Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 5-a de peste an

Iob 7,1-4.6-7; Ps 146; 1Cor 9,16-19.22-23; Mc 1,29-39

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Tabloul omului creionat de puținele versete extrase din Cartea lui Iob este sumbru și plin de pesimism. Ele sunt ale unui om lipsit de speranță, de putere, un om zbuciumat. Spune Iob: "Oare nu este numai zbucium pentru om pe pământ și zilele sale nu sunt ca zilele celui tocmit?". Și, totuși, acestor gânduri din prima lectură îi răspunde psalmul responsorial, încurajându-ne cu un imn dedicat puterii și bunătății Domnului: "Domnul este mângâiere în orice suferință", am cântat împreună.

Pentru început, din lecturile pe care le-am auzit astăzi, desprindem următoarele idei: răul există, dar nu este de neînvins. Observăm că răul intră și în casa unde locuiește Isus, intră și în casa și în viața noastră, a creștinilor. Necazurile vin și noi nu suntem scutiți de ele. În textul de astăzi vedem că Isus nu a fost ferit de astfel de experiențe. Se întoarce de la sinagogă, unde a vindecat un posedat și își găsește gazda bolnavă.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Răspunsul decisiv la problemele suferinței, a răului din lume, ni-l dă însuși Isus Cristos în evanghelia de astăzi. În fața dramelor pe care le trăiesc oamenii este inutil să-l condamnăm pe Dumnezeu. Dar unicul lucru de făcut este de a ne apropia de cel care suferă și a lupta cu toate puterile împotriva răului, așa cum a făcut Isus. Când îi vorbesc despre boală, Isus nu se îndepărtează, nu fuge, dar se apropie. Același lucru trebuie să-l facem și noi în fața suferințelor celorlalți. Trebuie să ne apropiem de oricine este victima unor situații dezumanizante. Isus a luat-o de mână pe soacra lui Petru și a ridicat-o. Acest gest simbolizează transmiterea puterii divine, purtătoare de mântuire. Sfântul evanghelist Marcu folosește termenul care înseamnă înviere, ridicare din morți, scoatere dintr-o condiție de moarte. Bolnava care zăcea la pat, incapabilă de a se mișca, prizoniera febrei, reprezintă întreaga umanitate care se apropie de Isus pentru a o introduce într-o nouă condiție.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, Iată răspunsul lui Dumnezeu la problema răului. Dumnezeu nu este indiferent la strigătul de durere al omului. Imaginea unui Dumnezeu nepăsător și senin în fața răului a fost creată de mulți filozofi în decursul anilor, însă Dumnezeul biblic cere să nu ne îndepărtăm de cei care varsă lacrimi: să plângem cu cei care plâng, pentru că și el suferă, plânge, este mișcat în fața suferințelor; are aceleași sentimente ca o mamă, aude plânsul și vine să împartă condiția noastră de suferință și durere. Se așază alături de noi în lupta împotriva răului și ne invită să o transformăm în ocazie de a face fapte bune, fapte de iubire.

Al doilea lucru pe care-l învățăm din acest text este mulțumirea, recunoștința. Și ce s-a întâmplat după ce soacra lui Petru a fost vindecată? S-a dat jos imediat din pat și a început să slujească ucenicilor și Domnului nostru Isus Cristos. Aceasta a fost o nouă minune. Poate că în acele momente ar fi trebuit să găsească scuze sau să ceară ajutorul celor prezenți, să motiveze că fiind bolnavă este prea slăbită să mai facă ceva. Fără însă să găsească vreo scuză, după ce a fost atinsă de Dumnezeu, soacra lui Petru s-a dat jos în grabă din patul în care zăcea și a început să slujească cu mare dedicare și bucurie. Slujirea ei a fost modul prin care a vrut să spună mulțumesc pentru darul vindecării primite. Slujirea ei, însă, a început când a fost atinsă de dragostea lui Dumnezeu, prin slujirea Domnului nostru Isus Cristos.

Și noi am fost atinși de dragostea lui Dumnezeu, prin faptul că Domnul nostru Isus Cristos a pășit în lumea noastră, nu numai ca să ridice dintr-un pat boala, grăbindu-ne vindecarea, ci ca să ne ridice din moarte și din mormânt, dăruindu-ne viața veșnică. Noi cum spunem mulțumesc pentru această minune?

Știți de ce foarte mulți creștini nu mai fac nimic astăzi? Pentru că nu simt atingerea Domnului nostru Isus Cristos. Adevărata mulțumire se exprimă nu numai prin cuvinte, ci și printr-o slujire imediată și cu dedicare deplină: după ce febra a lăsat-o, soacra lui Petru a mulțumit lui Isus prin slujire.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Și noi trebuie să ne întrebăm dacă am fost recunoscători atunci când Isus a binecuvântat viața noastră. Minunile pe care le face Domnul în viețile noastre trebuie să fie o motivație la slujire. Și spune sfântul apostol Paul în A doua scrisoare către Corinteni: "Iubirea lui Cristos ne constrânge". Așadar, odată ce am primit dragostea lui Dumnezeu în diverse moduri, prin diverse haruri, avem datoria, obligația, de a ne arăta recunoștința urmându-l și slujindu-l cu fidelitate. Spune sfântul apostol Paul în a doua lectură de astăzi: "Datoria mă obligă. Vai mie dacă nu vestesc evanghelia!". Aceasta înseamnă să împărtășim bucuria și durerea cu celălalt. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că nimic nu este mai greu decât un creștin care nu se preocupă de mântuirea celorlalți.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, Iată, avem datoria, odată ce a primit binefacerile lui Dumnezeu, să ne arătăm recunoscători, făcându-l cunoscut pe Dumnezeu prin viața noastră semenilor noștri.

Al treilea lucru pe care-l învățăm despre Isus Cristos în acest text este perseverența. Dacă citim versetele de la 32 până la 34, vedem că, cu toate că se făcuse seară, Isus a avut timp, răbdare și putere pentru a ajuta mulți oameni. Astfel, Isus este pentru noi un exemplu adevărat că trebuie să ne ducem sarcina la îndeplinire. Și știm acest lucru și din faptul că el și-a vărsat sângele pe cruce, chiar și pentru cel mai mic păcat al nostru.

Un prieten obișnuia să stea pe o bancă în parc, câteva minute, în fiecare dimineață. Îi plăcea să se uite la copiii care se adunau și se jucau în stația de autobuz. Într-o zi, a observat un puști care se chinuia să urce în autobuz. În timp ce ceilalți treceau pe lângă el, puștiul stătea aplecat, încercând cu disperare să descurce un șiret înnodat. Era din ce în ce mai îngrijorat, iar privirea disperată îi era ațintită când asupra pantofului, când asupra mașinii. Brusc, a fost prea târziu. Ușa s-a închis. Băiatul a căzut atunci în șezut, pe trotuar, și a oftat. Atunci l-a văzut pe bărbatul de pe bancă, acest prieten. L-a privit cu ochii plini de lacrimi și a întrebat: "Dumneavoastră vă pricepeți să dezlegați noduri?".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, Viața se încâlcește, oamenii intră în tot felul de încurcături. Să știm bine un lucru mare: nu suntem niciodată prea mari pentru a privi în sus și a striga "ajutor". Răul există dar nu e de neînvins. Cu Dumnezeu reușim să trecem peste toate. Iubirea lui Cristos, totuși, ne constrânge la recunoștință, exprimată cel mai bine prin slujire. Iar lucrul acesta trebuie să-l facem cu multă perseverență.

Doamne, uneori grijile și suferințele par să ne strivească, însă știm că tu ai urechi și pentru problemele noastre.

Doamne, chiar și atunci când nu decurg planurile după dorințele noastre, știm că tu ne iubești și ne stai alături. Pentru aceasta îți mulțumim astăzi și în veșnicie. Amin.

8 februarie 2015

Pr. Eugen Robu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
486 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 5-a de peste an:

Anul B
8 februarie 2009 - Pr. Claudiu Dumea
5 februarie 2012 - Pr. Alois Fechet
4 februarie 2018 - Pr. Lucian Farcaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat