Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 31-a de peste an

Mal 1,14b-2,1-2.8-10; Ps 130; 1Tes 2,7b-9.13; Mt 23,1-12

Lăudat să fie Isus Cristos!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Suntem, și în această duminică, slujitori ai altarului și credincioși, adunați în numele Domnului, în casa Domnului, pentru a lua parte împreună la întâlnirea cu Domnul Cristos, care ni se oferă ca hrană sufletească în cuvântul divin și în taina euharistică. Ne întâlnim cu el și ne întâlnim cu toți ceilalți frați prezenți la această celebrare și ne unim în rugăciune și cu cei care ni se alătură prin intermediul radioului.

Ne întâlnim în mod real cu Domnul Cristos și așezăm, ca de fiecare dată, pe altar reușitele și nereușitele, împlinirile și problemele noastre, împreună cu toată recunoștința pentru harurile primite în această săptămână. Îl privim pe Domnul cu ochii inimii și ne lăsăm priviți de el, pentru ca acest schimb de priviri să aducă alinare și vindecare sufletelor noastre ostenite și epuizate de preocupările din timpul săptămânii.

La prima vedere, cuvântul lui Dumnezeu de astăzi, s-ar adresa doar slujitorilor altarului, slujitorilor cultului. Pentru că, la prima lectură, am auzit cuvinte dure, adresate prin profetul Malahia preoților din timpul său. Iar în evanghelie, Isus se adresează mulțimilor și discipolilor făcând o serie de reproșuri la adresa comportamentului cărturarilor și fariseilor. Aceștia ar fi trebuit să aibă o viață ireproșabilă, coerentă, în conformitate cu Legea pe care ei o cunoșteau în amănunt.

Însă, mesajul cuvântului lui Dumnezeu de astăzi este deopotrivă valabil și pentru unii și pentru alții. Coerența între fapte și vorbe, între credința mărturisită verbal și cea mărturisită faptic se cere tuturor membrilor Bisericii, tuturor discipolilor lui Isus; din altar și până la ușa bisericii, din cor și până în subsolul bisericii, metaforic vorbind. Așadar, liturgia cuvântului de astăzi ne dezvăluie imaginea unui Dumnezeu care nu acceptă compromisuri din partea fiilor săi, un Dumnezeu care cere coerență în trăirea chemării lor.

Era în timpul unei Sfinte Liturghii de duminică, într-o țară zbuciumată de război civil. Preotul abia își începuse predica, plecând de la evanghelia pe care am ascultat-o și noi astăzi. La un moment dat, ușile s-au deschis cu violență. Toată lumea a intrat în panică văzând doi inși care purtau măști, din acelea care lasă doar ochii să se vadă. Femeile și copiii au început să țipe. Preotul, pentru câteva clipe, a continuat să vorbească de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Unul dintre mascați, dintr-un salt, a ajuns la altar, și, punându-i ușor mâna pe umărul preotului, i-a spus: "Trebuie să vă opriți". Apoi a rostit la microfon următoarele cuvinte: "Atenție, toată lumea! Azi aveți posibilitatea să fiți martiri, să muriți pentru credință. Toți cei care în următoarele zece secunde nu vor părăsi clădirea, vor fi împușcați". Și a început să numere. Oamenii speriați, s-au îmbulzit, care mai de care spre ușile bisericii, călcându-se de-a dreptul în picioare. Când numărătoarea s-a terminat, în biserică mai rămăseseră doar câțiva credincioși și preotul. Atunci, mai întâi cel de la microfon, apoi celălalt, și-au scos pe rând cagulele, și, zâmbind larg, i-au spus preotului: "Puteți să continuați, părinte. Noi nu am vrut decât să vă curățăm biserica de farisei".

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus, cum citim în evanghelie, se adresează mulțimii și discipolilor, dar este o interpelare indirectă a fariseilor prezenți în templu. De fapt, cine erau cărturarii și fariseii, ale căror învățături, după cum spune Isus, sunt demne de urmat, dar nu și comportamentul lor? Cei mai mulți cărturari aparțineau partidului fariseilor, partid care a exercitat o influență spirituală tot mai mare printre evrei, partid care s-a impus ca păstrător al Legii și al tradițiilor legate de Lege. Știm că Isus Cristos îi va acuza deseori, pentru că cel mai important lucru pentru ei era observarea Legii în litera ei și nu în spiritul ei. Știm cum Isus a depus eforturi deosebite pentru a elimina fariseismul, formalismul și ipocrizia instalate de aceștia.

Am văzut că și în prima lectură era vorba de o mustrare, o atenționare cu privire la cultul pe care îl aduceau în special preoții lui Dumnezeu. Prin comportamentul lor, s-au îndepărtat de Dumnezeu. Și, chiar dacă și ei erau învățători ai Legii, Domnul a făcut să fie disprețuiți de popor și considerați de nimic.

Sunt cuvinte dure puse în gura lui Dumnezeu, cuvinte care exprimă o atitudine tipic umană. Nu-i așa că deseori avem tendința de a considera că Dumnezeu ne-a pedepsit, sau a pedepsit pe cutare sau cutare, cu o pedeapsă grea, pentru un lucru rău pe care l-a făcut? De fapt, dacă stăm și ne gândim bine, de cele mai multe ori, dacă nu chiar întotdeauna, nu Domnul este cel care dă o anumită pedeapsă. Dumnezeu nu este acel judecător neînduplecat care, asemenea unui călău, stă cu sabia în mână gata să reteze capetele celor greșesc. După cum în fapta bună se află deja răsplata, în însăși fapta rea este cuprinsă pedeapsa corespunzătoare. Dacă semeni vânt, culegi furtună. Dacă te joci cu focul, arzi pădurea. Dacă nu respecți natura, aceasta se întoarce împotriva ta.

Trebuie, iubiți frați, să recunoaștem că suntem cu toții tributari firii noastre umane corupte în totalitate, încă de la început, de Tatăl minciunii. Acest lucru se verifică și în faptul că, deseori, în viața noastră, purtăm măști, nu suntem sinceri, ne prefacem. Prin aceasta nu facem altceva decât să ne înșelăm pe noi înșine și pe ceilalți. Însă, evident, că niciodată pe Dumnezeu, chiar dacă uneori avem impresia că l-am păcălit și pe el, deși lucrul acesta este la fel de posibil cum e posibil să ne ascundem după un deget.

În fața ipocriziei, a fățărniciei, Isus a avut curajul de a lua atitudine. Noi, în fața propriei fățărnicii, în fața propriei falsități, a prefăcătoriei, a incoerenței, ce atitudine luăm?

În evanghelie avem nenumărate situații de întâlnire a unor oameni cu Cristos, întâlnire care le-a schimbat în mod radical viața. Nu e vorba de toți cei care l-au întâlnit, care l-au văzut și l-au auzit. Și fariseii, și cărturarii, l-au văzut, au auzit ceea ce spunea. Au văzut ceea ce era în stare să facă. Și totuși, nu s-au schimbat cu nimic. Este vorba de cei care s-au lăsat atinși, transformați de întâlnirea cu el.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Dacă viața noastră este în continuare lipsită de gust, golită de speranță și de orice orizont, înseamnă că ne lipsește acea întâlnire de grad zero, care să schimbe radical lucrurile, înseamnă că l-am întâlnit pe Cristos, l-am ascultat, am văzut lucrările sale minunate, dar am preferat să rămânem în continuare aceiași, fiindu-ne mai comod să rămânem neschimbați, plictisiți, deznădăjduiți, decât vindecați, eliberați, transformați, reînnoiți. De fiecare dată când participăm la Sfânta Liturghie, Cristos este prezent la întâlnire. Noi, suntem prezenți? Prezenți nu doar fizic, dar trup și suflet, cuget și simțire? Faptul că la această Liturghie ne-am întâlnit cu el, și că această întâlnire ne-a atins, ne-a transformat, se va vedea în mod clar în coerența vieții noastre, în corespunderea între ceea ce rostim și ceea ce înfăptuim, între ceea ce pretindem a crede și ceea ce se vede concret în viața noastră.

Un dicton spune: "Recunoașterea bolii este începutul vindecării". A ne recunoaște bolnavi în privința coerenței vieții noastre de credință, înseamnă un bun început al vindecării. Să-i cerem astăzi Mântuitorului să ne vindece în această privință și să ne ajute să conștientizăm mereu că în acțiunile noastre putem înșela pe unii, pentru scurt timp, pe alții pentru totdeauna, însă niciodată pe Dumnezeu. Amin.

5 noiembrie 2017

Pr. Paul Budău


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
589 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 31-a de peste an:

Anul A
30 octombrie 2011 - Pr. Iulian Tancău

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat