Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 5-a din Postul Mare

Ier 31,31-34; Ps 50; Evr 5,7-9; In 12,20-33

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Protagoniștii episodului relatat de Ioan, pe care l-am auzit în evanghelie, sunt personaje stranii. Sunt greci. Deci, erau probabil străini convertiți la iudaism, veniți în vizită la Ierusalim. Trebuie să observăm că acești greci sunt întâlniți aici pentru prima dată. Și, imediat după aceea, dispar. Oare ce s-a întâmplat cu ei? Ioan nu ne spune acest lucru. Oricum, nu este cazul să-i urmărim cu gândul, pentru că acei greci suntem noi. "Am vrea să-l vedem pe Isus", i-au spus ei lui Filip. Auziseră vorbindu-se despre Isus, ca despre un personaj excepțional. Și acum nu vroiau să piardă ocazia de a-l cunoaște mai îndeaproape și chiar să aibă o dovadă, un semn al faimei sale.

Și noi vrem să-l vedem pe Isus. Am avea atâtea lucruri să-i cerem, lucruri dictate de îndoielile noastre și de neliniștile noastre. Avem nevoie, mai ales, să fim încurajați, să credem prin semne, care să aibă o forță deosebită de convingere. Oare nu acesta este motivul care ne face să urmărim orice știre, care vorbește despre fapte excepționale, cum ar fi minuni sau apariții, cu speranța de a găsi în ele un ajutor de a-l vedea pe Dumnezeu? Însă, relatarea pe care am ascultat-o, nu ne permite să cultivăm iluzia unei credințe ușoare, a unei credințe care să răspundă mai mult la așteptările noastre.

Acei greci se așteptau să vadă un mare personaj, care să fie gata săle satisfacă orice curiozitate. Și ce găsesc, în schimb? Un om tulburat, tulburat datorită apropierii unui eveniment dramatic. "A sosit ceasul", spune Isus. Și ceasul despre care vorbește Isus - aceasta este semnficația pe care o are acest cuvânt în Evanghelia lui Ioan - ceasul acesta este ceasul morții. Unde este gloria pe care grecii sperau să o observe în acest personaj, în Isus, despre care auziseră vorbindu-se? Și Isus vorbește de glorie. A sosit ceasul ca să fie preamărit Fiul Omului. Dar este vorba de o glorie stranie, paradoxală, incredibilă, care, pentru a se manifesta are nevoie de întunericul morții.

Oare ce au înțeles grecii din acel discurs? Și oare ce reușim să înțelegem noi, astăzi? Isus știe că abordează o temă prea grea pentru sensibilitatea comună și de aceea simte nevoia să găsească într-o mică parabolă o sugestie pozitivă pentru a crede, pentru a ne angaja. Isus vorbește despre bobul de grâu abandonat în întunericul pământului. Un nimic uitat. Un punct întunecat, aproape invizibil. Însă, din acest punct aproape invizibil și inert ies energii nebănuite, care sunt în măsură să dea naștere spicului promițător, să dea naștere la rod.

Este, de fapt, ceea ce se întâmplă în cadrul acțiunilor zilnice. Există o moarte care, în realitate, are puterea de a elibera forțele de iubire care există în noi, pentru a da naștere unei vieți deschise la frumusețea gratuității și a prieteniei. Orice alegere care vrea să fie umanizatoare trebuie să treacă prin moarte. De exemplu: este moarte alegerea unei soții de a rămâne însărcinată, pentru că impune renunțare - cel puțin în parte, renunțare la propria libertate și la atâtea lucruri de care ar putea să se ocupe. Este moarte educația unui copil, pentru că cere sacrificiu de timp și de energii, care s-ar fi putut fi folosit altfel. Este moarte a lua angajamente de voluntariat, care te obligă să renunți la liniștea ta pentru a te ocupa de problemele altora. Observați, este moarte, și totuși este viață. Problema este cum știm noi să întrevedem o perspectivă de viață acolo unde moartea pare să fie definitivă. Ce să spere unul care își dăruiește viața complet, fără să țină nimic pentru sine?

"Acum sufletul meu este tulburat", destăinuie Isus. Calea pe care Isus o alege și ne-o indică nouă este aceasta: "Tată, preamărește numele tău". Încrederea lui Isus este complet în mâinile Tatălui. Ca și cum ar spune: Tată, eu sunt de acum aproape de moarte și nu va fi glorie în moartea mea, se vor preamări, în schimb, cei care mă vor condamna; însă, iubirea ta, care încălzește bobul de grâu în pământul rece, nu mă va părăsi în întunericul mormântului.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Se poate întâmpla ca drumul ales de Isus să ne găsească pe noi în acest moment deprimat, având conștiința sărăciei noastre spirituale. Niciodată nu vom găsi în noi curajul, încrederea, pentru a face din orice moarte a noastră un act de dăruire, de abandonare filială, de încredere. Însă, avem în evanghelia de astăzi un cuvânt care trebuie să ne încurajeze. Spune Isus: "Eu, când voi fi înălțat de la pământ îi voi atrage pe toți la mine".

Uneori, noi ne apropiem de Isus cu un interes superficial, care ne face să spunem, așa cum au făcut acei greci, "Am vrea să-l vedem pe Isus". Și Isus, în schimb, răstignit și înviat, ne cucerește, ne atrage, ne poartă cu toată forța iubirii sale. Este suficient ca noi, cu docilitate, să ne lăsăm cuceriți de el. Visul lui Isus este acela de a lua în stăpânire inima noastră, de a deveni legea noastră, o lege scrisă în inima noastră. Această nouă lege este el, Cristos, care încontinuu ne educă să ne încredințăm toată viața noastră în mâinile Tatălui pentru a fi asemenea lui, un bob de grâu care moare și care învie.

Lăudat să fie Isus Cristos!

25 martie 2012

Pr. Mihai Pătrașcu


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
437 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 5-a din Postul Mare:

Anul B
2 aprilie 2006 - Pr. Iosif Dorcu
29 martie 2009 - Pr. Isidor Mocanu
22 martie 2015 - Pr. Iulian Butnaru, FIM
18 martie 2018 - Pr. Paul Budău

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat