Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 13-a de peste an

Înț 1,13-15;2,23-24; Ps 29; 2Cor 8,7.9.13-15; Mc 5,21-43b

Într-o lume în care moartea are întotdeauna ultimul cuvânt, cel puțin deocamdată, ce mare speranță găsim în lecturile sfinte ale duminicii de astăzi!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Pentru ca oamenii să-i urmeze, politicienii, artiștii și sportivii trebuie neapărat să le ofere ceva. Politicienii recurg la retorică și la promisiuni fantastice, artiștii stârnesc emoție spectacolelor pentru a-i determina să se identifice în situațiile prezentate de ei, sportivii uimesc prin abilitățile lor fizice. Cei care îi privesc îi invidiază și-și doresc să fie și ei așa.

Dar Domnul Isus ce ne oferă, scăderea ratei șomajului, salarii mai mari, talente, o voce uluitoare, o interpretare care să stârnească lacrimi? El ne oferă ceva ce nimeni altcineva din lumea aceasta nu ne poate oferi: viața veșnică într-o lume nouă. Ce altceva contează, de fapt, mai mult?

În vreme ce reclamele ne insultă inteligența cu ofertele lor prea bune ca să fie adevărate, Isus Cristos vine cu o super-mega ofertă: viața veșnică oferită gratuit, fără taxe de expediere și manipulare. Scepticii râd de o astfel de ofertă, concurenții produc imitații ieftine, cei interesați analizează cu grijă ambele oferte. Isus a făcut trei demonstrații pentru a-i contrazice pe sceptici, pentru a expune imitațiile și pentru a-i mulțumi pe căutătorii sinceri: învierea fiicei lui Iair, învierea fiului văduvei din Naim și învierea lui Lazăr au confirmat că oferta sa incredibilă este reală. Poate că boala și accidentele au avut de câștigat cauza pentru o vreme, însă, în final, viața veșnică avea să triumfe. Poate că vindecarea nu a venit chiar atunci când a fost cerută, însă viața veșnică a fost garantată tuturor celor care primesc pe Cristos ca mântuitor personal.

La fel se întâmplă și astăzi: de multe ori, vindecarea nu vine așa cum ne-am dori. Oamenii zac, uneori, ani la rând, din cauza unor boli dureroase care, în loc să se vindece, parcă se agravează. În cazul unora survine chiar decesul, în ciuda rugăciunilor și a binecuvântărilor. Nu avem un răspuns cu privire la motivul pentru care unii se însănătoșesc iar alții nu. Însă avem o făgăduință cu mult mai bună decât orice vindecare extraordinară: viața veșnică la sfârșitul timpului, la revenirea lui Isus Cristos, când sfinții cei preaînalți vor primi împărăția și vor stăpâni împărăția în veci, "din veșnicie în veșnicie", cum ne spune și profetul Daniel.

Dumnezeu le-a făcut pe toate pentru viață, ne amintește astăzi autorul Cărții Înțelepciunii, în prima lectură. În plus, l-a creat pe om nu numai pentru viață, ci pentru nemurire. Omul poartă în sine pecetea lui Dumnezeu, el a fost creat după chipul său.

Iar în evanghelie ne sunt prezentate două minuni, săvârșite de către Isus Cristos, din care învățăm că pentru a ne mântui trebuie să păstrăm o legătură vie și de credință cu Dumnezeu. Trebuie să ținem cont de atingerea noastră de Isus și de atingerea lui Isus de noi, de unde rezultă, de fapt, multe binefaceri, prin care noi ne construim viața veșnică.

Pentru început, aș dori să pornesc cu o întrebare: "Ce ne aduce atingerea noastră de Isus?". În evanghelie ne este prezentată, în prima parte, în toată acea îmbulzeală de oameni care se îndrepta spre casa lui Iair, o femeie apăsată de greutatea unei grave boli și suferințe trupești, care nutrește gândul că, de fapt, de la sine, nimeni nu poate face nimic, indiferent de averea în bani de care dispune sau de puterea din poziția socială pe care s-ar situa. Parcă simțim și noi, cumva, atât suspinul durerii din inima ei, cât și oftatul dezamăgirii față de cei ce se înghesuiau în urma lui Isus, făcând o retrospectivă material-financiară a zădărniciei tuturor eforturilor personale și a eșecurilor tuturor strădaniilor ei de vindecare - avea de doisprezece ani acea boală, ne spune evanghelia -, de acum săracă și lămurită se hotărăște: Credința și nădejdea sunt ultimele arme, trebuie să le folosesc. Și momentul este potrivit, prilejul este bun, doar să-l ating și mă voi vindeca. De ce să mai pierd vremea cu lucruri fără rost? Așa încât ea, apropiindu-se pe la spate, ne spune evanghelistul Marcu, s-a atins de poala hainei lui și îndată a simțit că a fost vindecată.

Nu sunt de ajuns cuvintele omenești pentru a exprima bucuria din inima femeii. Oare chiar doisprezece ani de suferință crâncenă să-ți trebuiască ca să înțelegi că o simplă atingere de Isus este mai valoroasă decât toată știința și priceperea lumii acesteia? Își dobândise cel mai mare dar al vieții ei, își recăpătase sănătatea prin mila și puterea dragostei Mântuitorului nostru Isus Cristos; lucru care și astăzi este posibil oricărui credincios, prin puterea vindecătoare a sfintelor taine.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să căutăm să ne atingem și noi, cu toții, de Isus, Mântuitorul nostru, cu credința femeii din evanghelie, pentru a primi iertare, vindecare, liniște și pace sufletească. Cum ne putem atinge noi? Prin rugăciune, prin citirea Sfintei Scripturi, prin prezență la sfintele taine, pentru că orice întâlnire cu Isus Cristos este întâlnire cu binecuvântarea sa.

Vacarmul mulțimii era atât de mare, iar îmbulzirea era atât de tumultoasă, încât cine să mai dea importanță momentului unei minuni nesăvârșite la vedere? Cine să mai ia în seamă o simplă atingere prin alte sute de atingeri pe drumul acela spre casa lui Iair, acolo unde toți așteptau, de fapt, să vadă adevărata minune. Problema e că minunile nu se văd, ci se trăiesc. Ele nu se explică, ci se simt. Nu se descriu în cuvinte, ci se numesc credință. "Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit", i-a spus Cristos și ne spune și nouă astăzi. Ce anume aduce atingerea lui Isus de noi?

A doua minune iese în evidență din figura lui Iair, unul din fruntașii sinagogii din Cafarnaum, care se confrunta cu o mare nenorocire. În ce fel și ce face el? Fiica lui era pe moarte și el ne învață și pe noi, mai ales în momentele de criză și nu numai, să-l căutăm pe Dumnezeul cel atotputernic. Și pe când Isus se îndrepta spre casa lui Iair, cineva vine și-i spune acestuia să nu-l mai supere pe Mântuitorul, pentru că fiica lui a murit. La auzul acestor cuvinte, Isus îi răspunde: "Nu te teme, crede numai". Și intrând în casă, toți plângeau. I-au scos pe toți afară, a rămas numai cu părinții și cu apostolii predilecți, a apucat-o de mână pe copilă și i-a zis: "Talitha qum", "Scoală-te". Și copila a înviat.

Când ne ating greutățile sau ne este grea așteptarea, să nu ținem cont de glasurile "înțelepte", dar lipsite de forța credinței, de rostirile îndoielnice ale celor din jur. De câte ori, oare, n-am lăsat la jumătate multe din cele ce ne propuseserăm să le facem pentru mântuirea noastră la surâsul sau sâsâitul celor din jur? Nu-l obosi pe învățătorul! De câte ori n-am trecut și noi prin grele încercări și am renunțat la gesturi de milostenie sau la rugăciuni adresate către Mântuitorul nostru, pentru că alții, pe la spate, căutau să ne pună piedici? Pe învățătorul nostru nu-l obosim! Căci el obosește doar în mințile celor obosiți să-l eticheteze pe Dumnezeu, ori puterile sale sunt veșnice, sunt inepuizabile.

El, Dumnezeul cel viu, pentru că este viață, oferă viață, sprijină viața. Și de acest mesaj ne garantează lecturile sfinte din această duminică. Și el nu se teme să se obosească pentru dezobosirea noastră, pentru scoaterea noastră din epuizarea morții, dușmana prospețimii și a vieții. Ce ne aduce atingerea lui Isus de noi? Revenirea la o viață nouă în Cristos și cu Cristos.

"Prin Cristos și în Cristos se lămurește enigma durerii și a morții, care fără evanghelia sa ar fi de nesuportat", ne spune Conciliul Vatican al II-lea în Constituția dogmatică Gaudium et spes.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așadar, să ne prezentăm cu totul viața noastră în dar, ca ofrandă, Dumnezeului vieții, pentru ca viața noastră să fie adevărată, pentru ca viața noastră să fie frumoasă, pentru ca viața noastră să fie vie.

Lăudat să fie Isus Cristos!

28 iunie 2015

Pr. Eugen Robu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
623 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 13-a de peste an:

Anul B
2 iulie 2006 - Pr. Cornel Cadar
28 iunie 2009 - Pr. Petru Sescu
1 iulie 2012 - Pr. Iosif Dorcu
1 iulie 2018 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat