Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 3-a din Advent

Is 61,1-2a.10-11; Ps Lc 1,46-54; 1Tes 5,16-24; In 1,6-8.19-28

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Omul a privit din totdeauna cu speranță către altcineva; copilul privește către părinți și la părinți și de multe ori îi imită în ceea ce fac. Am privit sau privim la frații noștri mai mari, la prieteni, la cei cărora le-a reușit în viață, la cei care au depășit sau știu să depășească cu optimism dificultățile vieții. Ne-a creat Dumnezeu cu darul privirii și pentru că este un dar trebuie să-i mulțumim.

Adventul este timpul sacru pe care Biserica l-a pus la dispoziția noastră și ne îndeamnă să privim plini de speranță spre cel care urmează să vină, Emanuel, Dumnezeu cu noi, lumină spre luminarea neamurilor, așa cum recităm în Crez, speranță pentru cei fără de speranță, bucurie pentru cei întristați sau și mai concret, pentru a fi în sintonie cu prima lectură de astăzi, luată din Cartea profetului Isaia: veste bună pentru cei săraci, vindecare pentru cei cu inima zdrobită, eliberare pentru cei închiși, libertate pentru cei aflați în război, milostivire pentru cei aflați în păcat.

Ne aflăm în a treia duminică din Advent, pentru mesajul de bucurie pe care îl transmite, supranumită și duminica Gaudete, adică duminica bucuriei, iar calea către Crăciun continuă. Ioan Botezătorul este însoțitorul nostru de astăzi, modelul spre care Biserica ne îndeamnă să privim, ghidul de care trebuie să ne lăsăm însoțiți pe calea către Lumină. O întrebare însă trebuie să ne-o punem în mod obligatoriu, și anume: mai este Ioan Botezătorul cu adevărat un ghid spre Cristos pentru omul de astăzi, pentru creștinul de astăzi? Mai este omul de astăzi sensibil la glasul care strigă în favoarea convertirii?

Pentru cei care au fost în piața "Sfântul Petru" în ziua alegerii papei Francisc, încă de dimineață și până seara, în momentul ieșirii fumului alb, au putut să vadă un om îmbrăcat în pânză de sac, desculț și care, chiar dacă afară ploua, s-a rugat mai toată ziua, stând în genunchi pe piatra cubică din piață. Mulți din pelerinii prezenți l-au privit cu mare curiozitate. Și mai mulți au făcut fotografii pe care le-au postat imediat pe diverse rețele de socializare. Doar un singur om, la un moment dat, s-a apropiat de el și l-a acoperit cu umbrela. Probabil că acel sărac nici nu și-a dat seama, pentru că era cufundat în rugăciune. Atunci, mulți din cei prezenți s-au apropiat și l-au fotografiat și mai mult. Era ceva inedit, dar nimănui nu-i trecuse prin minte să facă acel gest simplu pe care l-a făcut pelerinul cu umbrela. Seara, la balconul principal al bazilicii Sfântului Petru apărea noul papă, care, așa cum știm, și-a luat numele de Francisc. Mulți din cei prezenți în piață aveau să spună ulterior că persoana îmbrăcată în pânză de sac a fost un semn a ceea ce avea să fie. Eu nu știu dacă a fost un semn sau nu, dar ceea ce știu e că oamenii l-au văzut ca pe ceva curios și drept dovadă, în loc să-i ia exemplu, adică să se roage sau măcar să-l ajute ținându-i o umbrelă să nu-l ude, l-au fotografiat. De curiozitate, vă invit să intrați pe internet și să căutați date legate despre această persoană, veți vedea câte veți găsi.

Cred că la fel s-ar întâmpla și cu Ioan Botezătorul, dacă ar veni astăzi printre noi. Să vezi un om îmbrăcat în haine de păr de cămilă, să mănânce lăcuste și miere sălbatică, cred că înainte să-i ascultăm mesajul de convertire, foarte mulți și-ar scoate telefoanele mobile, l-ar fotografia și i-ar trimite imaginea pe rețelele de socializare. Acesta e omul zilelor noastre! Dar dacă persoana lui ar părea cel puțin curioasă, oare mesajul pe care l-ar transmite, cum ar părea?

Să ne întoarcem la textul din evanghelie. Ioan Botezătorul a fost trimis de Dumnezeu ca să dea mărturie. Nu a venit să-i sperie pe oameni prin mesajul său de convertire, nu a venit nici ca să trezească compătimire și cu atât mai puțin, curiozitate. A venit ca să dea mărturie despre lumină.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem astăzi martorii unei curiozități cel puțin bizară. Am cucerit spațiul, dar nu reușim să ne cucerim pe noi înșine, să ne cunoaștem, să ne apreciem la adevărata noastră valoare, aceea de fii ai lui Dumnezeu. Am descoperit aparatura cea mai sofisticată posibil, dar nu am reușit să pătrundem în inima noastră pentru a ne înțelege cu adevărat. E atâta aparatură medicală astăzi, dar paradoxal, oamenii mor mai mult ca oricând din cauza atâtor boli, am construit roboți care pot să facă de toate, iar pe om l-am lăsat fără locul de muncă, am făcut din telefon un aparat fac totum și l-am îndepărtat pe om de om.

După toate acestea, trebuie să ne punem o altă întrebare, aceeași pe care i-au pus-o preoții și leviții lui Ioan Botezătorul: cine ești tu? Ce spui despre tine însuți? Cine ești tu, omul începutului de mileniu? Cine ești în fața lui Dumnezeu care te-a creat? Cine ești în fața realităților, de multe ori dificile, ale vieții? Ioan Botezătorul a mărturisit, nu a tăgăduit: nu sunt eu Cristos! Cu alte cuvinte, nu sunt eu Mântuitorul! Eu sunt glasul celui care strigă în pustiu: îndreptați calea Domnului.

Ascultând aceste cuvinte, în lumina exemplului lui Ioan Botezătorul, aproape că îmi vine să spun că avem două lucruri de făcut: să clarificăm cine suntem și apoi să îndreptăm ceea ce nu suntem, adică să revenim pe calea Domnului, cea pe care și profetul o dorea dreaptă.

Cine suntem? Poate că suntem Ilie? Sau poate profetul? Sau poate am uitat cine suntem?

Suntem fiii lui Dumnezeu, botezați în numele Sfintei Treimi, "calea privilegiată a Bisericii", cum spunea sfântul Ioan Paul al II-lea în enciclica Redemptor hominis sau "ființa cea mai iubită de Dumnezeu", cum ne repetă des Papa Francisc sau de ce nu, "ființa răscumpărată", cum o repeta și ne încuraja fericitul nostru martir, Anton Durcovici.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem receptacole ale iubirii lui Dumnezeu, semnul prin excelență al iubirii lui Dumnezeu, singurii pe care, după cum spunea același sfânt papă Ioan Paul al II-lea, "am fost creați pentru noi înșine".

În același timp în om, în oameni, găsim deșert, teren arid, dar găsim și oaze pline de verdeață, găsim deopotrivă harul, dar și păcatul, lumina și întunericul. Ioan Botezătorul ne spune că am fost creați pentru lumină, că misiunea noastră pe pământ este aceea de a face loc luminii în viața noastră și apoi, încărcați de ea, să luminăm.

Printre altele, convertirea înseamnă să alegem, iar astăzi, în a treia duminică din Advent, în drumul nostru spre Crăciun, suntem chemați să alegem. Vrem lumina sau întunericul? Vrem oaza sau deșertul? Vrem păcatul sau harul? Dumnezeu nu obligă pe nimeni. Credința este un dar gratuit și aceasta o vom vedea în curând în ieslea de la Betleem. Singura factură pe care Dumnezeu ne-a cerut s-o plătim a fost și este cea a credinței, pentru că serviciile el le-a făcut deja.

Cât de frumos sună cuvintele primei lecturi, luată din Cartea profetului Isaia: "Duhul Domnului este asupra mea, căci Domnul m-a uns și m-a trimis să aduc săracilor vestea cea bună, să vindec pe cei cu inima zdrobită, să propovăduiesc celor închiși eliberarea și celor prinși în război libertatea; să dau de știre un an de milostivire al Domnului". Este slujirea lui Dumnezeu față de oameni.

Poate că și noi am făcut experiența sărăciei sau poate o mai facem, a sărăciei materiale, dar și a celei spirituale și umane, a bolii, a suferinței de tot felul și cât de fericiți am fost când cineva ne-a întins o mână, când ne-a mângâiat și ne-a încurajat să privim spre cel care a venit strict să ne ajute. De câte ori nu am avut inima zdrobită din cauza necazurilor vieții, când aparent nu mai era nicio soluție la ceea ce ni se întâmpla și din nimic s-a rezolvat. Cerul ne-a trimis un răspuns. Poate că am fost sau încă mai suntem în închisoarea, fie fizică, fie simbolică a vreo unei dușmănii. Poate că cineva nu ne îngăduie, nu ne acceptă, ne urăște, ne invidiază. Ce eliberator să știi că chiar și cel mai mare dușman îți spune: "Iartă-mă!". Și, de ce nu, poate că am fost sau mai suntem în război, cu noi, cu vecinii noștri, cu rudele noastre, cu o boală anume, cu egoismul nostru sau cu autosuficiența noastră. Ce minunată este libertatea! Să știi că poți să mergi și să-i spui lui Dumnezeu necazul tău, păcatul tău și să primești îmbrățișarea lui iertătoare, ce mângâiere!

Iată de ce profetul, prin cuvintele sale pregătește la rândul său calea Mântuitorului. La începutul Evangheliei sfântului Luca, Isus însuși va prelua aceste cuvinte în sinagoga de la Nazaret și le va face proiectul său, misiunea sa pe pământ. Iată de ce, Ioan Botezătorul a venit să dea mărturie despre lumină. Lumina îi luminează pe oameni, va spune evanghelistul Ioan, dar îi luminează pentru ca la rândul lor să devină lumină.

Am primit un dar la botez, am primit o lumină pe care, atunci, părinții și nașii, iar mai apoi, noi, la mir, am promis să o ținem mereu aprinsă. Era lumina credinței. Iată de ce este nevoie ca și astăzi Ioan Botezătorul să ne amintească de ea, că suntem chemați la rândul nostru să dăm mărturie pe diferitele căi ale vieții, iar calea prin excelență este cea a bucuriei.

De altfel, apostolul Paul, în cea de-a doua lectură de astăzi, luată din Prima scrisoare către Tesaloniceni, ne și spune: "Bucurați-vă întotdeauna. Rugați-vă neîncetat. Aduceți mulțumiri pentru toate, căci acest lucru îl vrea Dumnezeu de la voi întru Isus Cristos. Nu stingeți Duhul. Feriți-vă de tot ceea ce este rău".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Este misiunea noastră de a lua în serios mesajul lui Dumnezeu, de a ne bucura că suntem fiii săi, de a-l fotografia, așa cum am face-o dacă ar veni din nou Ioan Botezătorul, de a-l fotografia cu inima și de a-l arăta tuturor, nu doar pe rețelele de socializare, ci cu viața noastră, prin bucuria noastră sufletească, prin răbdarea noastră în încercări, prin noi înșine care am fost creați de Dumnezeu după chipul și asemănarea sa.

14 decembrie 2014

Pr. Felician Tiba


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
480 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a din Advent:

Anul B
14 decembrie 2008 - Pr. Mihai Budău
11 decembrie 2011 - Pr. Egidiu Condac
17 decembrie 2017 - Pr. Cornel Cadar
13 decembrie 2020 - Pr. Pius-Petru Iancu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat