastră să dau un răspuns la această întrebare. Fragmentul pe care l-am ascultat, din capitolul al șaselea al Evangheliei lui Ioan, este încadrat încă din primele versete în Galileea, regiunea de baștină a lui Isus, și în apropierea sărbătorii Paștelui, amintind prin înmulțirea pâinilor de mana venită din cer în pustiu pentru hrana iudeilor.

Cel ce participă la Sfânta Liturghie este contemporan cu Isus, aproape de el și primește pâinea vieții. Dar pentru a primi acest dar trebuie să creadă că Isus este pâinea cerească și să se ridice asemenea lui Ilie, din prima lectură, să o primească, să o consume, pentru a obține mântuirea. Ascultați cu atenție cuvintele din prima lectură: "Iată, un înger l-a atins și i-a spus: Ridică-te și mănâncă". Îngerul îl îndeamnă: ridică-te. Este datoria ta să te ridici, să nu mai stai în atitudine de renunțare și descurajare. Câți dintre cei care sunt la masa lui Isus se mai ridică și vor mânca? Dumnezeu dă, dar lasă și omul să colaboreze la această mântuire.

Dacă tot a trecut timpul bacalaureatului, îmi aduc aminte de o întâmplare în care un preot, marți, la sfântul Anton, după examenul de bacalaureat, a primit vizita unei bunicuțe ce venea să plătească în fiecare marți rugăciune pentru reușita nepoatei sale. Bunicuța, de cum a intrat pe ușă, i-a spus: "Părinte, să știți că am început să mă îndoiesc de puterea sfântului Anton!". "Dar ce s-a întâmplat, bunică?" "Nepoata mea a picat examenul". "Dar i-ați transmis mesajul meu să învețe, cel puțin o parte din subiecte?" "Nu, părinte, nu am avut curaj să-i spun, pentru că nu mă ascultă". Săraca nepoată nu a învățat niciun subiect, însă bunica voia ca ea să ia examenul.

De câte ori nu ne aflăm și noi în fața altarului lui Dumnezeu, așteptăm harurile sale, dar nu suntem în stare să ne ridicăm, să participăm și noi, să mâncăm o pâine a vieții ce ne așteaptă pe masa de altar, dar la care, asemenea lui Ilie, privind de departe, din cauza oboselii, din cauza greșelilor și a păcatelor noastre. Drumul vieții e greu, e presărat de încercări și ispite, în care uneori cădem: salariul mic, facturile mari; nedreptatea de la locul de muncă; lipsa unui trai decent pentru tine și pentru copiii tăi. Sunt atâtea motive de descurajare, de cădere și de îndepărtare de ceea ce este sfânt și bun. Avem nevoie să ne ridicăm. Dați-mi voie să cred că acest gest de a te ridica nu reprezintă doar o mișcare spre ceva, ci și un semn de respect față de darul lui Dumnezeu, un semn al respectului de sine, ca fiu al lui Dumnezeu. În fața unui șef de stat, în fața unei persoane importante te ridici. Și atunci ne întrebăm: Dar noi, cum stăm înaintea lui Isus?

De pe buzele lui Isus întâlnim și această afirmație: "Dacă mănâncă din această pâine va trăi în veci". Orice om, pentru a trăi are nevoie de hrană. Hrana, mai întâi este pregătită, apoi consumată și se transformă în energie pentru trupul omului. Acest lucru se întâmplă atât din punct de vedere fizic, cât și supranatural. Pentru ca omul să fie sănătos i se recomandă să evite alimentele alterate sau cu prea multe E-uri. Într-un cuvânt, cele nesănătoase. Omul se transformă. În funcție de ceea ce consumă el este sănătos sau devine bolnav. La ce ne invită Isus atunci când trebuie să-l consumăm? Atât la a primi trupul său, pâinea de pe altar, ca hrană, cât și la a primi în noi modul lui de a fi, de a ne transforma pe deplin în el. Prin botez am fost încorporați în trupul mistic al său, dar devenim tot mai asemănători dacă ne hrănim cu el și ne însușim viața lui.

Lectura a doua, din Scrisoarea către Efeseni, ne spune că dintre creștini trebuie să dispară orice amărăciune, furie, mânie, răcnet, blasfemie și răutate. A ne hrăni și a fi ai lui Cristos. Iată garanția vieții veșnice, dar și a vieții pe deplin umane creștine autentice.

Câți dintre noi ne mai asemănăm cu Isus, care se sacrifică pentru cei dragi, pentru cei apropiați, pentru cei care au nevoie? Permiteți-mi o mică paranteză cu privire la relația cu ceilalți. Legându-mă de cuvintele sfântului Paul, în viața de zi cu zi ne scuzăm și punem pe seama slăbiciunii noastre greșelile și păcatele, dacă cei incriminați suntem noi. Dar dacă un frate de-al nostru, celălalt, greșește, suntem foarte repede de acord că el este vinovat. Dacă nu ne-a răspuns, dacă se uită lung și cruciș la noi, atunci îl privim ca pe un dușman. Dar ce înseamnă dușman? DEX-ul spune așa: "Persoană care are o atitudine ostilă, răuvoitoare față de cineva sau față de ceva". Să analizăm puțin: "Persoană care are o atitudine ostilă". Să presupunem că vecinul meu de două zile nu mă mai salută pentru că am avut o discuție puțin în contradictoriu, și de atunci nu mă mai suportă. El are o atitudine ostilă față de mine. Atunci el este, conform dicționarului, dușmanul meu. El are o atitudine ostilă față de mine. Atunci, el, fiind dușman, mă determină și pe mine să am o atitudine ostilă față de el. Mă surprinde rezultatul. De fapt, eu sunt dușmanul fratelui meu. Mă opresc, îmi revăd calculul și analizez. Cred că am greșit undeva. Cum adică, eu să fiu dușmanul cuiva? Nu e corect. Poate nu ți se pare corect, dar logic este. Orice dușman își are dușmanul său atât timp cât acesta se comportă cu ostilitate.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Atunci când mâncăm din aceeași pâine, orice urmă de ostilitate cade. Ne apropiem, frângem pâinea și toate neînțelegerile noastre cad. Suntem o familie în jurul aceleiași mese. Există astăzi, acum, în inima noastră urmă de ostilitate? Ce-ți spune ție faptul că ești în fața aceleiași pâini și în fața aceleiași cupe cu vin? Suntem de acord că mult prea repede devenim dușmani unii altora?

Isus încheie evanghelia de astăzi cu aceste cuvinte: "Pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii". E pâinea ce se frânge pentru viața întregii lumi, nu doar pentru viața mea, ci pentru viața tuturor. Este utilă și pâinea feliată, care a apărut din ce în ce mai mult, dar tinde să înlocuiască pâinea aceea întreagă, din care membrii aceleiași familii rupeau bucată cu bucată. Ne-am obișnuit fiecare cu felia lui și nu știm să mai împărțim din pâinea noastră. O lume tot mai tehnică și sistematizată ia locul lumii pline de generozitate. Maica Tereza de Calcutta povestește această întâmplare. Într-o zi a oferit o pâine unei familii. Această pâine a rupt pâinea în jumătate și a dus unei alte familii care nu mai mâncase de câteva zile. Mare i-a fost mirarea când, și această familie, a rupt jumătate din bucata primită și a dat-o mai departe unor copii care sufereau și ei de foame. Aceasta este adevărata împărtășire: să dai din ceea ce ți se pare necesar, pentru a oferi celui care duce lipsă. Ne-am obișnuit să punem pâinea pe masă și să o mâncăm singuri. Ne-am obișnuit să trăim credința singuri și să nu o mai împărtășim.

O pâine se așază pe altar, astăzi, la Sfânta Liturghie, și se jertfește și se frânge pentru toți. Aș vrea să ne întrebăm: Ne vom mai ridica noi pentru a o primi și a o mânca? Și mâncând-o, o vom asimila și vom deveni mai asemănători cu Cristos? Fiind mai asemănători cu Cristos, va dispărea dintre noi orice amărăciune, furie, mânie, răcnet, blasfemie și răutate? Vom împărți cu toții această pâine venită pentru viața lumii ce continuă în veșnicie? Dacă da, atunci, dragi prieteni, prezenți în catedrala din Iași sau aproape de postul de Radio Iași, mă voi bucura să ridic împreună cu voi această pâine, să o frâng și să o împart. Mă voi bucura să ridic împreună cu voi această cupă și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru acest mare dar, de a fi prieteni între noi și de a avea încă multe de împărțit.

Și, totuși, la sfârșitul acestei predici vă mai întreb odată: Când priviți această pâine, la ce vă gândiți?

9 august 2015

Pr. Florin Sescu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
339 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul B
13 august 2006 - Pr. Egidiu Condac
9 august 2009 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
12 august 2012 - Pr. Petru Chelaru
12 august 2018 - Pr. Claudiu Robu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat