Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a din Advent

2Sam 7,1-5.8-12.14.16; Ps 88; Rom 16,25-27; Lc 1,26-38

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Niște oameni învățați vin într-una din zile la un rabin, fiind preocupați de întrebarea: "Unde locuiește Dumnezeu?". Aceștia i-au zis: "Eminență, ce părere aveți? Dacă toată lumea este plină de gloria lui Dumnezeu, atunci el este pretutindeni". Dar el le-a răspuns: "Dragii mei, Dumnezeu locuiește acolo unde este lăsat să intre".

Duminica a 4-a din Advent, ultima a acestei perioade, ne îndreaptă atenția către venirea și locuirea lui Dumnezeu printre oameni. Se pot formula două întrebări. Prima: "Unde își stabilește Domnul locuința?". Și a doua: "Cum îl întâlnim sau îl lăsăm să intre pe Dumnezeu în viața noastră?".

Prima lectură, luată din celebra profeție a lui Natan, din 2Sam 7, oferă o imagine despre prezența lui Dumnezeu. Este un reflex al unei griji constante din partea evreilor să descopere unde și cum este prezent Dumnezeu în mijlocul poporului. Animat de aceeași dorință, regele David vrea să-i construiască Domnului o casă, un loc pentru a-l găzdui. Dumnezeu nu pare entuziasmat. Cum ar putea maiestatea sa, infinitatea sa, să fie circumscris într-un spațiu, între niște pereți reci? În fața inițiativei regelui, răspunsul divinității este surprinzător: Domnul însuși îi va zidi o casă, o dinastie durabilă, de unde va proveni și regele mesianic. De ce acest lucru? Deoarece inițiativa trebuie să provină de la Dumnezeu, el face mereu primul pas. Totul are la bază favoarea divină, predilecția pentru David și poporul ales cu care a încheiat o alianță, arătându-și totdeauna chipul de Tată milostiv.

Spre deosebire de David, Domnul pune accent nu pe construcții făcute din pietre, ci pe persoana omului, nu o casă materială, ci o casă făcută din pietre vii. Dumnezeu, cel fidel, alege dinastia davidică și dorește să rămână aproape de poporul său, să-l copleșească cu darurile și binecuvântările sale. Mai apare un aspect: Domnul este un Dumnezeu al istoriei, în locul templului alege timpul, preferă să fie alături de oameni, să-i însoțească în evenimentele vieții. Dumnezeu are o vocație nomadă, este într-o continuă mișcare, chiar dacă mulți l-ar voi sedentar, fixat în cer sau pe pământ.

Și astăzi, Domnul ar putea repeta fiecăruia dintre noi: "Oare tu îmi vei construi o casă, pentru ca eu să locuiesc în ea?". Deci, nu vă grăbiți să-l așezați într-o iesle, o statuetă în mijlocul altor statuete. El iubește mișcarea, e un veșnic călător. Fiind un Dumnezeu al exodului, dorește să iasă cu tine, vizitează orașul, se amestecă cu lumea, intră la locul de muncă, se apropie de cineva, stă la masă cu familia ta, vrea să cunoască pe prietenii tăi, să discute problemele tale. Așadar, condu-l să umple singurătatea vreunui bătrân, să asculte plânsul unui om disperat, să aștepte într-o cameră de spital, să se confunde cu larma copiilor într-un parc de joacă, să cerceteze vreun cartier mizerabil, să arunce o privire într-o baracă.

Evanghelia de astăzi, descriind cunoscutul episod al Bunei-Vestiri, surprinde același aspect al modului în care Dumnezeu vine și se face prezent printre oameni. Nu e vorba de vreun templu unde să locuiască gloria divină, ci de întruparea Fiului lui Dumnezeu: "Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi". Astfel, Dumnezeu coboară din înaltul cerului și devine om, poate fi văzut, ascultat, contemplat în Isus Cristos.

Așadar, la prima întrebare "Unde locuiește Dumnezeu?", un răspuns este: "În persoana lui Isus Cristos". El este Dumnezeul întrupat, chipul și icoana perfectă a dumnezeirii. Acest lucru echivalează cu o invitație la a cunoaște, a căuta și iubi chipul lui Cristos, un Isus asemenea nouă, dar, totuși, diferit: învingătorul morții și cel ce a înviat, un om în care timpul se contopește cu eternitatea, un om ale cărui cuvinte nu vor apune niciodată, un om-Dumnezeu care ne arată calea spre veșnicia fericită.

Însă, acest chip divin al lui Isus trebuie descoperit în oameni. Într-o legendă despre călugărul Epifaniu este scris: "Nu căutați niciodată chipul unui singur om în Cristos, ci căutați în fiecare om chipul lui Cristos". Să-l căutăm pe Dumnezeu în viața concretă de fiecare zi, nu neapărat în cerurile înalte, ci în oamenii pe care-i întâlnim zi de zi.

Dincolo de imaginea lui Isus, descoperim în pagina evanghelică chipul minunat al Mariei. Evanghelistul relatează vocația ei. Ea primește o invitație la bucurie, motivată de intervenția lui Dumnezeu pentru a elibera omenirea. Este declarată "plină de har", "preaiubita Domnului", care îi promite că este alături de ea, așa cum a fost cu Moise, cu Ieremia și alți oameni speciali, chemați din Vechiul Testament.

Anunțul răsunător este acesta: Maria va da naștere Fiului lui Dumnezeu. Se împlinește în acest mod oracolul lui Natan: Isus este Fiul celui Preaînalt și primește tronul lui David, tatăl său, iar împărăția sa nu va avea sfârșit. Este cel care, într-adevăr, inaugurează era ideală visată de toate generațiile. Marele miracol, însă, este acesta: Maria devine lăcașul lui Dumnezeu, în sânul ei feciorelnic se stabilește cortul prezenței lui Dumnezeu.

Ceea ce este important de subliniat este atitudinea Mariei, o atitudine ce trebuie să fie un model pentru orice creștin.

Avem în acest punct, un răspuns la a doua întrebare: "Cum să-l primim sau ce fel de locuință pregătesc lui Dumnezeu?". Fecioara de la Nazaret ne oferă câteva piste.

În primul rând, Maria așteaptă în tăcere; o femeie senină, reculeasă, care știe să citească viața în profunzime, reflectează asupra misterului. În ceea ne privește, cine trăiește astăzi în reculegere, în tăcere, meditând cu atenție la semnele voinței lui Dumnezeu?

În al doilea rând, Maria cunoștea Scripturile. În zilele noastre, cine are timp să citească Biblia? Cine se lasă astăzi format de înțelepciunea care vine de la Domnul? Câte dintre familiile creștine au obiceiul de a se ruga din Biblie și să le arate fiilor că Scriptura trebuie cunoscută, meditată și trăită?

În al treilea rând, Maria adresează întrebarea: "Cum se va întâmpla aceasta?". Nu e dorință cauzată de dubii sau de dorința de a vedea totul clar, e o întrebare animată de credință, care exprimă dorința de a înțelege voința Domnului, pentru a o putea urma. Noi avem multe îndoieli. Uneori urmăm voința Domnului, dar numai până când aceasta coincide cu a noastră. Suntem oameni liberi, dar trebuie să folosim bine libertatea noastră, care înseamnă mișcare și schimbarea continuă, convertire permanentă.

În sfârșit, Maria este conștientă de micimea sa și se deschide pentru a primi darul de sus. Este o sclavă umilă, pătrunsă de credință și iubire. Astăzi, multă lumea este autosuficientă, iar umilința nu mai este o virtute. În plus, pentru mulți, nu e nevoie de Dumnezeu, e o entitate inutilă, superfluă. Noi, în schimb, să fim asemenea Mariei, la fel cu acele flori care își dau seama că fără lumina și căldura soarelui nu se poate trăi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În evanghelia de astăzi, Maria ne arată cum să acționăm: să ascultăm cuvântul lui Dumnezeu. Un creștin trebuie să fie un ascultător al cuvântului. Să îi spunem da lui Dumnezeu, chiar și când pare a fi împotriva planurilor noastre, împotriva speranțelor. Să fim slujitori, sclavi ai Domnului și să îl dăm lumii pe Isus.

Preotul mistic dominican Meister Eckhart spunea că Dumnezeu a făcut sufletul omului pentru a-l purta în el pe Fiul dumnezeiesc, iar atunci când această naștere are loc, Dumnezeu este mai bucuros decât crearea cerurilor și a pământului.

Crăciunul fiind aproape, fie ca Maria să ne amintească acest lucru: cel mai bun Crăciun, de fapt adevăratul Crăciun, este acela în care Cristos se naște nu în micul Betleem, ci în sanctuarul interior al inimii mele. Amin.

21 decembrie 2014

Pr. Iulian Faraoanu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
454 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a din Advent:

Anul B
21 decembrie 2008 - Pr. Felix-Marius Roca
18 decembrie 2011 - Ep. Aurel Percă
24 decembrie 2017 - Pr. Egidiu Condac
20 decembrie 2020 - Pr. Valerică Ciobanu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat