Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 6-a a Paștelui

Fap 10,25-26.34-35.44-48; Ps 97; 1In 4,7-10; In 15,9-17

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cristos a înviat!

Suntem în Duminica a 6-a după înviere, iar cuvântul lui Dumnezeu care a fost proclamat și pe care l-am primit în inimi, dorește să ne întărească în drumul de credință, dar mai ales în relația noastră cu Dumnezeu. Învierea lui Isus Cristos este un eveniment pe care încă suntem chemați să-l retrăim în totalitatea misterului său, și să beneficiem de tot ceea ce Cristos ne-a adus prin victoria sa asupra morții, mai ales să avem parte de harul mântuirii.

În Isus Cristos Dumnezeu s-a revelat ca unul aproape de om, îndrăgostit de el, parcă nebun de iubire față de om. Dumnezeu de la crearea omului a dorit ca el să fie fericit, să beneficieze de fericirea de care se bucură îngerii din ceruri și pentru aceasta, în ciuda faptului că omul l-a refuzat prin păcat și-l abandonează deseori, el, Dumnezeu, îl caută pe om, pe orice om și-i propune mereu darul mântuirii.

Încă din prima lectură înțelegem acest lucru; Isus Cristos prin moartea și învierea sa a dus mântuirea întregii omenirii și, deci, toți suntem chemați la mântuire. Am ascultat cum Duhul Sfânt s-a revărsat și asupra păgânilor, chiar înainte ca aceștia să primească botezul, semn că Dumnezeu parcă a grăbit botezul lor, a arătat că el este liber iar unde găsește o inimă deschisă să-l primească, el merge. A fost un eveniment deosebit de frumos și înălțător chiar și pentru Petru și toți ceilalți botezați prezenți. Dumnezeu dorește mântuirea tuturor iar Duhul Sfânt acționează uneori contrar logicii noastre umane sau chiar religioase.

În a doua lectură apostolul Ioan sintetizează învățătura lui Isus Cristos care devine și misiunea discipolului său dar și stilul de viață al fiecărui creștin: "Fraților, să ne iubim unii pe alții, pentru că iubirea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și-l cunoaște pe Dumnezeu!"(1In 4,7).

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Iubirea de care vorbește apostolul Ioan nu este doar acel sentiment pe care îl trăim când suntem în compania unei persoane dragi. Această iubire sau capacitate de iubire este darul lui Dumnezeu, este iubirea teologală. În primul rând înseamnă să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu, să lăsăm ca dragostea sa milostivă să pătrundă în noi pentru ca apoi să pătrundă prin noi în ceilalți. Papa Francisc spunea într-un discurs: "Dumnezeu nu se va obosi niciodată să ne iubească și să ne ierte, problema este că noi deseori obosim să-l iubim pe Dumnezeu, obosim să-i cerem iertare." (Angelus, 17 martie 2013).

Pe aceeași linie este și textul evanghelic pe care l-am ascultat. Isus Cristos, vorbind discipolilor săi, îi învață esențialul vieții ca discipol. A-l urma pe Isus Cristos, adică a fi creștini înseamnă a trăi o relație profundă de iubire cu Dumnezeu. "Rămâneți în iubirea mea!" le cere Isus discipolilor. Ce înseamnă, dacă nu să-l iubim și să iubim după modelul iubirii sale care este modelul dragostei care se respiră în relația persoanelor divine din Preasfânta Treime! Când sfântul Ioan evanghelistul scrie textul evangheliei el are în față comunități de creștini care continuă pe drumul credinței cu multe dificultăți. El, după experiența avută cu Isus, a înțeles că de foarte multe ori, cauza multor probleme în viața noastră este lipsa de iubire. Nu știm sau, mai rău, nu vrem să iubim după modelul iubirii lui Cristos, iar apoi ne întrebăm de ce atâta dezbinare între oameni, între creștini. El a înțeles că soluția pentru a rezolva conflictele, nemulțumirile și toate problemele dintre oameni, mai ales dintre creștini, este dăruirea dragostei lui Dumnezeu pe care noi am primit-o la botez, iar ca discipoli ai lui Cristos suntem chemați să o trăim în relație cu oamenii.

Viața creștinului autentic, așa cum spune Isus în evanghelie, este caracterizată de dăruire; dăruirea vieții care înseamnă dăruirea iubirii. "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13). Isus a făcut acest lucru, de aceea ne numește prieteni și ne este prieten. El dorește să redefinească relația noastră cu el, care să fie caracterizată de prietenie, deci o relație intimă și încrezătoare.

A fi prieteni cu Isus înseamnă să creștem mai ales prin rugăciune, în dimensiunea lăuntrică a vieții spirituale. Trăim într-o societate care ne face să credem că tot ceea ce contează este ceea ce se vede, lucrurile care stau la suprafață, exterioare și superficiale. Dar știm din propria noastră experiență că omul are și o viață interioară iar acest interior este la fel de important ca și viața exterioară, chiar mult mai important. Acolo, în profunzimea vieții interioare, locuiește Dumnezeu, îl putem întâlni pe el și ne putem întâlni cu noi înșine. Dați timp pentru a sta în tăcere cu voi înșivă și cu Dumnezeu. Opriți-vă pentru un moment din frenezia vieții cotidiene și lăsați-vă iubiți de Dumnezeu mai mult! Nu vă fie teamă ca din grupul de prieteni să facă parte și Isus; sau dacă sunteți singuri și vă simțiți uitați și abandonați, Dumnezeu este aproape de voi, dorește prietenia voastră, dorește să vă iubească.

Această prietenie cu Isus se trăiește mai ales în intimitatea tăcerii în care câteva cuvinte ajung pentru a spune multe. Atunci când știm să stăm în tăcere în fața lui Dumnezeu și cu Dumnezeu primim multe, învățăm multe și cunoaștem multe. În primul rând îl lăsăm pe Isus să lucreze cu noi și în noi; vom vedea pe parcurs și roadele acestei munci. Spune Isus că vom aduce roade care vor rămâne. Roadele sunt mereu acele aspecte în viața noastră care îmbucură inima lui Dumnezeu și viața celor din jurul nostru. Ne vom da seama că aducem roade dacă suntem cauza bucuriei și fericirii celorlalți. Scopul rodului este acesta: îmbucură, alimentează, ajută viața celuilalt. La fel și voi. Fiți cauza fericirii celorlalți și nu a nefericirii. Isus Cristos vă va ajuta în această misiune.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Iubirea nu este o opțiune printre altele, ea este unica opțiune în drumul mântuirii, este o urgență în zilele noastre.

Suntem în luna mai, luna închinată Fecioarei Maria, Măicuța noastră. Ea este cu adevărat un model de iubire. Ea s-a lăsat iubită de Dumnezeu și a răspuns iubirii lui Dumnezeu. Atunci când poate ne este greu sau chiar imposibil să apelăm la ea, deoarece ne va ajuta să-l putem iubi pe Dumnezeu și să-i iubim pe frații noștri într-un mod cât mai perfect.

Să nu uităm cuvintele lui Isus care parcă ne imploră: "Aceasta vă poruncesc: să vă iubiți unul pe altul!" (In 15,17).

Cristos a înviat!

10 mai 2015

Pr. Augustin Folner


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
418 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 6-a a Paștelui:

Anul B
21 mai 2006 - Pr. Wilhelm Dancă
17 mai 2009 - Pr. Iulian Tancău
13 mai 2012 - Pr. Eduard Patrașcu
6 mai 2018 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat