Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 5-a a Paștelui

Fap 9,26-31; Ps 21; 1In 3,18-24; In 15,1-8

Iubiți credincioși și radioascultători,

Chiar și astăzi, a cincea duminică a Paștelui, este tot ziua Paștelui, ziua învierii. Și va rămâne așa pentru fiecare duminică din an. Fiecare duminică este ca un semn al fidelității lui Dumnezeu; fiecare duminică va reveni de fiecare dată chiar dacă noi vom fi absenți. Fiecare duminică revine pentru ca noi să-l putem întâlni pe Cristos cel înviat. Tocmai din acest motiv primii creștini repetau: "Nu putem să trăim fără duminică" sau "nu putem trăi fără să-l întâlnim pe Cristos cel înviat". Putem din start să aplicăm parabola abia ascultată la evanghelie la zilele săptămânii: vița este duminica, iar mlădițele sunt celelalte zile. Zilele de peste săptămână rămân fără rod, dacă nu au primit seva necesară din Liturghia duminicală.

Cuvântul lui Dumnezeu de astăzi subliniază necesitatea "de a rămâne" în Isus, o temă preferată de evanghelistul Ioan. În prima sa scrisoare afirma: "Cine păzește poruncile mele locuiește în Dumnezeu și Dumnezeu locuiește în el". La fel și în parabola citită astăzi, cuvintele "a rămâne" și "a locui" sunt esențiale. Imaginea viței de vie și simbolismul ei religios era destul de cunoscută ucenicilor. Unul dintre ornamentele la vedere ale templului construit la Ierusalim de Irod era tocmai o viță de vie din aur cu struguri de mărimea unui om. Dar mai ales în Sfintele Scripturi tema viței era una dintre cele mai semnificative pentru a exprima relația dintre Dumnezeu și poporul său: "Dumnezeule al puterilor, întoarce-te, privește din cer și vezi și vizitează via aceasta, ocrotește ceea ce dreapta ta a plantat, mlădița pe care tu ai cultivat-o!" sunt cuvintele Psalmului 80. La fel și Isaia, în minunatul "cântec al viei" descrie deziluzia lui Dumnezeu față de Israel, via sa, pe care o îngrijise, o plantase, o apărase, dar de la care nu a primit decât roade amare. Iar profetul Ieremia îi reproșează poporului lui Israel: "Eu te-am plantat ca o vie rodnică și de soi. De ce ai devenit o vie rea, sălbatică și îndărătnică?" (2,21).

În cuvintele lui Isus din evanghelie descoperim o răsturnare a situației: vița nu mai este Israel, ci el însuși: "Eu sunt vița cea adevărată". Nimeni nu mai spusese așa ceva înainte de Isus. Pentru a înțelege bine aceste cuvinte trebuie să le privim exact în contextul în care au fost rostite, adică în seara Cinei de Taină. În seara aceea discursul lui Isus adresat ucenicilor a fost lung, complex și grav, exact așa cum trebuia să fie în ultimele momente ale vieții, ca un testament.

Isus este vița, dar nu este o viță izolată. De fapt, adaugă: "Eu sunt vița și voi sunteți mlădițele". Cei dintre dumneavoastră care sunt proprietarii unei vii sau au câțiva butuci de vie acasă înțeleg bine ce se întâmplă cu via primăvara. Din butucul curățat, scurtat, cresc încet alte mlădițe, alte "corzi", ajungându-se toamna la un butuc de vie foarte ramificat și, dacă a plouat la timp, vor fi și struguri din belșug.

Ucenicii sunt legați de Isus, de învățătorul lor așa cum mlădițele sunt legate de vie, de butucul de vie: nu există vie fără mlădițe, nici mlădițe fără butuc. Este o legătură puternică. Odată cu Isus ia naștere o vie mai mare decât cea din Vechiul Testament și are o nouă sevă, adică iubirea, însăși iubirea lui Dumnezeu. Via lui Isus este o podgorie întreagă. Închipuiți-vă podgoriile noastre de la Focșani, Huși etc.

Papias, unul dintre părinții apostolici a scris câteva cuvinte frumoase: "Vor veni zile în care se vor planta vii, cu zece mii de vițe, (de butuci) fiecare. Fiecare viță va avea zece mii de mlădițe și fiecare mlădiță va avea zece mii de struguri. Fiecare strugure va avea zece mii de boabe și fiecare boabă zdrobită va da o măsură bogată de vin". Iată, așa este iubirea lui Dumnezeu! Iată, așa trebuie să fie iubirea noastră! Adevărată, abundentă, curată, plină de bucurie!

Evanghelia continuă astfel: "Orice mlădiță este curățată, ca să aducă mai mult rod". Da, tocmai cei care "aduc rod", cunosc și momentul purificării. Din vreme în vreme, așa cum se întâmplă în viața naturală, este necesară operația pentru a putea fi "fără pată" (Ef 5,27). Textul evanghelic nu vrea să spună că Dumnezeu trimite dureri și suferințe fiilor celor mai buni pentru a-i încerca și a-i purifica. (Mulți dintre cei care ascultați acum sfânta Liturghie la radio sunteți poate bolnavi, neputând să ieșiți la activitățile zilnice precum ceilalți) Domnul nu are nevoie să intervină prin suferințe pentru a-i face mai buni pe copiii săi. Viața spirituală este ca un drum, o creștere. Dar nu este o creștere de la sine, nu curge totul natural. Fiecare dintre noi trăiește experiența cum în interiorul său cresc și fructe bune, dar și sentimente rele, obișnuințe egoiste, atitudini reci și violente, gânduri răuvoitoare, invidii și orgoliu... Aici trebuie tăiat, trebuie curățat și nu doar o singură dată, deoarece aceste sentimente revin mereu, chiar dacă în forme diverse. Nu există nici o vârstă care să nu pretindă schimbări, corectări... purificări.

Aceste renunțări, chiar dacă de multe ori foarte dureroase, ne purifică viața și fac să curgă mai proaspătă în noi seva iubirii lui Dumnezeu. De șase ori, în opt rânduri, Isus repetă: "Rămâneți în mine", "rămâneți în viță". Aceasta este condiția pentru a aduce roade, pentru a nu ne usca, pentru a nu fi tăiați și să ardem.

Oare ucenicii nu au înțeles aceste cuvinte în seara Cinei de Taină? Cel puțin poate s-au întrebat: "Ce înseamnă să rămânem în el dacă tocmai se pregătește să plece?" De fapt, Isus le arăta un drum simplu pentru a rămâne cu el: rămânem cu el dacă rămân în noi cuvintele sale. Acesta este drumul pe care l-a urmat sfânta Fecioară Maria, mama lui Isus. În luna mai ne amintim de virtuțile ei, cântăm litaniile sale... "trandafir tainic", "turn de fildeș", "casă de aur" etc. Maria a fost mereu puternic atașată de Dumnezeu, nedezlipită de credință, foarte aproape de crucea lui Isus, îmbrățișând-o și ea, de fapt, îmbrățișând picioarele însângerate ale Fiului... Ea "păstra toate - subliniez toate - în inima ei". În tradiția bizantină există o splendidă icoană reproducând plastic această parabolă evanghelică. În centru este pictat butucul de viță de vie pe care este așezat Isus cu Sfânta Scriptură deschisă în mâini. Din butucul viței pornesc doisprezece mlădițe pe care sunt așezați apostolii, fiecare având sfânta carte deschisă. Aceasta este icoana viei celei noi, imaginea noii comunități care își are obârșia în Isus, adevărata viță.

Uneori vrem să exprimăm intuițiile, sentimentele noastre, emoțiile cele mai calde, dar nu găsim cuvintele juste, capabile să exprime totul. Limbajul nostru este limitat. Isus însă nu s-a lăsat paralizat de această limită structurală a comunicării umane. Pentru a exprima și transmite frumusețea vieții divine, dialogul dintre el însuși, Isus și Tatăl-Abba, Domnul nostru Isus a folosit imaginile cele mai simple și pe înțelesul tuturor. Duminica trecută ne-a vorbit despre cum el este păstorul cel bun, iar noi suntem turma. Astăzi - că el este vița, iar noi - mlădițele.

Aș dori să închei predica gândindu-ne și la chipul și exemplul fericitului Ieremia Valahul. La 8 mai, adică acum două zile în urmă, am sărbătorit amintirea lui. Avem moaștele sale acum la sanctuarul din Onești. El este pentru noi mărturia că a sta mereu strâns uniți cu vița este posibil. Născut într-o familie credincioasă, a primit, așa cum primește o mlădiță, sevă dătătoare de rod bogat. A întreprins un drum lung pentru a ajunge în Italia și a se consacra lui Dumnezeu, apoi s-a consacrat în chip deosebit celor săraci. Nu doar că s-a hrănit el din seva cea adevărată, dar i-a ajutat și pe alții să se hrănească și să aducă rod. Acum Fericitul Ieremia s-a întors parcă mai aproape de butuc, aproape de noi, confrații săi de neam și credință.

Iubiți credincioși, vă doresc tuturor ca vița cea adevărată care este Cristos să vă hrănească mereu cu pace și bine în sfințenie și bucurie pe acest pământ și cu sevă dătătoare de fericire veșnică, în ceruri. Amin.

10 mai 2009

Pr. Emilian Cătălin, OFMConv.


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
464 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 5-a a Pastelui:

Anul B
14 mai 2006 - Pr. Iosif Enășoae
6 mai 2012 - Pr. Cătălin Farcaș
3 mai 2015 - Pr. Cătălin Florea, AA
29 aprilie 2018 - Pr. Adrian Blăjuță

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat