Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 3-a a Paștelui

Fap 3,13-15.17-19; Ps 4; 1In 2,1-5a; Lc 24,35-48

Cristos a înviat!

Isus a apărut în mijlocul lor și le-a zis: "Pace vouă!".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Deși au trecut deja câteva zile de la sărbătoarea celebrării anuale a învierii Mântuitorului nostru, în inimi ne sunt vii sentimentele minunate care ne-au cuprins zilele Paștelui. Atunci, în sufletele noastre, mai ales dacă am fost bine pregătiți sufletește, am simțit adevărata bucurie, care nu poate să vină decât de la Cristos, care este izvorul bucuriei adevărate.

Vedem, însă, că și lecturile de astăzi ne invită să continuăm bucuria. Trăirea Paștelui nu trebuie să se oprească doar la zilele Paștelui. De fapt, trebuie să trăim Paștele în fiecare zi a existenței noastre, pentru că Isus cel înviat este garanția acestei bucurii, iar el dorește să fie mereu bucuria în viața noastră.

Duminica de azi ne invită din nou să medităm momentul învierii, când Cristos, biruitorul morții și al păcatului, le apare ucenicilor din Emaus și apostolilor săi, purtând mesajul: "Pace vouă!". Există și astăzi la evrei obiceiul ca atunci când se întâlnesc între ei să rostească salutul: "Shalom!", adică pace, pacea să fie cu tine. Cu siguranță, însă, că salutul lui Isus nu este doar un salut de politețe, de bun găsit. Știm prea bine că apostolii lui Isus, după moartea sa, stăteau închiși de frica de a nu fi căutați și persecutați și ei. Deci, nu era momentul pentru prea multe formalisme.

Apariția lui Isus provoacă în inimile lor uimire și spaimă. Deși făcuseră experiența celor trei ani în preajma sa, deși văzuseră atâtea minuni și ascultaseră atâtea învățături, nu erau încă pe deplin convinși că Isus este Mesia. În acest context apare Isus în mijlocul lor, pentru a le oferi nu numai siguranța dar și pacea adevărată de care aveau atâta nevoie.

Poate că azi, mai mult ca oricând, lumea suspină după pace, după liniște. Și știm prea bine, se organizează atâtea conferințe și întâlniri pentru pace. S-a calculat că se fac zeci de mii de kilometri anual, cu avionul sau cu mașina, pentru a se media pacea. Se stabilește chiar și o personalitate a anului, care merită premiu Nobel pentru promovarea păcii. Și, cu toate acestea, se pare că mereu în jurul nostru auzim cum oamenii și națiunile se pregătesc de război. Parcă în fiecare zi apar noi zone de conflict și din ce în ce mai mult oamenii trăiesc în nesiguranța zilei de mâine. Să ne gândim doar la cursa înarmărilor, la miliardele de euro care se cheltuie zilnic pentru dezvoltarea tehnologiilor militare. Câte chestii aberante pentru aceste nimicuri. Să ne gândim la modul în care oamenii de azi, parcă intenționat, caută să provoace tensiune.

Tensiunile și certurile apar și între noi, între prieteni, de multe ori și între rude, pentru lucruri care nu au o prea mare importanță: pentru o palmă de pământ, pentru o vorbă aruncată în vânt sau pentru atâtea motive puerile. Dar, oare, se caută adevărata pace, sau ea este căutată acolo unde trebuie? Și când ne gândim că se poate ajunge atât de ușor la pace. Dar pentru aceasta este nevoie de descătușarea inimii, renunțarea la orgolii și ambiții fără rost, este necesar un gest de bunăvoință, e nevoie de umilință, de iubire fraternă.

Pentru a înțelege mai bine când pacea a fost pierdută, ar trebui să ne întoarcem cu gândul la momentul creației, când Dumnezeu, plăsmuindu-l pe om și așezându-l în paradisul pământesc, i-a oferit și toate mijloacele pentru a-și duce viața în liniște și pace, pentru a contempla armonia creației și ordinea divină pe care o așezase Dumnezeu în tot ceea ce făcuse.

Da, omul a primit totul, chiar și libertatea deciziilor sale și nu a știut cum să o folosească. Din nefericire, decizia distructivă a omului de a se îndepărta de Dumnezeu prin săvârșirea păcatului de neascultare a produs tragedia. A fost primul păcat, care a rupt legătura harului cu Dumnezeu. Iar efectul acelui păcat care a provocat atracția spre rău, spre păcat, l-a făcut pe om să simtă în acel moment tristețea, neliniștea, nesiguranața și durerea. Și de atunci, de la primul păcat, omenirea suspină și așteaptă momentul eliberării și al salvării din partea lui Dumnezeu. Și atunci, Dumnezeu a promis salvarea, iar la împlinirea timpului l-a trimis pe Fiul său în lume, pentru a elibera omul și a-i reda pacea.

Un tânăr, care moștenise o avere importantă, dar a rămas orfan de ambii părinți la o vârstă fragedă, a simțit gustul amar al descurajării și al incertitudinii, în ciuda tuturor bucuriilor pe care această viață i le oferea. A încercat mai multe lucruri în viață, însă nimic nu-l mulțumea. Cele mai mari probleme le avea din cauza dubiilor cu privire la existența lui Dumnezeu. Acestea cu adevărat îl măcinau și nu-i dădeau pace. Mereu rostea această formulă, ca și o rugăciune: "Dumnezeul meu, dacă exiști cu adevărat, fă să te cunosc!". Într-o zi, hotărât să găsească răspuns la preocupările sale, l-a căutat pe un bun prieten al său, confesor la biserica "Sfântul Augustin" din Paris. Și datorită faptului că prietenul său nu mai ieșea din confesional, poate providențial, a îngenuncheat și el, acolo, în fața confesionalului, rugându-l pe prietenul său să iasă repede pentru că are niște lucruri importante de lămurit. Reacția prietenului-preot a fost fermă: voi ieși, dar nu înainte de a rămâne aici și de a face o spovadă bună. Nesigur pe el, fără dorința de a face acest lucru, totuși, tânărul acceptă să facă spovada. După zeci de minute de sinceritate și de eliberare, după ce a primit iertarea și pacea, plina de bucurie îi spune prietenului său preot: "Dragă prietene, îți mulțumesc, nu cred că mai trebuie să discutăm. Am găsit răspunsul la preocupările mele. Este Cristos cel pe care-l căutam și acum l-am găsit. El este cel care mi-a redat pacea". Este vorba de Charles de Foucauld, care după întâlnirea cu Isus, și-a oferit întreaga viață lui Dumnezeu și slujirii aproapelui, oferindu-și viața în misiune. Iar în octombrie 2005 a fost beatificat.

Într-adevăr, viața fără Dumnezeu, fără prezența sa liniștitoare în inima noastră, ne face să simțim tristețea, nesiguranța, descurajarea. Când în inima omului rămâne un gol prin lipsa lui Dumnezeu, se caută surogate pentru liniștirea conștiinței.

Evanghelia pe care am proclamat-o astăzi începe cu relatarea despre ucenicii care au venit de la Emaus. Inițial, aceștia erau preocupați, descurajați, dezorientați, pentru că cel în care își puseseră speranțele, Isus din Nazaret, fusese crucificat.

Emausul poate însemna întoarcerea la propriile preocupări și problemele noastre zilnice. Emausul poate însemna năruirea speranțelor personale. Însă, atunci când totul părea pierdut, apare Cristos cel înviat, care îi încurajează pe ucenici și-i trimite din nou la Ierusalim. Iar Ierusalimul, în traducere, înseamnă orașul sau cetatea păcii. Acest drum, însă, este plin de speranță, de curaj, pentru că pe acest drum au certitudinea că nu sunt singuri. Isus cel înviat este cu ei. Acolo, în timp ce dădeau mărturie despre învierea lui Isus, le apare Isus ucenicilor și apostolilor cu acest mesaj: "Pace vouă!".

Să ne aducem aminte că acest mesaj l-am mai auzit și în ziua de Crăciun, atunci când îngerii, la Betleem, le-au apărut păstorilor dezorientați și le-au transmis: "Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoință".

Acest mesaj este vestit de îngeri și femeilor ajunse la mormântul lui Isus, în dimineața învierii. Iar acum, așa cum am auzit astăzi la evanghelie, după înviere, Isus transmite același mesaj: "Pace vouă!". De fapt, el este pacea, el este adevărata pace. El a adus pacea în lume prin patima, moartea și învierea sa. Pentru că pacea pe care o aduce el, restabilește legătura de iubire și de har, pe care omul o pierduse în urma păcatului strămoșesc.

Și noi primim acest mesaj al păcii de la Cristos înviat, când în cadrul spovezii, eliberați fiind de păcate, auzim cuvântul mângâietor: "Dumnezeu ți-a iertat păcatele, mergi în pace!". Și câtă liniște și ce bucurie produce în inima noastră acest salut "Mergi în pace!". Oare unde în altă parte am putea să găsim pacea pe care Cristos ne-o oferă?

Și la finalul jertfei euharistice, după ce ne-am hrănit cu pâinea cuvântului și sfintei Euharistii, suntem invitați să ne îndreptăm spre casele noastre, mărturisindu-l pe Dumnezeu cu aceleași cuvinte: "Liturghia s-a sfârșit, mergeți în pace!". Această trimitere, însă, este și o invitație la a fi propovăduitori plini de curaj ai învierii în fața oamenilor de astăzi care au atâta nevoie să audă de Dumnezeu, să audă de Cristos.

În acest sens, prima lectură, luată din cartea Faptele Apostolilor, ne propune exemplul lui Petru, care în fața poporului are curajul de a transmite, plin de curaj, faptul că Isus a înviat: "L-ați omorât pe Creatorul vieții, dar Dumnezeu l-a înviat din morți. Convertiți-vă, întoarceți-vă la Dumnezeu, pentru ca să se șteargă păcatele voastre".

Nu este suficient să primim darul lui Dumnezeu, dar el trebuie să fie rodnic în inima noastră, în viața noastră. Nu este suficient să ne numim creștini, dar trebuie să fim creștini, adică, după ce am primit cuvântul lui Dumnezeu, să-l împărtășim și altora, așa cum au făcut-o apostolii și atâția sfinți.

Spuneam la începutul predicii, mesajul duminicii este o invitație la a trăi Paștele. Noi, deseori, obișnuim să celebrăm, să sărbătorim Paștele doar în exterior. Este ca și cum ne-am obișnui să participăm la o nuntă fără mire. Astăzi, Cristos, prin apostolii cărora le-a apărut și i-a invitat să devină martori ai învierii, ne cere să trăim Paștele, adică bucuria de a fi martori, de a trăi alături de mire, de el, care a învins moartea și răul. Numai așa vom primi pacea sa și o vom simți și în inima noastră. Amin.

Cristos a înviat!

22 aprilie 2012

Pr. Mihai Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
391 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 3-a a Paștelui:

Anul B
30 aprilie 2006 - Pr. Lucian Păuleț
26 aprilie 2009 - Pr. Aurel Iștoc
19 aprilie 2015 - Pr. Corneliu Berea, SVD
15 aprilie 2018 - Pr. Iulian Faraoanu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat