Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 6-a de peste an

Lev 13,1-2.45-46; Ps 31; 1Cor 10,31-11,1; Mc 1,40-45

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Lăudat să fie Isus Cristos!

Încercăm să ne continuăm drumul nostru, de convertire, împreună cu Evanghelia sfântului Marcu, care ne acompaniază în aceste săptămâni. Acum câteva duminici, am asistat la alegerea unor apostoli, apoi cu acești apostoli am pornit și noi la drum, am văzut minunea făcută de Isus acelui posedat, ne-am bucurat de ajutorul pe care Isus l-a făcut soacrei lui Petru, pe care a vindecat-o de acea febră puternică, iar astăzi am urmărit cu atenție minunea extraordinară făcută unui lepros. Lepra, o boală gravă, care în trecut dădea mari probleme societății, și obliga autoritățile să ia măsuri drastice împotriva bolnavilor.

Prima lectură reamintește prescrierile din Legea veche cu privire la acești bolnavi: să-și rupă hainele, să strige în gura mare că nu sunt curați, și ce era mai dureros, trebuiau să locuiască în afara cetății. Am putea spune atunci: câtă cruzime pe acei oameni! Cum să îndepărtezi din mijlocul comunității pe cineva care este bolnav...? Asta doar ei puteau să o facă, să recurgă la asemenea procedee. Și totuși, e chiar așa? Doar ei puteau fi în stare de astfel de lucruri? Sau se mai întâmplă și în zilele noastre? Oare nu am fi capabili să ne asemănăm cu ei, dacă am ști că printre noi este cineva bolnav de Ebola, sau un altul ar putea să ne contamine cu vreo gripă aviară...? Nu s-au întâmplat demult aceste nenorociri ce ne fac să ne comportăm ca ceilați.

Un lepros era considerat un mort, nu mai avea nicio speranță, nu mai avea demnitatea de a se mai numi om. Nimic nu se putea face pentru a nu se contamina cu acești bolnavi, de unde și decizia de a-i îndepărta definitiv din sânul comunității. Dacă noi la momentul actual, în schimb, ne putem coaliza pentru a combate orice boală fizică, la ei era aproape imposibil. În plus, acelei persoane i se mai punea și această etichetă: ești bolnav pentru că ai păcătuit, păcatul atrage pedeapsa din partea lui Dumnezeu, așa că vezi-ți de viața și de boala ta! În acest context se înțelege și mai mult motivul abandonării lor în afara orașului. Păcătosul, împotrivindu-se alianței cu Dumnezeu, decide să iasă din poporul ales.

Nu este greu, așadar, să ne imaginăm cât de greu putea fi pentru cineva bolnav de lepră: incurabil și pentru totdeauna exclus din relațiile cu ceilalți. Boală și singurătate, durere și abandon, disperare și blestem: acestea erau elementele personalității leprosului. De multe ori aceste sentimente le pot avea și unii dintre bolnavii din societatea de azi, bolnavi de care nimeni nu-și mai aduce aminte, care sunt lăsați singuri, fără să li se deschidă ușa camerei lor zile întregi.

Dacă am observa o persoană rea, arogantă, avară, care își caută doar propriile interese, am avea curajul să-i stăm prin preajmă? Ne-am apropia așa ușor de dânsa? Sau imediat am spune că e mai bine să stăm departe de acest fel de oameni, că oricum ne-am face doar nouă rău, că oricum nu se va schimba nicicând, că oricum, până la urmă lumea e plină de acești oameni și cel mai bine pentru mine, pentru noi, e să nu avem de-a face cu respectivul. Când se va schimba, când va da semne că nu mai face parte din acea categorie ce poate face rău, atunci mă voi apropia. Dar până atunci să aștepte.

Într-o condiție asemănătoare s-a aflat și leprosul din evanghelia de azi. Era singur, doar el și boala lui, și auzind despre Isus, prinde curaj și încearcă să se apropie de Mântuitorul. Așa cum spuneam și mai devreme, în acel timp exista această gândire că până și Dumnezeu îi ținea departe de sine pe acești bolnavi. Niciun lepros nu putea să ajungă în templu, să stea acolo pentru rugăciune. Dar într-adevăr era așa? Sau aceasta era proiecția omului, că ceea ce făcea el considera a fi și voința lui Dumnezeu. Cu Isus începe această schimbare de mentalitate. Leprosul se apropie de Isus, și în genunchi, îi adresează aceste cuvinte: dacă vrei, poți să mă cureți! Ce ar însemna aceste cuvinte? Că Isus ar putea să nu îl curețe, deci stă la latitudinea lui Isus, dacă îl va vindeca sau nu. Acestă cerere a leprosului poate fi vazută ca fiind un ajutor de care are nevoie pentru a intra din nou în mijlocul comunității. Și nu este doar cererea leprosului, dar poate fi și cererea noastră, ori de câte ori ne-am îndepărtat de Dumnezeu și vrem să ne apropiem din nou, avem același traseu de făcut. De multe ori această cerere este diferită, de la om la om, dar răspunsul este mereu același.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dumnezeu ne primește pe fiecare dintre noi, toți suntem fiii săi, și cu toții suntem iubiți de el. Isus îl curăță, și totodată îl ajută să-și schimbe mentalitatea. La ce mă refer aici? Textul evanghelic ne spune că Isus îl trimite afară, dar afară unde? Căci nu erau în vreo încăpere, ci Isus îl trimite afară din concepția sa, dorește ca acest om să gândească diferit față de toți contemporanii săi, care îl vedeau pe Dumnezeu ca unul care pedepsește și îi ține departe de sine pe cei bolnavi sau păcătoși. Vrea și nouă să ne schimbe această idee, și să ne transmită că Dumnezeu ne iubește, ne vrea binele, nicidecum răul sau suferința pentru noi. Isus este medicul nostru, a venit pentru a ne curăți de boala noastră fizică și spirituală, așadar să nu ne fie frică să mergem spre el, să-l chemăm în ajutorul nostru.

Adevărata semnificație a evangheliei de azi este că Isus dorește să ne vindece de lepra noastră, să ne spună că s-a terminat cu barierele dintre oameni și ne-a adus fraternitatea. În momentul în care îi spune celui vindecat să se prezinte preotului, adică cel care l-ar fi recunoscut în public ca fiind sănătos, Isus insistă să nu divulge și cine l-a vindecat, dar această cerință a lui Isus nu este împlinită. Isus nu caută glorie, nu vrea să convertească lumea prin minunile sale, ci prin cuvântul său. Nu vrea publicitate, nu vrea ca această minune să fie confundată cu vestirea evangheliei; evanghelia nu este rezolvarea miraculoasă a problemelor noastre. Minunea putea fi ceva periculos pentru Isus, ar fi putut face să eșueze misiunea lui, sau să o devieze total: ar fi putut face să se creadă că împărăția lui Dumnezeu ar consta într-o fericire cu totul pământească. Isus nu dorește acest lucru. Adevărata "mântuire", salvarea radicală pe care o propune Isus, nu va putea fi înțeleasă pe deplin decât în lumina morții și învierii sale.

Să-i cerem Domnului să avem curaj și umilință, pentru ca și noi, asemenea leprosului, să cerem să ne lăsăm curățați de lepra noastră, mai ales cea spirituală, lăsându-ne vindecați prin sfânta spovadă și sfânta Euharistie. Amin!

Lăudat să fie Isus Cristos!

15 februarie 2015

Pr. Marius Bereșoaie


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
470 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 6-a de peste an:

Anul B
15 februarie 2009 - Pr. Mihai Budău
12 februarie 2012 - Pr. Wilhelm Dancă
11 februarie 2018 - Pr. Eugen Robu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat