Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 28-a de peste an

Înț 7,7-11; Ps 89; Evr 4,12-13; Mc 10,17-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așa cum bine știm, în lume există multe lucruri frumoase și utile, iar în funcție de acestea ne facem fiecare o ierarhie proprie de valori. Cei mai mulți pun pe primul loc sănătatea, familia, munca, bunăstarea materială, realizarea profesională sau un viitor plin de realizări frumoase. Prin oricare din aceste valori se urmărește, oricum, o viață liniștită și fericită. Poate cu mici excepții, indiferent pe care dintre acestea le-am alege, la o primă vedere, nu vom fi condamnați de nimeni dintre oameni, și chiar am fi cotați ca fiind cotați înțelepți în ochii lor.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Acest raționament sau aceste alegeri ar fi valabile doar dacă am ști că omul a fost creat numai pentru viața pământească sau numai pentru o anumită perioadă de timp. Însă, condiția noastră de creștini și învățătura divină ne îndeamnă să urmărim altceva de la viață, și anume, ceea ce omul din evanghelia de astăzi își dorea, așa cum se exprima el, să moștenească viața veșnică.

În Vechiul Testament evreii considerau că bogăția era un semn de binecuvântare, iar sărăcia un semn al blestemului. De aceea, când Isus le-a spus discipolilor săi "cât de greu este pentru bogați să intre în Împărăția lui Dumnezeu" ei au rămas uimiți și se întrebau între ei "atunci cine se poate mântui?" În considerația noastră trebuie să ținem cont că acel om despre care am auzit în evanghelie, care a venit la Isus, respecta poruncile lui Dumnezeu, dar avea multe bogății, bogății la care îi venea greu să renunțe și, de aceea, s-a întristat și a plecat mâhnit, după recomandarea făcută de Isus, ca să vândă tot ce are și să împartă săracilor. În acest caz, putem să înțelegem deja că îi va fi aproape imposibil unuia care nu respectă poruncile să ajungă să moștenească viața veșnică.

Și totuși, cine se poate mântui? Este o întrebare care ne privește pe fiecare dintre noi. Rămâne, oare, această întrebare fără răspuns? Nu sunt, oare, indicii clare și explicite, care să ne conducă să găsim cheia de descifrare a acestui cod ce poate duce la fericirea veșnică și la moștenirea vieții veșnice. Unde și cum putem să descoperim acest secret?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Este suficient să-l întrebăm pe Dumnezeu și să ascultăm cuvântul lui, care este actual, viu, plin de putere și mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri, așa cum am auzit în a doua lectură de astăzi. Este sursa inepuizabilă și titlul cel mai bun pentru a afla secretul fericirii și pentru a ne organiza viața pentru a o trăi cu demnitate. Este suficient să privim la Solomon, despre care am auzit în prima lectură, care nu cere de la Dumnezeu nici bogății, nici putere, nici faimă, nici sănătate sau frumusețe, dar îi cere înțelepciune, pentru a-și îndeplini misiunea cât mai bine, și, spune el, împreună cu înțelepciunea ne-au venit bunurile și prin mâinile ei bogății nenumărate. Cu alte cuvinte, am avea nevoie de adevărata înțelepciune, pe care nu o vom găsi după ce am urmat mai multe școli, am făcut mai multe studii, sau chiar am făcut mai multe doctorate, deși și acestea sunt necesare vieții; ci doar dacă vom pătrunde în cuvântul lui Dumnezeu și ne vom lăsa luminați de el.

Momentul în care nu mai simțim satisfacția vieții și nici nu se întrezărește speranța unui gram de fericire, trebuie să ne întrebăm: studiem noi, câtuși de puțin, bogățiile cuvântului lui Dumnezeu sau ne confruntăm noi viața cu acest cuvânt? Știm ce să-i cerem lui Dumnezeu în rugăciunile noastre sau ne interesează, oare, părerea lui Dumnezeu?

Mesajul Bisericii de astăzi ne pune în fața unei alegeri importante pentru a gusta din fericirea vieții veșnice și pentru a avea certitudinea că o vom dobândi pe deplin. Numai adevărata înțelepciune cerută de la Dumnezeu și obținută de la el, printr-un dialog personal, ar putea să ne ajute că discernem, în momentele dificile ale vieții, ceea ce este bine și ceea ce este rău, ori să ne inspire să luăm deciziile cele mai bune și să facem alegerile cele mai bune.

Într-un interviu, un preot misionar a fost întrebat, printre altele, de ce îl atrage atât de mult activitatea misionară într-o țară de misiuni? Răspunsul lui a fost simplu, foarte scurt, fără multe comentarii: sărăcia oamenilor de acolo.

Dacă privim în urmă, în istoria Bisericii, vom constata că o astfel de gândire sau un asemenea mod de viață i-au transformat pe unii oameni în sfinți în fața lui Dumnezeu. Iar în acest sens cunoaștem multe exemple, cum ar fi sfântul Francisc de Assisi sau Maica Tereza de Calcutta, care s-au dedicat toată viața lor, într-un mod exclusiv, slujirii săracilor.

Dumnezeu, după cum am înțeles, nu condamnă bogăția și nici nu ne-a creat pentru a suferi de foame sau pentru a suferi desculți pe străzi. El nu așteaptă ca fiecare dintre noi să devină un misionar pentru săracii din lumea a treia sau din țările de misiuni, deși mandatul misionar rămâne prima urgență, așa cum se exprimă Sfântul Părinte, papa Benedict al XVI-lea, în mesajul său pentru Ziua Mondială a Misiunilor de duminica viitoare. Dumnezeu nu ne cere ca să nu avem cele necesare vieții și să nu trăim o viață decentă.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dumnezeu ne vrea înțelepți, asemenea lui Solomon, ne vrea deschiși pentru o colaborare cu el spre a înlătura sărăcia și a instaura dreptul la o viață demnă pentru toți oamenii. Dumnezeu ne vrea demni și nu dornici de a ne face din bunurile materiale un scop al vieții noastre, pentru că această atitudine conduce omul la egoism și individualism. Dumnezeu vrea să îndepărtăm din gândirea noastră toate acele îndeletniciri care la un moment dat ar putea să devină bogății care ar putea să ne împiedice să fim solidari cu adevărații săraci, cu care el se identifică de multe ori.

Iată, ne aflăm acum în luna octombrie, luna dedicată misiunilor și misionarilor, un timp în care suntem îndemnați să sprijinim opera de evanghelizare a tuturor popoarelor și un timp în care să ne îndreptăm privirea spre cei mai săraci dintre săracii lumii, cum se exprima fericita Tereza de Calcutta. Și chiar ofertelele credincioșilor catolici din întreaga lume din duminica următoare, 18 octombrie, Ziua Mondială a Misiunilor, sunt destinate proiectelor misionare, unde Biserica este implicată și unde, cum știm, și misionari români, chiar din dieceza noastră, sunt prezenți în țările de misiuni din Africa sau din America Latină.

Prin aceasta doresc să spun că avem posibilitatea în acest timp special să reflectăm la învățătura lui Cristos din evanghelia de astăzi și să ne exprimăm spiritul carității creștine și solidaritatea noastră cu cei defavorizați. În timpurile noastre mai sunt încă mulți neajutorați și săraci care încă mai mor de foame și au nevoie de sprijinul nostru, iar dacă nu putem interveni cu oferta noastră materială pentru că suntem săraci, putem implora în rugăciune intensă protecția Duhului Sfânt pentru alinarea suferințelor lor și pentru a-i întări pe misionari să-i însoțească în drumul lor. Amin.

11 octombrie 2009

Pr. Claudiu Iștoc


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
348 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul B
15 octombrie 2006 - Pr. Anton Ghiurcă
14 octombrie 2012 - Pr. Mihai Pătrașcu
11 octombrie 2015 - Pr. Iosif Antili
14 octombrie 2018 - Pr. Viorel Ababei

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat