Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 16-a de peste an

Ier 23,1-6; Ps 22; Ef 2,13-18; Mc 6,30-34

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Dumnezeu este păstorul suprem al poporului său; el se îngrijește cu gingășie de aleșii săi și îi ocrotește cu dragoste. Isus Cristos, trimisul Tatălui, este dovada grijii deosebite pe care Dumnezeu o are față de popor. Fiul lui Dumnezeu îi formează pe apostoli pentru ca la rândul lor să fie păstori după inima sa. El este singurul care poate reuni pe toți oamenii într-un singur popor.

Acesta este o parte din mesajul pe care ni-l transmite cuvântul lui Dumnezeu, pe care îl proclamăm și îl primim în această a 16-a duminică de peste an.

1. Dumnezeu este păstorul suprem al poporului său.

Prima lectură, un fragment din Cartea profetului Ieremia, scoate în evidență grija deosebită pe care Dumnezeu o are față de poporul său și reproșul pe care îl face păstorilor care nu își îndeplinesc misiunea. El promite că oile sale "nu vor mai fi înfricoșate și neliniștite și niciuna nu se va pierde". Este un mesaj plin de consolare și încurajare, întărit de Psalmul 22: "Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic!"

Suntem obișnuiți cu această imagine a lui Dumnezeu ca și păstor și dacă am fi întrebați dacă avem nevoie de un păstor, fără îndoială, am răspunde afirmativ, deoarece avem nevoie de un conducător, de un apărător, de un sfătuitor. De multe ori însă îl confundăm pe Dumnezeu: nu vedem în el un păstor, ci țarcul, stâna. Când sunt închise în țarc oile sunt sub control, nu se pot împrăștia, nu pot face ce doresc. Păstorul însă poartă oile la pășuni verzi, la ape liniștite, le lasă libere, dar veghează mereu asupra lor, le strigă pe nume, se îngrijește de fiecare în parte. Acesta este Dumnezeu păstorul suprem: cel care se îngrijește de binele și libertatea poporului său. Am vrea ca Dumnezeu, tocmai pentru că este păstorul nostru, să elimine tot răul din viața noastră, să ne dăruiască numai zile fericite, să ne garanteze succesul pe care îl visăm și îl dorim. Dar Dumnezeu este păstorul și nu țarcul, el știe ce este bine pentru noi, ne ajută să alegem ceea ce este spre folosul nostru, ne asigură libertatea.

Un astfel de Dumnezeu este o consolare în aceste timpuri caracterizate de o dezorientare generală, de proclamarea a numeroase "adevăruri", de propunerea atâtor pseudovalori. Dumnezeu ne spune că este stăpânul timpului și al istoriei și el face să triumfe binele. Este și un Dumnezeu credibil, deoarece nu ezită să reproșeze păstorilor aleși de el că nu se îngrijesc de turma încredințată: "Vai de păstorii care lasă să piară și să se împrăștie oile de pe pășunea mea!" Dar, mai mult decât acest lucru, Dumnezeu îl trimite pe însuși Fiul său pentru a călăuzi poporul său.

2. Isus Cristos, trimisul Tatălui, este dovada grijii deosebite pe care Dumnezeu o are față de popor.

Isus este bunul păstor deoarece misiunea lui este aceea de a conduce poporul în împărăția Tatălui său. A venit în lume tocmai pentru acest lucru! Sfântul Marcu, în evanghelia din această duminică, îl prezintă plin de grijă față de apostoli și cuprins de compasiune față de popor, "pentru că erau ca niște oi fără păstor".

Cristos a încredințat apostolilor misiunea de vesti împărăția lui Dumnezeu, i-a pregătit să fie păstori pentru poporul său. După ce se întorc din prima misiune, împreună cu ei face o evaluare a activității și plin de grijă părintească le dă ocazia să se odihnească, deoarece atât de mult de lucru era încât "nu aveau timp nici să mănânce". În această perioadă de vacanță și concedii, Cristos ne ajută să înțelegem că putem, într-adevăr, fructifica pentru binele nostru posibilitatea de odihnă și de destindere. În primul rând, Cristos ne spune că are dreptul la odihnă doar cel care muncește cu adevărat. Din păcate se întâmplă des ca unii să muncească mereu, iar alții doar să beneficieze de odihnă. Apoi, pentru unii concediul este cu adevărat concediu doar dacă este făcut în locuri foarte exotice, astfel încât, de cele mai multe ori, din concediu se vine mult mai obosit. Cristos nu îi invită pe apostoli în călătorii lungi, în hoteluri de multe stele, ci creează cadrul potrivit, dat de comuniunea dintre ei și împărtășirea experienței, pentru ca odihna să fie asigurată.

Când Cristos vede mulțimea de oameni, renunță la odihna sa. Este cuprins de milă "pentru că erau ca niște oi fără păstor". Atunci începe să le fie el păstorul, să îi conducă "la pășuni verzi și la ape liniștite" în mijlocul deșertului vieții și al apelor învolburate ale acesteia. Cristos este model și ajutor pentru fiecare păstor. Papa Benedict al XVI-lea a dorit să dedice un an sfintei Preoții tocmai pentru ca păstorii sufletelor să își aprofundeze misiunea lor. El spune în scrisoarea adresată preoților pentru deschiderea Anului sfintei Preoții: "În lumea de astăzi, ca în timpurile grele ale parohului de Ars, este necesar ca preoții în viața și acțiunea lor să se distingă printr-o puternică mărturie evanghelică. Pe bună dreptate a afirmat Paul al VI-lea: «Omul contemporan ascultă cu mai multă plăcere pe martori decât pe învățători sau, dacă-i ascultă pe învățători, face acesta pentru că sunt niște martori». Ca să nu se nască un gol existențial în noi și să nu fie compromisă eficacitatea slujirii noastre, este necesar să ne întrebăm mereu din nou: «Suntem cu adevărat pătrunși de cuvântul lui Dumnezeu? Este adevărat că el este hrana din care trăim, mai mult decât sunt pâinea și lucrurile din lumea aceasta? Îl cunoaștem cu adevărat? Îl iubim? Ne ocupăm în interior de acest cuvânt până acolo încât el să pună realmente o amprentă pe viața noastră și să formeze gândirea noastră?» După cum Isus i-a chemat pe cei doisprezece să fie cu el (cf. Mc 3,14) și numai după aceea i-a trimis să predice, tot așa și în zilele noastre preoții sunt chemați să asimileze acel «nou stil de viață» care a fost inaugurat de Domnul Isus și a fost însușit de către apostoli". Tot Sfântul Părinte se întreba, la 25 mai 2006, în timpul călătoriei apostolice în Polonia, ce anume se cere de la preoți: "De la preoți, credincioșii așteaptă un singur lucru: să fie specialiști în a promova întâlnirea omului cu Dumnezeu. Preotului nu i se cere să fie expert în economie, construcții sau politică. De la el se așteaptă să fie expert în viața spirituală (...) Fiți autentici în viața voastră și în slujirea voastră! Privind mereu la Cristos, trăiți o viață modestă, solidari cu credincioșii la care sunteți trimiși. Slujiți-i pe toți! Dacă veți trăi din credință, Duhul Sfânt vă va sugera ce va trebui să spuneți și cum va trebui să slujiți". Acesta este modelul de păstor dorit de Cristos, spre acest model trebuie să tindă preoții, pentru astfel de preoți trebui să se roage credincioșii. Astfel se manifestă unitatea poporului lui Dumnezeu al cărui unic păstor suprem este Cristos.

3. Doar Cristos poate reuni pe oameni într-un singur popor.

Fragmentul din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni scoate în evidență adevărul că numai credința în Cristos îi poate uni pe oameni. În aceste timpuri asistăm pe de o parte la încercări, uneori disperate, de a crea unitate, iar pe de altă parte observăm atâtea diviziuni. Cristos, prin moartea și învierea sa, după cum spune sfântul Paul, a dorit să îi adune laolaltă pe toți oamenii și să formeze un singur om nou. De aceea spune papa Benedict al XVI-lea în enciclica sa recentă Caritas in veritate că "religia creștină și celelalte religii pot să ofere aportul lor la dezvoltare doar dacă Dumnezeu găsește un loc în sfera publică, cu o specifică referință la dimensiunea culturală, socială, economică și, în mod particular, politică". Dumnezeu dorește să fie păstor doar dacă turma sa nu este revoluționară, considerând că nu are nevoie de el.

Să înălțăm împreună, păstori și turmă, rugăciunea sfântului Ioan Maria Vianney, pentru a ne lăsa călăuziți de păstorul suprem:

"Te iubesc, Dumnezeu meu, și unica mea dorință este să te iubesc până la ultima suflare a vieții mele.

Te iubesc o Dumnezeu infinit de vrednic de iubire și doresc cu ardoare mai degrabă să mor iubindu-te decât să trăiesc o singură clipă fără să te iubesc.

Te iubesc, Doamne, și singurul har pe care ți-l cer este să te iubesc în veci.

Dumnezeul meu, dacă limba mea nu poate să repete mereu că eu te iubesc, doresc ca inima mea să-ți repete aceasta la fiecare respirație a mea.

Te iubesc o Mântuitorul meu divin, pentru că ai fost răstignit pentru mine; și pentru că mă ții răstignit aici pe pământ pentru tine.

Dumnezeul meu, dă-mi harul să mor iubindu-te și simțind că te iubesc".

Amin.

19 iulie 2009

Pr. Felix Roca


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
489 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 16-a de peste an:

Anul B
23 iulie 2006 - Pr. Alois Bulai
22 iulie 2012 - Pr. Claudiu Robu
19 iulie 2015 - Pr. Cristinel Fodor
22 iulie 2018 - Pr. Egidiu Condac

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat