Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 34-a de peste an. Cristos, Regele Universului

Dan 7,13-14; Ps 92,1ab;1c-2;5; Ap 1,5-8; In 18,33-37

"Da, tu spui că eu sunt rege. Eu pentru aceasta m-am născut și pentru aceasta am venit în lume, ca să dau mărturie despre adevăr: Oricine este din adevăr ascultă glasul meu" (In 18,37).

Dragi frați și surori în Cristos, dragi radioascultători,

Astăzi celebrăm solemnitatea Isus Cristos, Regele Universului, regele sufletelor noastre.

Liturgia cuvântului, textele proclamate astăzi, ne oferă cheia și lumina adevărată pentru a înțelege ce înseamnă și în ce constă regalitatea și domnia sa universală.

Ne surprinde cum se prezintă și cum este tratat Isus în fața tribunalului de judecată a lui Pilat. Noi ne-am fi așteptat la o scenă maiestuoasă, grandioasă, triumfală, în schimb îl întâlnim pe Cristos judecat de un străin, de un procurator orgolios, fricos... Îl vedem umilit, batjocorit și condamnat la cea mai rușinoasă moarte, moartea pe cruce.

O situație tragică: Isus, rege și totuși răstignit. Tronul regalității sale este un lemn blestemat; gloria sa este una umilitoare; puterea sa este marcată de neputință, ucenicii săi îl abandonează. Crucea este în centrul suferințelor sale, iar ea vorbește parcă despre un faliment total, un rege răstignit alături de doi tâlhari în văzul unei mulțimi înverșunate și ațâțată de mai marii timpului, înconjurat doar de câteva persoane miloase, de mama sa îndurerată, de un singur ucenic, simbolul iubirii, și de câteva femei curajoase și înlăcrimate.

După ce s-a sfârșit scena dureroasă și rușinoasă a răstignirii, de la înălțimea crucii, pe care a așteptat-o, a dorit-o 33 de ani și pe care a voit să fie ridicat, el, cel nevinovat, care a trecut peste tot făcând numai bine, a strigat cu o voce blândă și duioasă: "S-a săvârșit - consumatum est", s-a împlinit misiunea sa și, "plecându-și capul, și-a dat sufletul" (In 19, 30).

Văzând această scenă, un soldat roman a proclamat cu voce tare: "Cu adevărat acesta era Fiul lui Dumnezeu" (Mt 27,54). Deasupra crucii era scris: "Isus Nazarineanul, regele iudeilor" (In 19,19); da, Isus rege, un rege pe cruce! Un rege, care i-a iubit pe ai săi până la sfârșit, dorind să le aducă adevărul și mântuirea; căci pentru aceasta s-a născut și a venit în lume, ca să dea mărturie despre adevăr (cf. In 18, 37). Cu adevărat, un rege care își varsă sângele pentru supușii săi și care nu rămâne în mormânt decât trei zile, un rege care biruie, învie, învinge, confirmând ceea ce le declarase ucenicilor săi și îi asigurase în predicile sale: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (cf. In 14,6).

Aceasta este împărăția mea: iubirea și adevărul.

Despre o astfel de regalitate, cu totul diferită de cea a puternicilor acestei lumi și deosebită de cea omenească, trecătoare și efemeră ne vorbesc astăzi lecturile proclamate, cu atâta reverență și cu atâta recunoștință.

Puterea lui este o putere veșnică. În celebra viziune pe care o trăiește și o prezintă prorocul Daniel apare o figură cerească, Fiul Omului. În sine, această expresie, ar putea fi o referință doar la o simplă ființă umană, cum se întâlnește în câteva versete anterioare. Dar, din contextul grandios prezentat de profetul Daniel reiese clar un înțeles mult mai profund: Fiul Omului este o figură simbolică, figură care, în mintea autorului sacru, se referă la acea mulțime de drepți care vor primi din partea lui Dumnezeu, prin și împreună cu el, o putere definitivă. Se știe însă din literatura iudeilor că această imagine a fost atribuită nu unui om oricare, nu doar unui puternic de pe acest pământ, ci lui Mesia cel promis și așteptat de popoare, Fiul Omului care vine pe norii cerului, cel care provine chiar din sfera cerească, unde este locuința lui Dumnezeu. Figura misterioasă a Fiului Omului ajunge până la tronul lui Dumnezeu, adică în fața celui "bătrân de zile", de la care primește toată puterea.

Profetul, pentru a ne face să înțelegem ce fel de putere primește Fiul Omului, ne prezintă și caracteristicile acestei împărății: va fi o împărăție universală și veșnică, o împărăție în care vor intra toate popoarele și toate limbile care îi vor sluji, o putere care nu va avea sfârșit, o împărăție care nu va fi distrusă (cf. Dan 7,13-14).

În lectura din Cartea Apocalipsului, apostolul Ioan, vizionarul din Patmos, îl prezintă pe Isus mai întâi ca fiind cel uns (Mesia), care se bucură de a fi martorul credincios, primul născut dintre cei morți și regele regilor. El încurajează primele comunități creștine, așa de mult încercate și persecutate, cu vestirea venirii glorioase a lui Cristos ca un judecător ce va judeca lumea cu dreptate, așa încât toți își vor bate pieptul pentru tot ceea ce au de făcut. Acest pasaj din Apocalips se termină cu o profeție, în care Dumnezeu se declară începutul și sfârșitul tuturor lucrurilor, cel care, cu adevărat, e cel care este, care era și care va veni (cf. Ap 1,5-8).

Dumnezeu cel atotputernic îl confirmă, astfel, pe Mesia ca fiind cel atotputernic, care-i va învinge pe toți potrivnicii săi și a cărui împărăție nu va avea sfârșit.

Evanghelia din această zi, care este precedată de un antifon, un verset luat din Evanghelia după sfântul Marcu (11,9), ne pregătește pentru a înțelege pe deplin cine este cel pe care-l sărbătorim astăzi: "Binecuvântat cel care vine în numele Domnului; binecuvântată împărăția care vine, împărăția părintelui nostru David".

Apostolul și evanghelistul Ioan, martorul cel mai autentic și apropiat de Isus în orele procesului său, ne prezintă o desfășurare specială a evenimentelor, care scot în evidență regalitatea lui Isus. El prezintă această regalitate ca o înălțare a lui Isus la Tatăl.

Toți evangheliștii reproduc întrebarea adresată de Pilat lui Isus, "Tu ești regele iudeilor?", dar numai Ioan prezintă în amănunt dialogul dintre judecător și acuzat, dintre Pilat și Isus, care, de fapt, confirmă lipsa de consistență a acuzelor din partea iudeilor și în același timp clarificarea despre adevărata sa regalitate și misiune, moment ce devine și se constituie cheia și punctul culminant al înțelegerii regalității sale. Isus afirmă, cu totală siguranță, că împărăția lui nu este din lumea aceasta, nu este o împărăție pământească, ci este o împărăție care vine de sus, nu se bazează pe forțe lumești, nici pe considerente omenești ale timpului său, ci pe lucrarea lui Dumnezeu, stăpânul timpurilor și al istoriei.

Regalitatea sa se manifestă și se referă la mărturia divină dată adevărului. În gândirea și exprimarea evanghelistului Ioan, adevărul constă, de fapt, în revelarea deplină a iubirii și bunătății Părintelui ceresc, pentru care Mesia trebuia să vină în lume și să dea mărturie.

Dragi frați și surori, dragi radioascultători,

Același Isus, care a spus "Împărăția mea nu este din această lume", tot el afirmă fără rezerve și teamă: "Eu sunt calea, adevărul și viața!" Da, eu sunt rege! Nu aveți teamă, eu am învins lumea. Eu refuz puterea cum o înțeleg oamenii. Eu condamn puterea cum o căutați voi, oamenii. Eu resping puterea dominatoare, făcându-mă slujitorul tuturor. Eu aleg o singură cale, o cale diferită de cea a puternicilor acestei lumi: calea iubirii, calea adevărului, calea binelui și a jertfei, calea crucii. Ea aduce omenirii împăcarea și pacea, adevărul și victoria.

Doamne, într-o lume plină de ambiții și interese pământești, într-o lume confuză și bazată doar pe interese personale, fă-ne, te rugăm, pe noi, cei care ne încredem în cuvintele tale, părtași de împărăția ta și de bucuria prezenței tale. Noi știm că tu n-ai venit să fii slujit, ci să slujești și să-ți dai viața pentru noi, pentru oameni. Ajută-ne și pe noi să-i iubim pe oameni așa cum i-ai iubit tu și să te urmăm fără încetare, îmbrățișând adevărul și exemplul tău. Amin.

25 noiembrie 2012

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
348 accesari.


Alte predici pentru Cristos, Regele Universului:

Anul B
26 noiembrie 2006 - Pr. Gabriel Farcaș
22 noiembrie 2009 - Pr. Cornel Cadar
22 noiembrie 2015 - Pr. Iosif Dorcu
25 noiembrie 2018 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat