Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 6-a a Paștelui

Fap 10,25-26.34-35.44-48; Ps 97; 1In 4,7-10; In 15,9-17

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Nu de puține, ce-i drept nici de foarte multe ori, mi-a fost dat să asist sau să aud povestindu-se următorul episod, următorul fapt. Există persoane care simt că li se apropie sfârșitul, că trebuie să moară, cu alte cuvinte, fie că este vorba de bătrâni sau de bolnavi în ultimă fază. Există, așadar, chiar și printre tineri unii care cheamă la patul care îi poartă pentru ultimele clipe, îi cheamă pe cei dragi ai lor. Și îi cheamă pentru că poate ar vrea să-i mai vadă încă o dată aproape, să le mai vadă ochii și să simtă că cineva este aproape de ei, chiar și în acele momente. Câți dintre bolnavii noștri nu se roagă lui Dumnezeu ca să nu-i lase singuri în acele momente, ca să nu moară singuri. Spun ei, "să fie măcar cineva care să-mi aprindă o lumânare". Pe lângă aceste motive, unii vor să-i aibă pe cei dragi aproape, fiindcă fiind la sfârșitul vieții lor, și trăgând într-un fel linie, simt nevoia să spună celor dragi ceea ce le-a plăcut cel mai mult în viață; acele lucruri sau acel lucru pentru care sunt mulțumiți și recunoscători lui Dumnezeu că au trăit. Și cu ultimele puteri încearcă să facă acest lucru. De ce am spus acest exemplu?

Din evanghelia pe care am ascultat-o astăzi - ca de altfel și a doua lectură, care cu multă probabilitate se inspiră din același episod - ne transmite ceea ce Isus avea cel mai important de spus în ultimele clipe ale vieții sale pe aceste pământ. Suntem în cadrul Cinei celei de Taină, imediat după spălarea picioarelor. Și Isus, știind că sfârșitul e aproape, așa cum spune textul evanghelic la începutul capitolului 13, ne dezvăluie cu sinceritate, cu inima deschisă, lucrurile cele mai importante ale vieții sale, secretele cele mai profunde pe care el le păstra în inima sa.

Și permiteți-mi să lungesc ideea. Isus în momentul de față, deci în cadrul Cinei celei de Taină, le dezvăluie ucenicilor săi, pe care nu îi mai numește slugi, ci prieteni, și spune "V-am numit prieteni, pentru că toate câte le-am auzit de la Tatăl meu vi le-am făcut cunoscute". Le dezvăluie, spuneam, tainele cele mai profunde ale inimii sale. Și sunt două: în primul rând ne dezvăluie cine este Dumnezeu - și pe baza aceasta le dezvăluie cine este omul în ochii lui Dumnezeu, atunci când acesta, omul, trăiește cu conștiința identității lui Dumnezeu. Așadar, în primul rând, Isus le dezvăluie ucenicilor săi, prietenilor săi, cine este Dumnezeu. Și a doua lectură ne spune explicit cine este Dumnezeu. Și Isus era convins de acest lucru: "Dumnezeu este iubire!", spune evanghelistul sau autorul primei scrisori a sfântului Ioan. Nu găsim nicăieri altundeva în întreaga Biblie, în cele peste 1300 de capitole ale Bibliei, o definiție mai clară, mai explicită despre Dumnezeu.

Dumnezeu este iubire, Dumnezeu este iubire care se dăruiește ar fi o traducere și mai bună. Ce fel de iubire? Sunt sigur, absolut sigur că toți tânjim, din toate fibrele persoanei noastre, să gustăm din acest pahar al iubirii. Ba mai mult, trăim într-un moment istoric în care toți se pricep la a da sfaturi, toți cunosc rețete de iubire. E de ajuns să dai drumul la televizor. Deunăzi nimerisem pe un post unde era un tip care răspundea la telefoanele - trebuie să recunosc - prea multor însetați de iubire, iar acesta în câteva secunde le dădea soluția. Și mă întrebam sau exclamam: "Ce tare este acest om! Se pricepe!". Și ca el sunt mulți, mulți pricepuți în ale iubirii. Să fie oare această iubire propagată peste tot ceea ce este Dumnezeu? Să fie iubirea aceasta super instinctivă identitatea lui Dumnezeu? Parcă nu am crede, nici eu, nici dumneavoastră. Pentru că noi știm din propria experiență că iubirea, dragostea, nu are soluții imediate, soluții facile. Noi știm că iubirea adevărată nu se grăbește în a elabora rețete. Noi știm că iubirea adevărată nu trâmbițează: "Eu te iubesc!", ci preferă intimitatea, preferă discreția, preferă, în termeni evanghelici, slujirea, în ascuns. Spunea un tânăr zilele trecute: "Mie poate să vină oricine să-mi spună cele mai frumoase cuvinte de iubire, cele mai frumoase poezii de dragoste. Eu nu vreau acest lucru, eu vreau să simt că cineva mă iubește".

Ei bine, Dumnezeu este iubire tocmai pentru că el nu trâmbițează că iubește și că se gândește la noi. Isus a făcut o singură dată declarație de dragoste, și este momentul din evanghelia pe care am ascultat-o astăzi, pentru că spune: "După cum Tatăl mă iubește pe mine, la fel vă iubesc și eu pe voi". Acesta este Dumnezeu. Dumnezeu care iubește fără să aștepte neapărat răspunsul nostru, fără să fie condiționat de răspunsul nostru.

Cine este omul? Omul este cel iubit de Dumnezeu, ar spune cineva. Omul trăiește, există în funcție de această declarație de dragoste a lui Dumnezeu. Spune Cartea Înțelepciunii că Dumnezeu este cel care iubește viața. Cu alte cuvinte, omul trăiește în funcție de ce anume această declarație demonstrează, și anume: Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, pentru ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viață. Dumnezeul acesta care iubește, el însuși, din proprie inițiativă, alege să se facă prietenul omului. Nu omul decide prietenia cu Dumnezeu, ci invers. Și am auzit lucrul acesta foarte clar în evanghelie. Pentru că omul, când își face un prieten, are câtuși de puțin interese personale sau egoiste, vrea să se simtă iubit. Dumnezeu nu face acest lucru, ci îl alege pe om ca să-i fie prieten, pentru ca omul să fie beneficiarul iubirii, ca inima omului să fie umplută de ceea ce dorește atât de mult și fără de care nu poate trăi: de dragoste, de iubire. Și omul nu va avea pace adevărată, pace profundă, niciodată, atâta timp cât Dumnezeu nu este în inima lui. Cu alte cuvinte, omul nu va fi niciodată fericit, atâta timp cât nu are inima copleșită de această dragoste completă, totală, care este Dumnezeu.

Rețetele pe care ni le dau oamenii sunt niște paleative, de multe ori înșelătoare, fapt pentru care, dacă ne mulțumim cu soluții ușoare, cu soluții imediate, rapide, să nu ne mirăm că ceva ne lipsește, că simțim un gol din ce în ce mai mare în inima noastră. Ce trebuie făcut? Nu-mi permit să dau soluții, ci spun doar ceea ce Isus ne-a transmis în evanghelia de astăzi, și anume: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta, ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi". Și expresia folosită acolo nu înseamnă, neapărat, ca cineva să moară pentru prietenii săi - și acest lucru - dar expresia de acolo înseamnă ca cineva să-și pună sufletul la dispoziția altora. Cu alte cuvinte, ca cineva să se gândească la ceilalți. Aceasta este iubirea cea mai mare, o iubire care îi încape sau îi pune în orizontul propriu și pe ceilalți, adică, cu alte cuvinte, iubirea cea mai mare este aceea care ne permite sau ne ajută să nu trăim doar pentru noi înșine, ci să ne punem viața în slujba celor din jurul nostru. Și nu doar de dragul de a o pune în slujba celorlalți, ci să o facem din toată inima, cu mai mult interes pentru ei, decât pentru noi. Și abia atunci vom putea experimenta plinătatea inimii, prezența lui Dumnezeu iubire în inima noastră.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus, la Cina cea de Taină, a spus secretul identității lui Dumnezeu și, în consecință, cel al omului. Și a făcut-o nu din cine știe ce motiv sau dintr-un șantaj afectiv, ci, spune Isus, vi le-am spus, sau v-am spus lucrurile acestea, ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină. Cine nu crede că doar bucuria care vine de la Domnul este cea care umple inima cu adevărat, să nu se mire că este trist și că viața pe care o trăiește nu are sens. Chiar și bolnavii, cei care poate, mulți dintre ei, ne ascultă acum, pot să guste din această plinătate a iubirii oferindu-și propriile suferințe pentru binele Bisericii sau pentru convertirea păcătoșilor.

Să o rugăm azi pe Maica Domnului - este și 13 mai, când ne amintim de apariția ei la Fatima - să o rugăm așadar pe Maria să mijlocească la Dumnezeu harul bucuriei adevărate, al acelei bucurii care vine din faptul că am putut să facem ceva pentru ceilalți când am pus viața în slujba altora. Și Maica Domnului este și ea un exemplu desăvârșit în această disponibilitate de a-și pune propria viață în slujba tuturor oamenilor, așa cum bine știm. Să ne ajute Maica Domnului să putem și noi experimenta plinătatea iubirii, plinătatea unei inimi care-și pune propria viață în slujba altora. Așa să ne ajute Dumnezeu.

Cristos a înviat!

13 mai 2012

Pr. Eduard Patrașcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
436 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 6-a a Pastelui:

Anul B
21 mai 2006 - Pr. Wilhelm Dancă
17 mai 2009 - Pr. Iulian Tancău
10 mai 2015 - Pr. Mihai-Augustin Folner, OCarm
6 mai 2018 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat