Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 4,8-12; Ps 117; 1In 3,1-2; In 10,11-18

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Imaginea lui Isus, Bunul Păstor, ne este foarte dragă, deoarece ne transmite atenția și gingășia lui Cristos, ne dă siguranță, ne simțim ocrotiți, apărați. Nu prea ne place să fim asemănați cu oițe, însă dorim să știm că un păstor, un păstor bun, cel mai bun, are grijă de noi, ne apără de orice rău! De fapt, cei care studiază intens Sfânta Scriptură ne spun că textul original, referindu-se la păstor, nu folosește cuvântul "bun", ci cuvântul "frumos". Isus este Păstorul cel Frumos. Poate este prea de dimineață pentru a ne lansa să facem distincții, însă cred că este semnificativ lucrul acesta: Isus este Păstorul cel Frumos, este fascinant, atrăgător, încântător! Totul într-un sens spiritual!

Noi toți suntem făcuți pentru frumusețe, suntem atrași de frumusețe, iubim frumusețea! În această duminică suntem invitați să contemplăm chipul frumos al lui Dumnezeu care se revelează în Isus Cristos. Dacă noi credem într-un Dumnezeu justițiar, răzbunător, care dă ordine, care condamnă, în fața căruia nu putem ridica fruntea, aceasta este o imagine urâtă despre Dumnezeu. Nu acesta este Dumnezeu! O astfel de imagine justifică toate acele comportamente ale noastre în care dominăm pe ceilalți, îi călcăm în picioare, ne folosim de ei... Aceasta este o viață urâtă! Este urâtă pentru că suntem într-un staul care ne face sclavi! În schimb, Isus ne descoperă un Dumnezeu frumos! Ne spune despre el însuși că este un Păstor Frumos, bineînțeles, fiind vorba de o frumusețe spirituală, de care să ne lăsăm atrași, care să ne placă și pe care să o urmăm. Vă invit să descoperim această frumusețe a lui Isus, de care să ne lăsăm fascinați, să devină un model pentru viața noastră.

Mai întâi, Cristos spune despre sine că își dă viața pentru oile sale. Prima caracteristică a Păstorului este aceea că are curajul să își pună în pericol propria viață pentru binele oilor. Isus nu ține viața pentru sine, o oferă, o pune la dispoziție, o dăruiește pentru a ne salva pe noi. Este diferit de cel plătit care nu urmărește decât interesul său, care nu se gândește la binele oilor.

În prima lectură am auzit cum Petru, după ce a vindecat un bolnav, le deschide ochii conducătorilor poporului și bătrânilor vorbindu-le despre ceea ce face Isus pentru poporul său: "Să vă fie cunoscut tuturor și întregului popor al lui Israel: în numele lui Isus Cristos Nazarineanul, pe care voi l-ați răstignit, dar pe care Dumnezeu l-a înviat din morți, în el stă acesta înaintea voastră vindecat!". Păstorul cel Frumos este tocmai acela care este aproape, care nu părăsește, care vindecă, întărește, susține! Își oferă viața! Suntem cu adevărat discipolii săi dacă învățăm să ne punem viața la dispoziția celorlalți, să ne îngrijim de binele lor, să căutăm fericirea lor. Astfel devenim frumoși și noi!

Maica Tereza de Calcutta povestește: "Într-o seară, am mers pe străzi și am adus cu noi patru oameni. Printre ei era o femeie care era foarte bolnavă. Le-am spus surorilor: «Aveți voi grijă de ceilalți trei, eu voi avea grijă de această femeie». Am ajutat-o să se întindă pe un pat și am observat pe fața ei un zâmbet fericit. Ea mi-a luat mâna și a spus doar atât: «Mulțumesc». Apoi a murit. Nu am putut să o ajut, dar mi-am analizat conștiința în fața ei. M-am întrebat: «Ce aș fi spus eu dacă aș fi fost în locul ei?». Răspunsul meu era foarte simplu, aș fi încercat să îi atrag atenția asupra mea. I-aș fi spus: «Mi-e foame, sunt pe moarte, mi-e frig, mă doare» sau altceva asemănător. Dar ea mi-a dăruit mult mai mult: iubirea ei plină de recunoștință. Și a murit cu un zâmbet pe față".

În al doilea rând, ceea ce face ca Păstorul să fie frumos este faptul că lui îi pasă de oile sale, se interesează de ele. Ne întrebăm deseori de ce cineva se interesează de noi? De ce suntem importanți pentru cineva? Pentru că ne iubește dezinteresat, pentru că ne vrea fericiți sau pentru că urmărește un interes, pentru că are un avantaj? E atât de dureros să auzi pe cineva care spune: "Nimănui nu-i pasă de mine!". Este dramatic atunci când o persoană rămâne fără locul de muncă pentru că firma nu mai are un interes, când o căsătorie se distruge pentru că soții nu se mai interesează unul de altul, când o prietenie se frânge pentru că unul dintre ei nu mai este atât de simpatic sau glumeț. Suntem importanți pentru Cristos nu pentru că el are avantaje de pe urma noastră, ci pentru că ne iubește. Singurul lucru pe care el îl dorește este ca noi să fim fericiți, să ne putem construi o viață frumoasă!

În al treilea rând, Isus este Păstorul cel Frumos deoarece își cunoaște oile. Este o cunoaștere care pornește din iubire, arată o legătură profundă, strânsă, personală. În lectura a doua sfântul apostol Ioan vorbește tocmai despre această legătură profundă: "Iubiților, vedeți câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Și suntem."

Dar mai este un lucru minunat pe care îl face Isus, Păstorul cel Frumos. El nu îngrămădește oile sale într-un staul, într-un țarc. El a venit pentru a dărâma toate țarcurile, pentru a ne elibera. Vrea să ne scoată din țarcul necredinței, al disperării, al tristeții, al egoismului, al interesului... pentru a ne conduce la "pășuni verzi și ape liniștite", pentru a ne duce la o viață liniștită și frumoasă în prezența sa. Aceasta este vocația fiecăruia dintre noi!

În Mesajul pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Vocații papa Francisc spune: "Vocația este mereu acea acțiune a lui Dumnezeu care ne face să ieșim din situația noastră inițială, ne eliberează de orice formă de sclavie, ne smulge din obișnuință și din indiferență și ne proiectează spre bucuria comuniunii cu Dumnezeu și cu frații. Așadar, a răspunde la chemarea lui Dumnezeu înseamnă a lăsa ca el să ne facă să ieșim din falsa noastră stabilitate pentru a porni la drum spre Isus Cristos, ținta primă și ultimă a vieții noastră și a fericirii noastre". A-l urma pe Isus Păstorul cel Frumos, Păstorul cel Bun, înseamnă să ieșim din noi înșine și să ne îndreptăm spre frații noștri pentru a împărtăși frumusețea vieții de credință, pentru a da mărturie că viața cu Cristos este frumoasă, că urmarea lui este fascinantă! Să ne rugăm pentru ca tot mai multe persoane să aibă curajul să îi spună DA lui Cristos pentru viața de preoție, pentru viața consacrată și pentru viața de familie. Să ne rugăm pentru ca fiecare dintre noi să îl urmăm pe Păstorul cel Frumos, pe Păstorul cel Bun și să fim mereu bucuroși că suntem prietenii săi!

26 aprilie 2015

Pr. Felix Roca


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
419 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 4-a a Paștelui:

Anul B
7 mai 2006 - Pr. Alois Fechet
3 mai 2009 - Pr. Marius-Claudiu Dumea
29 aprilie 2012 - Pr. Cristinel Fodor
22 aprilie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat