Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 28-a de peste an

Înț 7,7-11; Ps 89; Evr 4,12-13; Mc 10,17-30

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cuvântul lui Dumnezeu, în textele scripturistice care sunt proclamate în această duminică, așază în centru valoarea înțelepciunii, contrapusă bogăției. Elogiul înțelepciunii din prima lectură din Cartea Înțelepciunii este pus pe buzele lui Solomon, regele și înțeleptul desăvârșit, care o cere lui Dumnezeu înaintea oricărui alt bine. "M-am rugat lui Dumnezeu și mi s-a dat pricepere, l-am implorat, și Duhul înțelepciunii s-a coborât asupra mea. N-am pus nimic alături de ea, nici sceptre, nici tronuri, nici bogății, nici pietrele cele mai scumpe, nici chiar sănătatea și frumusețea. Tot aurul, pe lângă ea, nu este decât nisip".

Bogăția este o valoare pur pământească și, de aceea, este trecătoare. Înțelepciunea, în schimb, are o strălucire care nu se stinge niciodată, care rămâne în veci. Evident, nu este vorba de înțelepciunea umană, ci de înțelepciunea care provine de la Dumnezeu, rază a înțelepciunii sale infinite.

Înțelepciunea divină este comunicată oamenilor prin cuvântul lui Dumnezeu, care este un mijloc sigur și ale cărei prerogative, calități, ne sunt prezentate în lectura a doua, luată din Scrisoarea către Evrei. "Cuvântul lui Dumnezeu este viu, plin de putere și mai ascuțit decât o sabie cu două tăișuri. El pătrunde până în adâncul sufletului, judecă sentimentele și gândurile inimii".

Cine vrea să se lase călăuzit de înțelepciune divină trebuie să mediteze cuvântul lui Dumnezeu pentru a fi luminat, judecat, purificat și stimulat spre a lăsa la o parte tot ceea ce nu este conform cu el.

Evanghelia acestei duminici face un pas înainte și prezintă întruparea înțelepciunii, mai întâi în Isus și apoi în învățătura sa. Un om care poate să dea mărturie că a păstrat poruncile lui Dumnezeu și, deci, că a trăit înțelept după cuvântul lui Dumnezeu încă din tinerețe, se prezintă în fața Învățătorului, dornic să facă încă și mai mult. Este o persoană care observă Legea lui Moise; nu a ucis, nu a săvârșit adulter, nu a furat, nu a dat mărturie falsă și i-a respectat totdeauna pe părinți. Totuși, se simte nesigur, nemulțumit. Este o persoană corectă, cu teamă de Dumnezeu, care nu spune ca bogatul necugetat, care obținuse recoltă bogată: "Suflete, ai adunat multe bunuri, suficiente pentru mulți ani. Odihnește-te, mănâncă, bea și desfată-te". Nu, el nu spune așa. El are gândul îndreptat spre cer. Vrea să ajungă în cer. Dar mai apoi, arată că vrea mai degrabă un cer pe pământ. Evident, bogățiile nu-l făceau să se simtă în cer. Și nici bunătatea sufletească naturală, nici observarea Legii. Apare ciudată această excesivă preocupare a sa de a ajunge în cer. Îl roagă pe Domnul Isus, punându-se în genunchi, pentru că știe că Isus este bun. De aici întrebarea fierbinte: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică". Se gândește că bunătatea lui Isus poate să dea un pic de liniște sufletului său, nemulțumit de bogățiile materiale și spirituale, pe care Isus însuși le recunoaște.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Nici bogățiile, nici oamenii și nici un alt lucru nu poate constitui cerul pentru om. Pentru că cerul este sinonim, adică înseamnă bunătate infinită. Și numai Dumnezeu este bun. Cine se convinge de lucrul acesta pune numai în Dumnezeu propria comoară și propria fericire. Are curaj să lase totul, să vândă totul pentru a cumpăra acea comoară. Isus, ascultând cuvintele celui care se aruncase în genunchi în fața lui, fixându-l cu privirea, l-a îndrăgit și i-a spus: "Un singur lucru îți mai lipsește: mergi, vinde tot ce ai, împarte la săraci și vei avea comoară în cer. Apoi, vino și urmează-mă". Isus îi propune înțelepciune maximă, adică renunțare la bunurile pământești pentru a-l urma exclusiv pe el, care este înțelepciune infinită.

Este o invitație concretă, de a considera bogăția ca un nimic, în comparație cu bunurile veșnice și cu urmarea lui Cristos. Cuvântul Domnului pătrunde în inima celui pe care îl are în față, îl pune în criză; dar, din păcate, cum spune și evanghelia, "la auzul cuvintelor lui Isus, acesta s-a întristat și a plecat mâhnit, căci avea multe bogății". Și Isus pare că se întristează și comentează: "Cât de greu va fi pentru cei care au bogății să intre în Împărăția lui Dumnezeu". Aici, ca și în alte părți ale evangheliei, bogăția apare ca un obstacol aproape de netrecut în fața mântuirii. Nu pentru că este rea în sine, ci pentru că omul este foarte aplecat să-și alipească inima, ajungând să uite de Dumnezeu. Ucenicii rămân uimiți la cuvintele lui Isus, dar și mai uimiți rămân când acesta le spune: "Mai ușor este să treacă o cămilă prin urechea unui ac, decât să intre un bogat în împărăția lui Dumnezeu".

Cuvintele Învățătorului par excesive; și, totuși, el nu le retrage. Dacă Isus nu ar fi precizat gândul său, o umbră enormă de pesimism ar fi acoperit întreaga evanghelie. O neliniște imensă ar fi cuprins sufletele noastre. Cine ar fi putut să stabilească ce este, de fapt, bogăția? Care este cantitatea care împiedică intrarea în împărăția cerurilor? "Atunci, cine se mai poate mântui?" se întreabă și ucenicii.

Întrebarea permite lui Isus să precizeze că la Dumnezeu toate sunt cu putință. Chiar și cele care sunt cu neputință la oameni. Dumnezeu nu neagă harul mântuirii celui care i-l cere cu încredere umilă și recurge la ajutorul divin pentru a trece peste toate obstacolele care stau în calea mântuirii.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus Cristos, învățătorul nostru, este înțelepciunea Tatălui, chipul vizibil al Tatălui. Cine îl alege și îl urmează pe Cristos, găsește în el piatra de mare preț. Găsește în el lumina care nu apune, adevărul care nu înșală, găsește în el adevărata și unica bogăție a mântuirii sale. Amin.

15 octombrie 2006

Pr. Anton Ghiurcă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
339 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul B
11 octombrie 2009 - Pr. Claudiu Iștoc
14 octombrie 2012 - Pr. Mihai Pătrașcu
11 octombrie 2015 - Pr. Iosif Antili
14 octombrie 2018 - Pr. Viorel Ababei

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat