Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 11-a de peste an

Ez 17,22-24; Ps 91; 2Cor 5,6-10; Mc 4,26-34

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cuvântul lui Dumnezeu din această duminică ne arată modul în care Dumnezeu acționează, se face văzut în istoria omenirii sau, mai bine zis, ne face să cunoaștem una dintre legile comportamentului său cu oamenii. Acum, la începutul verii, când natura își continuă cursul normal al creșterii și al regenerării, lecturile sfinte pe care le-am ascultat astăzi ne conduc cu mintea la o experiență comună, obișnuită, pe care orice agricultor o are: experiența seminței aruncate în pământ, care se transformă și devine ceva cu totul diferit de ceea ce era la început.

Am auzit în evanghelie folosită de mai multe ori expresia "împărăția lui Dumnezeu". Ce este "împărăția lui Dumnezeu"? Pentru ascultătorii lui Isus, cunoscători și cititori ai Bibliei ebraice, o asemenea expresie era foarte cunoscută. Ei știau foarte bine că Dumnezeu este rege pentru veșnicie. Deseori Psalmii, care sunt plini de aceste expresii, "Domnul stăpânește în veci ca rege", "Spuneți printre neamuri, Domnul stăpânește", "Domnul stăpânește, să se bucure pământul", erau, așadar, expresii care făceau deja parte din memoria oricărui evreu evlavios.

Dar pentru noi, oamenii de astăzi, nu este ușor să dăm o definiție a împărăției, pentru că, am văzut, Isus nu închide această realitate într-o definiție teoretică. El se folosește de exemple, de parabole, de comparații, pentru a face ca mesajul său să fie primit și înțeles de ascultătorii săi. Împărăția lui Dumnezeu se aseamănă cu o sămânță sau cu un năvod sau cu o perlă prețioasă sau chiar cu o comoară care este ascunsă în pământ.

Cele două asemănări din evanghelia de astăzi ne vorbesc despre o sămânță aruncată în pământ. În prima parabolă, creșterea seminței, am auzit, nu depinde de lucrarea omului, ci de fertilitatea solului; fie că el doarme, fie că el este treaz, noaptea sau ziua, sămânța încolțește și crește. În a doua parabolă intervine imaginea grăuntelui de muștar, cea mai mică sămânță, care devine, însă, cea mai mare dintre legume.

Cum putem înțelege noi, oamenii de astăzi, această realitate a împărăției lui Dumnezeu?

Marea lucrare a lui Dumnezeu, împărăția sa, pe care o invocăm mereu atunci când recităm rugăciunea Tatăl nostru, începe cu mijloace care în ochii noștri sunt, poate, insuficiente. Dumnezeu își arată puterea nu așa cum își arată oamenii puterea. Întruparea cuvântului a fost realizată în cea mai mare liniște, în cel mai neînsemnat orășel de pe acest pământ, într-o familie discretă și necunoscută, în cel mai neobișnuit mod. Isus explică în parabolele sale această regulă, a modului de a acționa al lui Dumnezeu. El nu recurge la mijloace glorioase, triumfaliste, se folosește de realități mici, pe care le transformă, le face să crească și le conduce la maturitate tocmai în vederea împărăției sale.

Și textul din prima lectură de astăzi, care este o anticipare profetică a evangheliei, ne vorbește despre aceeași logică. Sunt identice imaginile din prima lectură și din evanghelie, care vorbesc despre creștere, despre extinderea împărăției lui Dumnezeu și despre modul său de a opera în istoria omenirii. El este cel care, în ciuda păcatului omului, știe să-i ofere acestuia un viitor nou, un viitor diferit. Inițiativa renașterii și a creșterii nu îi aparține omului, ci lui Dumnezeu. "Vor ști toți copacii câmpului că eu sunt Domnul, eu am înjosit copacul înalt și am înălțat copacul înjosit, am făcut să se usuce copacul verde și am făcut să înflorească copacul uscat". Cum să nu ne aducem aminte de imnul Magnificat evocat de evanghelistul Luca, imn în care Fecioara Maria amintește aceeași putere a lui Dumnezeu, care îi dă jos de pe tron pe cei puternici și îi înalță pe ce smeriți? Sau de cuvintele lui Isus, care spune: "Cel ce se înalță pe sine va fi umilit, iar cel care se umilește va fi înălțat"?

Așa lucrează puterea harului, așa înaintează și crește împărăția lui Dumnezeu. Aceasta este logica împărăției lui Dumnezeu și acesta este modul lui Dumnezeu de a lucra între oameni. Este motivul pentru care cel drept poate străbate căile acestei lumi pentru a face cunoscută de dimineață îndurarea sa și noaptea fidelitatea sa. Împărăția lui Dumnezeu vine, ba chiar este deja prezentă atunci când fiecare dintre noi intră în această logică, în acest proiect, atunci când reușim să trăim între noi și în lume după învățătura și exemplul lui Isus. El este cel care a întrupat aici, pe pământ, împărăția lui Dumnezeu. El a învins moartea, a vindecat neputințele oamenilor, infirmitățile lor, făcând să se înțeleagă în mod tainic că el le ia asupra sa. Toate acestea din urmă sunt consecințe și imagini ale păcatului din lume. Isus a luat asupra sa păcatul lumii iar în clipele de slăbiciune, de sărăcie, de infirmitate, el își oferă viața sa pentru noi. Devine ceea ce suntem noi, pentru ca noi să devenim o sămânță a împărăției sale.

Iată cum, iubiți frați, împărăția lui Dumnezeu se manifestă încetul cu încetul. Nu este ca o mașină gata fabricată, care vine de sus și se instalează pe pământ. Împărăția lui Dumnezeu este o realitate care s-a manifestat progresiv chiar și în viața lui Isus. Putem spune că împărăția care stă să vină este chiar el, Isus. În noi, această împărăție devine posibilă printr-un proces de regenerare, de schimbare a inimii, de schimbare a interiorului nostru, o schimbare care a început la botez, care a început să crească, să tindă către maturitate și către manifestarea deplină a lui Isus în viața noastră.

Noi, toți, care ne facem proprii atitudinile și învățătura lui Isus, care trăim așa cum a trăit el, care ne dăm viața așa cum a făcut el, care luăm asupra noastră povara celorlalți, noi arătăm deja prezența efectivă a acestei împărății pe pământ.

Mesajul duminicii de astăzi trebuie să fie pentru fiecare dintre noi un mesaj de speranță. Dumnezeu ne încredințează astăzi acest cuvânt al său pentru a ne întări speranța. Noi, oamenii de astăzi, suntem obișnuiți să avem rezultate imediate, să apăsăm butoane pentru a obține produse instantanee, însă imaginile biblice de astăzi ne învață tocmai contrariul: să fim răbdători, să avem speranță, să avem încredere. Așa cum este agricultorul care pregătește solul și plantele, el este răbdător, pentru că știe că nu toate depind de el. Poate fi răbdător acela care este în stare să urmărească ce se petrece în spatele său, cel care se încrede în puterea lui Dumnezeu și în lucrarea sa. Folosindu-ne doar de categorii omenești putem avea dubii cu privire la această împărăție, vedem că aici pe pământ ea este refuzată, întâlnește multe obstacole, este respinsă sau, în alte locuri, cu totul necunoscută. Dar având o atitudine de credință, care ne asigură că Dumnezeu îndreaptă toate spre binele slujitorilor săi, putem să ne încredințăm și noi ritmului de creștere dorit de Dumnezeu.

Este nevoie de calm, de răbdare din partea noastră. Mai puțină frenezie eficientistă, mai multă capacitate de a contempla, de a contempla lucrarea lui Dumnezeu. Contemplarea, tăcerea, răbdarea, speranța, încrederea, ele trebuie să ia locul activismului nerăbdător și gălăgios. Există și astăzi numeroase semințe care încolțesc, nici noi nu știm cum. Prinși prea mult de ceea ce facem noi, de modul în care recităm rolul nostru de fiecare zi, am putea să credem că fără noi totul ar merge rău sau într-o direcție greșită. Dar să fim convinși că există și astăzi semințe bune, despre care poate nu știm nimic și care așteaptă în liniște intervenția cea mai importantă, cea a lui Dumnezeu.

14 iunie 2015

Pr. Eduard Soare


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
453 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 11-a de peste an:

Anul B
18 iunie 2006 - Pr. Iosif Dorcu
14 iunie 2009 - Pr. Eduard-Mihai Coșa
17 iunie 2012 - Pr. Petru Dorcu
17 iunie 2018 - Pr. Ciprian Bulai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat