Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Binecuvântat să fie Dumnezeu în sfinții săi!

La începutul sfintei Liturghii din această duminică, zi de sărbătoare, ziua Domnului, ziua tuturor sfinților, am ascultat un antifon cu un profund sens de bucurie și speranță. Îl repet: "Să ne bucurăm cu toții în Domnul, celebrând ziua de sărbătoare în cinstea tuturor sfinților; de mărirea lor se bucură cu noi toți îngerii și, într-un glas, îl laudă pe Fiul lui Dumnezeu".

Celebrând într-o singură zi memoria tuturor sfinților, ne bucurăm să-l preamărim pe Dumnezeu, cel întreit sfânt, care i-a făcut părtași pe oameni de sfințenia lui și i-a chemat pe toți să fie sfinți și fericiți împreună cu el. Pentru aceasta a venit în lume, a venit între noi, s-a oferit pentru noi și ne-a câștigat dreptul de a fi într-o zi părtași de cetatea sfinților din ceruri.

Prefața de la Liturghia de astăzi ne invită la o profundă bucurie, dar și la o adevărată mulțumire pentru ceea ce ne-a oferit și ne oferă Dumnezeu, nouă, celor care credem în el și îl urmăm: "Cu adevărat vrednic și drept, de cuviință și mântuitor lucru este să-ți aducem mulțumiri, pururi și în tot locul, ție, Doamne, Părinte sfânt, atotputernic veșnic Dumnezeu. Tu ne dai astăzi bucuria de a privi cetatea din ceruri, Ierusalimul cel sfânt, care este mama noastră, unde frații și surorile noastre, deja adunați împreună, cântă și preamăresc numele tău. Noi, care călătorim pe pământ, ne grăbim spre patria cerească, bucurându-ne de soarta fericită a membrilor Bisericii pe care ni i-ai dat ca prieteni și modele de viață".

Primul text pe care le-am proclamat în cadrul liturgiei cuvântului, din cartea Apocalipsului redactat de vizionarul din Patmos, ne invită la contemplarea cu bucurie a celor ce stau în preajma lui Dumnezeu, în cetatea cerească, ne fac să admirăm numărul imens de însemnați, pe care nimeni nu poate să-i numere, din toate națiunile și rasele, popoarele și limbile, care stau în fața tronului și în fața Mielului. Toți îl preamăresc pe Dumnezeu împreună cu îngerii, spunând: "Amin! Laudă, slavă, înțelepciune și mulțumire, cinste, putere și tărie Dumnezeului nostru în vecii vecilor. Amin!"

Despre această bucurie a participării la viața de sfințenie a lui Dumnezeu ne vorbește lectura a doua, prezentată de același sfânt Ioan, de unde înțelegem ce ne-a oferit și ne oferă Tatăl ceresc, nouă, celor care am fost aleși să fim și să ne numim fii săi prin Isus Cristos, căci, atunci când ni se va arăta, vom fi asemenea lui pentru că îl vom vedea așa cum este și ne vom bucura de sfințenia și fericirea lui .

Spre această demnitate ne cheamă astăzi evanghelia fericirilor din evanghelistul Matei, care ne prezintă un program cu totul special pentru a ajunge, prin efort, lacrimi, curăție și iubire jertfelnică, la o fericire pe care numai Dumnezeu ne-o poate da, așa cum ne asigură ultima concluzie din evanghelia fericirilor: "Bucurați-vă și veseliți-vă, căci mare va fi în ceruri răsplata voastră!"

Este logica lui Dumnezeu care este iubire, iar iubirea se oferă, se dăruiește, se împărtășește, împlinindu-se, astfel, tot ceea ce ne-au promis profeții și ce a realizat Isus Cristos prin gestul de dăruire prin care s-a făcut om, s-a jertfit pe sine, ca să ne facă vrednici de a fi fiii săi și părtași la sfințenia sa. Este misterul vieții și al dragostei sale infinite. El vrea să comunice tuturor oamenilor această viață sfântă și-i sfințește pe cei care-l caută și care se străduiesc să se unească cu el.

Pe acești sfinți, înscriși sau nu în calendare și martirologiile noastre, îi amintește astăzi Biserica, îi venerează și îi propune de modele pentru a realiza, nu numai un popor ce va ajunge cândva la fericire, în ceruri, dar și un popor binecuvântat pe acest pământ care este locul manifestării iubirii sale. Ne revine în minte întrebarea firească și deosebit de actuală: "Cine sunt sfinții pe care astăzi îi amintește Biserica și ce ne învață ei?"

Există o multitudine de explicații și definiții, care ne aduc lumină în înțelegerea realității sfințeniei și a unui sfânt. Iată câteva: "Sfinții sunt comentariul cel mai important al evangheliei... Sunt încarnarea Cuvântului întrupat al lui Dumnezeu și deci în mod real, ei sunt o cale care duce la Isus», spunea marele gânditor și teolog Hans Urs von Balthasar în una dintre reflecțiile sale.

"Sfinții sunt ca și culorile spectrului în raport cu lumina. Însăși diversitatea lor este un omagiu viu adus singurei bogății, pe care ele o compun asemenea culorilor curcubeului ce răsfrâng pe pământ frumusețea și farmecul soarelui. Sfinții prin frumusețea vieții și trăirii lor desfășoară între oameni minunățiile vieții dumnezeiești. Viața sfinților este ca o carte sau un catehism în imagini, o ilustrare a valorilor vieți cuprinse în unica evanghelie", afirma marele teolog J. Guiton.

"Creștinii de astăzi pot să învețe, și din nou să învețe, după exemplul lor, să citească evangheliile, să o facă urmând vademecum-ul lor (exemplele lor), meditându-le și traducându-le cu curaj și coerență, în viața de zi cu zi", avea să sublinieze cardinalul de Utrecht, Leo J. Suenens.

Imaginea sfinților, a celor care au știut cel mai bine să-l descopere și să-l urmeze pe Cristos, autorul sfințeniei, ne-a însoțit mereu și a fost și este, pentru poporul nostru, o continuă chemare la o viață frumoasă și demnă pe acest pământ.

Când întrăm într-o biserică, fie ea din orient sau din occident, imaginile multicolore ale sfinților ce ne întâmpină ne prezintă rând pe rând covorul plin de farmec al unei vieți trăite cu sfințenie și demnitate de surorile și frații noștri care au mers înaintea noastră cu semnul credinței.

Rolul lor s-a dovedit a fi benefic căci ei ne-au transmis și ne transmit lumina și frumusețea cerului, a lui Dumnezeu, așa cum vitraliile într-o biserică sau catedrală preiau și ne împărtășesc culorile soarelui, care le pătrunde și le luminează.

Îmi place să amintesc o istorioară prezentată de o persoană ce aparține Bisericii luterane din Norvegia.

"Intrând într-o zi luminoasă de vară într-o măreață catedrală împreună cu fetița ei de vârstă școlară și admirând marile vitralii ce o împodobeau, mama a primit o întrebare curioasă:
- Mamă, dar cine sunt cei din imaginile de pe ferestre?
După un moment de surprindere și de tăcere, mama a răspuns: Sunt sfinții lui Dumnezeu.
- Și cine sunt ei și ce fac acolo sus?
Ea, ca mamă, a rămas surprinsă de întrebare și nu știa ce să răspundă. În sfârșit, i-a dat un răspuns:
- Ferestrele transmit lumina soarelui și culorile sale.
Atunci fetița a continuat:
- Am înțeles. Sfinții lui Dumnezeu ne transmit frumusețea soarelui, ne împărtășesc lumina ce vine de la Dumnezeu și ne vorbesc despre minunăția frumuseții lui Dumnezeu".

Trebuie spus că reformații nu recunosc și nu au cultul imaginilor și a sfinților însă acea mamă și copila ei au dat dovadă, prin cuvintele și mărturia lor, de o mare realitate și de un mare adevăr.

Da, acesta este adevărul. Sfinții ne prezintă prin viața lor razele minunate ale vieții dumnezeiești, ne transmit frumusețea lui Dumnezeu, pe care el, soarele credinței noastre, o împărtășește oamenilor, împărtășește farmecul și adevărul evangheliei și ne arată drumul care duce spre cer, spre fericire. Sfinții răspândesc în lume lucrarea minunată pe care Dumnezeu ne-o încredințează nouă.

La întrebarea insistentă a multor creștini, a multora dintre cei care nu cunosc tainele creștinismului sau a celor ce nu cred în sfinți și sfințenie, Biserica ne învață că sfinții sunt oameni ca noi, oameni ce poartă în ei întrupată imaginea lui Dumnezeu, făpturi care simt în ele nostalgia după fericire, după Dumnezeu și după cerul său, oameni care îl urmează pe cel ce a proclamat cea mai curajoasă carte a mântuirii și a răsplății veșnice: fericirile. Sfinții sunt frații noștri, sunt asemenea nouă, născuți pe acest pământ cu trup și carne, cu slăbiciuni și înclinații pământești, dar care sunt plini de viață și consacrați în Duhul Sfânt, Domnul și de viață dătătorul.

Sfinții sunt oamenii săraci în spirit, cei care sunt blânzi, cei care plâng, care sunt flămânzi și însetați după dreptate, cei care știu să fie milostivi, cei curați cu inima, cei ce promovează pacea, cei prigoniți pentru dreptate, cei umiliți și batjocoriți din pricina credinței lor în Dumnezeu, cei ce cred în forța Duhului Sfânt și în adevărata fericire.

Acestora și tuturor celor care îl urmează pe Cristos, făcut om și supus încercărilor, Dumnezeu le asigură fericirea și bucuria de a fi cu el în împărăția sfinților și lângă tronul său ceresc. Lor le spune însuși Isus în evanghelia fericirilor proclamată astăzi: "Bucurați-vă și veseliți-vă, căci mare va fi în cer răsplata voastră!"

Drumul sfinților ne este deschis și nouă tuturor, iar locul nostru este asigurat în ceruri, căci Isus ne-a spus și nouă: Mă duc să vă pregătesc și vouă un loc, ca, acolo unde sunt eu să fiți și voi, ucenicii mei.

Dragi creștini, iubiți ascultători. Curaj!

Cristos ne cheamă la el: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28), iar sfinții săi ne încurajează să ridicăm capetele noastre, ne asistă și ne ajută să ajungem lângă ei. Cerul este al nostru; e locul fericirii adevărate și veșnice. "Binecuvântat să fii, Doamne, în sfinții tăi!" Amin.

1 noiembrie 2009

Ep. Petru Gherghel


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
367 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul B
1 noiembrie 2012 - Ep. Aurel Percă
1 noiembrie 2015 - Pr. Alois Farțadi
1 noiembrie 2018 - Ep. Aurel Percă

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat