Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Înălțarea Domnului

Fap 1,1-11; Ps 46; Ef 4, 1-13; Mc 16, 15-20

"Mergând în lumea întreagă predicați evanghelia!"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

După ce timp de patruzeci de zile am contemplat împreună misterul învierii Domnului nostru Isus Cristos, suntem chemați astăzi să sărbătorim cu bucurie minunata lui înălțare la cer la dreapta lui Dumnezeu.

Atât prima lectură cât și fragmentul evanghelic ne prezintă ultimele momente petrecute de Isus împreună cu ucenicii, aici pe pământ, și ultimele lui învățături înainte de a fi înălțat și ascuns privirilor.

Care este mesajul sărbătorii de azi pentru fiecare dintre noi? Înălțarea lui Isus cu siguranță nu înseamnă plecarea lui Isus din mijlocul nostru, retragerea lui într-un loc îndepărtat de unde va veni mai târziu pentru a-i judeca pe oameni.

Înălțarea lui Isus înseamnă îndeplinirea până la capăt a planului de mântuire al omului, și anume, reîntoarcerea lui în casa Tatălui. În Adam toți am fost alungați din Paradis, din locul fericirii veșnice, din casa Tatălui. În Isus toți ne reîntoarcem acasă.

Cu siguranță fiecare dintre noi a simțit măcar o dată tristețea îndepărtării pentru o perioadă de casa părinților noștri pământești. Și pe cât de mare este tristețea atunci când trebuie să ne îndepărtăm de cei dragi, pe atât de mare este bucuria care se simte atunci când ne reîntoarcem acasă pentru a fi din nou în prezența lor. Nicăieri pe lume nu este mai bine ca acasă.

Paradisul este casa sufletului nostru. Noi pentru asta am fost creați și nu ne vom simți cu adevărat fericiți până nu ne vom întoarce acasă. Amăgiți fiind că vor deveni precum Dumnezeu, primii oameni au sfârșit prin a fi alungați din Paradis. În Isus înălțat la cer se deschide din nou fiecăruia dintre noi drumul către Paradis. În Isus fiecare dintre noi se întoarce acasă, în Paradis.

Înălțarea lui Isus nu înseamnă îndepărtarea lui din mijlocul nostru, dar ne dăruiește nouă speranța că vom ajunge și noi acolo unde este el. Sărbătoarea de azi, mai mult ca niciodată, ne cheamă să ne ridicăm privirea în sus.

Din păcate, însă, realitatea în care trăim și ne mișcăm, de cele mai multe ori ne invită să ne uităm doar la nivel orizontal, să ne mulțumim cu lucrurile pământești. Bunurile și plăcerile acestei vieți ne sunt prezentate ca fiind suficiente pentru viața noastră, ca fiind izvorul fericirii adevărate. Însă, mai devreme sau mai târziu, mari sunt dezamăgirea și golul pe care acestea le lasă în inima noastră. Ceea ce părea frumos se dovedește a fi iluzie, ceea ce părea a fi atrăgător nu este decât "balon de săpun" care dispare imediat.

Prin înălțarea sa Isus spune fiecăruia dintre noi: "Tu ai fost creat pentru Paradis". Iar gândul că noi suntem creați pentru Paradis schimbă în mod radical modul nostru de a trăi, de a ne relaționa, de a ne raporta la lucrurile și evenimentele vieții de fiecare zi. Lucrurile de care ne folosim devin simple instrumente de care ne folosim pentru a ne câștiga fericirea veșnică, iar evenimentele vieții de fiecare zi ocazii prin care putem crește în iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

Iar această chemare la Paradis, la fericire veșnică, nu o putem ține doar pentru noi, însă trebuie să o facem cunoscută fraților noștri. Isus însuși, înainte de a se înălța, trimite pe ucenicii săi în toată lumea pentru a predica la toată făptura vestea bună a mântuirii: "Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura." Ce înseamnă pentru noi azi a predica evanghelia? Această misiune aparține doar anumitor persoane, preoți, călugări? Cu siguranță această chemare de a predica cuvântul lui Dumnezeu nu aparține doar preoților, dar este de datoria fiecăruia dintre noi ca, acolo unde suntem, să dăm mărturie cu viața noastră, cu modul nostru de a trăi că noi am fost creați pentru Paradis, că viața noastră nu se termină aici.

Sfântul Paul în Scrisoarea către Efeseni ne prezintă caracteristicile esențiale ale unui ucenic al lui Cristos. Înainte de toate el este chemat să fie: umil, blând, îndelung răbdător, îngăduitor, un om al păcii și al unității. Înainte a vorbi despre diferitele carisme și misiuni, sfântul Paul ne arată cum aceste misiuni trebuie trăite. Nu toți suntem chemați să fim învățători, nu toți suntem chemați să fim preoți, însă toți, acolo unde suntem, în familie, la locul de muncă, în relațiile cu semenii noștri suntem chemați să dăm mărturie cu viața noastră că noi suntem purtători ai unei vești bune. Nu faptul de a face lucruri extraordinare face din noi ucenici mai mult sau mai puțin importanți, însă lucrurile aparent banale, de fiecare zi, făcute întru-un mod extraordinar dau valoare misiunii noastre de apostoli.

În această misiune de a da mărturie nu suntem singuri. Evanghelia ne spune că după înălțarea lui Isus la cer, ucenicii "au predicat pretutindeni în timp ce Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semnele care-i însoțeau". Isus continuă și azi să fie alături de noi, să ne întărească în mărturia noastră. Depinde de noi dacă ne lăsăm sau nu ajutați de el. Dați-mi voie să subliniez doar două dintre modurile prin care ne putem lăsa ajutați de Dumnezeu: rugăciunea personală și spovada și împărtășania.

Ori de câte ori ne rugăm la începutul zilei, în timp ce ne deplasăm de la un loc la altul sau seara în liniștea camerei noastre, ne punem mereu în prezența lui Dumnezeu și simțim că nu suntem niciodată singuri. De asemenea spovedindu-ne și împărtășindu-ne cât mai des ne eliberăm de tot ceea ce apasă și primim puterea de merge mai departe întăriți de prezența sa. Rugăciunea personală, spovada și împărtășania frecventă ne fac să simțim prezența și ajutorul lui Isus în viața noastră.

Convinși fiind că suntem creați pentru Paradis, conștienți de nevoia de a fi susținuți de harul lui Dumnezeu în mărturia noastră de fiecare zi, cerem ajutorul Fecioarei Maria, mama noastră. Ea a fost alături de ucenici în momentul coborârii Duhului Sfânt, este alături și de noi cu rugăciunea și mijlocirea ei.

14 mai 2015

Pr. Iosif Ilieș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
422 accesari.


Alte predici pentru Înălțarea Domnului:

Anul B
21 mai 2009 - Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu
17 mai 2012 - Pr. Iosif Iacob
10 mai 2018 - Pr. Bogdan Herciu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat