Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 3-a de peste an

Iona 3,1-5.10; 1Cor 7,29-31; Mc 1,14-20

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Sărbătorile care au celebrat venirea între noi a Fiului lui Dumnezeu s-au încheiat deja de ceva timp. Ne-am bucurat cu toții să auzim că Fiul lui Dumnezeu s-a solidarizat cu noi. A venit alături de noi pentru a-l simți prezent în situațiile grele ale vieții noastre; s-a întrupat în carnea noastră pentru a simți slăbiciunile și neputințele cu care noi ne confruntăm zi de zi. Iar concluzia sărbătorilor a fost aceea că el ne va sta alături și, mai ales, ne va elibera de tot ce ne înrobește atât înlăuntrul nostru, cât și în afară, în viața cotidiană.

Suntem cu toții conștienți că această eliberare realizată de Fiul lui Dumnezeu ne cere și nouă concursul: s-o voim, să-i acceptăm condițiile, să colaboram la realizarea ei.

Textul evanghelic al acestei duminici se vrea a fi începutul unui astfel de parcurs. Într-adevăr, fragmentul pe care tocmai l-am auzit se situează, în Evanghelia după sfântul Marcu, imediat după relatarea botezului lui Isus în râul Iordan și după menționarea ispitirii sale în pustiu. Cu alte cuvinte, ceea ce am auzit astăzi este relatarea primelor cuvinte rostite și a primelor gesturi înfăptuite de Isus Cristos.

Primele cuvinte rostite de Isus sunt puține, dar pline de forță: "Timpul s-a împlinit; împărăția lui Dumnezeu este aproape: convertiți-vă și credeți în evanghelie!"

Vorbind de împlinirea timpului, Isus se referă la faptul că odată cu venirea sa, odată cu vestirea evangheliei sale, odată cu dăruirea de sine prin jertfa crucii, odată cu învierea sa glorioasă, a început o eră nouă. Era cea veche s-a încheiat odată cu Ioan Botezătorul. Era cea nouă se înscrie pe noi coordonate, cele revelate de Isus Cristos.

Vorbind apoi despre împărăția lui Dumnezeu, Isus se referă la acea realitate pe care o va descrie, în curând, prin intermediul parabolelor sale - prin parabola grăuntelui de muștar, din care, deși e cel mai mic, răsare un copac în care păsările cerului își fac cuiburi; prin parabola comorii sau cea a mărgăritarului de mare preț, pentru care cel care le-a găsit vinde tot ce are și le cumpără; prin parabola năvodului, care, atunci când e aruncat în mare, adună tot soiul de pești, dar pe care, mai apoi, pescarii îi triază păstrând ce este bun și aruncând ce este rău... Mai mult, Isus întrupează în persoana sa această realitate. În fond, învățăturile pe care el le va rosti sunt cele ale Tatălui nostru ceresc, în timp ce gesturile pe care el le va săvârși - chemarea ucenicilor, vindecările, alungarea vânzătorilor din templu, solidarizarea cu cei pe care societatea îi marginalizează, instituirea Euharistiei și a celorlalte sacramente - nu sunt altceva decât manifestări ale lucrării salvatoare a lui Dumnezeu.

De aceea, atunci când Isus lansează apelul său imperativ: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" el le cere ascultătorilor săi acceptarea de a intra în acest program de mântuire, convingerea că evanghelia sa cuprinde acea înțelepciune care să-l ajute pe om să iasă din condiția lui de neputință, să ajute societatea să alcătuiască o nouă orânduire în care fiecare om să se simtă valorizat, să se simtă respectat.

Cât despre primul gest săvârșit de Isus la începutul activității sale publice, trebuie spus că el se situează în strânsă legătură cu apelul pe care l-a adresat cu puțin timp înainte. Trecând pe malul lacului Galileii, Isus îi cheamă pe doi dintre pescarii care se aflau acolo și care tocmai își aruncaseră mreaja în mare: "Veniți după mine și vă voi face pescari de oameni!" Iar ei l-au urmat imediat fără a mai scoate mreaja din apă. Aceștia erau Andrei și fratele său Simon. Ceva mai departe Isus a văzut alți doi frați pescari, pe Iacob și pe Ioan, fiii lui Zebedeu. Și aceștia au răspuns la fel de prompt, atunci când Isus i-a chemat să-l urmeze. Or, tocmai această spontaneitate de care dau dovadă primii ucenici trebuie să ne atragă atenția. Comportamentul lor denotă că au înțeles mesajul lui Isus, au înțeles că trebuie să se convertească, au înțeles că trebuie să-și părăsească acea condiție de pescari, pentru a deveni tot pescari, dar de oameni.

Ne-am putea întreba, în ce constă transformarea voită de Isus. Ei bine, cu toții știm că acești primi ucenici vor deveni colaboratori apropiați ai Mântuitorului, iar mai târziu el îi va înscrie în grupul celor 12 apostoli pe care îi va trimite să-i continue lucrarea mântuitoare în lume, până la marginile pământului. Un detaliu însă exprimă și mai bine în ce constă transformarea celor patru pescari în pescari de oameni. Până atunci fiecare își căuta, așa cum ar părea normal, propriul său interes. Din momentul în care sunt chemați să devină pescari de oameni prioritatea se schimbă. Cea dintâi grijă a lor va trebui să se îndrepte spre ceilalți, spre oameni. Ei vor trebui să înțeleagă munca lor ca pe un mod de a-i sluji pe semeni. Aceasta este noua viziune pe care Isus se va strădui să o pună în practică el personal și să o impună ca mod de gândire și de acțiune în Biserică și în lume. Să ne amintim, în acest sens, că în seara dinaintea arestării sale, pe când se aflau la cină, Isus s-a aplecat, a spălat, aidoma unui servitor, picioarele ucenicilor și le-a spus: "Voi mă numiți «Învățătorul» și «Domnul» și bine spuneți, pentru că sunt. Așadar, dacă eu, Domnul și Învățătorul, v-am spălat picioarele și voi trebuie să faceți la fel..." (In 13,13-14).

Tot în acest sens se înscrie și mesajul Preasfințitului nostru, Petru Gherghel, adresat cu ocazia Săptămânii Mondiale de Rugăciune pentru Unitatea tuturor Creștinilor. Iată un fragment din această scrisoare pastorală: "Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate cere umilință, cere slujire și dăruire, cere convertirea inimii și practicarea carității creștine, cere apropiere și îmbrățișare. Numai pe acest drum, oamenii vor putea să obțină victoria unirii și bucuria împărăției adevărate. Cele opt zile de rugăciune ne invită, așadar, la un parcurs de transformare. Rugându-ne pentru unitatea vizibilă a Bisericii, noi înșine vom fi schimbați, transformați și configurați în și prin Cristos, ne vom deschide unii față de alții, ne vom împărtăși și vom primi daruri unii de la alții. Se va realiza o astfel de atmosferă și transformare numai dacă vom intra cu adevărat în noua viață a lui Cristos, care este unica victorie adevărată și definitivă... Aceasta este dorința noastră din Săptămâna de Rugăciune pentru Unitate, acesta este scopul întâlnirilor noastre în rugăciune din zilele binecuvântate dintre 18 și 25 ianuarie: transformarea și convertirea noastră pentru unitate prin victoria lui Cristos, Domnul și Mântuitorul nostru".

În adâncul inimilor noastre simțim că mesajul evangheliei din această duminică este un cuvânt de viață. Cercetându-ne, înțelegem că avem nevoie să ne lăsăm transformați de acest cuvânt.

Domnul să ne ajute să putem învinge orice rezistență care ne-ar ține în continuare sclavi ai propriilor noastre interese, sclavi ai egoismului nostru. Amin.

22 ianuarie 2012

Pr. Tarciziu Șerban


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
459 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 3-a de peste an:

Anul B
25 ianuarie 2009 - Pr. Iosif Dorcu
25 ianuarie 2015 - Pr. Felix Măriuț
21 ianuarie 2018 - Pr. Iosif Antili

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat