Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul B
Duminica a 4-a a Paștelui

Fap 4,8-12; Ps 117; 1In 3,1-2; In 10,11-18

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, creștinul bun se îndreaptă spre sfânta biserică, pentru ca acolo, împreună cu ceilalți frați și surori cu care formează Biserica vie, să-i aducă laudă lui Dumnezeu, să-i ceară iertare pentru tot ceea ce pe parcursul săptămânii anterioare n-a fost conform cu voința sa și, în același timp, să-l implore pentru ca să-l binecuvânteze, să-i dea har și putere pentru noua săptămână de lucru. De aceleași gânduri și intenții sfinte sunt pătrunși și cei care, fiind bolnavi sau neputincioși, ori în călătorie nu au posibilitatea să se deplaseze la biserică. Însă, prin intermediul radioului sau al televiziunii vor totuși să-și exprime iubirea și atașamentul lor față de Dumnezeu, precum și comuniunea de credință cu toți cei care sunt prezenți fizic și activ la sfintele slujbe, unde se hrănesc la dubla masă oferită de Cristos: masa cuvântului și masa euharistică.

În duminica de astăzi gândul nostru se îndreaptă spre Dărmănești, unde nenumărați tineri și tinere celebrează la nivel diecezan Ziua Tineretului. Îl rugăm pe Domnul să-i facă tot mai conștienți de misiunea pe care o au în Biserică, aceea de a fi speranța lumii și mărturisitori vrednici ai credinței creștine.

Chiar dacă în fiecare duminică celebrăm învierea Domnului, la patru săptămâni după Paște suntem încă sub impresia puternică a emoțiilor trăite în noaptea sfântă, când în lumina lumânării pascale am fost surprinși de vestea îmbucurătoare și mântuitoare că, cel ce fusese dat morții, a înviat precum a zis. Pe tot parcursul celor patru săptămâni s-au intonat cântări de Paște, care ne-au repetat de nenumărate ori "Aleluia, aleluia, aleluia, Cristos a înviat din morți". Da, el a înviat, e viu, trăiește mai departe, este între noi, ne însoțește, el ne-a dat și continuă să ne dea speranța unei vieți noi și înnoitoare. Cei care s-au pregătit cum se cuvine, l-au simțit pe Cristos prezent în Biserică, în familie, în grupul de prieteni, în ei înșiși.

Și în duminica de astăzi, Cristos stă din nou în mijlocul nostru. El însuși se prezintă în evanghelia de astăzi, chiar de două ori: "Eu sunt păstorul cel bun", păstorul cel bun care-și jertfește viața pentru oile sale. Folosindu-se de o simbologie tradițională obișnuită în breasla păstorilor, Cristos subliniază raportul care există între el și aparținătorii săi. Este un raport ce face referință la o comuniune intimă ce-l leagă strâns de credincioșii săi și, ca să fie și mai expresiv, compară acest raport dintre el și oile sale cu raportul care există între el și Tatăl său. "Eu sunt păstorul cel bun. Eu cunosc oile mele, iar oile mele mă cunosc pe mine, la fel cum Tatăl mă cunoaște pe mine și eu îl cunosc pe Tatăl". În limbaj biblic, "a cunoaște" este expresia vie a unui raport și dialog de iubire. "Iubindu-i pe ai săi care erau în lume, i-a iubit până la sfârșit". Tocmai pentru aceasta afirmă el: "Tatăl mă iubește, pentru că eu îi ofer viața, eu o dau de la mine însumi. Am putere să o dau și putere ca să o iau din nou". Este o dăruire generoasă, voluntară și, de aceea, rodnică, luminoasă și iluminantă, care dă sens sacrificiului de pe cruce, care motivează și entuziasmează pe cei care i se alătură lui. Dă, în același timp, curaj și putere tuturor celor care îl urmează, așa cum oile își urmează păstorul.

Iată de ce astăzi Petru, așa cum am auzit și în duminicile trecute, la prima lectură, plin de Duhul Sfânt, fără frică, se adresează bătrânilor și căpeteniilor poporului, pe care chiar îi acuză de moartea lui Cristos, trăgându-i la răspundere și le spune: "În nimeni altul nu găsim mântuirea. Nu există sub cer un alt nume dat oamenilor, în care să ne putem mântui. El este piatra pe care voi ați nesocotit-o și ați aruncat-o. Dar această piatră a devenit piatră unghiulară", piatră fundamentală pe care se bazează toată construcția lumii noi, întreg edificiul istoriei și al omenirii răscumpărate, edificiu conceput, proiectat și realizat prin iubirea jertfelnică a lui Cristos, care în felul acesta devine salvatorul, Mântuitorul nostru.

Lecturile de astăzi scot în evidență valoarea acțiunii mântuitoare a lui Cristos, relația sa cu Tatăl și cu noi, iubirea infinită pe care el și Tatăl o au pentru noi, pentru ca în felul acesta noi să ne conștientizăm asupra a ceea ce suntem și trebuie să fim pentru a acționa apoi în consecință.

"Vedeți", ne spunea sfântul Ioan în lectura a doua, "cât de mare este iubirea pe care Dumnezeu a avut-o față de noi, că ne chemat să fim fii ai săi și suntem cu adevărat fiii săi". Datorită acestei iubiri, noi vom fi asemănători cu el și îl vom vedea așa cum este. La ce mare demnitate este chemat creștinul.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Oare suntem noi totdeauna și pretutindeni conștienți de acest lucru? Suntem noi coerenți în viața noastră cu evanghelia propusă de Cristos? Suntem noi o mărturie vie a vieții, pătimirii, morții și învierii Mântuitorului? Cum răspundem noi la dragostea infinită a lui Dumnezeu față de noi? Iată câteva întrebări simple, dar care au menirea să ne facă să reflectăm la relația noastră cu Dumnezeu și la modul în care trebuie să-i arătăm atașamentul nostru filial, dovedit apoi nu numai prin declarații verbale, dar prin fapte concrete, prin viață trăită în credință și în iubire.

De circa 15-20 de ani societatea zilelor noastre s-a schimbat enorm și este, încă, într-o continuă schimbare. Ea este caracterizată de o tensiune frenetică, de o căutare spre mai mult, spre mai comod. Din păcate, însă, căile, metodele, mijloacele și scopurile intenționate se îndepărtează tot mai mult de ceea ce ne-a propus Cristos, iar iubirea de care ar trebui să dăm dovadă zilnic se subțiază, se pierde, și este înecată de multe ori de valuri de ură și de egoism distrugător.

Celebrarea de astăzi, când privim la Bunul Păstor care din iubire și-a dat viața pentru oile sale și care ne cheamă să-i ascultăm glasul și să-l urmăm, să ne ajute să facem un angajament nou în viața noastră, un aranjament nou. Privind la valorile pe care le descoperim în noi, la valorile pe care ni le-a încredințat Dumnezeu, să încercăm să le ierarhizăm și să le prețuim pe fiecare așa cum se cuvine. Vom descoperi că iubirea lui Dumnezeu față de noi este infinită, că ea nu încetează, că ea ne însoțește totdeauna și pretutindeni, că ne vrea mântuiți și fericiți.

Deus caritas est. Dumnezeu este iubire. Și cine rămâne în iubire, rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne în el. Iar atunci când Domnul e cu noi, cine e împotriva noastră? Nu trebuie să ne fie frică de nimic.

Îl rugăm astăzi pe Domnul să ne facă vrednici de această iubire, pe care, apoi, să o mărturisim în lume plini de curaj. Amin.

7 mai 2006

Pr. Alois Fechet


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
406 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 4-a a Pastelui:

Anul B
3 mai 2009 - Pr. Marius-Claudiu Dumea
29 aprilie 2012 - Pr. Cristinel Fodor
26 aprilie 2015 - Pr. Felix Roca
22 aprilie 2018 - Ep. Petru Gherghel

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat