Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 23-a de peste an

Is 35.4-7a; Ps 145,7-10; Iac 2,1-5; Mc 7,31-37

Iubiți credincioși de aici, din catedrală,

Iubiți credincioși din fața aparatelor de radio,

Evanghelia este plină de relatările momentelor în care Cristos vindecă persoanele afectate de diferite boli. Găsesc vindecare la Cristos unii dintre cei care sunt paralizați, care nu pot merge, care nu aud, care nu vorbesc, care nu văd, care sunt atinși de lepră. Poporul rămâne uimit în fața acestor minuni și, pe bună dreptate, aleargă la Cristos atunci când tot ceea ce este omenesc nu mai poate face nimic pentru a reda sănătatea. Toate aceste vindecări și minuni sunt semne că "împărăția lui Dumnezeu este aproape", că Isus Cristos nu este doar un vindecător, un vraci, ci este Fiul lui Dumnezeu, trimis de Tatăl pentru a alina suferințele poporului său, pentru a-l elibera de orice putere a răului, pentru a-l mântui. De fapt, în întreaga istorie a poporului ales, Dumnezeu a acționat în modul acesta: a întărit, a mângâiat, a încurajat poporul său. Când noi suntem dispuși să contemplăm această acțiune a lui Dumnezeu, atunci putem ieși din surzenia, muțenia, orbirea, infirmitatea egoismului nostru pentru a asculta cerințele aproapelui, pentru a rosti cuvinte de mângâiere și de încurajare, pentru a ne îndrepta cu întreaga persoană spre fratele sau sora noastră. Lecturile de la sfânta Liturghie din această duminică ne ajută să parcurgem acest drum!

În prima lectură, proclamată la Liturghia din această duminică, profetul Isaia invită poporul israelit, deportat în Babilon, să tresalte de bucurie deoarece eliberarea sa este aproape. Ne putem închipui cât de apăsat de suferință era poporul evreu, lipsit de speranță, fără forța de a-și mai ridica privirea către cer. În acest context răsună glasul lui Isaia: "Nu vă temeți!... Dumnezeu însuși va veni și vă va mântui!" Ca semn că această eliberare va avea loc, continuă Isaia, "se vor deschide ochii orbilor și vor auzi urechile surzilor... în pustiu vor țâșni izvoare de apă, iar în deșert vor curge pâraie". Dumnezeu nu părăsește poporul său, nu îl lasă în mâna prigonitorilor, sclavia nu este veșnică! Expresia "nu vă temeți" apare de 366 de ori în Sfânta Scriptură, parcă pentru a ne aminti de acest lucru în fiecare zi din an. Atunci când suntem slabi de inimă, când ne apasă greutățile, tristețea, teama, preocupările, poate chiar disperarea, să ne răsune cuvintele: Nu te teme, Dumnezeu este cu tine, nu te-a părăsit!

"Nimic să nu te tulbure - spune sfânta Tereza din Avila - nimic să nu te sperie.

Totul trece, Dumnezeu rămâne.

Răbdarea obține totul.

Cel care îl are pe Dumnezeu nu duce lipsă de nimic.

Singur Dumnezeu este de-ajuns".

Acest Dumnezeu, care are grijă de poporul său, atât de mult a iubit lumea încât "l-a dat pe Fiul său, unul-născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viață veșnică", după cum spune evanghelistul Ioan. Pe Cristos îl regăsim în evanghelia de azi vindecând un surdomut. Sfântul Ambrozie numește această acțiune vindecătoare a lui Cristos ca fiind "misterul deschiderii", deoarece el ajută un om să iasă din incapacitatea sa de a comunica cu Dumnezeu și cu ceilalți oameni. Este un om care nu se poate exprima, nu se poate face înțeles, nu aude glasul celor dragi și sunetele care încântă urechea. De aceea nici nu este în stare să vină singur la Cristos, ci este adus. Cristos nu îl vindecă imediat, ci, înainte de toate, vrea să îi arate că îi dorește binele. Cu delicatețe îl ia din mijlocul gălăgiei mulțimii, doritoare de a vedea o nouă minune, și cu gesturi semnificative îi arată că dorește să îl elibereze de neputința sa: îi pune degetele în urechi și îi atinge limba. Gesturi fizice, care au menirea de a deschide nu numai urechile și a dezlega limba, ci mai ales a înmuia inima celui care până atunci a fost mereu izolat. Pe lângă aceste gesturi, Cristos înalță privirea către cer și suspină. Este semnul sensibilității sale față de condiția acestui om. Apoi urmează porunca: Efata! Deschide-te!, și omul primește darul auzului și al vorbirii corecte.

Vindecarea surdomutului ne privește pe fiecare dintre noi. În multe situații ne închidem în surzenia și muțenia noastră! Nu mai vrem să știm de Dumnezeu, nu mai vrem să auzim glasul său, nu mai vrem să ascultăm îndemnurile sale! Atâtea voci puternice, care vor să ne îndepărteze de Dumnezeu, ne surzesc, astfel încât șoaptele pline de iubire ale lui Dumnezeu nu le mai percepem. Nu mai auzim și, în consecință, nu mai vorbim cu Dumnezeu, nu ne mai rugăm, nu mai vorbim de minunățiile sale, nu mai povestim ceea ce el a făcut pentru noi. Locul laudei aduse lui Dumnezeu este luat de mii de cuvinte deșarte, banale, fără consistență!

Surzenia și muțenia ne închid și față de aproapele! Nu mai auzim glasul celor care ne cer ajutorul, care strigă, care plâng, care au nevoie să fie ascultați. Sau nu mai auzim vorbele pline de dragoste ale celor care țin la noi, care continuă să ne repete că ne iubesc! Nu mai auzim și, drept consecință, nu mai vorbim cu cei apropiați, nu mai spunem vorbe dulci, nu mai rostim cuvinte de mângâiere, de încurajare sau de speranță. Mai dramatic este atunci când surzenia și muțenia intervin între soți, între părinți și copii, între prieteni, între păstori și credincioși, între cei care au posturi de conducere și cei care au dreptul să fie respectați și nevoie să fie ocrotiți.

Cristos vrea să ne elibereze de această surzenie și muțenie și de aceea ne spune fiecăruia: deschide-te! Deschide-te față de Dumnezeu! El îți dorește binele! Deschide-te față de oameni! Ei îți pot umple viața de bucurie! Cristos ne atinge fizic cu sacramentele sale. Mai ales cu sfânta Euharistie, tocmai pentru a ne elibera de orice lanț care ne ține închiși în noi.

Dacă ne lăsăm eliberați de tot ceea ce ne împiedică să ascultăm de glasul Domnului și să punem în practică îndemnurile sale vom ști să nu facem niciun fel de deosebire între persoane, așa cum ne îndeamnă sfântul apostol Iacob în a doua lectură. Cei săraci sunt îmbogățiți de Dumnezeu cu darul credinței și sunt moștenitori ai împărăției sale. Orice distincție bazată pe bunurile materiale ne face surzi și muți față de Dumnezeu și față de aproapele.

Îl rugăm pe Tatăl ceresc să ne dăruiască harul de a asculta mereu glasul său, de a interioriza cuvântul pe care ni-l încredințează și, în același timp, de a mărturisi cu buzele și cu viața noastră minunile cu care ne copleșește.

"Deschide, Doamne, buzele mele și gura mea va vesti lauda ta!" Amin.

9 septembrie 2012

Pr. Felix Roca


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
345 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 23-a de peste an:

Anul B
10 septembrie 2006 - Pr. Anton Farcaș
6 septembrie 2009 - Pr. Iosif Păuleț
6 septembrie 2015 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
9 septembrie 2018 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat