Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 12-a de peste an

Iob 38,1.8-11; Ps 106; 2Cor 5,14-17; Mc 4,35-41

Dragi credincioși, iubiți radioascultători,

Recenta nenorocire a avionului care a dispărut în mod misterios în Oceanul Atlantic, în timp ce zbura de la Rio de Janeiro la Paris, a trezit în opinia publică mondială reacții de durere unanimă. În afară de obișnuitele discuții cu privire la siguranța zborurilor, asupra responsabilităților, asupra cauzelor, au apărut în mijloacele de comunicare și diferite reflecții cu privire la neputința omului de a înfrunta situații care scapă în totalitate de previziunile sale. Există condiții și evenimente în fața cărora omul își dă seama de neputința sa, de incapacitatea de a controla o situație. Sunt acele situații care în America sunt definite out of control, scăpat de sub control... Omul modern, obișnuit să stăpânească natura prin intermediul tehnologiei, acceptă cu greu pierderea controlului.

Prin tragica ironie a sorții, pe monitoarele aeroportului din Rio de Janeiro, în ziua incidentului, apărea numărul 447, ora de plecare, localitatea de plecare și apoi cuvântul portughez destino, care în Brazilia indică locul de sosire, cuvânt care pentru noi în traducere ar însemna "destin". Cine dintre noi, în acele zile, urmărind știrile pe diferite canale de televiziune, nu s-a gândit la "destinul" omului, al oamenilor? Cine nu a reflectat, cel puțin pentru un moment, dacă în viața noastră nu există vreun "destin" care scapă total de sub controlul lui Dumnezeu? La câteva săptămâni distanță de la această nenorocire, nu putem să nu ne punem o întrebare cu toată sinceritatea: Cine are controlul asupra vieții noastre? Dumnezeu sau "destinul"?

Liturgia cuvântului din această duminică ne determină să vorbim și să nu ne limităm la o tăcere lipsită de semnificație. Cele trei lecturi pe care le-am ascultat ne ajută să punem în prim plan un adevăr fundamental și teoretic simplu al credinței noastre creștine, acela care este exprimat clar în rugăciunea zilei de la această Liturghie: "Doamne, tu nu încetezi niciodată să-i ocrotești pe aceia pe care îi statornicești în fidelitatea iubirii tale".

Omul este statornicit pe o stâncă, adică pe iubirea lui Dumnezeu. Orice s-ar întâmpla, Dumnezeu iubește omul. Această iubire a lui Dumnezeu față de om este așa de mare încât putem spunem că niciodată nu este "out of control", nu scapă niciodată de sub controlul lui Dumnezeu. Nu există niciun moment din viața omului în care această iubire să înceteze sau să se oprească. Nu este niciun moment în care Dumnezeu "doarme", sau uită de noi, sau nu știe ce se întâmplă cu fiii săi. El este conștient și de durerea și moartea care bat la ușa vieții noastre. Nu suntem abandonați în mâna forțelor obscure, a furtunilor vieții, a puterilor misterioase, a unui destin necunoscut.

Suntem "statorniciți în iubirea sa", ne spune liturgia. Lectura a doua de astăzi ne spune mai categoric: "Fraților, iubirea lui Cristos pune stăpânire pe noi!" Suntem cuprinși în iubirea lui Dumnezeu și nu abandonați furtunilor vieții, nu suntem scăpați de sub controlul lui Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu ne iubește și "are totul sub control", adică are toată stăpânirea (domină) asupra naturii (prima lectură), vieții omului (evanghelia) și chiar asupra morții (lectura a doua).

Iubiți credincioși,

În furtunile vieții noastre Dumnezeu nu doarme, nu scapă nimic de sub control, ci este mereu alături de ucenicii săi.

Furtuna de pe lac relatată de evanghelistul Marcu este o imagine, o parabolă care ilustrează această situație; evanghelistul vede o situație care revine în viața creștinilor din toate timpurile. Este un har al Domnului să putem medita asupra acestei pagini din evanghelie: într-adevăr, Isus vorbește prin evanghelia de astăzi și pentru noi.

În scurtul episod relatat de evanghelistul Marcu, câte lucruri sunt spuse despre Isus, despre apostoli și pentru noi!

Există simbolul furtunii pe lac, simbol al vieții noastre. Apostolii se află în pericol și sunt plini de teamă. Așa cum ni se întâmplă și nouă de multe ori.

Lacul Tiberiadei este un lac mic, un mic bazin de apă, dar pentru pescarii din Galileea părea așa de mare încât îl numeau pompos, mare. Iar când vânturile se dezlănțuiau - și au loc și astăzi - furtunile erau înspăimântătoare: vântul se dezlănțuia cu furie, apele erau tulburate și exista riscul naufragiului și al morții.

Este o realitate: marea cu masa ei de apă impresionează, subjugă, intimidează. Dacă este tulburată profund, terorizează. Un proverb spune: "Cine nu a navigat niciodată, nu știe ce este teama de Dumnezeu"; iar o altă zicală, cu un pic de ironie, spune: "Marea te învață să te rogi".

Astăzi temerile celor din vechime nu sunt depășite și continuăm să fim neputincioși în fața naturii dezlănțuite. Televiziunea ne prezintă de multe ori taifunuri care se abat asupra coastelor Indiei, uragane care se abat asupra coastelor Floridei, pentru a nu vorbi de cutremurele de pământ, de valurile uriașe provocate în Oceanul Pacific cu câțiva ani în urmă, așa-numitul tsunami.

Dar noi avem atâtea alte motive să ne temem, atâtea alte nenorociri. Cum ar fi SIDA, gripa aviară, mai recent gripa porcină etc. Chiar arsenalele militare care pot să arunce în aer întreaga planetă, rachetele balistice, armele bacteriologice și chimice. La toate acestea putem să adăugăm temerile noastre personale: singurătatea, riscul sărăciei economice, criza financiară, neînțelegerea, boala. Simțim o durere și imediat ne gândim: poate este o tumoare, este sfârșitul...

Într-un cuvânt, putem spune: Suntem în barcă, iar furtuna se poate dezlănțui în orice moment.

Să ne întoarcem la aventura apostolilor pe lac

Spune evanghelia că în timp ce Isus și apostolii traversau lacul, s-a ridicat pe neașteptate o furtună. Lacul Galileii este supus furtunilor, care ridică valuri așa de mari încât pot să pună în pericol orice ambarcațiune.

Apostolii s-au văzut deodată aruncați de valuri. Ce să facă? Isus era cu ei; prezența sa trebuia să fie motiv de liniște, argument de încredere. Dar Isus dormea. Așa cum se întâmplă deseori în viața de toate zilele, Dumnezeu deseori pare absent, pare să fie departe, ni se pare că nu-i pasă de noi.

Apostolii la un moment dat au izbucnit într-un strigăt de disperare, pe care nu reușeau s-o stăpânească: "Învățătorule, dar nu-ți pasă că pierim?"

Gândiți-vă, câte întrebări și astăzi, cu ton de acuzare, nu adresăm și noi Domnului!

De ce mi se întâmplă tocmai mie această nenorocire?

De ce lumea este așa de rea?

De ce există atâta violență?

De ce viața umană este călcată în picioare, așa cum se calcă iarba?

De ce atâția copii nevinovați suferă din cauza răutății și imoralității celor mari?

De ce?... și am putea continua acest șir al întrebărilor.

Isus răspunde la strigătul disperat al apostolilor (și chiar întrebărilor noastre) cu un gest care invită la credință. El poruncește vântului și mării: furtuna se potolește, lacul devine liniștit. Cu un asemenea gest Isus pare să le spună apostolilor: "Nu fiți așa de naivi, încât să vă gândiți că Dumnezeu a pierdut controlul asupra situației. Nu vă gândiți că Dumnezeu lasă cale liberă răului..." Nu, Dumnezeu este și va fi mereu Domnul istoriei. Totul este sub controlul lui Dumnezeu. El permite să vină încercări și furtuni după un joc de libertate care trebuie respectat; totuși, dincolo de încercări, Dumnezeu se descoperă ca iubire atotputernică, iubire care îi salvează pe cei smeriți care se încred în el. La momentul potrivit.

Într-adevăr, imediat Isus adaugă: "De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?" Isus leagă teama de lipsa de credință în Dumnezeu: cine se încrede în sine, mai devreme sau mai târziu, va avea teamă; cine crede în propriile resurse, mai devreme sau mai târziu, se va afla în situația de teamă; cine crede în dibăcia omenească, mai devreme sau mai târziu, va avea teamă; în schimb, cine se încrede în Dumnezeu, posedă o pace și liniște pe care nimeni și nimic nu o poate lua.

Evident, aceasta nu înseamnă că noi avem viață ușoară și fără încercări; din contra! Încercări există pentru toți: dar în încercări se vede cine crede în Dumnezeu, în încercare se vede și cine își face iluzii că are credință în Dumnezeu. Anii vieții pământești sunt timp de încercare pentru toți. Dumnezeu lasă să se dezlănțuie persecuții, lasă să se ridice furtuni îngrozitoare, permite ca oamenii să facă orice fel de răutate, totuși, celui care crede în el îi garantează viața veșnică, de fapt, viața care contează.

"Învățătorule, dar nu-ți pasă că pierim?"

"De ce sunteți fricoși? Încă nu aveți credință?"

Dacă cei 12 apostoli ar fi avut deja o adevărată credință, știindu-se în compania Domnului, nu ar fi trebuit să se teamă. Isus, reproșându-le lipsa de credință, le arată comportamentul corect în situațiile de furtună ale vieții: dacă suntem cu el, nu trebuie să ne fie teamă, dar trebuie să avem încredere necondiționată. Dacă îl considerăm absent și la distanță, se datorează faptului că nu avem destulă credință.

Cei 12 apostoli, în căutarea adevărului, se întreabă la rândul lor: "Cine este oare acesta, că și vântul și marea ascultă de el?" Este o întrebare asupra identității lui Cristos. Răspunsul complet - pregătit de Marcu de-a lungul întregii evanghelii - va fi la sfârșit, cu vestirea învierii. Acest Isus victorios asupra apelor, va rezulta victorios și asupra morții și atunci cei 12 îl vor recunoaște fără vreo îndoială ca Fiul lui Dumnezeu.

Cât privește descătușarea de teamă, apostolii vor reuși pe deplin numai după învierea Domnului, după Rusalii: când vor duce mesajul Domnului în lumea întreagă, fără să le mai fie teamă de situații dificile, pentru existența lor, pentru viitorul lor. Și vor fi curajoși până la martiriu.

Și noi? Nu ne rămâne decât să ne luăm după pescarii Petru, Andrei, Ioan și Iacob. Să nu ne mai fie teamă pentru existența noastră.

Când totul ne apare dramatic și fără cale de ieșire, din cauza bolii, a neînțelegerii, a singurătății, suntem înclinați să ne rugăm ca apostolii în barcă: "Învățătorule, nu-ți pasă că pierim? Doamne, fă ceva pentru noi..." Am voi ca Mântuitorul să intervină pentru a corecta rândurile noastre strâmbe; se întâmplă așa, pentru că poate încă nu am înțeles ce vrea Dumnezeu de la noi...

Să încercăm să nu ne mai fie teamă. Să învățăm acest lucru de la Isus. În viața sa pământească, a arătat încredere deplină în Tatăl ceresc, chiar și pe cruce. Ne amintim de rugăciunea sa - așa de umană și plină de curaj - din Grădina Ghetsemani: "Tată, dacă este cu putință, treacă de la mine paharul acesta. Totuși nu cum voiesc eu, dar cum vrei tu". Isus pe cruce știa că se încredințează în mâinile unui Tată milostiv, care i-ar fi restituit viața într-o dimensiune nouă, în înviere. Și aceasta este o încurajare și pentru temerile noastre, pentru nesiguranța noastră, pentru furtunile prin care trecem uneori...

Noi, ca și apostolii, ne temem să nu ne scufundăm. Dar Dumnezeu ne iubește și ne salvează: pregătește pentru noi viața veșnică. Pentru că Dumnezeu are totul sub control...

Și încă o remarcă: barca lui Petru a devenit simbol al Bisericii. Iar noi, care ne aflăm pe această barcă, nu trebuie să ne temem. Așa trebuie să fie pentru adevărații creștini.

Sfânta Tereza de Avila spunea: "Nu te tulbura, nimic să nu te înspăimânte. Totul trece, numai Dumnezeu nu se schimbă".

Fericitul papă Ioan al XXIII-lea spunea: "Oh, preocupările mele nu trec dincolo de zi. Pentru ziua de mâine se va îngriji providența". Și mai spunea: "Dumnezeu știe că eu exist. Și aceasta este suficient".

O intelectuală creștină, Simone Weil, spunea: "De ce trebuie să mă preocup? Nu este de datoria mea să mă gândesc la mine, ci Dumnezeu trebuie să se gândească la mine. Este treaba lui Dumnezeu să se gândească la mine".

Amintesc de Dag Hammarskjoeld, primul secretar general al Națiunilor Unite, care încheia jurnalul său, cu puțin timp înainte de a muri, cu aceste cuvinte pline de credință, adresate lui Dumnezeu: "La tot ceea ce mi s-a întâmplat, mulțumirea mea. La ceea ce se va întâmpla, da-ul meu".

Papa Ioan Paul al II-lea, de fericită amintire, repeta deseori "Nu vă fie teamă!" și era stilul său de viață oriunde se ducea. Știa că împreună cu el mergea, vorbea și îl întărea Cristos. Și nu i-a fost teamă nici după atentat. Pentru că știa că Domnul îl însoțește pretutindeni.

Cei care știu că sunt în compania lui Isus, nu se lovesc de dificultăți. Știu că natura umană este fragilă în toate sensurile, dar cu noi, în barca noastră, pe lacul vieții noastre - viața - care cunoaște momente de calm și de furtuni furioase, este mereu Dumnezeu, care uneori pare indiferent, "dormind în partea dinapoi a bărcii, pe un căpătâi". Dar totul este sub control... Dumnezeu are totul sub control.

Știm că nu trebuie să existe motiv de teamă, pentru că Sfânta Scriptură ne amintește încă o dată că Domnul are controlul asupra tuturor situațiilor. Nu se întâmplă nimic în lume fără știința sa.

Sunt creștini care au reușit să trăiască senini, chiar pe bărcile lovite de furtuni: fără tranchilizante, fără somnifere, fără calmante, ceaiuri sedative. Se rugau ca și Cristos: "Tată, nu cum vreau eu, dar cum voiești tu".

Să ne rugăm și noi așa și se va adeveri și pentru noi proverbul plin de teologie care spune: "Norii trec, cerul rămâne".

21 iunie 2009

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
380 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 12-a de peste an:

Anul B
25 iunie 2006 - Pr. Lucian Farcaș
21 iunie 2015 - Pr. Iulian Faraoanu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat