Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 2-a a Paștelui

Fap 4,32-35; Ps 117; 1In 5,1-6; In 20,19-31

Misericordias Domini in aeternum cantabo!

Pace vouă!

Evanghelia din această a doua duminică a Paștelui ne prezintă un moment greu din viața unor apostoli și ucenici care încă nu-l întâlniseră pe Isus cel înviat, așa cum ne relatează evanghelia pe care am proclamat-o, în care îl întâlnim pe unul dintre ei, apostolul Toma. Încă nu erau convinși și siguri cu toate mărturiile femeilor și a celor care au văzut mormântul gol. Șocul fusese prea mare și se așteptau să fie urmăriți. Stăteau încă ascunși, cu ușile încuiate de frica iudeilor.

Participaseră la cele mai cumplite clipe: arestarea învățătorului lor, teribila biciuire, răstignirea și așezarea în mormânt a celui în care au crezut și și-au pus speranța.

Totul se ruinase și se așteptau să fie și ei prinși, acuzați de cine știe ce crime și pedepsiți. Discutau între ei, împărtășind zvonurile ce veneau din toate părțile și așteptau să vadă ce se va mai întâmpla.

Într-o astfel de atmosferă, deodată, în mijlocul lor, se prezintă Isus și le adresează un cuvânt care îi surprinde. Îi salută, spunându-le: "Pace vouă!". Și ca să nu rămână în dubiu, zicând acestea, le arată mâinile și coasta, cu rănile pe care le purta în urma biciuirii și a răstignirii, argumentul vizibil al suferințelor sale, și îi salută din nou: "«Pace vouă! Așa cum m-a trimis pe mine Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi». Și, spunând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: «Primiți-l pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, le vor fi iertate, cărora le veți ținea, vor fi ținute»".

Abia atunci s-au liniștit și l-au înconjurat cu un nou curaj. E Domnul, e Învățătorul! E viu, nu a rămas în mormânt. Acum au o nouă speranță. Erau siguri că el este, pentru că i-au văzut rănile de la mâini și picioare și nu era o nălucă sau o închipuire.

Cristos, apărând în mijlocul lor, le-a adus pacea pe care a obținut-o prin moartea sa pe cruce. Cu sângele său, vărsat pe cruce, Cristos a ispășit păcatele lumii, iertându-i până și pe călăii săi, care l-au răstignit. El i-a iertat și pe apostoli, care au fugit, pe Petru, care l-a renegat de trei ori, pe toți care au strigat împotriva lui: Răstignește-l! Răstignește-l! Iubirea sa l-a dus la moarte și numai din iubirea sa s-a dăruit pe sine și a rămas în misterul tainei trupului și al sângelui său, memorial al celei mai mari jertfe și iubiri, sfânta Liturghie.

În această a doua duminică, a doua a Paștelui, Isus se întoarce din nou în cenacol, unde îi întâlnește pe apostoli, dar de data aceasta și pe Toma care lipsise la prima întâlnire, un apostol, care încă nu se convinsese pe deplin. Auzise așa de multe în zilele care trecuseră de la moartea Învățătorului său, că el s-a încăpățânat să nu creadă până nu va vedea cu ochii lui și nu va pipăi el cu degetele sale locul cuielor.

Am auzit cuvintele evangheliei: "După opt zile, discipolii lui erau iarăși înăuntru, iar Toma era împreună cu ei. Isus a venit, deși ușile erau încuiate, a stat în mijlocul lor și a zis: «Pace vouă!». Apoi i-a spus lui Toma: «Adu-ți degetul tău aici: iată mâinile mele! Adu-ți mâna și pune-o în coasta mea și nu fi necredincios, ci credincios!»". Toma a rămas surprins, a fost cucerit de imaginea lui Isus; nu a mai fost nevoie de a pipăi cu mâinile sale trupul lui Isus, ci a zis: "Domnul meu și Dumnezeul meu!". O adevărată lecție de credință și o mărturie puternică, după îndoielile pe care le-a avut. Isus, văzând drama lui, ca și a celorlalți ucenici, cu o finețe doar de el știută, îl laudă pentru credința lui, o credință argumentată prin experiența simțurilor, dar în același timp aduce un elogiu tuturor celor care cred pentru cuvântul său și pentru dovezile iubirii sale.

În tot ceea ce a făcut Isus, venind pe pământ, în toată învățătura sa, dar mai ales prin faptele sale, prin jertfa sa pe cruce, prin moartea și învierea sa, el a dorit să ne asigure de un lucru extraordinar, de iubirea și milostivirea Tatălui veșnic, care "Atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul-născut, ca oricine crede în el să aibă viață veșnică" (In 3,16).

Învierea sa devine garanția a ceea ce a intenționat Tatăl și ce a realizat el însuși prin suferința și moartea sa pe cruce: iubirea infinită și milostivă a lui Dumnezeu, care oferă omului slab și păcătos pacea și împăcarea sa.

Salutul său din prima zi a săptămânii, ziua învierii sale, repetat și astăzi, după opt zile, când s-a arătat din nou ucenicilor adunați în cenacol, reprezintă finalul tuturor învățăturilor sale: Pacea - pace și bucurie în suflet, pace și bucurie între oameni, pace și iubire cu Dumnezeu.

Când cineva simte pacea și o trăiește, se bucură de întreaga iubire și milostivire a lui Dumnezeu. În această lumină, duminica de astăzi, ce poartă diferite nume - Duminica Albă, pentru haina purtată de cei botezați în noaptea Paștelui; Duminica Tomei, pentru necredința lui Toma și apoi pentru credința lui ca o mărturie cu totul specială; Duminica Păcii, pentru darul făcut ucenicilor de Isus, chiar din prima zi a Învierii, această duminică poate și merită să poarte un nume care le cuprinde pe toate: Duminica Divinei Îndurări, adică a iubirii și milostivirii divine.

Astăzi, așa cum se știe, celebrăm și un aniversar cu totul special, legat de sfântul papă Ioan Paul al II-lea, care nu numai că a fost unul dintre cei mai mari martori ai divinei îndurări de pe timpul când era episcop la Cracovia, ci mai ales pentru faptul că după ce ajuns a ajuns papă, cu o carismă deosebită, a avut misiunea să treacă Biserica în mileniul trei, proclamând întregii lumi suprema sa iubire și milostivire divină, prin care a susținut și continuă să susțină și să ocrotească lumea, prin Fiul său care singur cunoaște cu adevărat misterul omului și este singurul său Mântuitor: Redemptor hominis (Mântuitor al omului).

În enciclica Dives in misericordia (Bogat în milostivire), papa Ioan Paul al II-lea semnalează clar necesitatea de a da mărturie despre milostivirea lui Dumnezeu ca misiune fundamentală a Bisericii față de lumea actuală: "Biserica trebuie să dea mărturie despre milostivirea lui Dumnezeu, ca misiune fundamentală a Bisericii față de lumea actuală. Biserica trebuie să dea mărturie despre milostivirea lui Dumnezeu revelată în Cristos, în toată revelația sa mesianică, dar mai ales proclamând ca adevăr mântuitor al credinței și al vieții și, în consecință, străduindu-se să o introducă și să o transpună în viață, atât în viața celor care o proclamă, cât și, pe cât posibil, în aceea a tuturor oamenilor de bună voință" (nr. 12).

Potrivit sfântului papă Ioan Paul al II-lea misiunea proclamării "milostivirii divine" se exprimă atât prin proclamarea adevărului că Dumnezeu este îndelung răbdător și milostiv cât și prin laudele ce trebuie aduse Dumnezeului milostiviri. Misericordias Domine in aeternum cantabo.

Acest lucru l-a făcut după experiența din Polonia anilor '60-'80, împreună cu ucenica divinei îndurări, sora Faustina, și apoi în tot mandatul său de păstor suprem, încrezător în providența divină și ocrotit vizibil de milostivirea sa în fața atentatului din 13 mai, conducând Biserica peste pragul anului 2000.

Este știut că înainte de a-și încheia mandatul de suveran pontif, după ce a proclamat-o sfântă pe sora Faustina a Divinei Îndurări, în anul 2000 (primul sfânt al secolului al XXI-lea, la 30 aprilie), cu puțin timp înainte de intrarea sa în împărăția lui Dumnezeu, în ziua de 22 aprilie a anului 2001 a instituit sărbătoarea Divinei Îndurări chiar în duminica de azi. Este cu adevărat impresionant faptul că tocmai în ajunul aceleiași sărbători din anul 2005, în ajunul acestei duminici a milostivirii, fiind și prima sâmbătă a lunii, a sosit și ceasul să-și încheie pelerinajul său pe acest pământ, intrând în împărăția divinei îndurări, în iubirea veșnică a Tatălui, "bogat în milostivire".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Duminica trecută, la sărbătoarea Învierii Domnului, am fost chemați să mergem și să vestim învierea. Acest lucru l-am făcut în toată Săptămâna Albă și-l vom mai face tot timpul pascal.

Astăzi, în Duminica Albă, duminica instituirii sărbătorii Milostivirii Divine, suntem chemați ca, în bucuria proclamării marelui mister al învierii, să vestim însuși izvorul oricărui mister, "milostivirea lui Dumnezeu", fără limite și fără granițe. Tocmai în această atmosferă îl întâlnim pe Cristos trimis de Tatăl pe pământ să ne asigure de iubirea și pacea sa, care ne cheamă și ne trimite și pe noi să proclamăm fără încetare această milostivire și iertare.

Isus le-a zis din nou: "Pace vouă! După cum m-a trimis pe mine Tatăl, vă trimit și eu pe voi". (In 20,21-23).

Dacă vom face acest lucru vom putea beneficia de cuvintele și făgăduințele lui Isus, transmise de către discipola divinei îndurări, sora Faustina, și întărite de către sfântul Ioan Paul al II-lea: "Pe sufletele care răspândesc cinstirea milostivirii mele, eu le voi ocroti toată viața, ca o mamă duioasă pe pruncul său, iar în ceasul morții nu voi fi pentru ele judecător, ci mântuitorul milostiv. În acel ceas de pe urmă sufletul nu mai are pe nimeni și nimic în apărarea sa, în afara milostivirii mele. Fericit sufletul care, în timpul vieții sale, s-a cufundat în izvorul milostivirii mele, căci judecata nu-l va atinge".

E o bucurie pentru noi și pentru cinstitorii milostivirii divine că Sfântul Părinte papa Francisc, cu încrederea și marea sa admirație pentru iubirea și milostivirea lui Dumnezeu, a anunțat întregii Biserici Catolice un jubileu special dedicat divinei îndurări în care toți să redescopere și să prețuiască marele dar al iubirii Părintelui ceresc și infinita sa bunătate cu care îi așteaptă și îi primește pe toți cei care se îndreaptă spre el.

"Am decis să stabilesc un jubileu extraordinar care să aibă în centru milostivirea lui Dumnezeu. Va fi un An Sfânt al Milostivirii pe care vrem să-l trăim în lumina cuvântului Domnului: Fiți milostivi precum Tatăl (...) Acest An Sfânt va începe în solemnitatea Neprihănitei Zămisliri și se va încheia la 20 noiembrie 2016, în Duminica Isus Cristos, Regele Universului și chip viu al milostivirii Tatălui", anunța papa Francisc la 14 martie 2015. O mare bucurie și un mare dar pentru întreaga Biserică și pentru cei care așteaptă milostivirea Domnului.

Suntem siguri, dragi credincioși, că razele iubirii ce se revarsă din inima lui Isus cel milostiv, după recomandarea sfintei Faustina, vor coborî asupra noastră și a lumii, iar în sufletele noastre se va revărsa iubirea milostivă a lui Dumnezeu, cel mereu viu în mijlocul nostru, căruia să-i fie cinste și mărire în toți vecii.

Tuturor, salutul lui Isus: Pace vouă!

12 aprilie 2015

PS Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
389 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 2-a a Paștelui:

Anul B
23 aprilie 2006 - Pr. Petru Sescu
19 aprilie 2009 - Pr. Iosif Comorașu
15 aprilie 2012 - Pr. Alois Fechet
8 aprilie 2018 - Pr. Iosif Iacob

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat