Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Înălțarea Domnului

Fap 1,1-11; Ps 46; Ef 4, 1-13; Mc 16, 15-20

Iubiți credincioși, dragi ascultători

Astăzi sfânta Biserică celebrează solemnitatea Înălțării la cer a Domnului nostru Isus Cristos, un alt mister al vieții lui Isus Cristos și al misiunii sale în lume, un alt mister încredințat Bisericii. Această sărbătoare este o sărbătoare a speranței, este o sărbătoare care invită omul să recunoască o caracteristică importantă a existenței sale - transcendența și veșnicia. Existența omului nu ia sfârșit prin moarte. Este sărbătoarea care ne ajută să înțelegem că eforturile noastre, lupta noastră, renunțările noastre, suferințele noastre nu sunt zadarnice. Fără o referință la cer, la paradis, viața omului este formată dintr-o mulțime de dubii, de întrebări fără răspuns, o mare iluzie și poate chiar un mare absurd.

Isus Cristos ne invită prin înțelesul acestei sărbători să fim atenți că avem responsabilitatea ca, hrănindu-ne din aceste mistere, viața să nu rămână doar la nivel lumesc. Prima lectură, luată din Faptele Apostolilor, ne spune că Isus Cristos, după patima, moartea și învierea sa, le arată ucenicilor săi în diferite feluri că el este viu și că împărăția sa va trebui să dăinuiască pe pământ. De aceea, așa cum ne spune și evanghelia, ei vor trebui să fie mărturisitori ai săi și să facă în toată lumea cunoscute evenimentele mântuitoare: "Mergeți în toată lumea și predicați evanghelia", iar în Faptele Apostolilor citim: "Veți primi puterea Duhului Sfânt care se va coborî pe pământ. Atunci îmi veți fi martori în Ierusalim, toată Iudeea și Samaria și până la marginile pământului".

Această misiune se poate împlini doar în măsura în care apostolii vor înțelege cuvintele celor doi bărbați din prima lectură: "Bărbați galileeni, de ce stați privind la cer? Acest Isus care s-a înălțat la cer din mijlocul vostru, tot astfel va veni din nou, precum l-ați văzut mergând la cer". Responsabilitatea lor este aceea de a privi și a trăi pe pământ și în lume, în lumina tuturor evenimentelor la care au fost martori, într-un mod diferit, înnoiți de harul primit prin intermediul acestor evenimente.

Poate ceea ce lipsește mai mult pământului în timpurile noastre este tocmai cerul, o viață care să fie deschisă spre veșnicie. Cristos îi invită pe apostolii săi să înțeleagă că aceasta este și misiunea lor. A face ca din ce în ce mai mult cerul să fie mai prezent pe pământ.

Cum se realizează acest lucru? Sfântul Paul, în a doua lectură de azi, ne spune că un creștin care este întemeiat și clădit pe credința în Domnul este smerit, blând, răbdător, iubitor. Poate fi așa numai în măsura în care îi dă posibilitatea lui Dumnezeu ca iubirea divină, care a lucrat în viața și misiunea lui Cristos, să lucreze și în viața și misiunea sa.

În solemnitatea Înălțării nu cred că este important a cunoaște numărul de zile care au trecut de la Paște sau de câte ori s-a arătat Cristos apostolilor, sau minunile pe care el le-a făcut, nici măcar să știm dacă apostolii erau mai mult sau mai puțin convinși de învierea lui Cristos. Important este să înțelegem că aceeași iubire care l-a făcut pe Cristos să se facă om și să coboare pe pământ între oameni, a făcut ca el să se înalțe la cer. Important este să înțelegem că iubirea care a lucrat și l-a animat pe Cristos în misiunea sa, iubirea divină care l-a asistat pe Cristos în patima, moartea și învierea sa se află și în noi. Anunțul evangheliei în care Cristos este în mijlocul oamenilor rămâne incomplet dacă nu ne ajută și pe noi să ne aflăm, să ne găsim în Dumnezeu și să fim făcuți părtași de dumnezeirea sa.

Prin patima, moartea și învierea sa am înțeles în mod desăvârșit că Isus este Fiul lui Dumnezeu. Dar cum putem înțelege că și noi suntem fii ai lui Dumnezeu? Cum putem înțelege că Dumnezeu este și Tatăl nostru? În Evanghelia după sfântul Ioan citim că Isus cel înviat se adresează Mariei Magdalena și îi spune: "Nu mă reține... du-te la frații mei și spune-le: Mă urc la Tatăl meu și la Tatăl vostru, la Dumnezeul meu și la Dumnezeul vostru" (In 20,17).

Omul, ființă cu multe limite, pentru a ajunge să fie cu adevărat creștin, trebuie să parcurgă o cale, un drum în mai multe etape: pe de o parte trebuie să îl recunoască pe Cristos, Fiul lui Dumnezeu prezent între oameni, om asemenea nouă; pe de altă parte trebuie să aibă tăria și curajul de a se vedea pe sine, cu toată micimea și cu toate limitele sale înaintea lui Dumnezeu și părtaș al naturii sale divine. Cristos, în evenimentul înălțării, ne poartă cu sine înaintea Tatălui. Chemarea mare a acestei solemnități este de a fi în prezența lui Dumnezeu, de a ne recunoaște părtași de marele dar pe care Dumnezeu ni-l face de a fi cu el și în el.

Cu toții avem dorința de a fi mai buni, de a fi mai iertători, mai umili, mai simpli, de a trăi în pace. Cu alte cuvinte, cu toții, fie că avem mai multă sau mai puțină credință, am dori să facem ca pe acest pământ să fie un paradis al conviețuirii între oameni, totuși, oricât de frumos ar fi acesta, Cristos ne spune că menirea omului este aceea de a fi părtaș al bucuriei veșnice. Cerul trebuie să fie marele dor al omului.

Această sărbătoare trebuie să ne ajute să înțelegem diferența între a trăi în mijlocul unei lumi bune și frumoase, a fi oameni buni și a fi oameni de credință, a crede în Cristos.

Ce înseamnă a crede în Cristos astăzi? Aparițiile lui Cristos înviat au făcut ca apostolii, descurajați de patima și moartea lui pe cruce, să fie întăriți în credință. El le arată că este viu și dă viață; le arată că în viața sa nu există bariere și piedici pe care să nu le depășească; nici moartea, nici mormântul întunecat, nici greutatea pietrei rostogolite pe mormânt, nici santinelele, nici răutatea și minciunile iudeilor, nici ușile încuiate de teamă, nu îl împiedică pe Cristos să realizeze până la sfârșit planul său de iubire. El, care poate trece peste toate aceste obstacole, poate pătrunde și în inima cea mai împietrită. Dacă în viața noastră există greutăți și piedici de nedepășit, nu înseamnă că acestea sunt de nedepășit și pentru Cristos; o ușă închisă și ferecată pentru noi nu este de netrecut și pentru Cristos; o inimă de piatră poate fi schimbată de puterea lui Cristos. Cristos înviat are puterea de a intra în viața noastră, de a intra în casa noastră, de a intra în inima noastră, de a scoate din viața noastră tot răul și de a ne conduce la Tatăl. Cristos poate intra în familia noastră și să sădească iubirea acolo unde și-a găsit locul ura. Credem noi acest lucru?

Cristos este liber și, prin patima, moartea și învierea sa, a câștigat această libertate pentru fiecare dintre noi. Evanghelia de azi se încheie cu aceste cuvinte: "Domnul Isus lucra în ei și întărea cuvântul prin semnele care urmau" și pe cei care credeau îi însoțeau aceste semne: "Vor alunga răul, vor vorbi limbi noi, răutatea nu va mai fi prezentă în viața lor, în cuvintele și faptele lor, vor face binele".

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Dacă Cristos ne-a câștigat pentru el, rămânem ai lui. Un teolog spunea: "Pe Dumnezeu omul îl poate scoate afară din inima sa, dar trebuie să plătească un mare preț; să distrugă acea inimă. Viața fără Dumnezeu este întunecată; în scurta sau lunga sa existență, omul este chemat să recunoască dependența sa de Dumnezeu și apartenența la viața divină dăruită nouă prin Cristos".

Sfântul Augustin spunea: "Ne-ai creat pentru tine, Doamne, și neliniștită este inima noastră până când nu se va odihni în tine".

Solemnitatea Înălțării Domnului ne spune că nimic nu ne va împlini pe pământ: nici bogăția, nici familia, nici munca, nici oamenii, nici o altă creatură, căci Dumnezeu a sădit în fiecare dintre noi dorința după infinit, după veșnicie. Poate se întâmplă să cerem și să așteptăm mult de la oameni, de la soț sau soție, de la copii sau de la părinți. În toate aceste așteptări fără margini de la semeni de-ai noștri se află un gol, pe care poate căutăm să îl umplem cu ceea ce ne pot oferi oamenii care și ei, la rândul lor, sunt asemenea nouă, cu limite și nevoi. Doar Cristos, care a lăsat în viața noastră setea după veșnicie, poate umple acest gol.

Sfânta Fecioară, regina lunii mai și mama lui Dumnezeu, să ne facă veșnic atenți la a asculta și a căuta să răspundem mereu acestui ecou prezent în inima noastră, împlinind voința Domnului, așa cum și ea a făcut-o.

17 mai 2012

Pr. Iosif Iacob


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
474 accesări.


Alte predici pentru Înaltarea Domnului:

Anul B
21 mai 2009 - Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu
14 mai 2015 - Pr. Iosif Ilieș, SDB
10 mai 2018 - Pr. Bogdan Herciu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat