Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 23-a de peste an

Is 35.4-7a; Ps 145,7-10; Iac 2,1-5; Mc 7,31-37

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Viața noastră pe pământ, ca urmare a păcatului, este încercată de multe boli. Ele ating trupul nostru, le simțim și ne chinuie. Facem orice ca să le evităm sau să scăpăm de ele. Însă, mai sunt și altfel de boli, pe care ne facem că nu le simțim. În realitate, ele ne provoacă chinuri mult mai mari. Sunt bolile sufletești. Pentru evitarea acestor boli sau pentru vindecarea lor, mulți oameni nu fac absolut nimic sau fac foarte puțin. Ce ar trebui făcut?

Textele biblice din această duminică ne aduc un mesaj de lumină și de speranță. Prima lectură, luată din Cartea profetului Isaia, ne prezintă îndemnul profetului către popor, ca în momentele de tulburare generală, în care se afla din cauza exilului, să caute salvarea și ajutorul numai în Dumnezeu. "Curaj, nu vă temeți! Iată Dumnezeul vostru. El însuși va veni și vă va mântui". Isaia vede ajutorul și salvarea din partea lui Dumnezeu sub două aspecte. Sub aspectul vindecărilor miraculoase - pentru om - și sub aspectul schimbărilor radicale - pentru natură. Spune profetul: "Se vor deschide ochii orbilor și urechile surzilor. Cel șchiop va sări ca un cerb și gura celui mut va striga de bucurie. În pustiu vor țâșni ape și în pământul uscat, pâraie. Ținutul ars de soare se va schimba în lac și ogorul însetat se va preface în izvoare de apă". Toate aceste fapte uimitoare sunt un simbol al profundelor transformări pe care le va face Cristos, atât în om cât și în natură, în întreaga creație, transformări care vor ajunge să fie depline la sfârșitul timpurilor.

Evanghelia ni-l prezintă pe Cristos ca Mesia, făcător de minuni. El vindecă miraculos un surdo-mut. Această transformare profundă, această vindecare miraculoasă, este doar una din nenumăratele săvârșite de el pe pământ, stârnind - cum ați auzit - admirația și entuziasmul oamenilor, care nu s-au putut abține să exclame: "Tot ce face el este minunat. Pe surzi îi face să audă, iar pe cei muți să vorbească".

Problema cea mai importantă pentru noi, care citim sau ascultăm aceste fapte miraculoase, este să nu ne oprim doar la admirație, ci să trecem dincolo de semne. Minunile lui Isus rămân semne, adică semnifică ceva, ne trimit cu mintea la realități superioare, sufletești, pe care suntem invitați să le luăm în seamă spre binele nostru.

Astfel, miracolul vindecării surdo-mutului, încă de la începutul Bisericii, a fost luat drept semn sau simbol al Botezului. La Botez, celebrantul, atingând cu degetul mare urechile și buzele celui pe care îl botează, îi adresează următoarele cuvinte: "Domnul nostru Isus Cristos, care i-a făcut pe surzi să audă și pe muți să vorbească, să-ți dea harul de a asculta cu bucurie cuvântul său și de a mărturisi credința spre lauda și mărirea lui Dumnezeu Tatăl". Eliberându-l de păcat, Botezul trezește auzul omului ca să asculte cuvântul lui Dumnezeu, iar limba, ca să-l vestească și să-l laude pe Domnul.

Este cazul să ne întrebăm: noi, toți cei botezați, cum folosim auzul și, mai ales, cum folosim limba, cum folosim celelalte daruri - și sunt multe - primite din partea lui Dumnezeu? Prin Sfânta Biserică, Dumnezeu ne învață să le folosim bine, ținându-le departe de răutate, de păcat. Ba, mai mult, cum am auzit în lectura a doua, să urmăm îndemnul sfântului Iacob, concretizând în fapte de caritate darurile lui Dumnezeu. Ajutorul material, și mai ales spiritual, acordat semenilor noștri aflați în nevoi, fără a face deosebire între ei, ne va face tot mai asemănători cu Dumnezeu, adică buni, generoși, caritabili. În încheiere, am să vă dau un exemplu.

Un tânăr japonez, de 19 ani, a avut fericirea să cunoască religia creștină și să o îmbrățișeze. Iată cum. Băiatul a pus un bilet pe poarta mănăstirii Surorilor lui Isus cu următoarele cuvinte: "Caut fericirea, dar n-o găsesc. Poate că pentru mine ea nici nu există. M-am gândit și la sinucidere. Viața o văd fără sens. De o vreme urmăresc cu atenție viața voastră de mănăstire. Văd că voi, surorile, sunteți fericite și satisfăcute. Și mă întreb: cum e posibil așa ceva? Ce să fac și eu ca să pot dobândi această fericire". Surorile au găsit biletul, l-au citit cu atenție, au rămas impresionate și au răspuns tânărului printr-o invitație. L-au chemat la mănăstire, i-au vorbit îndelung despre Isus Cristos și l-au făcut să înțeleagă că viața fără Dumnezeu este lipsită de sens. Urmând sfatul lor, tânărul s-a pregătit și a primit haina botezului. A dobândit în creștinism fericirea care îi lipsea. Aceste surori nu au făcut altceva decât au continuat munca lui Isus de vindecare a unui surdo-mut.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Întâlnim și noi în viață cazuri, mai mult sau mai puțin asemănătoare, de surdo-muți. Religia noastră creștină ne cheamă să-i ajutăm cu generozitate, vindecându-ne pe noi înșine, dacă este cazul, de surzenie, de muțenie sau alte infirmități spirituale, să continuăm munca lui Isus de vindecare a surdo-muților din jurul nostru. Amin.

6 septembrie 2009

Pr. Iosif Păuleț


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
370 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 23-a de peste an:

Anul B
10 septembrie 2006 - Pr. Anton Farcaș
9 septembrie 2012 - Pr. Felix Roca
6 septembrie 2015 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
9 septembrie 2018 - Pr. Petru Sescu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat