Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 26-a de peste an

Num 11,25-29; Ps 18; Iac 5,1-6; Mc 9,38-43.45.47-48

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus, mergând în drum spre Ierusalim, a lăsat multe învățături și recomandări. Am putea spune un manual catehetic pentru a întări credința de început a ucenicilor. Liturgia cuvântului de astăzi - îndeosebi prima lectură și prima parte a sfintei evanghelii - scoate în evidență atitudinea greșită pe care o putem avea în fața generozității și bunătății lui Dumnezeu în a lărgi darurile sale.

Textul sfintei evanghelii este o parte a acestei învățături pe care Isus a lăsat-o mergând spre Ierusalim. Și dezvoltă trei exigențe de convertire pentru persoana care vrea să-l urmeze. În primul rând corectează mentalitatea greșită a celui care crede că este stăpânul lui Isus. Apoi insistă asupra primirii celor mici și, în al treilea rând, poruncește angajarea radicală pentru evanghelie.

Întrebarea pusă de unul dintre ucenici - "Am văzut pe cineva care scotea diavoli, dar nu era de-al nostru" - descrie bine rigiditatea în care ei, ca și noi, am voi să închidem libertatea Duhului, care suflă mereu unde voiește, fără să țină seamă de categoriile fixate de oameni. Poate ni s-a întâmplat și nouă să ne aflăm în situația de a pierde timpul, confruntând și măsurând distanța dintre noi și ceilalți.

În prima lectură, Moise îi spune ucenicului său, Iosua: "Ești gelos în locul meu?". Un răspuns care seamănă mult cu răspunsul pe care l-a dat stăpânul viei lucrătorilor care au mers să lucreze încă de dimineață: "Sau poate ești invidios pentru că eu sunt bun?". Iosua rămâne scandalizat de faptul că sunt persoane care, deodată, fără a frecventa și fără a fi ucenici asemenea lui, au primit Duhul și vorbesc inspirați de Dumnezeu, la fel ca Moise.

Nici atitudinea lui Ioan din evanghelie nu este prea diferită de cea a lui Iosua. Ioan - așa cum relatează evanghelia - s-a scandalizat de faptul că pot fi persoane care să facă la fel ca Isus și nu aparțin grupului. Cine știe de cât timp Ioan era cu Isus și de cât timp îl asculta.

Putem spune că avem înaintea noastră persoane care de mult timp îl urmează pe Dumnezeu și lucrează de mult timp în via sa. Totuși, acești oameni ai lui Dumnezeu încă nu au depășit acea tinerețe care nu privește vârsta, ci este datorată imaturității în credință, care îi împiedică să aibă o privire clară. Din credința imatură - putem spune - se nasc geloziile, invidia, comparațiile lipsite de generozitate. Gelozia și invidia: boli ale sufletului, pe care le găsim și în viața noastră spirituală și care riscă să strice relația noastră cu Dumnezeu.

Există o eroare greu de recunoscut, care nu este de natură morală, ci spirituală. Este ca și cum tot ceea ce ni s-a întâmplat în viață, chiar și faptul de a fi ucenicii lui Isus, îl considerăm numai meritul nostru, este o cucerire a noastră, este un premiu pentru faptele noastre. Nu reușim să înțelegem de ce și alții primesc ceea ce am primit și noi, fără ca ei să îndeplinească aceleași condiții. De câte ori nu am considerat bună viața noastră creștinească, faptele vieții noastre, jertfele noastre, ca un merit față de care Domnul este îndatorat. Suntem buni, atunci Domnul trebuie să ne ferească de cele rele. Dar această grijă și ocrotire nu trebuie să o aibă și față de cei care nu fac ceea ce facem noi. De câte ori în fața scandalului răului și al durerii, îndeosebi în fața suferinței celui nevinovat, strigăm la cer: "Nedreptate!", împotrivindu-ne, deoarece răul nu lovește la fel pe cei răi.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Gelozia și invidia apar atunci când uităm de gratuitatea celor primite de la Dumnezeu și de frumusețea de a-l fi cunoscut și urmat pe el. Astfel, este ca și cum credința noastră ar fi un patrimoniu, un salar pe care noi vrem să-l apărăm.

Mustrarea sfântului Iacob din a doua lectură - adică "Bogăția voastră a putrezit", "Voi ați adunat comori", cu toate că suntem în zilele de pe urmă - se referă la un mod greșit și idolatru față de bani. Această mustrare o putem aplica făcând referință la acea credință care putrezește, atunci când ar trebui să fie un dar de care să ne bucurăm și pe care să-l împărtășim. Acest dar se transformă în mâinile noastre într-un merit sau un drept pe care îl folosim în fața lui Dumnezeu pentru a lungi distanțele dintre noi și pentru a ne îndepărta de cei care par că nu le au. Comportându-ne astfel, nu înțelegem iubirea lui Dumnezeu care este dăruită fiecăruia, fără să țină cont dacă are cine să o primească și să o recunoască; o iubire în fața căreia toți suntem îndatorați și nu avem niciun merit. Atitudinii care nu înțelege gratuitatea lui Dumnezeu adresată tuturor - buni și răi, drepți și nedrepți - i se contrapune imediat o altă atitudine, aceea de a înălța imediat granițe, ziduri, a pune etichete. Nu e din rândul nostru, îi spune Ioan lui Isus; și despre cei doi care profețeau, deși n-au venit la cortul întâlnirii, ca toți ceilalți.

Spune sfântul Francisc de Assisi cu privire la invidie: "Oricine îl invidiază pe fratele său, privitor la ceea ce Domnul spune și face prin el, comite păcat, pentru că îl invidiază pe Cel Preaînalt, cel care spune și face orice bine prin orice persoană".

Este iubirea absolută a lui Dumnezeu cea care ne-a cucerit din interior și pentru care consumăm viața noastră de creștin, care ne cere să depășim încontinuu granițele noastre și să intrăm în același spațiu de gratuitate și universalitate a Domnului. Este iubirea lui Dumnezeu care ne împinge înlăuntrul nostru și ne cere să nu facem ca iubirea universală să devină o gelozie, o iubire legată numai de un loc, de o regulă sau de un cort.

De asemenea, evanghelia de astăzi ne oferă și alte puncte de reflecție. Spune Isus: "Oricine vă va da să beți un pahar cu apă în numele meu, pentru că sunteți ai lui Cristos, adevăr vă spun, nu-și va pierde răsplata!". Isus se îndreaptă spre Ierusalim pentru a-și da viața, gestul dăruirii totale. Însă el nu uită aceste gesturi mici, de dăruire, din viața de fiecare zi, cum ar fi un pahar cu apă, acea primire față de ceilalți, pomana și alte gesturi prin care noi putem arăta iubirea. Spunând "pentru că sunteți ai lui Cristos", Isus se identifică cu noi, care vrem să-i aparținem, suntem importanți pentru el.

De asemenea, Isus vorbește și despre scandal: "Oricine scandalizează pe unul dintre aceștia mai mici". Scandal este ceea ce abate o persoană de la un drum bun. A-i scandaliza pe cei mici înseamnă a-i face să rătăcească drumul și să-și piardă credința. Cine face acest lucru primește sentința, să i se lege de gât o piatră de moară trasă de măgari să fie aruncat în mare. Ne întrebăm: "De ce atâta severitate?". Deoarece Isus se identifică cu cei mici.

De asemenea, Isus poruncește să ne tăiem mâna, piciorul, să ne scoatem ochiul, dacă sunt motiv de scandal. Spune: "Mai bine pentru tine să intri șchiop în viață decât, având amândouă picioarele, să fii aruncat în Gheenă". Această afirmație subliniază că trebuie să fim radicali în opțiunea pentru Dumnezeu și pentru evanghelie.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să ne însușim dorința lui Moise, care spune: "De ar trimite Dumnezeu Duhul său peste toți, ca să facă din tot poporul său un popor de profeți", conștienți fiind că fiecare membru al Bisericii trebuie să dea mărturie despre Cristos cu un spirit profetic. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu, prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria și a sfinților săi.

27 septembrie 2009

Pr. Leon Budău, OFMCap.


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
371 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 26-a de peste an:

Anul B
1 octombrie 2006 - Pr. Iosif Iacob
30 septembrie 2012 - Pr. Viorel Ababei
27 septembrie 2015 - Pr. Felician Tiba
30 septembrie 2018 - Pr. Emilian Jitaru

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat