Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 2-a din Postul Mare

Gen 22,1-2.9-13.15-18; Ps 115; Rom 8,31b-34; Mc 9,2-10

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

A doua duminică a Postului Mare este celebrată sub semnul credinței. Liturgia cuvântului ne-a prezentat câteva exemple, în care am văzut că încrederea în Dumnezeu, încrederea în cuvântul său, în lucrarea sa, garantează o viață binecuvântată. Lui Abraham i se cere o jertfă importantă și în ochii lui se așterne întunericul. Atâtea persoane, am văzut în lectura a 2-a, se simt acuzate, se simt condamnate. Este întuneric pentru ele. Apostolii, în evanghelie, îl aud pe învățător vorbind despre patimă, despre moarte, despre despărțire. Ochii lor se întunecă.

De câte ori și noi trebuie să trecem prin întuneric, prin noapte, pentru a putea desluși începutul luminii? Cu ce putem asemăna viața noastră? Unii spun că viața omului este o luptă, o luptă care se termină cu moartea. Alții, o aseamănă cu o barcă ce este purtată de valuri, încoace și încolo, o barcă ce caută un țărm liniștit, încercând să evite numeroasele pericole care se ivesc la tot pasul. Un mormânt etrusc a reprezentat viața printr-un săritor în apă. De pe o stâncă înaltă el se aruncă în mare, această imagine vrând parcă să indice zborul sufletului spre veșnicie de-a lungul traiectoriei timpului. Însă imaginea cea mai potrivită este, cred, cea a călătoriei, cea care conduce omul de la întuneric la lumină, de la moarte la viață, de la timp la veșnicie.

Și Sfânta Scriptură ne prezintă această călătorie a vieții ca pe un pelerinaj pe care omul îl face parcurgând căile strâmte ale perfecțiunii până la slava cerului. Pe acest drum, creștinul întâlnește două culmi: culmea Taborului - muntele slavei - și culmea Calvarului: muntele durerii. Nimănui nu-i este posibil să întâlnească doar una din aceste culmi. Fiecare dintre noi, în această viață, gustă pe rând din aceste două stări.

Sfânta evanghelie de azi ne relatează că Isus i-a luat pe sine pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, aceeași ucenici care vor fi martorii agoniei sale în grădina Ghetsemani, i-a luat pe vârful unui munte și acolo s-a schimbat la față înaintea lor.

"Învățătorule, ce bine ne simțim aici". Momente deosebite, momente rare. Niște momente de lumină pe drumul întunecat al vieții. În pelerinajul pământesc experiența Calvarului este, poate, mai consistentă decât experiența Taborului. În viața noastră toți păstrăm amintirea momentelor frumoase, pline de bucurie supranaturală, însă nu lipsesc momente în care ne întâlnim și cu întunericul, cu rătăcirea; momente câteodată lungi, câteodată scurte; momente de încercare, când puterile noastre șovăiesc; momente de oboseală, de ariditate, atunci când intervine lipsa de interes sau de entuziasm pentru cele sfinte; momente de dubiu, în care tot ceea ce alimentează credința noastră pare absurd sau ireal. În aceste situații, de câte ori nu am strigat și noi către cer, la fel ca Isus pe cruce: "Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?".

Iată, însă, evanghelia de astăzi insistă asupra credinței, o credință care trebuie să fie în legătură cu persoana lui Isus Cristos, el este obiectul credinței noastre. Isus vine în lume într-o condiție de umilință, de sărăcie, trăiește o viață plină de răbdare, de jertfă, o condiție de multe ori diferită de a noastră. Isus acceptă chiar și persecuția, le vestește ucenicilor patima sa, o cale care presupune credința.

Ce înseamnă pentru noi, însă, schimbarea la față a lui Isus? Cei trei ucenici, care au asistat la acest moment, se gândesc că poate au fost scutiți de experiența morții și învierii lui Isus, din moment ce pe muntele Tabor în contemplă pe Isus în strălucirea sa. Cred, cu alte cuvinte, că pot ajunge la înviere fără să urce muntele Calvar. Însă, viziunea pascală, așa cum am auzit, durează numai o clipă. Din nou se face noapte. Aceeași noapte care l-a învăluit pe Abraham, care a fost chemat de Dumnezeu să-l jertfească pe fiul său; aceeași noapte care învăluie atâtea persoane, care se simt condamnate, acuzate. Aceeași noapte îi învăluie pe apostolii care îl aud pe Isus vorbind despre patima sa. Treptat, strălucirea dispare, lumina se stinge, și din acest abis al întunericului se aude un glas care proclamă: "Acesta este Fiul meu preaiubit, pe dânsul să-l ascultați!".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Drumul și calea celui care crede, nu trebuie și nu poate fi luminată decât de cuvânt, de acest cuvânt: lumina acestui cuvânt nu exclude noaptea, însă ne permite să înaintăm în noapte. Să nu ne facem iluzii că putem evita muntele Tabor sau că putem evita experiența muntelui Calvar. Cele două realități sunt complementare și însoțesc experiența vieții noastre de fiecare zi. Important este ca aceste două stări de viață să ne găsească pregătiți, într-o veghere continuă, pentru că, atât experiența Taborului, cât și cea a Calvarului, operează mari schimbări interioare în care protagonist este chiar Dumnezeu.

Iată ce ne învață liturgia cuvântului din duminica a 2-a a Postului Mare: a venit timpul în care omul din noi poate fi transformat, schimbat, convertit. Există în noi această dorință de a ne depăși limitele. Omul este făcut, așa cum știm, pentru veșnicie. Și Isus, pe muntele Tabor, dă mărturie despre cea mai mare capacitate a omului, aceea de a trece dincolo de ceea ce el este și de ceea ce el face. Omul are posibilitatea, capacitatea de a participa la această slavă dumnezeiască, la viața lui Dumnezeu, chiar în condiția sa omenească.

Noi, creștinii, ne gândim că ne putem opri la jumătatea drumului, doar la o etapă, că putem să întrerupem drumul și să absolutizăm o experiență temporară, pe care o transformăm într-o experiență definitivă. Există acest pericol, pericolul de a canoniza, de a transforma în infailibile anumite puncte de vedere care ne aparțin. După o experiență de intimitate cu Isus, urmează o inevitabilă cădere în normalitate. Este acea experiență luminoasă care continuă, dar continuă nu în strălucire, ci în obscuritate. Este acea schimbare la față care are în vedere preocupările de fiecare zi. Creștinii nu trăiesc niciodată în iluzii. Creștinii se încred în cuvântul spus de apostolul Paul: "Dacă Dumnezeu este cu noi, cine va fi împotriva noastră?". Muntele Tabor pregătește Calvarul, dar acesta din urmă nu este doar un munte al durerilor, ci și al bucuriei depline, complete, totale, al bucuriei fără sfârșit. Căci în dimineața Paștelui, muntele Calvar își primește lumina de la muntele Tabor, muntele speranței, muntele slavei, muntele credinței depline.

Lui Abraham i s-a cerut jertfa fiului său, fiind prevestirea lui Cristos care a crezut în planul lui Dumnezeu. Apostolii, Paul și Timotei, pătimesc din cauza evangheliei pe care o vestesc, fiind continuatorii acelei mântuiri aduse de Isus.

Noi, ucenicii de astăzi ai lui Isus, avem datoria de a deveni pagini vii ale evangheliei sale, fideli acelor pagini care au fost scrise și pecetluite cu sângele său. În momentele noastre de suferință, de încercare, să ne îndreptăm privirea spre acela care a fost astăzi proclamat de Tatăl ca "Fiul său preaiubit" și către el să îndreptăm rugăciunea noastră, credința noastră și scopul ultim al existenței noastre. Amin.

4 martie 2012

Pr. Eduard Soare


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
436 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 2-a din Postul Mare:

Anul B
8 martie 2009 - Pr. Anton Ghiurcă
1 martie 2015 - Pr. Egidiu Condac
25 februarie 2018 - Pr. Cornel Cadar

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat