Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Toți Sfinții

Ap 7,2-4.9-14; Ps 23; 1In 3,1-3; Mt 5,1-12a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Liturghia în cinstea tuturor sfinților a început cu un îndemn: "Să ne bucurăm cu toții în Domnul, celebrând ziua de sărbătoare în cinstea tuturor sfinților. De mărirea lor se bucură, împreună cu noi, toți îngerii și într-un glas îl laudă pe Fiul lui Dumnezeu".

Vizitând o grădină botanică rămânem uimiți întotdeauna în fața varietății plantelor și florilor și spontan ne gândim la fantezia Creatorului, care a făcut din pământul nostru o minunată grădină.

Un sentiment asemănător ne cuprinde atunci când considerăm spectacolul sfințeniei. Lumea ne apare ca o grădină, unde Duhul lui Dumnezeu a trezit, cu admirabilă fantezie, o mulțime de sfinți și de sfinte, de orice vârstă și de orice condiție socială, de orice limbă, popor și de cultură. Fiecare este diferit față de celălalt, fiecare are propria personalitate umană și propria carismă spirituală. Însă, cu toți purtăm imprimat în noi pecetea lui Isus, adică amprenta iubirii sale mărturisită pe cruce.

Sfinții sunt cu toții în bucurie într-o sărbătoare fără de sfârșit, dar, ca și pentru Isus, această țintă a fost cucerită trecând prin trudă și prin încercări, luând crucea de fiecare zi, înfruntând fiecare propria parte de sacrificiu, pentru a putea participa la slava învierii.

Biserica celebrează astăzi gloria tuturor sfinților din cer. Ea ne invită, ca întotdeauna, să înălțăm privirea noastră în sus, până la cer, pentru a contempla cetatea lui Dumnezeu. Biserica ne invită la această contemplare, pentru a ne aminti că punctul final, scopul unic al vieții noastre este acela de a fi sfinți.

Ce este, de fapt, sfințenia? Pentru unii, sfinții sunt cei care faci minuni, lucruri extraordinare, excepționale, uimitoare. Sunt ca și niște magi, sau un fel de oameni care poartă noroc. Pentru alții, sfinții sunt persoane care fac pocăințe absurde, aspre, fac renunțări inumane, fac sacrificii radicale. Această concepție despre sfințenie este foarte periculoasă, deoarece o plasează departe de noi. Și, astfel, noi, persoane comune, obișnuite, ne simțim oarecum autorizați să rămânem în mediocritatea noastră.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În sărbătoarea tuturor sfinților, Biserica ne spune că sfinții sunt bărbați obișnuiți și femei de rând, o mulțime alcătuită din discipoli din orice timp, care au căutat să asculte evanghelia și să o pună în practică. Aceștia sunt sfinții care salvează lumea și este nevoie întotdeauna de ei; sfinții care continuă să trăiască pe pământ, în ciuda răului care mai există pe pământ; sfinții din cer care sunt deja salvați și care mijlocesc pentru noi. Ne spunea prima lectură, o mulțime imensă, pe care nimeni nu o poate număra, din orice națiune, popor și limbă.

Definiția cea mai frumoasă a sfinților este aceea a unui copil de grădiniță. Educatoarea a dus clasa ei să viziteze o biserică ce avea figurile sfinților pe ferestrele luminoase, vitraliile. La ora de catehism, educatoarea i-a întrebat pe copii: "Cine sunt sfinții?". Un copil a răspuns: "Sunt cei care permit să treacă lumina". Minunată definiție. Sfinții permit ca lumina lui Dumnezeu să treacă prin ei și, astfel, continuă să lumineze lumea.

Astăzi Biserica îi adună într-o unică sărbătoare pe toți fiii ei ajunși în împărăția cerurilor, îi amintește absoluți pe toți. Nu vrea să lase pe nimeni în afară. Atunci când Biserica beatifică sau canonizează, declară sfinți sau fericiți pe unii din această mulțime imensă pe care nimeni nu o poate număra, cu titlul de delegați ai celorlalți oameni, reprezentanți ai tuturor celorlalți oameni din aceeași țară, poate cu aceeași meserie, din aceeași epocă sau de aceeași stare de viață. Biserica vrea să-i dea ca exemplu lumii întregi și tuturor timpurilor. Aceștia sunt sfinții, de fapt, înscriși în calendar.

Dar, sfinții pe care Biserica îi celebrează astăzi mai cuprinde și alții, și anume sunt sfinții anonimi, învăluiți în perdeaua tăcerii, care nu sunt înscriși în calendar, care nu au fost proclamați ca atare, cei al căror nume nu-l vom cunoaște niciodată pe acest pământ. Cei care, ascunși de ochii oamenilor, reprezintă încă secretul Tatălui ceresc.

Apoi, sunt sfinții familiilor noastre. Da! Și noi avem sfinții noștri, în familiile noastre. Nu este nimeni dintre noi care să nu aibă sfinți în genealogia sa. Că o știm sau nu, noi îi sărbătorim astăzi pe strămoșii noștri, mai apropiați sau mai îndepărtați, bunicii sau părinții noștri, frații și surorile care ne-au precedat în împărăția cerurilor. Nu suntem noi, oare, fiii sau fiicele lacrimilor lor, ai rugăciunilor lor, ai iubirii lor, ai bunătății lor? Harurile pe care le primim astăzi, oare nu sunt răspunsul de iubire al unei femei necunoscute, care în timpul vieții recita seară de seară rozariul, când se întorcea de la munca câmpului sau de la serviciu? Și aceasta este împărtășirea sfinților, de a fi vrednici de această familie a noastră.

Apoi, poate să pară ciudat, dar mai sunt și sfinții care nu aparțin creștinismului, pentru simplul fapt că nu au avut ocazia de a-l întâlni pe Cristos, dar care nu înseamnă că nu au fost mântuiți de el. Sfinții popoarelor păgâne: Biblia ne dă câteva exemple, că toate popoarele își au sfinții lor, cei care au trăit efectiv fericirile, fără a ști care este izvorul lor, cei care au trăit evanghelia, fără a fi putut să recunoască fața lui Isus în Biserica sa, desfigurată de păcatele și de infidelitatea prea multor botezați. Granițele Bisericilor nu coincid cu granițele bisericilor noastre. Căci, dincolo de ziduri, unii au putut să trăiască în spiritul fericirilor evanghelice. O știe Dumnezeu mai bine, care vede toate inimile. Sfântul Augustin spunea că "În prezența de necuprins a lui Dumnezeu, mulți care par să fie afară, sunt de fapt înăuntru, și mulți care ar părea că sunt înăuntru, sunt de fapt afară".

Și am putea să mai facem un pas, pentru a contempla mulțimea sfinților pe care îi celebrăm astăzi. Sfințenia nu este sinonimă cu perfecțiunea morală. Am putea fi privilegiați de originea noastră, de ambianța noastră de familie, de educație, de a fi dotați cu diferite calități umane, cu virtuți naturale, care ne-ar autoriza să trecem drept sfinți și, în realitate, să fim încă mult departe de această țintă. În schimb, pot fi oameni năpăstuiți de soartă, care pot oferi Duhului Sfânt un teren de primă calitate pentru a deveni sfinți. Un alcoolic, de exemplu, care din curată iubire, renunță la un pahar, poate face un act mai eroic decât un călugăr care se întrece în acte de asceză.

Presupunând o fidelitate egală față de har și, prin urmare, o egală șansă de sfințenie, sunt două specii de sfinți.

Sunt dintre cei care poartă în natura lor urmările multor dezordini, care niciodată nu vor uimi păsările cerului și nu vor mângâia niciodată lupul din Gubbio. Sunt însă cei care cad, și cad în continuare, sunt cei care vor plânge până la sfârșit. Nu pentru că au trântit mai tare ușa, dar pentru că săvârșesc încă multe păcate, dar în adâncul inimii lor au o mare dorință de a ieși din starea lor păcătoasă. Există o mulțime dintre aceia a căror sfințenie nu va străluci niciodată aici pe pământ, în viața lor, și că doar în ziua de pe urmă se vor ridica și vor străluci. Sunt sfinții fără nume.

Și, alături de ei, sunt sfinții fericiți, sfinții curați cu inima, puternici și atrăgători, sfinții model, canonizați, care pot fi declarați sfinți, cei a căror inimă eliberată este mare și imensă, ca nisipul de pe țărmul mării, cei a căror inimă cântă ca o harpă armonioasă slava lui Dumnezeu; sfinții recunoscuți, sărbătoriți, mari sfinți care au lăsat mari urme în istorie.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Așadar, o imensă speranță pentru timpurile noastre. Sărbătoarea tuturor sfinților este sărbătoare noastră a tuturor, sărbătoarea care ne spune să sfințenia este posibilă pentru unul fiecare dintre noi. La timpuri noi sunt și sfinți noi. Beatificările și canonizările din ultima vreme în Biserică sunt o dovadă că sfințenia continuă să fie de actualitate. Am putea spune că Dumnezeu aduce la zi evanghelia și Duhul Sfânt modelează noi chipuri de sfințenie. Harurile care par a fi rezervate sfinților mai mari, iată-le rezervate și celor mici, și celor care poartă încă semnele slăbiciunilor. Stofa din care Dumnezeu îi croiește pe sfinți se află în mâinile sale.

În milostivirea sa, Dumnezeu poate face sfinți din orice om, poate nu sfinți ca exemple de perfecțiune, dar prieteni ai lui Dumnezeu. Un sfânt nu este întotdeauna doar cel care este oferit ca model de perfecțiune, dar și cel care este mai mult un fiu al iertării, sfinți pe care Biserica poate va ezita să-i canonizeze, dar nu înseamnă că Dumnezeu nu i-a sfințit mai puțin. Să privim doar la tâlharul căit, de la stânga lui Isus, de pe cruce. Și asasinii pot deveni sfinți, pentru că primul canonizat, făcut de Dumnezeu, a fost tocmai acest tâlhar, răstignit alături de Fiul Luminii.

În sărbătoarea tuturor sfinților celebrăm, așadar, bucuria de a fi chemați și noi la sfințenie, pentru că s-a spus că noi avem o inimă care bate ca inima fiilor lui Dumnezeu. Ne gândim vreodată la acest lucru? Sfântul Ioan ni-l amintește în lectura a II-a de astăzi: "Iubiților, vedeți câtă iubire ne-a dăruit Tatăl: să ne numim copii ai lui Dumnezeu! Și suntem. (...) Dar nu s-a arătat încă ce vom fi. Știm că, atunci când se va arăta, vom fi asemenea lui, pentru că îl vom vedea așa cum este".

Dar care este drumul sfințeniei? Isus ni l-a indicat prin proclamarea fericirilor, care sunt sinteza evangheliei, oglinda în fața căreia fiecare ucenic al lui Cristos trebuie să se privească. Pagina fericirilor este poarta de intrare al cuvântarea de pe munte, charta constituțională a creștinismului.

Fiecare împărăție își are propriile legi. Fericirile sunt legea împărăției lui Dumnezeu. Cine le observă intră în fericirea împărăției. Trebuie să înțelegem acest lucru: Dumnezeu a pus în inima noastră vocația, chemarea la fericire, ca ultim semn al asemănării cu el. Dumnezeu este supremul bine, fericitul prin excelență. Pentru a fi copii ai lui Dumnezeu e nevoie să fim fericiți. Tocmai pentru aceasta, Biserica a ales pentru astăzi ca evanghelie imnul bucuriei, cântat pe o colină din Galileea, pe malul lacului, carte de identitate, o cântare cu opt strofe, un singur refren: fericiți, fericiți, fericiți! Și cine cântă? Cel care este bucuria însăși, a Tatălui, bucuria celor săraci. Am putea spune că este un autoportret. El, Isus, a desemnat propria față în aceste fericiri. Cine, așadar, ca el, a fost sărac, a plâns, a fost persecutat? Dar, mai mult, cine ca el, a mângâiat, a semănat pace, a vindecat mii de răni? Opt strofe, culorile curcubeului în care se reflectă unica lumină a slavei. Și este imposibil să trăim o fericire fără a le trăi pe toate celelalte, uneori una mai mult decât alta, dar totdeauna împreună, nedespărțite: tot cerul, împărăția, lacrimile șterse, banchetul final este deja aici, dar tot ceea ce trebuie să trăim pe pământ încă, sărăcia, lacrimile, persecuția. Cerul și pământul se întrepătrund.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să trăim acum, în inima celebrării euharistice acest imbold și acest aliment de sfințenie. Peste puțin timp se va face prezent în modul cel mai sublim Cristos, aici, pe altar, adevărata viță de care, ca și mlădițele, suntem uniți, noi, credincioșii, care suntem încă pe pământ și sfinții din cer; o comuniune strânsă între Biserica peregrină pe acest pământ și Biserica triumfătoare din cer. La prefață vom proclama că sfinții sunt pentru noi prieteni și modele de viață. Să-i invocăm, pentru ca să ne ajute să-i putem imita și să ne angajăm să-i răspundem cu generozitate, așa cum au făcut ei. Să invocăm, într-un mod special pe Maria, mama Mântuitorului și oglinda oricărei sfințenii. Ea, în întregime sfântă, să ne facă discipoli credincioși ai Fiului ei, Isus Cristos. Amin.

1 noiembrie 2017

Ep. Aurel Percă


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
417 accesări.


Alte predici pentru Toti Sfintii:

Anul A
1 noiembrie 2008 - Pr. Isidor Mocanu
1 noiembrie 2011 - Pr. Cristinel Farcaș
1 noiembrie 2014 - Pr. Mihai Pătrașcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat