Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 11-a de peste an

Ez 17,22-24; Ps 91; 2Cor 5,6-10; Mc 4,26-34

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Luminați de credința pe care am primit-o în dar de la Dumnezeu, suntem în măsură să spunem și să înțelegem multe lucruri și semnificative despre existența creștină. Totuși, ea rămâne mereu acoperită în mister. Poate tocmai de aceasta, Dumnezeu vrea să ne descopere câte ceva despre misterul vieții. Și o face prin intermediul asemănărilor.

Am auzit în una din asemănările din evanghelia de astăzi, cum Isus ne spune că împărăția lui Dumnezeu se aseamănă cu un om care aruncă sămânța pe ogorul său. Zi și noapte, fie că doarme, fie că e treaz, sămânța încolțește și crește, dar el nu știe cum. Cristos prezintă în această parabolă aventura fascinantă a unei semințe, care fiind aruncată în pământ urmează un proces și ajunge la rod într-un mod care depășește posibilitățile de percepere ale agricultorului.

Este o parabolă scurtă, dar destul de complexă. Un mesaj pe care îl regăsim și în prima lectură din Cartea lui Ezechiel: "Așa vorbește Domnul: Din ramurile cele mai de sus ale cedrului înalt, voi rupe o rămurea fragedă și o voi planta pe un munte înalt. Ea va da ramuri, va face fructe și va deveni un cedru falnic. Eu, Domnul, am vorbit și o voi duce la îndeplinire".

Această imagine din Ezechiel precum și parabola semănătorului ne dezvăluie intervenția discretă și miraculoasă a lui Dumnezeu în viața noastră, precum și modul în care lucrează cu noi; stilul său, care este un stil de răbdare.

Dumnezeu, spune Isus, se aseamănă cu agricultorul care, după ce a aruncat sămânța în pământ, așteaptă răbdător momentul recoltei. Chiar dacă în timpul procesului de maturizare al recoltei, și agricultorul trebuie să intervină cu munca sa, totuși el nu va putea grăbi anotimpurile. Va trebui doar să aștepte cu răbdare maturizarea recoltei. Da, pentru că și Dumnezeu așteaptă. Și știe să o facă cu multă răbdare.

Iar noi, în viață, avem nevoie atât de mult de această atitudine de așteptare și de răbdare. De câte ori nu riscăm să compromitem recolta în ogorul vieții noastre, pentru că ne pierdem răbdarea și nu știm să așteptăm. Un părinte de familie, după ce îi dă o lecție de morală fiului său rebel, îl trimite de acasă. Sau un bolnav, vrea ca după primele pastile să scape definitiv și de toată boala sa. La fel și un student, de abia mânjit cu bruma cunoștințelor de specialitate, ar vrea să dea lecții de profesionalism chiar maestrului său. Sau, un păstor de suflete, după câteva predici vrea să îi vadă convertiți pe toți enoriașii săi. Și așa mai departe. E normal? Se pare că nu!

Trebuie să învățăm din modul de acțiune al lui Dumnezeu: să așteptăm, cu răbdare, dacă înțelegem că răbdarea nu înseamnă slăbiciune, nu e lașitate, ci este fructul iubirii, poate cel mai expresiv. Este rod al bunătății, al înțelepciunii. Există uneori și riscul de a confunda răbdarea lui Dumnezeu cu o atitudinea de indiferență din partea lui. Sau, pentru că el nu vorbește ori nu ne ascultă când vrem noi, să credem că s-a îndepărtat de noi. Nimic mai greșit! Dumnezeu e acolo. Dar el așteaptă și când necazul intervine.

Așteaptă de fapt răspunsul nostru, așteaptă ca noi să creștem, să ne maturizăm în caritate. Aceasta îl interesează pe Dumnezeu, deoarece acesta este adevăratul nostru bine. Le-a spus oare servitorilor, care voiau să smulgă neghina din lan, că e mai bine să aștepte secerișul? Iar celor care voiau să taie smochinul neroditor, nu le-a cerut să mai aștepte măcar un an? Dumnezeu are răbdare. Și e dispus să aștepte pentru a ne da timp să creștem.

Să creștem! Iată, așadar, că în ceea ce ne privește, așteptarea noastră are un obiectiv clar: să creștem în har. Dintr-o sămânță mică și neînsemnată, cât grăuntele de muștar, să devenim un arbore bogat, folositor. E vorba, cum spunea sfântul Ioan al Crucii, de preocupare, colaborare, și, mai mult, speranță și încredere că Dumnezeu acționează în lume, în mod ascuns, dar eficace, pentru a face ca împărăția sa să se răspândească tot mai mult pe pământ.

În concluzie, am putea adăuga, că în evanghelia de astăzi Isus ne amintește noua logică a împărăției lui Dumnezeu. În mijlocul situațiilor aparent fără ieșire, în fața întrebărilor, un creștin matur nu se va lăsa descurajat și paralizat, știind că deasupra sa este cineva care privește cu grijă și face ca efortul său să dea roade.

Acest adevăr ni-l amintește și sfântul Paul, atunci când le scrie corintenilor: "Eu am plantat, Apolo a udat, dar Dumnezeu a făcut să crească, așa încât nici cel care plantează, nici cel care udă nu este nimic, ci Dumnezeu, cel care face să crească".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În duminica dinaintea solemnității Preasfintei Inimi a lui Isus, trebuie să amintim, în fiecare an, că în această zi de solemnitate, se celebrează Ziua Mondială de Rugăciune pentru sfințirea preoților. Mai mult, anul acesta, când aniversăm 150 de ani de la moartea sfântului paroh de Ars, Ioan Maria Vianney, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a dorit cu multă ardoare să declare în această solemnitate a inimii lui Isus inaugurarea unui an special dedicat sfintei Preoții. Tema aleasă pentru anul jubiliar este "Fidelitatea lui Cristos, fidelitatea preotului", pentru a indica primatul absolut al harului, că noi iubim pentru că el ne-a iubit cel dintâi și, în același timp, indispensabila adeziune a libertății care iubește, amintindu-ne că numele iubirii, în timp, este fidelitatea.

Propunând în fața tuturor slujitorilor altarelor modelul preotului adevărat în persoana sfântului paroh de Ars, Sfântul Părinte dorește să ofere tuturor o imagine a unui preot după inima lui Isus, o oglindă de simplitate, de sfințenie, de iubire pastorală.

În scrisoarea pastorală cu privire la Anul Sfintei Preoții, episcopul nostru sublinia că "Anul Sfintei Preoții este o ocazie fericită prin care papa vrea să dea preoților o importanță specială și să spună cât de mult îi iubește și vrea să îi ajute să trăiască cu bucurie și fervoare vocația și misiunea lor într-o cultură post-modernă, relativistă, secularizată și laicizată, în care ei sunt chemați să trăiască și să lucreze".

"De asemenea, acest an", continuă păstorul nostru, "este și o oportunitate ca toți să se roage împreună cu preoții și pentru preoți, un prilej ca toți preoții să se regăsească în rugăciune și să-și orânduiască mai temeinic rolul lor benefic în societate, iar societatea și poporul lui Dumnezeu să ia inițiative pentru a-i ajuta să fie cu adevărat în slujirea oamenilor și să aibă condiții pentru a trăi vocația și misiunea lor".

"În acest an", încheie Preasfințitul, "în toate parohiile și comunitățile parohiale, în casele călugărești, în casele surorilor și ale asociațiilor vor fi momente în care se vor intensifica rugăciunile și se va analiza și mai temeinic necesitatea spiritului de sacrificiu și de apostolat, de care lumea are nevoie".

Ne dăm seama, așadar, că nu e vorba de un eveniment privat și special doar pentru preoți, ci este implicat și sensibilizat întregul popor al lui Dumnezeu, persoanele consacrate, familiile tinere, cei suferinzi, și mai ales tinerii, așa de sensibili față de marile idealuri trăite cu elan autentic și fidelitate statornică.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Pe toți cei care sunteți de acord, că așa cum omul nu se va putea lipsi vreodată de apă, de aer, de iubire, la fel, nu se va putea lipsi de credință, de religie, de preot, vă invit ca vineri seara să fim împreună în rugăciune cu Sfântul Părinte, care va recita rugăciunea Vesperelor în Bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, înconjurat de mii de preoți, episcopi și cardinali, dar și cu toate comunitățile noastre din dieceză, care vor fi în rugăciune, pentru a marca inaugurarea acestui parcurs de credință.

Să încredințăm toate inițiativele și strădaniile din acest an, al Sfintei Preoții, mijlocirii materne a Sfintei Fecioare Maria, mama Preotului Veșnic, pentru că împărăția inimii Fiului său să cucerească toate inimile și să se instaureze pe toată fața pământului. Amin.

14 iunie 2009

Pr. Eduard Coșa


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
346 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 11-a de peste an:

Anul B
18 iunie 2006 - Pr. Iosif Dorcu
17 iunie 2012 - Pr. Petru Dorcu
14 iunie 2015 - Pr. Eduard Soare
17 iunie 2018 - Pr. Ciprian Bulai

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat