Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a de peste an

Dt 18,15-20; Ps 94; 1Cor 7,32-35; Mc 1,21-28

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Fiind în ajunul sărbătorii "Întâmpinarea Domnului", a prezentării lui Isus la templu, când în cadrul Anului dedicat Vieții Consacrate celebrăm Ziua Mondială a Vieții Consacrate, dorim să fim în strânsă comuniune cu toți preoții, călugării și călugărițele, ca și cu toate persoanele care fac parte din diferite institute din viață apostolică.

Toți aceștia, prin consacrarea specială care au făcut-o lui Dumnezeu, reprezintă o grupare deosebit de valoroasă în viața Bisericii și a societății. Ei și ele sunt mâinile împreunate și ridicate către Dumnezeu, căruia zi de zi îi încredințează bucuriile și grijile noastre, necesitățile și aspirațiile oamenilor. Ei și ele sunt mâinile și brațele suflecate, care mereu, fără să se uite la ceas, cu o iubire generoasă și jertfelnică, însoțesc bătrânii ori bolnavii sau se dedică formării pentru viață a tinerelor generații. De aceea, persoanele consacrate merită atenția, prețuirea, colaborarea și încurajarea noastră, precum și sprijinul material și susținerea în rugăciune.

Având în vedere că prin Botez cu toții suntem consacrați lui Dumnezeu, putem spune că fiecare creștin este chemat să facă parte din această mare familie a slujitorilor și slujitoarelor Domnului și ținând cont de drepturile și obligațiile stării alese, să-i aducă lui Dumnezeu jertfa laudei și a slujirii generoase.

Fragmentul evanghelic ascultat astăzi ne prezintă o situație concretă care ne duce în sinagoga din Cafarnaum, într-o zi de sâmbătă, zi sacră pentru evrei, zi de odihnă și de rugăciune. Isus, care respectă Legea, merge și el la sinagogă în zi de sâmbătă. Însă el nu se limitează doar să asiste și să asculte, nu stă pasiv, ci se folosește de ocazie pentru a face două lucruri: învață și vindecă. El ia cuvântul și învață mulțimea adunată. Lumea prezentă în sinagogă observă imediat că cel care vorbește e diferit de cărturarii și fariseii pe care îi ascultau de atâtea ori și care repetau mereu aceleași lucruri, referindu-se la tradiții vechi sau poate învechite și fără să fie implicați în substratul cuvântării. Isus nu învață ca ei, ci vine cu o învățătură nouă și învață ca unul care are autoritate. De aceea, Marcu spune că toți erau uimiți de el și de învățătura nouă, iar faima lui s-a răspândit în toată regiunea Galileei.

Al doilea lucru pe care îl săvârșește Isus, pe lângă învățătură, se referă la minunea vindecării unui om care era posedat de diavol. În contextul fragmentului ascultat, minunea e secundară și e menționată doar pentru a prezenta și a evidenția aspectul principal al predicării, al învățăturii noi propusă cu autoritate. "Ce ai cu noi, Isuse din Nazaret, ai venit să ne pierzi? Știu cine ești, Sfântul lui Dumnezeu". Iată reacția unui ascultător deranjat de cuvintele autoritare și pline de putere ale lui Isus. Spre uimirea celorlalți ascultători, la porunca lui Isus, duhul necurat nu are cum să se opună și iese din acel om, nu înainte, însă, de a-l zgâlțâi bine.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus cel care ne cheamă, Isus cel care învață, Isus cel care vindecă, Isus cel care este calea, adevărul și viața, Isus cel care a zis "Eu sunt, nu vă temeți!", "Eu sunt lumina lumii", acest Isus este modelul și maestrul nostru. El e învățătorul care ne arată metoda și mijloacele, pe care, folosindu-le, ajungem indiscutabil la scop, la fericire, la mântuire.

Pe acest Isus, care a venit să distrugă păcatul și răul din lume, trebuie să-l urmeze toți cei consacrați prin Botez; pe acest Isus, se străduiesc să-l asculte, să-l urmeze și să-l imite membrii ordinelor și congregațiilor religioase, persoanele consacrate din asociații și institute de viață apostolică. Pentru a mărșălui în siguranță pe drumul mântuirii și al sfințeniei, aceștia, prin rugăciune, meditație și alte practici de pietate, își sincronizează acțiunile, gândurile și sentimentele pe lungimea de undă a lui Isus. Ascultă cuvântul său care dă viață, vindecă și regenerează. Ele ajung astfel la o adevărată și profundă comuniune și relație cu Dumnezeu, cel plin de iubire și milostivire, care constituie apoi izvorul și fermentul acțiunilor lor externe în favoarea aproapelui.

Dacă papa Francisc pe bună dreptate se întreba: "Ce ar fi lumea fără viața consacrată?", noi am putea să ne întrebăm: ce ar fi viața consacrată fără Cristos, care învață cu autoritate, fără Cristos - Mesia și Emanuel -, fără Cristos care iubește și se milostivește, vindecă și mântuiește.

La chemarea sa, persoanele consacrate l-au ales pe Cristos. Lui i s-au încredințat total, lui i-au promis fidelitate și angajare responsabilă. Îl vestesc altora, se încred în el în împlinirea misiunii lor, iar lumea - conștientă de rolul, importanța și valoarea operelor desfășurate de către membrii institutelor călugărești - apreciază acest lucru.

În lectura a doua, apostolul Paul, referindu-se la stările de viață pe care omul le alege - fără să diminueze valoarea căsătoriei - face elogiul fecioriei, arătând că fecioria îi permite omului să ajungă la Dumnezeu mai repede, mai ușor și cu mai puține obstacole. Iată de ce, și persoanele consacrate, pe lângă votul ascultării și al dezlipirii de cele pământești, renunță la posibilitatea de a se căsători și aleg să trăiască în feciorie, pentru ca astfel, cu mai multă libertate, să se poată dedica total slujirii lui Dumnezeu și semenilor.

În acest sens, Sfântul Părinte, papa Francisc, a dedicat vieții consacrate un an special, un timp special. Începând cu prima duminică din Advent 2014 și până pe 2 februarie 2016, atenția Bisericii este îndreptată spre acele persoane care, înțelegând și acceptând chemarea Domnului, i-au închinat lui viața și activitatea și, printr-o fidelitate totală în trăirea angajamentelor, voiesc să fie în lume martori ai iubirii și ai adevărului, martori, mărturisitori și slujitori ai binelui, ai dreptății, ai bucuriei și speranței.

Evanghelizare, profeție și speranță. Acesta este logoul pentru Anul Vieții Consacrate. La aceste valori și angajamente ne cheamă papa, ca și păstorul diecezei noastre prin numeroase reflecții sau scrisori pastorale. Mi se pare semnificativ un îndemn al papei, citat și de episcopul Petru în Scrisoarea Pastorală pentru deschiderea Anului Vieții Consacrate. Permite-ți să reproduc câteva rânduri: "Persoanele consacrate sunt semn al lui Dumnezeu în diferite locuri ale vieții, sunt plămadă pentru creșterea unei societăți mai drepte și fraterne, sunt profeție de împărtășire cu cei mici și cei săraci. Astfel înțeleasă și trăită, viața consacrată ne apare tocmai cum este ea realmente: un dar al lui Dumnezeu oferit Bisericii, un dar al lui Dumnezeu oferit poporului său, înaintea de a anunța prețioasa și onoranta vizită în dieceza noastră a cardinalului Joao Braz de Aviz pentru zilele 17-19 aprilie 2015. Vă încurajăm cu bucurie și speranță să desfășurați multiple întâlniri și programe comune pentru a împărtăși experiențele proprii, pentru a primi sugestii bine venite de la ceilalți frați și surori"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

De aceea, pe tot parcursul Anului dedicat Vieții Consacrate se vor organiza multe manifestări și celebrări. Vor avea loc diferite evenimente la nivel comunitar, parohial, zonal și diecezan, pe care le considerăm necesare, dar și benefice, atât pentru persoanele consacrate, cât și pentru Biserica locală. De mare importanță și de mult folos spiritual pentru noi toți, va fi în acest an vizita programată a păstorului nostru, a părintelui episcop Petru, pentru fiecare comunitate călugărească. Va fi un semn de recunoaștere și prețuire pentru tot ceea ce fac persoanele consacrate. Va fi o încurajare pentru a continua cu elan proiectele începute. Va fi un prilej de consiliere și de îndemn pentru planurile de viitor, care nu vor avea alt scop decât slava lui Dumnezeu și binele semenilor noștri.

Să împărtășim, așadar, cu toată bucuria, împreună cu persoanele consacrate, obiectivele propuse și anume: să-i mulțumim Domnului pentru acest dar făcut Bisericii, să privim trecutul cu recunoștință, să trăim prezentul cu pasiune și să îmbrățișăm viitorul cu speranță. Iar Preasfânta Fecioară Maria - prin excelență prima consacrată definitiv lui Dumnezeu - ca și fondatorii și fondatoarele ordinelor și congregațiilor religioase, să ne fie mijlocitori, pentru ca fiecare să ne trăim conștient și responsabil vocația și consacrarea botezială. Amin.

1 februarie 2015

Pr. Alois Fechet


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
428 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 4-a de peste an:

Anul B
1 februarie 2009 - Pr. Alois Fechet
29 ianuarie 2012 - Pr. Lucian Farcaș
28 ianuarie 2018 - Pr. Daniel-Nicu Butacu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat