Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 5-a a Paștelui

Fap 9,26-31; Ps 21; 1In 3,18-24; In 15,1-8

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, întotdeauna când Isus a dorit să le transmită ceva ucenicilor săi sau ascultătorilor săi s-a folosit de imagini pe care aceștia le cunoșteau, imagini luate din viața de zi cu zi, mereu prezente în viața și activitatea lor. Folosindu-le, Isus nu făcea altceva decât să le vorbească celor din timpul său pe înțelesul lor și totodată să le ușureze înțelegerea mesajului pe care dorea să-l transmită. Astfel, când a dorit să le vorbească despre grija și iubirea lui Dumnezeu față de oameni, Isus a apelat la imaginea păstorului, pe care am putut să o ascultăm și să o medităm duminica trecută, păstorul care ține atât de mult la oițele sale încât este dispus să-și dea și viața pentru ele. Astăzi, pentru a evidenția necesitatea unei legături strânse a omului cu el, cu Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, legătură absolut necesară pentru o bună trăire a vieții creștine, Isus apelează la imaginea sau parabola viței și a mlădiței. La fel, o imagine familiară celor din timpul său și de care nici noi nu suntem în totalitate străini; o cunoaștem și o putem înțelege.

În această parabolă, rolurile sunt foarte bine determinate: viticultorul, cel care curăță și taie via, este Dumnezeu; vița, butucul solid și bine înrădăcinat în pământ, este însuși Isus; iar mlădițele, cei care își trag seva din butuc, suntem noi, creștinii. Apoi Isus continuă parabola sa spunând că butucul de vie trebuie să aducă rod, un rod bogat așa cum în mod logic orice viticultor așteaptă. Iar acest rod îl dau mlădițele solid unite cu vița. Iată, așadar, o parabolă simplă, dar care subliniază atât de bine o realitate: cu toții trebuie să rămânem uniți cu Cristos pentru a aduce roade de viață veșnică și pentru a ne trăi în mod autentic viața ca fii ai lui Dumnezeu.

Nu poți fi un creștin bun și nu poți să aduci roade dacă nu ești unit cu Cristos, dacă nu faci parte din trupul său mistic care este Biserica. Numai această legătură îți poate conferi credința și lumina de a merge mereu pe calea cea dreaptă.

Desigur, cu toții, cei prezenți aici în biserică, precum și cei prezenți în fața aparatelor de radio, facem parte din Biserică și ne considerăm mlădițe unite cu vița-Cristos. Însă cu toții trebuie să ne întrebăm cât de mult rod aducem, cât de fructuoasă este viața noastră de credință. Căci la această întrebare ne conduc cuvintele lui Cristos: "Orice mlădiță care este în mine și nu aduce rod, Tatăl meu o înlătură". Trebuie să răspundem cu sinceritate la această întrebare, ca de altfel la toate întrebările pe care ni le adresează Dumnezeu prin Sfânta Scriptură, căci numai răspunzând la aceste întrebări ne putem cunoaște și ne putem îmbunătăți viața. Un proverb spune: "Clopotele cheamă pe alții la biserică, dar ele rămân afară". De aceea să nu căutăm să privim mai mult la ceea ce fac alții sau la felul cum sunt, ci să privim la noi înșine, la viața noastră și să ne lăsăm hrăniți de seva care vine de la Cristos.

Soarta mlădițelor care, deși unite cu vița și pline de frunze, nu aduc roade, este cruntă. Căci apare viticultorul care le taie. Acestea devin lemn mort și sunt arse în foc. Cu alte cuvinte, dacă există o apartenență falsă la Biserică, viticultorul nu se lasă înșelat. Creștinii care sunt creștini doar cu numele și care pozează în fața tuturora ca fiind niște evlavioși, nu îl pot înșela și pe Dumnezeu. El ne cunoaște pe toți mai bine decât ne cunoaștem noi înșine. De aceea, meditând aceste cuvinte ale lui Cristos trebuie să ne hotărâm: dacă vrem să ne mântuim, atunci să fim creștini adevărați, să ducem o viață cu roade îmbelșugate și nu o viață târâită inconstantă, plină de aparențe, o viață trăită doar de ochii lumii.

Dar, din fericire, există și mlădițe care aduc rod, oameni care colaborează cu harul lui Dumnezeu și îl lasă să lucreze în viețile lor și, prin viețile lor, în lume. Însă, chiar dacă aduc rod, viticultorul se ocupă și de ele: le curăță pentru a aduce și mai mult rod. La prima vedere am putea considera acest lucru ciudat și ne-am putea întreba: de ce, din moment ce aduc rod, le mai curăță viticultorul? Căci, trebuie s-o știm: curățatul viei este o operațiune dură, dureroasă care face mlădița să sufere pentru un anumit timp. Cu siguranță prin aceste cuvinte Isus se referă la momentele de încercare, de chin, de ispită, de suferință care apar în viața oamenilor. Momente a căror prezență se constată parcă mai mult în viețile celor drepți, a celor care aduc rod și ne întrebăm: De ce? Scriitorul francez Alfred de Musset spunea: "Până când cineva nu a suferit, nu se cunoaște cu adevărat pe sine însuși". Este logica lui Dumnezeu care pentru a ne întări ne pune la încercare, care permite existența greutăților și a ispitelor pentru a ne ajuta să ne călim în lupta cu noi înșine și cu cel rău și astfel să ieșim învingători. În toată această logică a lui Dumnezeu, scopul este mereu bun: să aducem și mai multe roade, să progresăm pe calea apropierii de el.

Însă, nu vom reuși acest lucru dacă, atinși de aceste momente de suferință, ne separăm de viță și vom decide să ducem această luptă singuri, refuzând ajutorul și prezența lui Dumnezeu. "Cine rămâne în mine și eu în el, acela aduce roade multe, căci fără mine nimic nu puteți face" ne spune Cristos. Și are dreptate. Nimic nu putem face fără ajutorul lui Dumnezeu sau cel puțin nimic bun. Căci este evident: atunci când lupți de unul singur ești slab și, în mod logic, pierzi; atunci când trăiești de unul singur viața este anostă și nu-ți produce nicio satisfacție; atunci când îți faci planuri de viață de unul singur și-l excluzi pe Dumnezeu, ajungi la faliment, nu reușești să realizezi nimic concret și viața ta devine seacă și goală. Dumnezeu vrea să fie alături de noi, să ne hrănească cu seva harului său. Vrea să fie implicat în viața noastră. De ce să-i refuzăm ajutorul? De ce să-i refuzăm providența sa iubitoare?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători, sfântul Toma spunea: "Scopul omului este de a se uni cu Dumnezeu; în această unire își găsește toată fericirea". Da, fericirea noastră, viața noastră este în Dumnezeu, în unirea rodnică cu el. Cu cât suntem mai aproape de el, mai uniți cu el, cu atât suntem mai fideli vocației noastre de creștini, cu atât viața noastră este o mărturie în fața celorlalți a existenței lui, a iubirii lui. Abatele Pierre spunea: "Când vom ajunge la țintă, nu vom fi întrebați: «Ai fost creștin?», ci «ai fost credibil?», «felul tău de a trăi i-a făcut pe toți oamenii să creadă că Dumnezeu îi iubește?»". În ultimele două duminici, Biserica, prin lecturile evanghelice pe care ni le-a propus spre a le medita, ne-a arătat că Mântuitorul rămâne în lume prin pâinea Euharistiei, căci ne-a spus "eu sunt pâinea vieții" și prin grija constantă a păstorului care își iubește turma, "eu sunt păstorul cel bun". Astăzi suntem invitați să înțelegem că el rămâne în lume și prin creștinii care își trăiesc vocația la iubire și care devin astfel mărturii vii ale prezenței sale. Haideți să îl contrazicem pe gânditorul rus Nikolai Berdiaev care spunea că "cea mai mare obiecție împotriva creștinismului sunt creștinii" și să devenim fiecare dintre noi un argument pro, un argument favorabil lui Cristos. Să ne trăim viața într-o strânsă unire cu el, să ne lăsăm pătrunși de seva harului său și vom reuși să fim mărturii vii, dovezi clare ale existenței și iubirii sale.

Cristos a înviat!

6 mai 2012

Pr. Cătălin Farcaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
475 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 5-a a Pastelui:

Anul B
14 mai 2006 - Pr. Iosif Enășoae
10 mai 2009 - Pr. Emilian Cătălin, OFMConv.
3 mai 2015 - Pr. Cătălin Florea, AA
29 aprilie 2018 - Pr. Adrian Blăjuță

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat