Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 4,8-12; Ps 117; 1In 3,1-2; In 10,11-18

Cristos a înviat!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În 2009 toată lumea a fost tulburată de un episod relatat de ziare și televiziuni. Un cuplu tânăr german a abandonat într-o pizzerie trei copii, fiii doamnei, și a fugit. I-au căutat mult timp, temându-se să nu se fi sinucis. Apoi, după câteva zile, au fost găsiți vagabondând în jurul orașului. Copiii au fost repatriați, mamei i s-a retras drepturile părintești, tovarășului ei de viață i s-au deschis porțile închisorii. Comentariile oamenilor erau în abundență: părinți denaturați, nebuni, drogați; groază și condamnare la început. Apoi, văzând-o pe mamă, ascultând povestea vieții ei mizerabile, plânsul ei disperat după ce a auzit urmările faptei, s-au schimbat sentimentele față de ei. Tovarășul ei a ajuns și la reanimare, în urma încercării de a se spânzura în celulă. Au plecat la mare, apoi au terminat banii, și neștiind ce să facă pentru a ajunge acasă, ca niște adolescenți imaturi, s-au gândit că cineva se va ocupa de copii și că se vor reuni în Germania.

Vă rog să vă gândiți puțin, ce abis de solitudine poate să-l ducă pe un tânăr de 25 de ani la sinucidere? Cui îi stau la inimă? Cine mă are la inimă? Pentru cine sunt valoros, important, esențial?

Pe parcursul vieții, mai degrabă sau mai târziu, devine singura întrebare esențială. Atunci când experimentăm fragilitatea ființei noastre și limitele noastre, atunci când vedem că succesele atât de mult dorite nu umplu inima noastră, ci o deschid larg unor dorințe noi și insațiabile, atunci când viața se izbește de un zid, ne punem această întrebare simplă și teribilă: cui îi stau la inimă?

Mă are la inimă cine m-a voit, cine m-a născut, bine-nțeles. Dar foarte adesea, știm că viața ne face să ne întâlnim cu limitele părinților noștri: va deveni adult, va deveni părinte. Înseamnă să experimentăm fragilitatea și egoismul, care locuiesc în interiorul oricărei inimi, a oricărei familii. Pentru mulți, pentru majoritatea îmi doresc, stau la inimă și am la inimă persoana cu care am construit o viață de cuplu și o familie, chiar dacă trecerea anilor și răcirea sentimentelor trezesc vreo amărăciune în plus sau vreo deziluzie. Pentru toți, stau la inima angajatorului, a vecinilor mei, a colegilor mei, deoarece au un interes, un avantaj, o restituire. Și, chiar și noi, dacă suntem onești cu noi înșine, știm că aproape întotdeauna îi iubim pe cei care ne iubesc sau pe cei de la care sperăm să primim ceva în schimb. E natural să fie așa. E instinctiv, e clar. Îi iubim pe cei care ne iubesc. Suntem iubiți de cei care au un interes față de noi. Toți, în afară de Dumnezeu.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Duminica a patra din timpul Paștelui, așa cum știm, este numită Duminica Bunului Păstor, din cauza parabolei pe care ne-o prezintă astăzi evanghelia. Această parabolă ocupă aproape în întregime capitolul 10 din Evanghelia sfântului Ioan. Isus se prezintă drept păstorul cel bun prin excelență, în opoziție cu păstorii cei răi. Și de ce? Pentru că își iubește oile. Înainte de toate, iubirea sa este într-o armonie perfectă cu iubirea Părintelui Ceresc. El transmite oițelor sale, care suntem noi, adevărurile, cuvintele pe care le-a auzit la Tatăl. În repetate rânduri, el subliniază că ne-a transmis numai ceea ce a primit de la Tatăl, fără ca să mai adauge sau să scoată ceva. Iar aici este clară intenția lui Isus de a lua poziție împotriva acelor păstori răi care poluau și deformau cuvântul lui Dumnezeu și poruncile sale, prin distorsiuni și interpretări omenești. Isus spune astăzi că el le iubește într-atât, încât își dă viața pentru fiecare dintre ele. Aici este clară luarea de poziție a lui Isus, împotriva unei alte categorii de păstori răi. Sunt acei păstori răi, care nu sunt conduși de iubire, ci de interesul personal, de căutarea egoistă de sine, de propria glorie, în loc de dorința mântuirii aproapelui. Apoi, păstorii care impun legi, fără iubire, greutăți insuportabile.

Aici îmi vine în minte acel preot dintr-o parohie de oraș, care le vorbea copiilor veniți la cateheză. Le-a spus că el, ca paroh, este asemenea unui cioban, iar credincioșii îi sunt oițele. A pus apoi întrebarea: "Ce face ciobanul pentru oile sale?". Și un băiețel din primul rând a ridicat mâna și a răspuns: "Le tunde". Adevărat, ciobanii aleg această meserie pentru a tunde oile, pentru a le mulge.

Dar când Biblia vorbește despre conducătorii poporului lui Dumnezeu ca niște păstori, se referă la faptul că ei trebuie să hrănească și să apere turma, să fie una cu ea, așa cum ciobanul de oi este cu turma sa. Da, el este singurul păstor care mă iubește, mă cunoaște și mă pune în valoare, fără a se gândi să aibă vreun avantaj din aceasta. Ceilalți stăpâni sunt mercenari, mă iubesc pentru a avea ceva în schimb. Este adevărat, patronului meu îi sunt simpatic dacă produc. Uneori chiar și prietenii mei și rudele mele mă iubesc cu condiția să mă comport după așteptările lor. În schimb, Dumnezeu ne iubește gratis. Când o să înțelegem asta? Gratis, gratis. Nu ne iubește pentru că suntem buni. Nu! Ci, iubindu-ne ne face buni.

Dumnezeu nu poate decât să ne iubească, scriau Sfinții Părinți ai Bisericii, deoarece este iubire pură, dăruită fără condiții, gratis. Iubirea sa fără condiții este adevărată și sinceră. Isus alege să-și dea viața, nu este constrâns; o dorește și o face, pentru că ne iubește. Și noi, după chipul său, suntem chemați să iubim. Să spunem fraților noștri care nu cred, care este adevăratul chip al lui Dumnezeu. Să îndepărtăm mercenarii, care ne consideră valizi numai dacă producem sau consumăm. Și noi putem să ne convertim inima și să învățăm să iubim gratis. Este o muncă de purificare lentă și dureroasă, dar posibilă. A trăi ca niște oițe, nu ca berbeci, înseamnă a lua în serios cuvintele lui Isus, a ne referi la ele în alegerile zilnice, a iubi și a ne iubi unul pe altul, așa cum ne-a cerut el. A trăi ca înviați, ca mântuiți.

În realizarea acestui mare vis, așteptând ca împărăția lui Dumnezeu să contagieze fiecare om și să-l facă fericit, așteptând întoarcerea glorioasă a lui Isus, fiecare descoperă că este iubit și că are un plan măreț de realizat. Că este un premiu Nobel sau o femeie de serviciu, puțin contează. Fiecare are un destin de realizat, o vocație de trăit. Să învățăm să iubim gratuit, pentru că suntem iubiți gratuit.

Spre sfârșitul evangheliei de azi, Isus ne spune și care este obiectivul iubirii sale de păstor. Este acela de a face o singură turmă și un singur păstor. Da, cuvântul lui Isus are puterea de a-i reuni pe toți oamenii, și nu numai pe aceia care îl cunosc deja și aparțin Bisericii sale, ci pe toți cei care încă nu-l cunosc. E clar că există o condiție de bază cerută de Isus tuturor, fără excepții. Este bunăvoința, dispoziția de a primi adevărul. Oricine iubește adevărul, oricine iubește adevăratul bine, îl va primi pe Isus.

În acest proiect, unii dintre frații noștri sunt chemați de Dumnezeu și de comunitate să-l facă prezent pe Cristos în slujirea cuvântului, adică explicarea Scripturilor, în celebrarea Euharistiei și a Reconcilierii, a spovezii. Și în orice împrejurare a vieții. Este vorba despre preoți și călugări.

Sfântul Părinte, papa Benedict al XVI-lea, în mesajul său pentru azi, a 49-a Zi Mondială a Vocațiilor, spunea: "Măsura înaltă a vieții creștine constă, de fapt, în a iubi ca Dumnezeu. Este vorba de o iubire care se manifestă în dăruirea totală de sine, fidelă și rodnică. Pe acest teren oblativ, în deschidere față de iubirea lui Dumnezeu și ca rod al acestei iubiri, se nasc și cresc toate vocațiile. Și luând din acest izvor în rugăciune, cu frecventarea asiduă a cuvântului și a sacramentelor, îndeosebi a Euharistiei, este posibil să se trăiască iubirea față de aproapele, în care învață să se descopere fața lui Cristos, Domnul. În familii, aceste comunități de viață și de iubire, noile generații pot avea experiența minunată a acestei iubiri oblative. De fapt, ele nu sunt numai locul privilegiat al formării umane și creștine, ci pot reprezenta primul și cel mai bun seminar al vocației la viața de consacrare pentru împărăția lui Dumnezeu, făcând să se redescopere, chiar în interiorul familiei, frumusețea și importanța preoției și a vieții consacrate. Păstorii și toți credincioșii laici să știe mereu să colaboreze, pentru ca în Biserică să se înmulțească aceste case și școli de comuniune, după modelul Sfintei Familii de la Nazaret, reflex armonios pe pământ al vieții Preasfintei Treimi".

Imitându-l pe Păstorul cel Bun, cu toate defectele și limitele lor, ei devin pionierii acestui drum spre împărăția lui Dumnezeu.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Iubiți-i pe preoții voștri! Frumoși sau urâți, simpatici sau antipatici, tineri sau îmbătrâniți, cereți-le ceea ce au ei mai prețios: pe Cristos. În rest, ajutați-i să meargă în seninătatea evangheliei și, mai ales, nu-i judecați rău, deoarece misterul unei chemări la preoție este ceea ce poate fi mai angajant și totalizator într-o persoană. Și nu poate fi niciodată banalizat de superficialitatea noastră, pentru că orice preot, chiar cel mai incoerent, cel puțin odată a spus un "da", total și din pasiune, planului lui Dumnezeu cu privire la el, și, de aceea, este vrednic de un mare respect.

Biserica noastră are nevoie de păstori curajoși, nu fricoși, nu lipiți de sacristie, nu mânioși pe lume, nu îngâmfați și rupți de oameni, ci frați între frați, o inimă străbătută de istoriile persoanelor pe care le întâlnesc, de care se împovărează pentru a-i duce la Cristos.

Un tânăr care a ajutat o copilă oarbă să-și adune merele împrăștiate pe jos, îndepărtându-se, a auzit-o pe aceasta strigând: "Domnule, domnule!" El s-a oprit și s-a rotit ca să privească ochii ei fără vedere. Ea a continuat: "Dumneavoastră sunteți Isus?"

Confratele meu, uneori lumea te confundă cu Isus? Atunci înseamnă că ești preot cu pasiune. Să nu uităm, Isus a fost preot pentru că era Isus. Nu era Isus pentru că a fost preot. Să dea Domnul să nu ne lipsească niciodată păstori după inima sa. Amin.

Cristos a înviat!

29 aprilie 2012

Pr. Cristinel Fodor


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
476 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 4-a a Paștelui:

Anul B
7 mai 2006 - Pr. Alois Fechet
3 mai 2009 - Pr. Marius-Claudiu Dumea
26 aprilie 2015 - Pr. Felix Roca
22 aprilie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat