Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Adormirea Maicii Domnului

Ap 11,19a;12.1.3-6a.10ab; Ps 44; 1Cor 15,20-27; Lc 1,39-56

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Creștinii din Orient și din Occident celebrează împreună sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. În Biserica Catolică, dogma ridicării Sfintei Maria cu trupul și sufletul la cer a fost proclamată în anul 1950. Însă rădăcinile acestei credințe sunt din primele secole ale Bisericii.

Într-un vechi mozaic din bazilica "Santa Maria Maggiore" din Roma, apostolii sunt prezentați împrejurul patului Sfintei Maria în timp ce primesc vestea îngerilor că a venit finalul vieții pământești pentru ea. În centru este Isus, care ține între brațele sale o fetiță: este Maria, devenită "cea mică" pentru împărăția lui Dumnezeu, și este condusă de Domnul în cer. Multe sunt icoanele care, atât în Răsărit cât și în Apus, prezintă aceeași credință. Cristos ia în brațele sale sufletul și trupul, curate și albe, ale Sfintei Maria și le duce în cer unde sunt așteptate de îngeri și de sfinți.

Sărbătoarea Înălțării Mariei este o zi de bucurie. Dumnezeu a învins. Iubirea a învins. Viața a învins moartea. S-a demonstrat că nu numai în Dumnezeu, dar și în oameni, în oamenii care cred în el, iubirea este mai puternică decât moartea, că Dumnezeu are adevărata putere, și puterea sa este bunătate și iubire.

Autorii spirituali văd în Maria lucrarea lui Dumnezeu, imaginea cea mai realizată a lui Dumnezeu. De aceea, ea va primi titlul de Preafrumoasă. Expresia dă impresia de banalitate pentru cei care nu văd semnificația ei dogmatică. Dar unii teologi folosesc următoarea explicație. Numim frumos lucrul în care vedem o realitate superioară. Cărbunele și diamantul au aceleași forme și se pare că aceeași compoziție chimică. Totuși, primul ni se pare urât, în timp ce al doilea este o piatră prețioasă datorită frumuseții sale. Motivul este evident. În cărbune se văd doar zidurile. În schimb, în diamant se reflectă cerul. Sfânta Maria este un diamant. Și așa suntem chemați să fim cu toții: pietre în care se reflectă cerul, pietre prețioase în care se reflectă Dumnezeu. De ce? Pentru că noi, oamenii, suntem în creștere continuă. Și ca să creștem bine, ca să creștem și să ne dezvoltăm pentru cer, trebuie să-l reflectăm în noi pe Dumnezeu.

E normal să ne întrebăm de multe ori "ce facem noi, ce suntem în stare să producem?", "cum putem deveni mai buni?". Adevăratul creștin știe că nu lucrează singur. Fiecare act al său se naște din sinergie, adică din colaborarea cu Dumnezeu. În osteneala noastră, harul lui Dumnezeu, lucrarea Duhului Sfânt, sunt esențiale ca să creștem bine și să realizăm progrese.

Așa a fost în Maria. Ea s-a deschis în fața lucrării Duhului Sfânt, pe care l-a primit cu toată inima. În același timp, ea și-a demonstrat toată disponibilitatea și colaborând cu Dumnezeu a ajuns la cel mai sublim act al întâlnirii între Dumnezeu și oameni: întruparea Fiului lui Dumnezeu. Ceva asemănător trebuie să trăim și noi. De aceea, scria Origene, "fiecare creștin este chemat să fie în felul său asemenea Mariei, pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și pentru a-l aduce pe Dumnezeu în lume".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Mormântul Mariei rămas gol, ca și mormântul gol al lui Isus, este semnul și preludiul victoriei totale a lui Dumnezeu și a oamenilor care cred. Căci cei care cred, așa cum Isus a înviat, vor învia și ei. Iar între cei înviați, Maria este printre primii. Dar să fim atenți că acest drum al învierii cere și lupta noastră sprijinită de harul lui Dumnezeu.

Cartea Apocalipsului vorbește despre o luptă dintre femeie și balaur, între bine și rău. Sfântul Ioan ne amintește de primele pagini ale Cărții Genezei, care relatează rezultatul întunecat și dramatic al păcatului primit de Adam și de Eva. Strămoșii noștri au fost învinși de Cel Rău. La împlinirea timpului, Isus, noul Adam, și Maria, noua Evă, înving în mod definitiv pe dușman. Și aceasta este bucuria acestei sărbători. Prin victoria lui Isus asupra răului, chiar moartea - interioară și fizică - este învinsă. Maria, care a fost prima ce l-a luat în brațe pe Fiul lui Dumnezeu, pe Isus devenit copil, acum este prima să fie alături de el în gloria cerului.

Cu toate acestea, ar fi prea puțin să înțelegem în această sărbătoare că este suficient doar să privim la cer, să visăm la destinul care ne așteaptă, uitând că acest destin se construiește, înainte de toate, aici, pe pământ, printr-o viață vie a credinței. Vom fi ridicați, ca și Maria, în gloria pe care Dumnezeu o rezervă credincioșilor săi, în măsura în care (permiteți-mi să fac un joc de cuvinte) ne ridicăm spre cer. Da, trăind în credință și prin har, aici și acum ne ridicăm spre cer, dacă ne asumăm acea angajare serioasă de a sluji viața împreună cu Dumnezeu, de a iubi, de a face binele. Ne înălțăm spre cer când în fiecare zi ne străduim să trăim o viață demnă. În această privință, imnul Magnificat nu este doar unul dintre cântecele noastre pioase, dar este un adevărat imn revoluționar. El afirmă că se poate schimba istoria în bine prin credință, că se pot crea valori noi, iar iubirea lui Dumnezeu este izvor de curaj, de mari realizări și devenire. Și noi suntem chemați, ca Maria, să fim luptători care schimbă în bine raporturile dintre oameni. Și noi putem fi mai puternici. Și pe noi se poate conta în rezolvarea problemelor. Nu e normal să fim sclavi ai consumismului, ai viciilor sau victime ce plâng mereu. Putem fi asemenea Mariei, cu ajutorul harului, adevărați oameni, adică oameni liberi, capabili de a face binele și de a sluji. Revoluția realizată de evanghelia lui Isus nu are nevoie de forțe teribile ci, mai ales, de micile gesturi zilnice trăite cu iubire.

Motivul cel mai puternic al demnității Mariei și al fericirii este credința care asculta de Dumnezeu. Ea s-a lăsat mereu călăuzită de Duhul Sfânt, căruia nu i-a opus nicio rezistență. Ea l-a slujit pe Isus și a slujit cu Isus. A făcut aceasta în grabă, nu atât ca să ajungă prima la destinație cât, mai ales, ca să nu piardă timpul cu lucruri fără rost sau bazate pe comoditate și egoism.

Numai dacă Dumnezeu este mare pentru om, și omul devine mare. Cu Maria trebuie să începem să înțelegem că este așa. Asta trebuie să înțelegem de la Maria: dacă Dumnezeu este mare în viața noastră, noi devenim divini. Dacă trăim cu Dumnezeu splendoarea divină, apare tot mai mult în noi și în viața noastră frumusețea dumnezeiască.

Să-i facem spațiu în fiecare lui Dumnezeu în viața noastră. Dacă Dumnezeu intră în timpul nostru, timpul nostru devine mai mare, mai amplu, mai bogat, ne pregătește pentru o veșnicie fericită. Să trăim ca Sfânta Maria, să trăim ca cei înviați, ca să ajungem cu ea în ceruri.

Lăudat să fie Isus și Maria!

15 august 2012

Pr. Alois Hîrja


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
404 accesari.


Alte predici pentru Adormirea Maicii Domnului:

Anul B
15 august 2009 - Pr. Anton Despinescu
15 august 2015 - Pr. Iosif Enășoae
15 august 2018 - Pr. Pavel Beșleagă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat