Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Sfântul Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria

2Sam 7,4-5a.12-14a.16; Ps 88; Rom 4,13.16-18.22; Mt 1,16.18-21.24a (Lc 2,41-51a)

"Cel mai mare sfânt și cel mai puternic mijlocitor pe care îl avem în ceruri, după Fecioara Maria, este sfântul Iosif", a afirmat papa Pius al IX-lea în 1870, când l-a declarat patronul Bisericii Universale. Și este drept să fie așa pentru că sfântul Iosif a fost soțul Preacuratei Fecioare Maria, Maica lui Dumnezeu; a fost persoana aleasă direct de Dumnezeu pentru o misiune cu adevărat extraordinară, aceea de a fi tatăl legal al Fiului unic al lui Dumnezeu, care, continuând să fie Dumnezeu, și-a asumat natura umană, devenind și adevărat om.

Acum mai bine de 2000 de ani, sfântul Iosif l-a văzut pe Isus-Mesia născut la Betleem, l-a ținut în brațe cu o iubire părintească imensă, a avut grijă să-l salveze de Irod, care voia să-l ucidă; i-a urmărit cu grijă delicată creșterea; a muncit cu brațele sale pentru a-l putea întreține; l-a învățat regulile de viață civilă și normele religioase; a trăit în casă cu el și cu mama lui, Maria, ca într-o familie normală, deși cu totul specială: sfânta Familie din Nazaret.

Deși a avut o misiune cu totul excepțională, sfântul Iosif a fost mereu un bărbat umil și rezervat, un adevărat slujitor credincios și înțelept. Datorită acestui fapt și evangheliștii relatează puțin despre viața și activitatea sa.

Ce știm exact despre originea, viața și activitatea sfântului Iosif? Puține lucruri. Evangheliștii Matei și Luca îl prezintă pe sfântul Iosif ca descendent al familiei regelui David. Luca îi plasează familia la Nazaret, iar Matei și Marcu ne informează că era dulgher. Matei ne relatează că Iosif era logodit cu Maria, care, mai înainte ca ei să locuiască împreună, ,,ea s-a aflat însărcinată prin puterea Duhului Sfânt" (Mt 1,18). Iosif, soțul Mariei, fiind un bărbat drept, adică sfânt, s-a tulburat în sufletul său, neștiind ce să creadă despre această situație neașteptată și, pentru că o stima și o iubea pe Maria, nu a voit s-o denunțe ca să nu fie ucisă cu pietre, ci s-a decis s-o lase în ascuns. Inima lui bună și generoasă a fost răsplătită de Dumnezeu care îl lămurește cu privire la situația Mariei, trimițându-i în vis un înger, care îi va spune: ,,ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naște un fiu și-i va pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale" (Mt 1,20-21). Situația fiind lămurită, Iosif, bărbat drept și matur, ia decizii clare și rapide și se angajează să împlinească planul lui Dumnezeu, luând-o acasă la el pe Maria, asigurându-i protecția necesară, atât ei, cât și copilului Isus.

Cunoscând viața sfântului Iosif, cred că merită să analizăm puțin urmările căsătoriei sale cu Maria, mama lui Isus Cristos și să înțelegem de ce Biserica îl numește: soțul Născătoarei de Dumnezeu, capul preasfintei familii și sprijinitorul familiilor, mai ales că suntem în cel de-al doilea an dedicat pastorației familiilor.

De foarte multe ori, suntem tentați să credem că viața sfinților a fost ușoară și lipsită de încercări sau suferințe și e posibil să credem că așa a fost și viața de familie a sfântului Iosif. Dacă însă vom analiza cu mai multă atenție cele relatate de sfinții evangheliști vom constata, poate cu surprindere, că lucrurile stau complet diferit de cum obișnuim să ne închipuim noi.

Ce ne relatează evangheliștii cu privire la familia din Nazaret? Un întreg șir de evenimente: unele plăcute și fericite, iar altele veritabile încercări și suferințe. Evenimentele fericite se împletesc cu cele nefericite, așa cum se întâmplă în mod firesc în toate familiile noastre. După fericitul moment al logodnei, așteptat de Iosif și Maria, care trăiau o iubire sinceră curată, a urmat momentul de încercare pentru ambii logodnici, venit prin zămislirea feciorelnică a lui Mesia de către Maria prin puterea Duhului Sfânt. Relația lor părea compromisă de acest neașteptat eveniment. Maria, rămasă însărcinată prin intervenția divină, păstrează acest mister în taina sufletului ei, încredințându-se voinței divine și lăsându-l pe Dumnezeu să-i dezvăluie lui Iosif misterul maternității ei. Iosif, tulburat la aflarea acestui eveniment, nu știe ce să creadă și de aceea, după o îndelungă meditare, este pe punctul de a se decide să o lase fără să o denunțe, fiind înclinat să creadă că Maria este curată.

Pentru că amândoi, Maria și Iosif, sunt oameni plini de credință și încrezători în înțelepciune și iubirea lui Dumnezeu, trec cu bine încercarea și ajung doi soți bucuroși și disponibili să împlinească planul divin, acela ca prin familia lor să-l introducă în lume pe Mesia. Această bucurie va fi foarte curând umbrită de evenimentele ce au urmat: decretul împăratului August, care îi obliga să meargă la Betleem pentru recensământ, deși Maria se apropia de momentul nașterii lui Isus. La capătul acestei călătorii obositoare, la Betleem îi așteaptă o nouă situație neplăcută: nu găsesc un loc de găzduire. Sunt nevoiți să se retragă într-un adăpost de animale, unde se va naște Mesia; desigur, o suferință pentru ei, gândindu-se că Mesia ar fi meritat un loc mai deosebit pentru a veni în lume. Cu toate acestea, venirea lui Mesia între oameni le umple inimile de bucurie. Dar bucuria nașterii lui Mesia durează puțin, căci, odată cu prezentarea lui Isus la templu, aud din gura bătrânului Simeon o profeție care îi va tulbura: acest copil va stârni împotrivire și va produce o mare suferință mamei sale prin inima căreia va trece o sabie. Acest mesaj profetic prevestitor de suferință va începe să se deruleze după un nou moment de bucurie, acela al venirii magilor din Răsărit, care îl adoră pe Mesia și-i oferă daruri. Regele Irod, aflând de la magi că s-a născut Mesia, se teme că acest nou Rege îi va lua tronul, de aceea decide să-l omoare. Înștiințat de Dumnezeu, Iosif trece împreună cu Maria printr-o mare încercare și suferință, se refugiază în Egipt pentru a salva viața pruncului, unde va rămâne până la moartea lui Irod. Apoi se va întoarce în țara sfântă, la Nazaret. Acolo vor trăi câțiva ani de pace și de armonie sfântă.

Când Isus avea 12 ani, mergând toți membrii familiei la Ierusalim de sărbătoarea Paștelui, adolescentul Isus a rămas în templu fără știrea părinților. Aceștia, plini de îngrijorare, l-au căutat timp de trei zile. După trecerea cu bine și a acestei încercări, Iosif, Maria și Isus s-au reîntors la Nazaret unde au continuat să trăiască în iubire și pace sfântă până când un alt moment trist a venit în familia lor: Iosif a trecut în casa Tatălui ceresc din brațele lui Isus și ale Mariei și sub privirile lor sfinte, pline de speranța revederii fericite.

Ce trebuie să învețe familiile de astăzi și fiecare dintre noi de la sfântul Iosif? Fiecare creștin și fiecare familie indivizibilă putem învăța multe de la sfântul Iosif.

Cei care sunt bătrâni sau bolnavi, așezați pe un scaun cu rotile sau întinși pe un pat de suferință acasă, la un azil de bătrâni, într-un spital și ascultă acum la radio sfânta Liturghie și cuvântul de învățătură sfântă au de învățat de la sfântul Iosif, oglinda răbdării, să fie plini de credință sfântă și de încredere nelimitată în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, care toate le întoarce spre binele celor ce îl iubesc; până și bătrânețea, boala și suferința au un rost în planul lui Dumnezeu; ele pot duce la sfințenie și la mântuire. Suferința permisă de Dumnezeu în viața noastră, primită cu răbdare și smerenie creștină, nu numai că ne poate sfinți și mântui, pe noi, care unim suferințele noastre cu cea a lui Isus, ci poate să-i convertească, să-i sfințească și să-i mântuiască și pe cei din propria noastră familie, care poate sunt departe de Dumnezeu și în pericol de a se osândi veșnic. Aceeași suferință poate să contribuie la convertirea păcătoșilor, la iluminarea celor disperați, datorită suferințelor pe care le au de îndurat și pe care le consideră o absurditate, un consum zadarnic de energii umane și de bunuri materiale.

Toți cei care suferă cu răbdare creștină este bine să știe că pot dobândi harul convertirii și al iertării pentru ei, pentru cei dragi ai lor și pentru multe alte suflete care au nevoie de harul mântuitor al lui Cristos.

Dragi persoane în vârstă, dragi bolnavi, suferința voastră nu este zadarnică, nu o irosiți prin nerăbdare sau blesteme, ea este o posibilitate de sfințire și de mântuire, de aceea uniți-o cu cea a lui Cristos și prin ea vă veți sfinți și mântui personal și veți contribui și la sfințirea și mântuirea altor persoane care au nevoie de harul mântuitor al lui Cristos. E bine să nu uitați că Isus ne-a mântuit nu când predica sau săvârșea mari minuni, ci atunci când atârna răstignit pe cruce, adică atunci când suferea, pentru că prin rănile lui noi am fost vindecați și mântuiți.

Privind astăzi la sfântul Iosif, oglinda răbdării, să-l implorăm: Sfinte Iosife, nădejdea bolnavilor, roagă-te pentru noi ca să înțelegem valoarea suferinței creștine unite cu suferința mântuitoare a lui Isus, dobândește-ne harul vindecării de bolile noastre sau al răbdării sfinte în suferințele noastre, iar la sfârșitul vieții noastre, vino alături de noi cu Isus și Maria și condu-ne în paradis unde nu va mai fi niciodată tristețe sau suferință, ci numai bucurie și fericire veșnică.

Sfântul Iosif, soțul Fecioarei Maria și tatăl purtător de grijă al lui Isus, poate să-i învețe multe pe soții creștini. Mai întâi cum trebuie să rezolve tensiunile apărute între ei. Așa cum le-a rezolvat el. Nu prin certuri, nici prin violențe verbale sau fizice, nici prin separări sau divorțuri, ci printr-o comunicare deschisă și sinceră, printr-o discuție răbdătoare, care să clarifice divergențele apărute și prin prezentarea cu încredere a grijilor și a suferințelor lor lui Dumnezeu, care întotdeauna găsește soluția cea mai bună pentru binele familiei.

De la sfântul Iosif soții creștini trebuie să învețe cum să-i primească pe copii și cum trebuie să-i crească și să-i educe; așa cum el l-a primit pe Isus și cum s-a ocupat de protejarea lui, de creșterea și de educarea lui. În societatea de astăzi, părinții creștini au o enormă responsabilitate cu privire la viața, creșterea și educarea copiilor. Astăzi, viața multor copii încă nenăscuți este într-un mare pericol, din cauza multor mame și tați creștini care și-au pierdut nu numai credința, ci și cel mai elementar sentiment uman, acela de tată și de mamă, apelând la avort. Viața multor copii nenăscuți este în pericol din cauza unor medici iresponsabili, care încalcă voit jurământul și angajamentul lor de a apăra viața și a alina suferințele oamenilor și săvârșesc avorturi pentru niște interese materiale. Sfântul Iosif, care se refugiază în Egipt pentru a apăra viața pruncului Isus, ne arată cum trebuie să-i iubim și să-i apărăm pe copiii neajutorați.

Sfântul Iosif este cu adevărat ocrotitorul și sprijinitorul familiilor. Un exemplu în aceste sens ne poate edifica.

Într-o modestă casă din Bordeaux (Franța), trăia o femeie a cărei viață tristă o deplângeau pe drept cuvânt toți vecinii. Soțul ei, luat de valul prietenilor de pahar și de distracție, lipsea mult timp din familie, iar atunci când se întorcea acasă nu făcea altceva decât să blesteme situația lui mizerabilă și să se comporte cu nerăbdare cu soția și copilul său. Soția lui, o femeie blândă și evlavioasă, se ruga mult și plângea deseori, fără să-și piardă răbdarea și încrederea în milostivirea lui Dumnezeu. Singura ei mângâiere era un copil care o bucura cu zâmbetul și dezmierdările lui îngerești. Seara, în lungile sale vegheri, pe care le petrecea într-un colț al unei camere sărăcăcioase, sărmana mamă, înainte de a-și culca copilul în pătuțul lui, îl învăța rugăciunile. Apoi, până adormea, îi repeta dulcele nume al lui Isus, al Mariei și al lui Iosif.
Într-o seară, soțul ei, nemaiîntâlnindu-se cu prietenii săi de distracție, s-a întors mai devreme acasă. Ajuns la ușa camerei, aude glasul soției sale, glas care îi atrage atenția. Cu mintea bântuită de bănuieli nedemne se întreba în sine: "Oare cu cine vorbește acum?" Ca să o surprindă, deschide cu grijă ușa. Iar în fața ochilor săi apare o priveliște minunată. Soția lui stătea în genunchi, iar alături de ea era copilul. Tocmai încheiau rugăciunea de seară. În final, mama i-a spus copilului:
- Copilul meu, să ne rugăm acum și pentru tatăl tău, pe care eu îl iubesc așa de mult și pe care îl vei iubi și tu; nu-i așa?
- Da, mămică! i-a răspuns copilul.
- Hai să-l recomandăm sfântului Iosif, patronul său.
Atunci copilul și-a împreunat cu evlavie mânuțele la piept și a repetat împreună cu mama rugăciunea lor zilnică: "Dumnezeule bun! Sfinte Iosife, binecuvântați-l și ocrotiți-l pe tata!" Soțul și tatăl acelui copil, înduioșat și cucerit de această imagine sfântă, s-a apropiat discret, s-a așezat în genunchi și a început să continue rugăciunea cu soția și copilul lor. Era convertit. Din acea seară situația acelei familii s-a schimbat radical, soțul a renunțat total la viața anterioară și s-a dedicat cu iubire și responsabilitate numai familiei sale. Sfântul Iosif i-a ajutat să devină o familie unită, profund creștină și un exemplu de imitat pentru multe familii.

Dacă ne întrebăm cum s-a arătat sfântul Iosif ocrotitorul acelei familii, putem spune că prin aceea că a păstrat neclintită credința și încrederea acelei femei în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, pe care l-a invocat cu statornicie, a făcut-o o mamă bună pentru copilul ei, pe care l-a educat atât de frumos, a păstrat-o într-o iubire fidelă față de soțul ei și, de asemenea, l-a convertit pe acel bărbat și l-a făcut un soț adevărat și un tată bun pentru copilul său.

Să ne îndreptăm și noi cu încredere spre sfântul Iosif și să-l rugăm spunându-i: Sfinte Iosife, soțul Născătoarei de Dumnezeu, capul preasfintei familii, ocrotitorul familiilor, nădejdea bolnavilor, vino în ajutorul familiilor noastre și ale bolnavilor noștri, pentru a ne ajuta, ca toți să mergem cu încredere și răbdare sfântă spre mântuire, iar în ceasul morții noastre condu-ne în gloria și fericirea cerească pentru ca împreună cu tine, cu Maria, mama lui Cristos și a noastră, să putem să-l contemplăm, să-l preamărim și să-i mulțumim veșnic lui Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Amin.

19 martie 2012

Pr. Iosif Enășoae


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
411 accesări.


Alte predici pentru Sf. Iosif, sotul sf. Fc. Maria:

Anul B
19 martie 2009 - Pr. Iosif Antili
19 martie 2015 - Pr. Maximilian Horlescu, CSI
19 martie 2018 - Pr. Alois Farțadi

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat