Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Adormirea Maicii Domnului

Ap 11,19a;12.1.3-6a.10ab; Ps 44; 1Cor 15,20-27; Lc 1,39-56

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem în ziua de 15 a lunii august. Este luna în care mulți dintre prieteni, cunoscuți sau rude se întorc din diaspora pentru o binemeritată vacanță și o durabilă - sperăm - refacere a energiilor trupești și sufletești.

Este luna în care în multe parohii se celebrează sărbătoarea hramului, fiind o ocazie bună pentru familii de a se reîntâlni într-un cadru sărbătoresc. Printre acestea se află și parohia noastră, a catedralei romano-catolice din Iași, care astăzi îmbracă haină festivă solemnă, cinstind-o pe Preacurata Fecioară înălțată cu trupul și sufletul la cer.

De fapt, sărbătoarea de astăzi se va prelungi și completa cu cea de peste o săptămână, când o cinstim pe Preacurata încoronată ca regină a cerului și a pământului.

Privind catedrala veche, mică și neîncăpătoare, dar statornică în așteptarea zilei finale a renovării și catedrala nouă măreață, spațioasă și primitoare cu toți cei care-i trec pragul, ești ispitit să crezi că sărbătoarea hramului catedralei vechi, dacă nu se poate celebra în interiorul ei, nu are niciun farmec.

Se prea poate, dar să nu uităm că cea înaintea căreia s-au deschis cerurile spre a o primi cu toată onoarea și închinarea pe care le merită, așteaptă să fie cinstită astăzi în sanctuarul inimii tuturor fiilor săi prin rugăciunea și închinarea lor plină de evlavie și iubire.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dintre toate sărbătorile Mariei aceasta este sărbătoarea bucuriei desăvârșite, singura în care nu e loc de nicio umbră de tristețe.

Căci, dacă a fost bucurie mare pentru Preacurata când l-a născut pe Mântuitorul lumii, acea bucurie a fost umbrită de sărăcia condițiilor în care s-a născut.

Dacă a fost bucurie mare pentru Preacurata la vederea Fiului ei înviat, acea bucurie a fost umbrită de amintirea tristă a suferințelor agoniei, pătimirii, răstignirii și morții pe cruce.

Dacă a fost bucurie mare pentru Preacurata la momentul înălțării Fiului ei la cer, acea bucurie s-a amestecat cu durerea mamei care se desparte de singurul ei copil.

Însă înălțarea Sfintei Fecioare la cer înseamnă sfârșitul oricărei tristeți, al oricărei dureri întrucât Mama își reîntâlnește Fiul în Paradis.

Prin urmare, împărtășim și noi astăzi această bucurie a Mamei noastre cerești în speranța și așteptarea revederii noastre cu ea în paradis, pentru că acesta este destinul nostru și nu altul, aceasta trebuie să fie preocuparea noastră și nu alta: a ne revedea cu Mama noastră cerească și cu Fiul ei, Isus, în paradis.

Fericitul Ludovic de Granada își imaginează ce s-a petrecut când Maria și-a făcut intrarea triumfală în paradis cu trupul său frumos, glorios, înviat. Apariția ei a provocat nu numai uimire și admirație, dar și un soi de ceartă printre locuitorii cerului. Toți voiau să fie a lor. "E a noastră", susțineau sfinții, "pentru că, aparținând neamului omenesc, a avut un trup ca și noi". "Ba e a noastră", strigau îngerii, "fiindcă în trup omenesc a fost mai curată și mai nevinovată decât noi, îngerii". "Ba e a noastră", strigau mamele, "fiindcă a fost mamă, ca și noi". "Ba e a noastră", strigau fecioarele, "fiindcă a fost fecioară ca și noi". "Ba este a noastră", strigau martirii, "fiindcă ea e mai martiră decât noi. Pe Calvar ea a suferit în inima ei mai mult decât am suferit noi în trupurile noastre". La un moment dat intervine Isus și pune capăt disputei: "Ea nu va sta în mijlocul vostru, ci deasupra". Și, luând-o de mână, o așază pe tronul pregătit mamei sale alături de tronul său.

Într-adevăr, nu se cădea ca Isus-Dumnezeu să lase trupul mamei sale pradă descompunerii, putrezirii, care nu este altceva decât semnul blestemului venit asupra noastră din cauza păcatului lui Adam: "Țărână ești și în țărână te vei întoarce". Maria nu putea fi lovită de un asemenea blestem, de vreme ce a fost scutită de păcatul strămoșesc din prima clipă a zămislirii sale.

Orice popor care își respectă eroii și oamenii mari, de cele mai multe ori păstrează intactă casa în care au locuit măcar un timp și o transformă în muzeu sau casă memorială.

Dacă astfel procedează oamenii cu cele ale oamenilor, oare cum ar fi putut Cristos să distrugă, să lase pradă putrezirii trupul mamei sale care i-a fost locuință vie, timp de nouă luni de zile, a fost chivotul viu în care a sălășluit nu doar un om mare, ci însuși Dumnezeu?

Privind-o pe Maria înălțată cu trupul și cu sufletul în gloria cerească, noi vedem ca într-o oglindă destinul nostru viitor. De vreme ce Maria, o ființă umană ca noi, a ajuns în gloria cerească, avem speranța că și noi vom ajunge cu trupul și cu sufletul acolo unde a ajuns ea.

Pentru a ajunge în cer alături de Mama noastră avem nevoie de convertirea sinceră a inimii și de statornicia în lupta împotriva răului. Iar în această luptă, ca în orice altă luptă, avem nevoie de arme, dar nu de orice fel de arme, ci de armele credinței. O armă deosebit de puternică în această luptă este rugăciunea rozariului, rugăciunea inimii, acest dialog zilnic pe care, ca niște copii care o iubesc și țin la mama lor, noi trebuie să-l avem cu Mama noastră cerească.

Se spune că la Medjugorje se ajunge nu atunci când vrea cineva, ci atunci când este chemat de Maica Domnului și că acolo se primește răspuns la multe dubii, frământări, sau întrebări atunci când mai puțin te aștepți și în modul în care mai puțin te aștepți.

Cineva care a participat odată la un pelerinaj, împărtășea următoarea experiență: era dimineața, devreme, și se aflau la baza colinei de unde începe traseul cu parcurgerea misterelor rozariului. În timp ce se recita crezul, privind pe jos, a zărit o cruciuliță care avea la capăt un ineluș de sârmuliță. Se vede că înainte făcuse parte dintr-un rozariu. Cu siguranță fusese pierdută de cineva, fără să-și dea seama. Ca să nu fie călcată în picioare de numeroșii pelerini, a luat-o și a ținut-o în mână cu gândul să o păstreze ca amintire. Ajunși la cel de-al treilea mister, în timp ce preotul făcea o scurtă reflexie asupra misterului contemplat, la un moment dat, a zărit undeva mai sus pe traseu atârnând de ramura unui arbust un rozariu. Imediat l-a străfulgerat un gând: n-o fi chiar un rozariu fără cruce.

Când lumea s-a pus în mișcare spre următorul mister, urmărind ca nu cumva cineva să ia acel rozariu, apropiindu-se de acel arbust, nu mică i-a fost mirarea când a observat că, într-adevăr, era un rozariu fără cruce. Imediat l-a luat și a și prins cruciulița de el. Se potriveau foarte bine.

Acel rozariu găsit și reîntregit în felul acesta, avea să-i devină arma zilnică de nelipsit în lupta cu cel rău, în timp ce a înțeles că fără rugăciunea rozariului, puterile slăbesc în fața dușmanului sufletesc.

Bernadeta, vizionara de la Lourdes, spunea după ce Sfânta Fecioară i-a apărut: e atât de frumoasă încât, odată ce ai văzut-o, nu-ți mai dorești altceva decât să mori și să o vezi din nou. Întrebată fiind de unul dintre vizionarii de la Medjugorje cum de este atât de frumoasă, Maica Domnului a răspuns: pentru că iubesc mult.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Să ne rugăm zilnic Maicii Preacurate cu încredere și cu multă iubire sfântul rozariu, pentru ca să fim plăcuți și frumoși la suflet, înaintea lui Dumnezeu, astfel încât să merităm paradisul, alături de Mama noastră cerească. Amin.

15 august 2017

Pr. Paul Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
474 accesări.


Alte predici pentru Adormirea Maicii Domnului:

Anul A
15 august 2008 - Pr. Iosif Dorcu
15 august 2011 - Pr. Iosif Dorcu
15 august 2014 - Pr. Mihai Pătrașcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat