Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 17-a de peste an

2Rg 4,42-44; Ps 144; Ef 4,1-6; In 6,1-15

"Acesta este într-adevăr profetul care trebuie să vină în lume"

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Cred că fiecare dintre noi a simțit, cel puțin o dată în viață, ce înseamnă foamea. Am experimentat aceste sentiment cumplit, foamea. În jurul nostru vedem atâtea persoane care suferă de foame, lumea de astăzi este într-o continuă căutare de resurse pentru a o îndepărta. Cu toate acestea, statisticile vorbesc de peste 24000 de persoane care în fiecare zi mor de foame, în marea lor parte sunt copii, sub cinci ani, persoane care mor de foame în țările lumii a treia - așa cum spunem noi deseori. Făcând o analiză, putem observa faptul că planeta deține resurse, resurse incredibile. Și cu toate acestea, omul, astăzi, continuă să moară de foame, pentru că peste 80% din resursele pe care astăzi omenirea le deține sunt folosite de mai puțin de 20% din populația globului.

Și Conciliul Vatican al II-lea face o analiză și spune: "Niciodată neamul omenesc nu a avut la dispoziție atâta belșug de bogăție, resurse și putere economică și, totuși, o parte uriașă a locuitorilor pământului este chinuită încă de foame și de sărăcie". Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Lecturile din duminica de astăzi, duminica a 17-a de peste an, doresc să dea un răspuns acestui flagel, doresc să ne ajute să rezolvăm, cel puțin pentru noi această problemă. Prima lectură ne vorbește despre faptul cum Dumnezeu intervine în viața poporului. Poporul Elizeu hrănește un mare număr de persoane cu câteva pâini. Atunci când Dumnezeu întâlnește din partea omului încredere, minunea se înfăptuiește. Și ceea ce a săvârșit profetul Elizeu este o prevestire a minunilor pe care Cristos avea să le săvârșească mai târziu.

Vorbim despre foame. Și deseori gândul merge la foamea fizică, la foamea stomacului. Însă de prea puține ori vorbim despre foamea intelectului, vorbim despre foamea spirituală, de prea puține ori vorbim despre foamea morală.

Iată, Cristos, în evanghelia de astăzi, ne arată că el a coborât pe pământ, a coborât în mijlocul nostru pentru a aduce soluții, pentru a reduce foamea, pentru a ne hrăni. Evanghelia vine și clarifică modul în care Domnul se implică în rezolvarea necazului uman.

Timp de câteva duminici, sfântul evanghelist Ioan va aprofunda tema marelui mister al iubirii divine, pregătirea lui Cristos de a rămâne în mijlocul omului și de a-l hrăni prin Euharistie. În evanghelia de astăzi putem vedea inima plină de gingășie a lui Cristos față de popor. Evanghelistul Ioan ne spune că Isus își ridică ochii și vede, vede poporul, vede necazul poporului, vede în om consecința păcatului primordial, vede tristețea, vede foamea, foamea după cuvântul sacru și după înțelepciune, vede foamea după adevăr și, nu în ultimul rând, vede dificultatea omului în a se îngriji și de trupul său, îl vede flămând. Și Isus se folosește de acest element - foamea fizică - pentru a atrage poporul la el și astfel să-l hrănească în primul rând prin cuvânt și prin har, învățându-l, apoi oferindu-i și hrana trupească.

Din evanghelie vedem pedagogia lui Cristos, vedem modul lui Dumnezeu de a lucra. Deși Cristos putea hrăni poporul din nimic. Știm că Dumnezeu a creat pământul și tot ceea ce există din nimic. Cristos, Fiul lui Dumnezeu, ar fi putut să hrănească cei peste 5000 de oameni din nimic. Cu toate acestea, vedem că se folosește de elementul material, se folosește de creație, de ceea ce el a creat, se folosește de puținul pus la dispoziție de către om. Se folosește de cele cinci pâini și de cei doi pești pe care îi oferă copilul. Pâinile de orz vor să simbolizeze sărăcia, era pâinea săracului. Aceste pâini și acești pești nu le oferă un bogat. Din cei 5000 de oameni care erau în fața lui Cristos, cu siguranță că mulți aveau la ei pâine, aveau la ei hrană, pentru că erau în pelerinaj, erau în căutarea lui Cristos, și se gândiseră probabil să-și facă și niște provizii. Și, cu toate acestea, numai copilul, acel băiat, pe care îl pomenește evanghelia, îi pune lui Cristos la dispoziție pâinea și peștele. Copilul, care pe timpul lui Cristos nu însemna prea mult, totuși, în fața lui Dumnezeu însemna enorm, pentru că, în primul rând, în inima copilului Dumnezeu întâlnește umilința, întâlnește simplitatea, încrederea, întâlnește generozitatea, bucuria în a oferi.

Și când Dumnezeu întâlnește aceste caracteristici la om, nu poate rămâne insensibil. El vine și înmulțește, sporește generozitatea omului, construiește pe acest fundament. Băiatul din evanghelie devine un instrument al iubirii și al carității divine. Același lucru se cere și de la noi: să devenim instrumente ale carității lui Dumnezeu în fața omului de astăzi. Același lucru Cristos ni-l cere și nouă: să ne punem sufletul, trupul, să ne punem cu totul la dispoziția sa, pentru a ne trimite și a ne face mesagerii iubirii sale în lumea de astăzi.

În fața lui Cristos, în acea mulțime de oameni, erau prezente multe categorii de persoane, erau oameni simpli, erau învățați, erau, în același timp, și curioși. Nu toți, însă, și-au potolit foamea cu hrana pe care Cristos a oferit-o. Unii s-au săturat cu hrana pe care el o oferea, acceptând odată cu pâinea pentru trup și hrana cuvântului. Alții, continuau să strige de foame, ignorându-l pe Cristos sau neacceptându-l și, mai târziu, condamnându-l la moarte, condamnând și învățătura sa. Acești oameni, și ieri ca și astăzi, caută alte modalități de a se hrăni, în afara lui Cristos, alte resurse. Alții, au rămas impresionați doar de cantitatea de pâine și de miracolul săvârșit de Cristos, dar nu au asimilat și hrana spirituală. Pentru aceștia, Cristos era mult mai bun de pus în fruntea lor, așa cum am auzit, că doreau să-l facă rege. Se gândeau că punându-l pe Cristos rege își vor asigura hrană trupească fără prea mult efort.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dumnezeu oferă hrană tuturor, hrană pentru trup și hrană pentru suflet. Depinde de noi dacă știm să asimilăm harul pe care Dumnezeu ni-l oferă. Foamea ne este potolită doar în măsura în care noi știm să ne hrănim corect. Și astăzi sunt mulți dintre aceia care l-ar dori pe Cristos ca rege, așa cum l-au dorit cei care s-au săturat cu pâine. Și astăzi sunt mulți care ar dori ca Dumnezeu să lucreze în locul lor.

Și astăzi sunt mulți dintre noi care am dori ca împărăția lui Dumnezeu să ne fie garantată fără efort. Dar noi oare cum ne hrănim? Pentru noi, oare cine este Cristos? Este un rege, care a venit doar să potolească hrana trupului sau, mai mult, este un rege care a venit pentru hrana spirituală a sufletelor noastre? Oare pentru noi, pentru noi, cei din secolul al XXI-lea, cine este Cristos? A rămas un filantrop care lucrează sau care trebuie să lucreze în locul nostru? Oare pentru noi Cristos este ca un magazioner care trebuie să ne pună la dispoziție totul în mod gratuit pe tavă?

El, Cristos, așteaptă să producă și astăzi, și în noi, minuni. El dorește să hrănească popoarele lumii de astăzi, dar are nevoie de colaborarea noastră. Cristos are nevoie de cele cinci pâini și de cei doi pești pe care noi trebuie să-i punem la dispoziție, adică să ne punem cu totul la dispoziția lui Cristos.

Oare, ar trebui să ne întrebăm, noi nu ne zgârcim cu Dumnezeu și nu-i punem la dispoziție lui Dumnezeu numai o mică pâine, o mică pâine din pâinea pe care o avem sau o mică bucățică de pește? Și, deși am pus la dispoziție puțin lui Cristos, lui Dumnezeu, din ceea ce avem, îi cerem cont, așteptăm dobândă însutită din partea lui Dumnezeu.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Evanghelia de astăzi, pentru fiecare dintre noi, trebuie să fie o provocare. Evanghelia de astăzi dorește să ne cheme pe fiecare dintre noi să devenim instrumente ale lui Cristos. Astăzi, în fața problemelor pe care societatea le are și ni le prezintă, noi trebuie să colaborăm cu Dumnezeu pentru rezolvarea acestor probleme. În primul rând, o responsabilitate gravă o are societatea, o are statul, cel care deține resursele și care trebuie să gestioneze în așa măsură resursele încât să nu ducă lipsă nimeni. O gravă responsabilitate o are Biserica, care are ca misiune nu numai a hrăni prin cuvânt, dar și să se îngrijească de cele materiale. Și de aceea, Biserica a rânduit să fie instituții, care să se îngrijească de aceste elemente. Și, nu în ultimul rând, fiecare dintre noi avem o gravă responsabilitate. Am primit din partea lui Dumnezeu atâtea daruri. Am primit din partea lui Dumnezeu atâtea haruri. Am primit din partea lui Dumnezeu atâtea minuni și fiecare zi, fiecare moment, este o minune, dacă existăm, dacă trăim și dacă avem.

De aceea, să-l rugăm pe Isus astăzi să ne deschidă sufletul. Nu este suficient să ne rugăm pentru ca lumea să nu mai flămânzească. La această Sfântă Liturghie vă invit să-l rugăm pe Isus, în primul rând, pentru noi, ca Isus să ne deschidă sufletele, pentru ca în primul rând să devenim noi instrumente ale sale. Și prin modelul nostru, prin exemplul vieții noastre, să arătăm lumii de astăzi care este drumul spre Dumnezeu, care este calea concretă de a ajunge la Cristos. Amin.

30 iulie 2006

Pr. Mihai Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
344 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 17-a de peste an:

Anul B
26 iulie 2009 - Pr. Eugen Budău
29 iulie 2012 - Pr. Petru-Sebastian Tamaș
26 iulie 2015 - Pr. Cornel Cadar
29 iulie 2018 - Pr. Eduard Păduraru

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat