Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 6-a de peste an

Lev 13,1-2.45-46; Ps 31; 1Cor 10,31-11,1; Mc 1,40-45

"Făcându-i-se milă de el, l-a atins și i-a zis: «Vreau, curăță-te!»"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În urmă cu doi ani de zile, un preot, dintr-o suburbie a Parisului, a primit o scrisoare dramatică din partea unui tânăr de 25 de ani. Tânărul povestea următoarele: eram un tânăr care aveam multe perspective, eram o persoană foarte optimistă, eram un tânăr care avea mulți prieteni, erau mulți în jurul meu, îmi plăcea bucuria. Erau mulți aceia care veneau și-mi cereau ajutorul. Însă, deodată, totul s-a terminat. Din cauza unei boli crunte am fost nevoit să-mi pierd prietenii. Din cauza bolii pe care am contactat-o am pierdut tot ceea ce am agonisit. Și, ceea ce este cel mai grav, mi-am pierdut speranța. Ajuns pe patul spitalului, mă gândeam să-mi pun capăt zilelor, însă am văzut lângă mine un tânăr care suferea la fel ca și mine, dar era plin de optimism. Îl avea pe Dumnezeu în inimă. Eu niciodată, până în acel moment, nu fusesem la biserică. Niciodată nu m-am gândit să mă rog, niciodată nu m-am gândit să-i ofer lui Dumnezeu suferințele mele. De atunci, de când am întâlnit acel tânăr, plin de credință, mi-am schimbat viața.

Boala, suferința... Și nu toți știm cum să suferim! Dacă dorim să știm de unde vine suferința este suficient să aprofundăm prima carte a Bibliei, Cartea Genezei, unde vedem că omul, fiind creat pentru fericire, a pierdut acest favor în urma păcatului originar. Din momentul păcatului, odată cu toate consecințele sale catastrofale, a intrat în lume și durerea. Concepția Vechiului Testament cu privire la boală este una radicală. Cel care suferă își trage consecințele propriilor păcate sau ale apropiaților săi.

Exemplul oferit de prima lectură de astăzi, luat din Cartea Leviticului, este foarte elocvent. Ne este prezentată situația unei boli crunte, atunci, ca și astăzi: boala de lepră, fiind considerată o boală necurată, contagioasă. Cel atins trebuia să fie scos din comunitate, nu numai pentru a nu-i contamina pe ceilalți, dar și pentru a nu-i perverti spiritual pe cei din jur. Astfel, cei atinși de lepră, sufereau nu numai din cauza durerilor provocate de boala însăși, dar, mai ales, sufereau din cauza marginalizării la care erau supuși, a criticilor și a condamnărilor din partea celor care se considerau sănătoși și, pe deasupra, drepți în fața lui Dumnezeu.

Nici pe timpul lui Isus, atitudinea cu privire la boală nu era diferită. Știm prea bine faptul că Isus a fost adesea criticat de cei care se considerau drepți sau curați cu sufletul, nu numai pentru faptul că stătea printre păcătoși, dar și pentru minunile pe care le săvârșea. Farizeii aveau pretenția ca Dumnezeu să le ofere numai lor binecuvântarea și ajutorul, pentru simplul fapt că împlineau cu rigurozitate prescripțiile exterioare ale Legii. Dumnezeu nu privește însă la atitudinea externă a omului, care adesea este teatrală, dar privește spre profunzimea sufleului uman. Cristos schimbă atitudinea veche și arată că boala nu este un motiv de marginalizare a celui suferind. Ba, din contra, el vine și se apropie cu predilecție de cei bolnavi sufletește sau trupește și le oferă vindecarea. Nu-i marginalizează. Stă în mijlocul lor, îi întărește și-i încurajează.

Chiar și ucenicii lui Isus, deși erau la școala lui de câțiva ani, deși puteau observa o schimbare de optică din partea lui Isus, într-o zi, când i-a fost prezentat un bolnav spre a cere vindecare, au pus întrebarea: "Oare suferă din cauza păcatelor sale sau ale rudelor sale?". Răspunsul îi surprinde pe toți: nici din cauza păcatelor sale, nici ale rudelor, ci ca să se arate slava lui Dumnezeu.

Oare nu ne punem și noi adesea astfel de întrebări, atunci când vedem că cineva este lovit de suferință? Oare nu condamnăm adesea persoanele bolnave sau familiile acestora?

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Astăzi, când Biserica ne invită să ne îndreptăm atenția către cei care suferă din cauza bolilor fizice, ne cheamă să analizăm și problema bolilor spirituale. Dacă de bolile fizice ne preocupăm și ne îngrijim, uneori chiar în mod excesiv, de multe ori neglijăm cea mai cruntă boală, care este păcatul. Dacă pentru multe dintre bolile fizice nu există un remediu, iar atunci când există suntem dispuși să cheltuim oricât pentru a-l avea, pentru boala spirituală există remediu și nici nu costă decât curajul de a-l procura și de a-l administra, iar acest remediu se numește iertarea lui Cristos.

În zilele noastre se vorbește mult despre apariția unor noi boli fizice, cum ar fi SIDA, Ebola, sau alte anomalii care apar, și presa face de multe ori caz de aceste situații. Nu se vorbește, însă, nimic de boala sufletului, de păcat. Ba, din contra, se încearcă pe toate căile să se îndepărteze atenția omului de la acest rău. Dacă stăm, însă, și analizăm problemele, putem observa cu ușurință că cele mai grave boli ale timpului nostru sunt: egoismul, avariția, comoditatea și mai ales indiferența față de suferința aproapelui. Și exemplele în acest sens nu lipsesc.

Presa italiană a relatat pe larg zilele acestea cazul Eluanei Englaro, o italiancă de 38 de ani, aflată în comă de aproape 17 ani, care luni noaptea a decedat din cauza faptului că i s-a întrerupt alimentarea cu hrană și cu apă. În ciuda apelurilor repetate ale Bisericii și a diferitor asociații de a cruța această viață nevinovată, interese au făcut ca deznodământul să fie altul. Înșiși părinții tinerei au cerut decuplarea bolnavei de alimentarea cu apă și hrană, ce-i drept, artificială, dar vitală, pentru supraviețuirea ei. Oare de ce s-a procedat în felul acesta? Să fie oare lipsa banilor? Dar atunci cum se găsesc sume exorbitante din partea comunității și personal pentru tot felul de experiențe și de medicamente care se inventează împotriva vieții? Cum se găsesc atâția bani pentru înarmare sau pentru susținerea unor conflicte inutile? Să fie oare lipsa timpului necesar pentru îngrijirea unui bolnav? Dar atunci cum se găsește timp pentru distracție, care devin din ce în ce mai extravagante? Cum se găsește timp pentru a merge la cinema, pentru a merge la discotecă sau pentru a merge într-o vacanță exotică? Oare viața unui om valorează mai puțin decât niște interese meschine sau niște plăceri trecătoare ale vieții? Uneori se pare că da.

O altă boală, care poate fi și mai cruntă, este necredința. Parcă mai mult ca oricând, s-a lansat o luptă aprigă împotriva lui Dumnezeu, care pentru mulți este responsabil pentru tot răul din lume, pentru că el ne încurcă planurile, el stă în calea fericirii noastre efemere.

În urmă cu aproape o lună, în Anglia, a fost adusă în discuție o situație considerată deosebit de gravă, situația unei asistente medicale, care a comis greșeala de a face o rugăciune la patul unei bolnave și i-a promis acesteia că va continua să se roage pentru însănătoșirea ei. Directorul spitalului, care foarte probabil este ateu, a promis că o va destitui pe asistentă pentru încălcarea principiilor deontologice și lipsă de respect față de bolnavă.

Ce ironie! Dumnezeu, cel care este izvorul vieții, cel care este sursa bucuriei adevărate, să fie tras la răspundere și condamnat pentru nefericirea și tristețea cauzate de noi înșine. Omul, care-l refuză pe Dumnezeu, este normal să fie trist, să ajungă la depresie, chiar și atunci când, din punct de vedere material, are tot ce-și dorește, însă, nu are esențialul. În schimb, cel care își pune toată încrederea în Dumnezeu, chiar și în cele mai dificile situații ale vieții, își păstrează liniștea, seninătatea și pacea interioară. Iar aceste sentimente se pot vedea clar pe chipul omului. Se poate face distincția între un bolnav care crede, al cărui chip este senin, plin de pace, de liniște sufletească, și un bolnav care îl refuză pe Dumnezeu. Acesta este mereu nemulțumit, crispat, și ajunge la descurajare.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

O preocupare continuă a Bisericii față de cei care suferă, sufletește dar și trupește, o putem vedea încă din primele veacuri ale Bisericii. Aceeași grijă o manifestă Biserica și astăzi prin diferitele inițiative prin care dorește să vină în ajutorul bolnavilor, oferindu-le un ajutor spiritual, moral, dar și material. Astfel, ziua de 11 februarie, ziua apariției Sfintei Fecioare Maria la Lourdes, a fost declarată de Biserică Ziua Mondială a Bolnavului, iar anul acesta am celebrat cea de-a 17-a zi.

Ziua Mondială a Bolnavului este o invitație la rugăciune și reflecție pentru fiecare creștin în ceea ce privește realitatea suferinței. Este o zi în care suntem chemați să devenim mai sensibili la necesitățile și problemele fraților noștri care suferă de pe urma atâtor boli. Ziua Mondială a Bolnavului este o zi în care se lansează un apel insistent către autoritățile de stat și către cei responsabili din societate, pentru a oferi mijloacele necesare bolnavilor, pentru a trăi cu demnitate în condiția lor de oameni suferinzi. Și acest lucru, astăzi, este mai stringent ca oricând. Gestionarea și canalizarea corectă și morală a resurselor poate rezolva problema celor aflați în suferință, a bolnavilor. Și, să nu uităm, într-o bună zi, oricare dintre noi poate ajunge în situația celor care astăzi suferă din cauza indiferenței celorlalți.

Ziua Mondială a Bolnavului este o zi în care ne îndreptăm un gând de prețuire și încurajare către personalul medical. Prin munca și efortul dumneavoastră, dragi medici, drag personal medical, vă uniți cu Cristos, cel care a venit să aline și să vindece suferințele oamenilor. Transformând meseria de medic într-o adevărată vocație, veți putea privi, contempla și sluji chipul lui Cristos în persoana fraților noștri suferinzi.

Dar Ziua Mondială a Bolnavului este mai ales un moment de comuniune cu dumneavoastră, iubiți bolnavi, care sunteți țintuiți pe patul de suferință. Către dumneavoastră se îndreaptă gândurile și rugăciunile noastre, ale acelora care vă purtăm în inimile și în slujirea noastră. Este adevărat că de multe ori vă simțiți marginalizați de către societate, este adevărat că sunteți de multe ori supuși disprețului și batjocurii celorlalți, atitudini care vă măresc suferințele. Este adevărat că mai ales societatea de astăzi vă consideră de multe ori o clasă neproductivă ce aduce prejudicii economice. Pentru toate acestea, ar trebui să vă cerem scuze în mod public și în numele acelora care nu au curajul să o facă. Nu vă pierdeți, însă, curajul. Dumneavoastră, dragi bolnavi, sunteți o resursă și un adevărat patrimoniu pentru Biserică. Prin suferințele pe care le îndurați, vă asemănați cu Isus cel suferind. Oferind durerile dumneavoastră pentru iertarea păcătoșilor, sunteți prietenii lui Cristos și colaborați cu el la mântuirea aproapelui. Și cine știe câți oameni nu se mântuiesc, cine știe câte păcate nu sunt iertate datorită suferințelor pe care dumneavoastră le oferiți lui Dumnezeu, datorită modului în care dumneavoastră acceptați durerea și o uniți cu suferințele și pătimirile lui Isus Cristos! Așadar, sunteți primii colaboratori ai lui Isus. Biserica vă asigură că este alături de dumneavoastră. Către dumneavoastră înălțăm așadar rugăciunea, în mod deosebit la această Sfântă Liturghie. Către dumneavoastră și-a îndreptat gândul și Sfântul Părinte, papa Benedict al XVI-lea, și v-a adresat un mesaj și cu cuvânt de încurajare cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului, un mesaj din care aș dori să vă citesc câteva rânduri:

"Aș vrea să exprim apropierea mea spirituală față de voi, iubiți frați și surori care sunteți bolnavi. Le adresez un salut afectuos celor care vă asistă, episcopilor, preoților, persoanelor consacrate, lucrătorilor sanitari, voluntarilor și tuturor acelora care se dedică cu iubire îngrijirii și alinării suferințelor. Un salut cu totul deosebit vă adresez vouă, dragi copii bolnavi și suferinzi. Papa vă îmbrățișează cu afecțiune paternă, împreună cu părinții și rudele voastre și vă asigură că vă va aminti în mod special în rugăciunea sa, invitându-vă să vă încredințați ajutorului matern al Neprihănitei Fecioare Maria. Invocând asupra voastră și asupra fiecărui bolnav ocrotirea maternă a Fecioarei Sfinte, tămăduitoarea bolnavilor, vă împart din inimă, tuturor, o specială binecuvântare apostolică". Amin.

15 februarie 2009

Pr. Mihai Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
472 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 6-a de peste an:

Anul B
12 februarie 2012 - Pr. Wilhelm Dancă
15 februarie 2015 - Pr. Marius Bereșoaie, FDP
11 februarie 2018 - Pr. Eugen Robu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat