Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Epifania Domnului

Is 60,1-6; Ps 71; Ef 3,2-3a.5-6; Mt 2,1-12

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm azi Epifania, adică manifestarea sau revelarea Domnului. Magii veniți din Răsărit îi reprezintă pe toți oamenii din toate timpurile și toate națiunile. În alte cuvinte, astăzi sărbătorim universalitatea Întrupării, așadar, a Evangheliei. Isus s-a născut pentru toată omenirea.

Un prim lucru care pare de necrezut, în Evanghelia de azi, e faptul că atât Irod, cât și iudeii nu și-au dat seama de ceea ce s-a întâmplat la Betleem, lângă Ierusalim. Primul, Irod, era prea ocupat cu păstrarea tronului, ceilalți, iudeii, erau preocupați cu observarea legii mozaice. Magii din Orient au fost primii care le-au adus vestea nașterii lui Isus.

Se întâmplă, deseori, și astăzi cu mulți dintre noi același lucru. Din cauza plăcerilor, a pretențiilor sau a preocupărilor pământești uităm că Isus a venit între noi, pentru noi. Magii din Evanghelia de azi ne vestesc și nouă Nașterea Domnului.

Dar până să ajungă la noi, magii au știut să citească mersul astrelor, și au parcurs drum lung. Papa emerit Benedict al XVI-lea afirma la 6 ianuarie 2011 că steaua care i-a condus pe magi la Betleem este de fapt semnătura pe care Dumnezeu a așezat-o pe bolta cerului. A semna, spunea atunci papa, înseamnă a face ca ceva să fie stabil, definitiv. În înțelepciunea lor, magii au reușit să descifreze în semnul stelei călăuzitoare, semnătura lui Dumnezeu, care astfel i-a anunțat că decizia Întrupării Cuvântului este definitivă și deja s-a concretizat. Despre drumul pe care magii l-au străbătut pentru a ajunge să-l întâlnească pe Pruncul Isus, actualul papă, Francisc, afirma în cadrul predicii de Epifanie din anul 2014: "Drumul magilor este drumul fiecărui om, care, ca și magii, pentru a ajunge cu bine la destinație, are la dispoziție două mari cărți: cartea creației și cartea Sfintei Scripturi".

În viața noastră religioasă, steaua care ne conduce la ieslea din Betleem poate să fie familia, un preot, un catehet, un prieten sau un om cu o viață exemplară. Astăzi, drumul pe care orice om trebuie să-l străbată pentru a-l întâlni pe Isus nu este deloc lung, geografic vorbind. De fapt, acest pelerinaj al credinței, are mai puțin de jumătate de metru, pentru că drumul acesta al convertirii pleacă din mintea omului și ajunge în inima sa. Cu toate acestea, mulți dintre oamenii de azi pierd calea cea mai scurtă spre inimă și rătăcesc mulți ani, asemenea poporului evreu în deșert, prin alte zone ale propriei persoane. Mă refer aici la acele persoane care nu au curajul niciodată să coboare în propria inimă pentru a se întâlni cu Dumnezeu, preferând să străbată căile largi și încurcate ale marilor orașe, ale internetului, ale cluburilor etc. Toate aceste drumuri provoacă o febră spirituală care paralizează picioarele omului de azi, și chiar dacă ar dori să străbată acea jumătate de metru de care aminteam mai sus, nu mai poate face acest lucru din cauza oboselii spirituale.

Totuși, adevărați magi, căutători ai Adevărului, au existat în toate perioadele istoriei creștinismului.

Unul dintre neobosiții căutători ai lui Isus Cristos a fost sfântul Augustin, care, în opera sa Confesiuni, își manifestă bucuria găsirii Adevărului folosind cuvinte de o rară frumusețe literară:

"Târziu te-am iubit, o, Frumusețe atât de veche, și totuși atât de nouă, târziu de tot te-am iubit. Și iată că Tu te aflai înlăuntrul meu, iar eu în afară, și eu acolo, în afară, te căutam și dădeam năvală peste aceste lucruri frumoase pe care Tu le-ai făcut, eu, cel lipsit de frumusețe. Tu erai cu mine, dar eu nu eram cu tine; mă țineau departe de tine acele lucruri care, dacă n-ar fi fost întru tine, nici n-ar fi existat. M-ai chemat, m-ai strigat și ai pus capăt surzeniei mele. Ai fulgerat, ai strălucit, și ai alungat orbirea mea; ai răspândit parfumul tău și eu l-am inspirat, iar acum te urmez cu înfocare; am gustat din tine și acum sunt înfometat și însetat după tine; m-ai atins doar, și m-am și aprins de dor după pacea ta" (cartea a X-a, cap. XXVII).

După 1600 de ani de la momentul convertirii sfântului Augustin, mai exact la 28 august 1986, sfântul papă Ioan Paul al II-lea a publicat scrisoarea apostolică Augustinum Hipponensem, unde pe de o parte admira sârguința cu care sfântul Augustin a căutat Adevărul, iar pe de alta îl propunea drept exemplu pentru cei care în societatea contemporană îl caută pe Dumnezeu. Iată cuvintele marelui papă: "Ce-i învață sfântul Augustin pe oamenii de azi? Pe cel care caută Adevărul, îl încurajează să nu dispere, dându-se exemplu pe sine. El a găsit adevărul după mulți ani de intensă căutare. În prima sa scrisoare redactată după convertire, sfântul Augustin a afirmat: Primul lucru pe care trebuie să-l fac este de a da oamenilor speranța că ei pot găsi Adevărul. De aceea, el ne învață că Adevărul trebuie căutat cu umilință și răbdare".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Considerând exemplul sfântului Augustin, care l-a căutat pe Dumnezeu până la vârsta de 33 de ani, când a primit Botezul, trebuie să ne continuăm drumul credinței asemenea magilor care au plecat în călătorie, fără să știe când îl vor găsi pe Pruncul Isus. Însă, ei au avut mereu în suflete via speranță că va veni ziua în care îl vor întâlni pe Dumnezeu făcut om.

O legendă spune că, de fapt, magii erau patru, dar prin niște împrejurări periculoase unul dintre ei s-a rătăcit în deșert. I-a căutat mult timp pe ceilalți trei magi, a întrebat pe numeroși oameni care este drumul spre Ierusalim, dar nimeni nu a știut să i-l arate. Totuși, nu a pregetat să caute, făcând bine tuturor celor pe care îi întâlnea. Întâlnindu-se o dată cu un copil gol, l-a învelit cu propria-i haină. După mulți ani, a ajuns și cel de-al patrulea mag la Ierusalim chiar în momentul în care lumea îl ducea pe Isus pe Drumul Calvarului, spre a fi răstignit. Întâlnindu-se, căutătorul i-a spus Mântuitorului: "Doamne, iartă-mă te rog că am ajuns prea târziu și cu mâinile goale. Am rătăcit calea, iar cadourile pregătire pentru tine le-am dat celor nevoiași. Isus i-a răspuns: "E adevărat că ai pierdut calea spre Betleem, și te iert. Dar nu trebuie să-ți ceri iertare pentru că ai venit cu mâinile goale. Când l-ai îmbrăcat pe acel copil gol, pe mine m-ai ajutat în el".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Pruncușorul Isus are nevoie nu atât de lucrurile materiale pe care noi le posedăm, de averile noastre lumești, cât mai ales de inimile noastre, de iubirea și prietenia noastră.

Asemenea magilor din Evanghelia de astăzi, urmând exemplul sfinților care nu s-au descurajat niciodată în căutarea lui Dumnezeu, să împlinim și noi pelerinajul credinței, să privim mereu la semnătura pe care Domnul și-a lăsat-o pe bolta cerească, să-i întrebăm pe alții: "Unde se află Regele de curând născut?"; după ce l-am găsit să-i închinăm lui tot ce avem și tot ce suntem, iar după ce l-am întâlnit să ne întoarcem, pe un alt drum, la treburile noastre zilnice pentru a împărtăși tuturor iubirea Pruncului de la Betleem. Amin.

6 ianuarie 2015

Pr. Fabian Doboș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
475 accesări.


Alte predici pentru Epifania Domnului:

Anul B
6 ianuarie 2009 - Ep. Aurel Percă
6 ianuarie 2012 - Pr. Alois Farțadi
6 ianuarie 2018 - Pr. Cristian Bîrnat

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat