Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 2-a de peste an

1Sam 3,3b-10.19; Ps 39; 1Cor 6,13c-15a.17-20; In 1,35-42

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă ar trebui să dau un titlu acestei duminici de azi, aș spune: "A-l arăta pe Isus". Două persoane fac acest lucru în evanghelia de azi. Ioan Botezătorul îl arată pe Isus și îi va da chiar și pe ucenicii săi, care îl vor părăsi pe Botezător pentru a urma un alt învățător. Ce înseamnă oare acest titlu dat, celui care până acum era încă doar dulgherul din Nazaret, fiul tâmplarului? Azi Isus este Mielul lui Dumnezeu. A doua persoană din evanghelie este Andrei, care îl duce pe fratele său la Isus: "L-am aflat pe Mesia". De fapt, îl ia de mână și-l duce la Domnul.

Să revenim la Ioan Botezătorul. Se pare că suntem după botez, deja Isus era confirmat de Tatăl în Iordan și în ochii lui Ioan. Și acum îl prezintă ucenicilor săi cu acest titlu care ne uimește, Mielul lui Dumnezeu. Este un cuvânt pe care îl repetăm și noi, la fiecare Sfântă Liturghie, chiar înainte de împărtășanie.

Oare ce voia să spună Ioan Botezătorul cu această expresie, "Mielul lui Dumnezeu"? Răspunsul îl găsim în Vechiul Testament. Acest titlu este, într-adevăr, trecerea de la Vechiul la Noul Testament, ultimul profet este primul martor al lui Isus Cristos. În istoria ebraică, fiecare familie de iudei, în ziua de Paște, jertfeau un miel și cu sângele lui însemnau ușile casei în timpul mesei de seară rituale. Era simbolul eliberării poporului Israel.

Cuvântul "miel" în aramaică, în limba lui Isus, este, de altfel, același cu "servitor". L-am putea traduce cu acesta: servitor. Orice iudeu fervoros avea în spirit această bine cunoscută profeție a lui Isaia, care îl prezintă pe servitorul desăvârșit al lui Dumnezeu, ca un miel dus la înjunghiere și care nu deschide gura. Deci, Isus este arătat drept cel care se va lăsa jertfit în tăcere, cel care își va sacrifica viața din iubire, pentru a ridica, pentru a îndepărta păcatele lumii. În tradițiile iudaice din timpul lui Isus se vorbea despre un miel regesc, căruia îi vor crește coarne de berbec și care își va lua misiunea să apere restul turmei. De altfel, este aceeași imagine pe care o reia Ioan în Apocalips, când îl arată pe mielul luat din turmă, care își asumă apărarea fraților săi și îi atacă și îi risipește pe dușmani.

"Mielul lui Dumnezeu" pe care îl cântăm înainte de a ne împărtăși, nu este numai imaginea animalului blând și drăguț pe care îți vine să-l mângâi, care este inofensiv, ci, mai curând, este imaginea luptătorului victorios, dar acoperit de sângele pe care l-a vărsat pentru a ne salva de nenorocire. Iată cum este arătat Isus, chiar în ziua a treia a vieții sale publice.

Din evanghelie reiese că Andrei era deja cu Ioan Botezătorul, fiind ucenicul său. El aude cuvintele vechiului său maestru. Dar aici este interesant pentru Andrei, el nu se mulțumește să meargă singur, doar el spre Isus, dar aleargă și la fratele său. Parcă îl ia de mână și-l conduce spre Domnul. "L-am aflat pe Mesia", o spune cu bucurie, o spune cu convingere, o spune pentru a-l apropia și pe fratele său de Isus. Andrei nu este un egoist care vrea să păstreze descoperirea doar pentru el și vrea ca și fratele său se bucure de Isus și cu Isus.

Din fericire, de 2000 de ani au existat milioane de Andrei și de Ioan Botezătorul, care au condus pe alții spre Cristos. Mă întreb dacă nu ar fi putut fi și mai mulți.

Un italian, Ercole Andreasi, mort de TBC în sanatoriul din Leisin în anul 1930, a fost crescut într-un mediu liberal, anticlerical, împotriva Bisericii Catolice. Tatăl său, dentist de profesie, a voit să-i dea o educație atee riguroasă. În anul 1924, Ercole se afla la Milano, urmând Politehnica, spre a deveni inginer. Senin, vesel și sănătos, se lăuda printre studenți: "Sunt foarte mulțumit că sunt un ateu". Boala, sosită pe neașteptate, îl silește să-și întrerupă studiile și să meargă la un sanatoriu. Aici o întâlnește pe domnișoara Pina Piccioli, bolnavă și ea de TBC, cu studiile terminate, dar foarte credincioasă. Cu credința ei, plină de bunătate și iubire, a reușit să-l convertească. Ercole primește Prima Sfântă Împărtășanie și devine un apostol pentru tatăl său. Iată ce îi scrie, într-o bună zi, tatălui: "Dorința mea cea mai vie este ca tu să primești și să trăiești credința". Altădată, arătând o fotografie unui prieten, din timpul când era student, i-a zis: "Sunt chiar eu, dar să știi că aici nu știam nimic, nici chiar că sunt ignorant. Acum sunt bolnav și nu voi avea niciodată ce doream atunci, dar l-am găsit pe Dumnezeu. Mi se părea, când eram ateu, că religia catolică este o jignire adusă libertății individuale, că te face sclavul anumitor dogme, dar acum îmi dau seama că ea mi-a adus adevărata libertate, de care odinioară eram atât de mândru, dar care, de fapt, nu era decât o sclavie a instinctelor, pe când, adevărata libertate constă în a urma învățătura creștină, fiindcă numai așa se eliberează și se întărește acela care este cu adevărat suflet și duh, pe care Dumnezeu l-a pus în noi și este cel mai aproape de el".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Orice preot, orice mamă și tată de familie, orice creștin bun au această obligație prin vocația botezului lor: să aducă și să conducă spre Cristos pe fiii lor, pe vecinii lor, pe toți aceia care cred că au cucerit totul prin ignoranță și necredință. Să-i poarte spre Cristos și să spună: iată, acesta este mielul lui Dumnezeu care te eliberează, iată, acesta este Domnul care îți oferă toată libertatea și fericirea. Așadar, trebuie să ducem și în zilele noastre de azi, adevărați Andrei și adevărați Ioan Botezătorul.

Astăzi este și Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului. În Biserica Catolică, sigur, are mare importanță acest grup de oameni care sunt mereu în mișcare. Când spunem "migranți", ne referim de obicei la cei care își părăsesc țara din diferite motive. Dar aici îi putem include pe toți aceia care își părăsesc casa natală pentru a trăi în altă parte. Așa a fost la noi mare migrație. De exemplu, în ultimii 60 de ani, și noi suntem oarecum parte a acestui grup, a fost migrația de la sat spre oraș. Dar, ca multe lucruri din viața aceasta, migrația are efecte negative: ruperea de propria cultură și limbă, alt mod de viață și de trăire a credinței, îndepărtarea de cei apropiați, care pot afecta persoana creștină. Dar, la fel, pot fi și aspecte pozitive: o nouă deschidere culturală, un câștig bănesc mai bun pentru familie și altele.

De fapt, toți, mai mult sau mai puțin, suntem migranți pe această lume, pentru că aici sunt incluși toți cei care sunt în mișcare. De exemplu, turiști, misionari, șoferi de cursă lungă, lumea din transporturi aeriene și marine, romii, oamenii străzii, toți. Tocmai de aceea, și papa, în mesajul său pentru ziua de azi, îi încurajează spunând: "Voi aveți un loc special în inima Bisericii și o ajutați să lărgească dimensiunile inimii sale pentru a arăta maternitatea sa față de întreaga familie umană. Să nu pierdeți încrederea voastră și speranța voastră. Să ne gândim la Sfânta Familie, refugiată în Egipt. Așa cum în inima maternă a Fecioarei Maria și a sfântului Iosif s-a păstrat încrederea că Dumnezeu nu abandonează niciodată, tot așa, și în voi, să nu lipsească aceeași încredere în Domnul. Vă încredințez ocrotirii lor".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Poate știți că din partea diecezei de Iași există o permanentă preocupare pentru toți copiii ei plecați departe, prin prezența a zeci de preoți de la noi, care slujesc în special comunitățile de limbă română, din Israel, Spania, Italia, Grecia și multe altele. Ba, la ușa episcopiei de Iași bat mereu creștini români sau episcopi străini, care cer cu insistență preoți în foarte multe țări, nu numai în Europa, dar și în Africa sau America de Sud.

Andrei și Ioan au fost azi călăuze spre Isus. Să fim și noi călăuze ai tinerilor dornici de slujire, indicându-le cea mai frumoasă slujire, aceea a lui Isus. Oricine ar fi aceia pe care îi întâlnim, fie străini, fie migranți, fie ignoranți, fie necreștini, fie necredincioși, toți au nevoie de o îndrumare spre Cristos.

Pentru o mamă, nu cred că este o bucurie mai mare decât să-și vadă unul dintre copiii ei slujind la altar. De aceea, fac un apel: Mamelor, fiți alți Andrei, fiți alți Ioan Botezătorul pentru copiii voștri!

Și tot azi începe Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. Toți creștinii de bunăvoință vor înălța, în aceste opt zile care urmează, de azi până pe 25 ianuarie, rugăciuni, pentru ca toți cei care cred în Cristos, să fie, să predice, să slujească și să se roage împreună. Într-o lume atât de înspăimântată de războaie, atât de asaltată de necreștini și într-o lume atât de secularizată, de îndepărtată de valorile evanghelice, este absolut, repet cuvântul, absolut necesar, ca toți cei care îl mărturisesc pe Isus, să o facă împreună. Necreștinii, necredincioșii nu vor accepta niciodată un mesaj al iubirii prezentat de oameni care nu trăiesc iubirea și iertarea. Nu poate spune un creștin, oricare ar fi el, că îl iubește pe Isus, dar că îl urăște sau nu vorbește cu celălalt creștin.

Și avem, în anul care a trecut, un exemplu admirabil: papa Francisc! Rețineți, s-a întâlnit de trei ori cu patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, de la Istanbul. Este un drum care nu are altă întoarcere. Dialogul, unirea creștinilor este singura șansă a creștinilor din toată lumea. Nu există doi Isus Cristos, nu există două Maica Domnului, nu există două paradisuri. Este absolut necesar ca noi toți să ne unim în jurul aceleași mame, în jurul aceluiași Tată ceresc pentru a fi împreună.

Creștinismul are nevoie de unitate. Și cine nu iubește și nu dorește unitatea creștinilor nu este nicidecum aproape de evanghelie, nu va împlini niciodată dorința lui Isus, ca toți să fie una, și nu va înțelege porunca esențială a evangheliei, "Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți". Vă invit pe toți în aceste opt zile să ne unim în rugăciune pentru unitatea tuturor creștinilor.

Lăudat să fie Isus Cristos!

18 ianuarie 2015

Pr. Iosif Dorcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
507 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a de peste an:

Anul B
18 ianuarie 2009 - Pr. Fabian Doboș
15 ianuarie 2012 - Pr. Iosif Dorcu
14 ianuarie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat