Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 10-a de peste an

Gen 3,9-15; Ps 129; 2Cor 4,13-5,1; Mc 3,20-35

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Problema ridicată de evanghelia din astăzi este a discerne dacă suntem cu Isus sau împotriva lui, dacă îl urmăm pe el sau vrem ca el să ne urmeze pe noi. E o problemă esențială, o problemă de viață și de moarte. Și cred că fiecare dintre dumneavoastră, de aici din biserică sau de lângă aparatele de radio, ați vrea să știți clar dacă în acest moment sunteți în tabăra lui Isus sau sunteți împotriva lui. Nu poți să fii creștin și să nu vrei să fii în tabăra lui Isus.

Din evanghelia ascultată desprindem trei caracteristici ale celui care este de partea lui Isus. Acesta are mentalitatea lui Isus, face faptele Isus și ascultă de Isus. Mentalitate, fapte și ascultare. A fi cu Domnul, a fi de partea lui înseamnă a alege acestea trei: mentalitatea, faptele și ascultarea lui Isus.

Ce înseamnă a avea mentalitatea lui Isus? Spune evanghelia că pe când Isus învăța au venit "ai săi" să-l ia acasă. Cine sunt acești "ai săi"? Sunt în primul rând rudele apropiate. Apoi, "ai săi" suntem noi, creștinii, care prin botez am intrat în familia lui Isus, Biserica. Suntem și noi ai săi.

De ce vor să-l ia "acasă?" Pentru că, spun ei, "și-a ieșit din fire". Îl iubeau, țineau la el, dar nu le plăcea ceea ce spune. Nu de puține ori, și noi avem aceeași reacție: ne vine să-l luăm acasă, să-i închidem gura, pentru că nu ne place cum gândește Isus, ce învață Biserica; par "să-și fi ieșit din fire". Și astfel ne apropiem de Isus, de Biserică cu gândul de a impune noi ce ar trebui să învețe Isus și ce ar trebui să promoveze Biserica.

În felul acesta îl vrem pe Isus acasă, să fie cu noi. În realitate, Isus vrea ca noi să fim cu el, să gândim cum gândește el, să avem mentalitatea lui. Noi să-i slujim lui, nu să-l punem pe el să slujească intereselor noastre egoiste. Isus e mereu cu noi, dar noi mai suntem cu el? Am ajuns să vrem ca Isus să aibă mentalitatea noastră, el să fie cu noi, nu noi cu el!

Care este, în mod concret, mentalitatea lui Isus în evanghelia de astăzi? Cu puterea lui Dumnezeu, cu puterea binelui el învinge rău. El știe că răul nu poate fi învins decât făcând binele. Învățăm de aici că a avea mentalitatea lui Dumnezeu înseamnă că răutatea nu poate fi învinsă decât prin bunătate, că îi vom ajuta pe ceilalți să se schimbe doar dacă îi iubim, înțelegem că noi nu avem dreptul să cerem ca Dumnezeu să-i pedepsească pe cei care ne fac răul, eventual îi putem cere Domnului să dea gânduri bune dușmanilor noștri. Aceasta e mentalitatea lui Isus: fă întotdeauna binele, răul niciodată; răul poate fi învins doar prin bine; poți schimba doar ceea ce iubești; cere gânduri bune pentru dușmanii tăi! Isus a făcut binele chiar și atunci când oamenii l-au condamnat la moarte. A făcut binele chiar celor care l-au ucis. Pentru această mentalitate Isus a fost respins atunci și este respins și astăzi.

Dostoievski în romanul Idiotul amintește de viața prințului Mîșkin care vine din Elveția la Sankt Petersburg. Acolo se comportă ca un om educat, manierat, civilizat, neahtiat de bani, ajută pe oricine. Era apreciat și simpatizat de ceilalți. Spune el: "Viața este prea scurtă pentru a fi răi unii cu alții". Prințul are totuși o problemă: nu se roagă și nu participă la sacramente. Este apoi amestecat într-o afacere murdară, are loc și o crimă, iar în final prințul e dus într-un spital de nebuni. Concluzia romanului e aceea că nu poți să-l imiți pe Isus ca și cum ar fi un mare erou.

Viața pe urmele lui presupune să ai mentalitatea lui, să vezi și să gândești cum gândești el. Dacă încerci să-l imiți pe Cristos, să-l iubești fără a avea mentalitatea lui poți ajunge să înnebunești, trăiești o schizofrenie puternică. Nu poți avea acțiuni cu adevărat morale, evanghelice dacă nu ai mentalitatea lui Cristos, dacă nu îi vezi pe oameni așa cum îi vede el: cu ochii bunătății. Doar cine are mentalitatea lui Cristos poate spune că e în tabăra lui Cristos.

În al doilea rând, pentru a fi ai lui Isus să facem faptele lui Isus. Care sunt faptele lui Isus din evanghelia de astăzi? Isus luptă cu Cel Rău, cu diavolul, și îl învinge. Mai mult încă, el nu încetează lupta nici atunci când e acuzat de colaborare cu Belzebut, când e criticat. Atitudinea cărturarilor, de a-l acuza că acțiunea lui e diabolică, se naște din invidie.

Și noi, în fiecare zi ne întâlnim cu răul. Diavolul îmbracă astăzi haina dezbinării, a patimilor, a invidiei, a mâniei ș.a.m.d. Viața devine adesea un câmp de război. În fața răului, unii dezertează și devin complici, alții îl ignoră, dar cei care sunt cu adevărat de partea lui Isus luptă împotriva răului până la sânge. Se găsesc destui care să critice, să invidieze, să intimideze, dar cine e de partea lui Isus nu oprește lupta. Creștinul se teme de Dumnezeu, nu de gura oamenilor.

Creștinule, care e atitudinea ta în fața răului, a răului din familia ta, din casa ta, din comunitatea ta? Nu cumva te faci că nu vezi? Nu cumva alegi calea comodă a indiferenței, pentru a nu avea dușmani? Dacă faci astfel tu devii complice al răului și înseamnă că nu ești de partea lui Isus. El a plătit cu viața în lupta cu răul, dar apoi a învins. Care e prețul pe care tu îl plătești pentru credința ta, pentru lupta ta împotriva răului? Pe tine te-a costat ceva lupta cu răul? Pe Isus l-a costat viața, pe tine? Cine renunță la luptă pierde și ultima șansă de a învinge. Și apoi, răul se învinge cu puterea lui Dumnezeu, nu cu puterile noastre.

Un mare dușman al luptei cu răul, în a face ceea ce face Isus, este descurajarea. Omul pleacă urechea mai mult la ceea ce spun oamenii, și nu la ceea ce gândește și vrea Dumnezeu. Isus nu s-a descurajat când cărturarii s-au ridicat împotriva lui. Gura lumii nu o poți închide. Dumnezeu este adevăratul judecător, nu omul. Dacă ești de partea lui Dumnezeu, atunci important este să faci ceea ce face Dumnezeu, nu ceea ce așteaptă și vor oamenii.

O fabulă mai veche spune că o bufniță și o rândunică își disputau întâietatea în frumusețe. "Ba eu sunt cea mai frumoasă!", "Ba eu!" ... și se certau într-una. Ajung la un consens: să întrebe prima pasăre pe care o vor întâlni, iar cine pierde să rămână fără ochi. Prima pasăre întâlnită fu o cioară. Bufnița intră repede în vorbă: "Nu-i așa surioară că eu sunt cea mai frumoasă?" "Sigur că da!" răspunse cioara! "Ai auzit?" se grăbi bufnița. Și îi scoase ochii. Rândunica, rămasă fără ochi, stă și plânge într-o poieniță. "De ce plângi? Pentru că ai rămas fără ochi?", o întrebă o altă rândunică. "Nu, nu de asta plâng, răspunse ea printre lacrimi, ci plâng pentru că m-am lăsat judecată de o cioară!" E o simplă fabulă, dar morala e grăitoare: creștinule, lasă-te judecat doar de Dumnezeu. Continuă lupta împotriva răului, fă ceea ce face Isus, apără adevărul, frumosul, dreptatea, binele. Aceasta e datoria ta, dacă ești de partea lui Dumnezeu!

Și în al treilea rând, a fi de partea lui Isus înseamnă a asculta de el. La botezul lui Isus în Iordan se aude un glas: "Acesta este fiul meu preaiubit, pe el să-l ascultați!".

Notează evanghelia de astăzi că mulți s-au așezat în jurul lui ca să-l asculte. Cei care ascultă de el devin frate, soră și mamă. Nu e suficientă apa botezului, e necesară ascultarea credinței, adică să te încrezi în el. Mulțimile așezate în jurul lui se aseamănă cu Maria, sora Martei, care așezată la picioarele lui îl ascultă.

Dușmanul cel mai mare al ascultării este timpul. Mulțimea din evanghelie îl asaltează pe Isus, iar acesta nu mai are timp nici să mănânce. Nouă mulțimea ne ia chiar și timpul pentru hrana spirituală, timpul de a asculta. Avem atâtea de făcut! Liturghia, Euharistia devin adesea un timp furat între două activități importante. Suntem grăbiți, mereu cu ochii pe ceas. Am devenit oameni fără timp!

Cine nu are timp pentru a sta cu Domnul, pentru a asculta cuvântul, pentru a se ruga, înseamnă că are un alt domn, nu pe Isus. Când două persoane se iubesc nu se uită la ceas. A avea timp pentru Domnul e o chestiune de iubire. Avem timp să ascultăm doar dacă iubim. Iubește doar cine ascultă.

A avea mentalitatea lui Isus, a face faptele lui Isus și a asculta de Isus sunt trei condiții esențiale pentru a fi de partea lui.

Se spune că un om s-a întors din război cu un picior amputat. Cu toate acestea, continua să meargă zilnic la Liturghie. Mulți se întrebau: "La ce-i mai folosește?". Într-o zi cineva se apropie de el și îl întreabă: "De ce mai faci asta, de moment ce ești bolnav?". El răspunde simplu: "Ca să știe toți de partea cui sunt! Ca să știe toți că eu sunt de partea lui Dumnezeu."

Când alții vă vor întreba, dar dumneata de ce faci bine dușmanilor tăi, să le răspundeți: ca să știe toți că sunt din tabăra lui Dumnezeu, pentru că eu am mentalitatea lui Dumnezeu, iar răul se învinge doar prin bine. Când vă vor întreba ceilalți, de ce continui să lupți cu răul, de ce nu te oprești din lupta cu răul? Dumneavoastră să răspundeți: pentru ca să știe toți că eu fac parte din tabăra lui Dumnezeu, iar cel care nu luptă cu răul este un învins. Când vă vor întreba ceilalți de ce vă rugați în fiecare zi, de ce vă împărtășiți, de ce participați la Sfânta Liturghie, de ce aveți timp să ascultați cuvintele lui Isus, dumneavoastră să le răspundeți: ca să știe toți că eu fac parte din tabăra lui Dumnezeu. Vă doresc tuturor să aveți mentalitatea lui, să faceți faptele lui și să ascultați de el, de Isus, adică să faceți binele celor care vă fac răul, să nu încetați lupta împotriva răului, a patimilor, și să găsiți timp pentru asculta de Domnul, pentru a sta cu el, și astfel vor ști toți că sunteți din tabăra lui Dumnezeu. Amin.

7 iunie 2015

Pr. Petru Tamaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
540 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 10-a de peste an:

Anul B
10 iunie 2012 - Pr. Petru Sescu
10 iunie 2018 - Pr. Robert Râtan

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat