Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Celebrăm cu deosebită bucurie această liturgie a tuturor sfinților. Amintirea sfinților trezește în noi speranța și dorința după cer, după plinătatea vieții la care suntem destinați, și în același timp trezește în noi speranța posibilității unei vieți bune, drepte, sfinte, deja pe acest pământ.

De obicei, noi ne gândim la sfinți cu o oarecare curiozitate și în privința lor ne vin în minte atâtea întrebări: Cine sunt ei? Unde sunt? Ce fac? Ce relație pot avea cu noi, cei care suntem încă pe pământ?

Astăzi sunt la modă interviurile: în ziare, la televiziune, la radio... Propun să facem și noi una, tocmai referitor la sfinți, căutând răspunsul la aceste întrebări.

Câți sfinți sunt? Pentru a afla răspunsul, putem să ne uităm unde se află enumerați.

- În litaniile tuturor sfinților se pot număra abia câteva zeci de sfinți.

- Dacă frunzărim un calendar, găsim ceva mai mulți, câteva sute.

- Există apoi o carte a Bisericii numită Martirologiu, care conține lista oficială a sfinților proclamați de papi, și aici găsim câteva mii de sfinți înscriși în această carte.

- Dar sfântul Ioan în cartea Apocalipsului (așa cum am auzit în prima lectură proclamată cu puțin timp în urmă) ne spune: "Iată, am văzut o mulțime imensă, pe care nimeni nu o putea număra, din orice națiune, trib, popor și limbă!"

Și atunci? Câți sfinți sunt? Concludem cu apostolul Ioan: sfinții sunt o "mulțime imensă". Toți cei care au murit în prietenie cu Dumnezeu.

Totuși - și ne este necesară puțină imaginație - nu toți sunt sfinți în același grad: una este situația unui martir generos, așa cum este părintele Maximilian Kolbe, și alta este situația unuia care s-a căit și s-a convertit în ultima clipă a vieții. Am putea spune că sunt diferite categorii de sfinți: martiri, mărturisitori, sfinți păstori, fecioare, femei și bărbați sfinți, chiar copii și tineri sfinți; unii sunt mai sus, prin gradul eroic al sfințeniei lor, alții ocupă un grad inferior; și, astfel, putem să ne imaginăm între sfinți și un loc și pentru noi, cei care ne temem că nu ne putem ridica la înălțimea marilor sfinți...

Cum arată sfinții? În picturile din bisericile noastre îi găsim deseori pictați deasupra norilor. O altă imagine foarte frumoasă ne-a zugrăvit-o sfântul Ioan în cartea Apocalipsului: "Ei stăteau în fața tronului și în fața Mielului, îmbrăcați în veșminte albe și cu ramuri de palmier în mână". Veșminte albe, ramuri de palmier în mână, sunt simboluri: de nevinovăție, de victorie asupra răului și asupra morții.

Dar sfântul Ioan, în lectura a doua, ne-a pus în gardă cu privire la căutarea unor curiozități deosebite referitoare la viața de dincolo, precizând: "Ceea ce noi vom fi, nu a fost încă revelat". Este o invitație clară să nu facem prea multe eforturi cu fantezia. În ce condiții se află sfinții, totul este închis în taina lui Dumnezeu.

Și unde sunt sfinții? Se spune: în cer. În cerul astronomilor și al astronauților? Ei bine, nu. Ar trebui să-i gândim plasați într-o dimensiune diferită, în afara spațiului studiat de astronomi, și chiar în afara timpului calculat și măsurat de ceasurile noastre. Credința ne spune numai că ei sunt în Dumnezeu, adunați în misterul său. Să nu căutăm să aflăm mai multe, pentru că și aici ar fi prea multă fantezie...

Și mai pot fi și alte întrebări: De ce sunt sfinți? În ce mod au devenit sfinți? Răspunsul ni l-a dat direct Isus. Sfinții - am auzit-o în evanghelie - după Mântuitorul, sunt oamenii fericirilor.

Amintim episodul: Isus în Galileea, apostolii, mulțimile, un munte. Isus se urcă pe o poziție mai ridicată, pentru ca toți să-l poată vedea și auzi bine, și rostește cuvântarea de pe munte, care se deschide cu proclamarea fericirilor. Ele sunt ca o constituție, un statut, a împărăției lui Dumnezeu. Este o ciudată cartă constituțională, care îi numește fericiți pe cei săraci, pe cei mâhniți, pe cei blânzi, pe cei cărora le este foame și sete după dreptate, pe realizatorii de milostivire, pe cei curați cu inima, pe cei care lucrează pentru dreptate și pace; o cartă care vorbește despre datorii și nu despre drepturi, despre dăruire și generozitate, și nu despre posedare și exploatare.

Cine sunt de fapt sfinții? Care este calea sfințeniei?

Isus astăzi, cu evanghelia fericirilor, ne spune cine sunt sfinții și care este drumul sfințeniei: drumul pe care și noi suntem chemați să-l parcurgem.

Să-l ascultăm pe Isus, deschizându-ne cu adevărat inima cu umilință, cu simplicitate și docilitate; așa cum asculta Preacurata Fecioară Maria!

Cine sunt sfinții? Ne răspunde Isus și ne spune: sunt sfinți săracii cu inima. Și săracii cu inima sunt cei care au învins sugestia înșelătoare de a avea și s-au lăsat atrași de fascinația dăruirii, care este unica bogăție.

Sunt sfinți cei blânzi și milostivi: adică cei care au învins înlăuntrul sufletului lor războiul cu dușmanul cel mai de temut și cel mai periculos: mândria, orgoliul! Cine a învins orgoliul, nu va mai putea urî pe nimeni și niciodată, pentru că îl are pe Dumnezeu în inimă: și Dumnezeu nu poate urî, dar poate numai să iubească.

Sunt sfinți cei curați cu inima, adică cei care nu au măști, sau duble intenții, s-au dublă față. Cei curați cu inima sunt cei care trăiesc în transparența luminoasă și, fiind limpezi în sentimentele lor, sunt capabili de iubire autentică și adevărată.

Sunt sfinți cei care plâng și suferă, dar își păstrează speranța; speranța în cel care nu decepționează și care într-o zi va șterge orice lacrimă de pe fețele noastre.

Sfințenia are atâtea fețe, dar are o unică inimă: inima eliberată de orgoliu și de egoism și o inimă care bate de iubire pentru Dumnezeu și pentru aproapele.

Isus a răsturnat fericirile pe care le propun oamenii și le-a propus pe ale sale, care sunt apoi cele care îl caracterizează în primul rând pe el.

Astfel au trăit sfinții. Și după acest program continuă să trăiască și sfinții care sunt în mijlocul nostru. Mă gândesc la un episod din viața fericitei Maica Tereza de Calcutta. Într-o zi i s-a luat un interviu și ziariștii au întrebat-o pe neașteptate: "Se spune că dumneavoastră sunteți sfântă. Este adevărat?"

Era una dintre acele întrebări care ar pune în încurcătură pe oricine. Dar Maica Tereza a răspuns liniștită: "Toți creștinii sunt angajați să devină sfinți". Apoi, ridicând degetul spre cei care îi lua interviul, a spus: "Si voi!"

Cine știe dacă nu cumva degetul Maicii Tereza nu este îndreptat și spre noi...

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Era un timp când modelele de imitat și recunoscute de toți în cor erau sfinții: spre sfinți se privea pentru a învăța cum trebuie să trăim, pentru că pe bună dreptate ei erau considerați persoane cu adevărat realizate și, de aceea, de imitat fără ezitare.

Fiecare categorie de lucrători avea un sfânt protector; fiecare sat avea sfântul patron, care deseori dădea numele parohiei însăși; și peste tot era posibil să vedem semnele devoțiunii poporului față de sfinți.

Astăzi lucrurile s-au schimbat total. Rămân încă sărbătorile patronale, rămân sfinții protectori... dar modelele la care se uită astăzi lumea cu admirație nu mai sunt sfinții, dar persoanele de succes din lumea sportului, a spectacolelor, a muzicii, a filmelor, față de care se manifestă un adevărat cult. Puțin contează dacă succesul este efemer; puțin contează dacă persoana de succes este banală sau, mai rău încă, vulgară: ceea ce contează este să aibă succes.

Succesul, obținut în orice mod, ridică aceste persoane, din păcate, la rang de modele. Atunci se poate întâmpla, (și din păcate se întâmplă!) ca peste 50.000-60.000 de persoane să meargă, de exemplu, la concertul unui cântăreț de succes, chiar dacă tot conținutul spectacolului este trivial, profanator, ofensator: faptul este cu adevărat deplorabil; este vădit golul spiritual al lumii și incapacitatea ei de judecată, lipsa de discernământ între ceea ce este bine și ce este rău și face rău. Această situație este extrem de periculoasă: într-adevăr, dacă modelele la care se uită lumea sunt greșite și deviante, urmează de aici și comportamente greșite și deviante. Și, astfel, încet-încet nivelul moral al societății scade până la ultima treaptă, și persoanele, aproape fără să-și dea seama, se descoperă a fi în viață, fără orientare, fără valori și fără idealuri.

Și totuși lumea are nevoie de modele frumoase, corecte, modele de urmat... Modele adevărate de viață rămân pe mai departe sfinții...

Sărbătoarea de astăzi ne amintește că trebuie să ne întoarcem la sfinți, trebuie să ne întoarcem la adevăratele modele; la modelele care ridică omul și îl ajută să scoată la iveală ceea ce este mai bun în sine.

Consider că sunt încă mulți în măsură să recunoască faptul că, dacă în lume mai există un pic de cinste, o datorăm sfinților: adică persoane corecte, care au mers pe calea binelui și au lăsat în urma lor un exemplu frumos de urmat. Mă gândesc că mulți sunt încă în măsură să vadă, că dacă în lume mai există o familie adevărată și frumoasă, și dacă există încă o pasiune adevărată pentru educația copiilor, o datorăm sfinților care au iubit și au apărat familia. Și, la fel, dacă în lume mai există iubire față de copii și față de bătrâni, dacă există respect pentru viața care în mod minunat se aprinde în sânul mamelor, dacă există compasiune față de cei slabi și, în special, pentru bolnavi... o datorăm sfinților, care sunt adevărați educatori ai omenirii, pentru că ei s-au lăsat educați de unicul educator al omului, care este Dumnezeu.

Giorgio La Pira, un primar sfânt al orașului Florența (Italia), - au fost și primari sfinți - într-o zi a exclamat: "Aud deseori spunându-se că pentru a face ordine în lume, ar fi nevoie de cutare sau cutare lucru... Știți ce ne-ar trebui ca să facem ordine în lume? Ne-ar trebui mai mulți sfinți, da, mai mulți sfinți! Nu mă îndoiesc de aceasta!"

Și fericita Maica Tereza de Calcutta, cu simplicitatea și înțelepciunea sufletului nevinovat și liber, repeta: "Nu vă plângeți dacă vedeți că în Biserică astăzi există puțini sfinți. Mai curând ajutați-o... și deveniți sfinți... voi! Atâta timp cât strigați: este întuneric! este întuneric!, nu se aprinde lumina. Dacă voiți să învingeți întunericul, aprindeți lumina... ba chiar lăsați-vă aprinși de singura lumină: de Isus! Faceți-vă sfinți!"

Este apelul pe care astăzi vrem să-l primim în sufletele noastre, pentru ca amintirea sfinților să fie un stimulent la sfințenie și o provocare sănătoasă pentru a ieși afară din închisoarea mediocrității.

Și astăzi sunt sfinți care ne amintesc cum trebuie trăită viața.

Cuvântul lui Dumnezeu ne garantează că sfinții sunt foarte mulți: sunt o mulțime!

Să ne gândim bine, că nu poate fi decât așa. Într-adevăr, Dumnezeu ne-a iubit atât de mult, încât a suferit pentru noi. Și este imposibil ca puterea durerii-iubirii lui Dumnezeu să nu aducă roade îmbelșugate de sfințenie; este imposibil ca puterea sângelui lui Cristos să nu fie extraordinar de rodnică.

Uneori nu ne dăm seama de prezența sfinților alături de noi, dar cu siguranță și noi am întâlnit sfinți. Atâtea mame pline de iubire față de Dumnezeu și capabile de gesturi zilnice de eroism; atâția oameni blânzi, cinstiți și gata de sacrificii mari și ascunse; atâția tineri sinceri, generoși și curați la suflet; atâția bătrâni umili și senini; atâția bolnavi plini de speranță și de bunătate... sunt sfinții necunoscuți, dar reali.

Într-o zi va străluci sfințenia lor. Astăzi ne este de ajuns să știm că sfințenia lor este ca sarea, care ferește lumea de distrugere. Și acest gând să ne facă să scoatem din inima noastră o sinceră mulțumire adresată lui Dumnezeu și, în același timp, să aprindă în noi o nostalgie irezistibilă după sfințenie, care să ne facă să recuperăm atâta timp pierdut în viață.

Să nu ne sperie idealul sfințeniei. Filozoful Kierkegaard avea o replică foarte interesantă în această privință: "Dumnezeu creează din nimic. Minunat!, spui tu. Da, dar Dumnezeu face un lucru și mai minunat: creează sfinți din păcătoși!"

"Sfințenia nu constă în a face lucruri extraordinare, dar în a face în mod extraordinar de bine lucrurile obișnuite" (fericitul Alois Monza).

Exemplul sfinților să grăbească în noi hotărârea de a călca pe urmele lor!

Este chemarea acestei zile, a sărbătorii Toți Sfinții, chemare care ne este încredințată de imensa ceată a celor care au parcurs calea sfințeniei înaintea noastră: să dăm ascultare acestui apel! Amin.

1 noiembrie 2012

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
418 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul B
1 noiembrie 2009 - Ep. Petru Gherghel
1 noiembrie 2015 - Pr. Alois Farțadi
1 noiembrie 2018 - Ep. Aurel Percă
1 noiembrie 2021 - Pr. Cristian Diac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat