Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 29-a de peste an

Is 53,10-11; Ps 32; Evr 4,14-16; Mc 10,35-45 (Mc 10,42-45)

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Ziua Mondială a Misiunilor pe care o celebrăm împreună astăzi, împreună, de altfel, cu întreaga Biserică, este pentru noi toți un moment, un moment frumos, de a ne reaminti că suntem chemați la misiune, de a ne reaminti că există misionari ai diecezei noastre și ai Bisericii răspândiți peste tot pământul pentru a predica vestea cea bună.

Este și o zi în care ne amintim de faptul că suntem chemați să-i sprijinim pe acești misionari, fie în mod financiar, fie în diferite feluri de prietenie și de solidaritate cu ei.

Și mai este și un al treilea motiv, dar pe acesta îl voi aminti ceva mai târziu, în cadrul predicii de astăzi.

Foarte pe scurt, dumneavoastră știți că dieceza noastră în trei țări, până acum, s-a angajat într-un mod mai formal, dacă vreți, într-un mod mai puternic, de a trimite misionari și de a fi prezentă acolo prin acești misionari. Și mă refer la Ecuador, cu doi preoți; mă refer la Coasta de Fildeș, doi preoți; și, în sfârșit, Kenia, în care se află actualmente doi preoți și trei laici.

Dar, dincolo de această prezență - putem să o numim așa - există un mare interes și o mare dorință de a fi cu adevărat parte din misiunea Bisericii pe întregul pământ. Și nu știu dacă se poate spune că aceste nume pe care le-am amintit sunt multe, sunt puține; reprezintă o contribuție, reprezintă un început al nostru la răspândirea evangheliei pe alte continente.

Adesea se spune că îi sprijinim pe misionari foarte mult atunci când ei, de exemplu, ne solicită un ajutor. Dar, din ceea ce ei spun atunci când ei vin acasă, de exemplu, în concediu sau când termină un anumit timp, din ceea ce ei scriu în scrisorile lor se constată o mare dorință în special de a primi atenție din partea noastră, adică de a nu-i da uitării, de a fi alături de ei și, mai ales, de a fi interesați cu adevărat de ceea ce ei fac. De exemplu atunci când scriem, de exemplu atunci când ei vin și vorbesc, de exemplu atunci când sunt întâlniri și ei caută să ofere informații; mă refer fie la preoți, fie la laici. Atenția pe care noi o acordăm pentru ei reprezintă enorm de mult, înseamnă pentru ei că pentru viața noastră ei nu sunt indiferenți, că pentru credința noastră ceea ce fac ei are un sens, că pentru noi, deși suntem aici departe, la mii de kilometri, ceea ce ei fac acolo nu e ceva îndepărtat, izolat, dar este ceva făcut în numele nostru, împreună cu noi.

Alături de această parte, dacă vreți, așa, umană, nu pot să nu remarc și să nu amintesc faptul că există un mister divin al misiunii. Când zic mister divin al misiunii mă refer la faptul că nu numai primul misionar a fost Isus Cristos. El a fost primul trimis de Tatăl, asta e clar. Dar mă refer și la faptul că în momentul în care noi contemplăm pe Cristos care este trimis și-i alege pe apostolii săi, noi contemplăm un plan al lui Dumnezeu, care vrea ca toți oamenii să ajungă la mântuire; noi contemplăm o dorință imensă a Tatălui, ca toți oamenii să-l cunoască pe el; noi contemplăm o sete dumnezeiască de a ajunge la toți oamenii. Și cum se realizează asta altfel decât prin misionari? Pentru că Cristos s-a întrupat o dată, o dată pentru totdeauna, și o dată pentru totdeauna a realizat tot ceea ce a înfăptuit pe acest pământ și care a culminat cu moartea și învierea și înălțarea sa la cer. Ceea ce face Biserica e să continue ceea ce Cristos a început și munca de predicare a evangheliei acolo unde nu a fost vestit, munca de a-l face cunoscut pe Cristos către cei care nu-l cunosc, munca de a sădi cu multă răbdare această sămânță a evangheliei în sufletele unor oameni de altă cultură, de altă limbă cu noi. Această muncă reprezintă un mister dumnezeiesc, de a predica și a răspândi evanghelia la toate popoarele.

Și acum vine cel de-al treilea motiv al zilei de astăzi, pentru care Biserica celebrează o zi mondială a misiunilor, și anume, faptul că acest mister divin al misiunilor include martiriul, moartea, include crucea și sacrificiul celor care sunt trimiși în misiune să predice cuvântul. Știți că zilele acestea are loc la Roma Sinodul Episcopilor Africani. Ei bine, deja în primele zile unul dintre ei a trebuit să plece pentru că o parohie de a sa din Africa fusese atacată, jefuită, și e un lucru destul de serios acolo. Un alt episcop, zilele trecute, cu amărăciune vorbea către ceilalți membri ai Sinodului de faptul că în dieceza lui au reînceput conflictele între creștini și musulmani și că o parte din creștinii săi au fost alungați și o parte dintre ei au fost răstigniți de niște arbori dintr-o pădure. Astea nu sunt lucruri care să se întâmple acum două mii de ani sau acum o mie de ani. Se întâmplă în săptămânile acestea, în zilele acestea, în care noi trăim, vorbim; nu le vedem, dar oamenii care sunt pe aceste continente, ei le trăiesc foarte des. Vă amintiți acum un an și acum doi ani, de exemplu, de conflictele dintr-un alt continent, cel asiatic, în India, unde au murit mulți creștini, unde au fost arse peste o sută de biserici.

Noi, într-o astfel de Zi Mondială a Misiunilor, îi amintim pe aceștia. De ce? Pentru că sângele martirilor este întotdeauna sămânța evangheliei lui Cristos, sămânța altor creștini, așa cum, sunt convins, acești misionari ce au plecat din rândul nostru, la rândul lor, vor fi urmați de alți misionari; pentru că acesta este cursul firesc al Bisericii, acesta este modul firesc în care se desfășoară planul dumnezeiesc de a trimite și de a vesti evanghelia la toate popoarele.

Astăzi, așadar, dorim cu toții să ne unim în rugăciune, desigur; în solidaritate și în sprijin, atât cât se poate, de exemplu, și sprijin financiar. Dar, mai ales - mai ales! - să ne unim cu toții într-o adevărată solidaritate față de toți misionarii care sunt plecați și care răspândesc evanghelia; și aceasta, într-un chip deosebit, prin rugăciune și celebrarea Sfintei Liturghii. Dar, mai ales, în momentele în care Biserica locală va avea ocazia și le va propune ca în acele momente noi să fim aici, să dăm o mână de ajutor, să fim solidari și să putem să facem ceva pentru misionarii plecați. Aceasta este, cred, dorința lor, aceasta - cred - este și dorința întregii Biserici de astăzi.

18 octombrie 2009

Pr. Cornel Berea


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
345 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 29-a de peste an:

Anul B
22 octombrie 2006 - Pr. Claudiu Iștoc
21 octombrie 2012 - Pr. Florin-Petru Sescu
18 octombrie 2015 - Pr. Florin-Petru Sescu
21 octombrie 2018 - Pr. Florin-Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat