Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 28-a de peste an

Is 25,6-10a; Ps 22; Fil 4,12-14.19-20; Mt 22,1-14

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Isus ne spune astăzi: "Veniți la sărbătoare!". De câte ori avem ocazia să fim invitați la o sărbătoare? Uneori suntem invitați la nuntă, dar atunci trebuie să oferim un dar tinerilor căsătoriți. Alteori suntem invitați la o aniversare a unui prieten sau a unei rude, dar nici acolo nu putem să ne prezentăm cu mâinile goale. Astăzi Isus ne spune că totul este gata, ospățul este pregătit, voi nu trebuie să aduceți nimic, totul este gratuit; singurul lucru pe care vi-l cer este: "Veniți la sărbătoare!".

Este o invitație, la prima vedere, curioasă. Dumnezeu nu ne cere să venim înaintea lui pentru a-i da cont de ceea ce am făcut, nu ne cere să ne prezentăm la ușa lui ca un stăpân exigent pentru a-i prezenta rodul muncii noastre, pentru a ne plăti taxele pe care le datorăm. Nu! Isus ne invită la un ospăț de nuntă, ne cheamă la sărbătoare, spunându-ne în felul acesta, că idealul creștin nu este o morală care oprimă, care apasă, iar creștinul nu este un rob încovoiat sub jugul unor norme legaliste, dar o persoană liberă, o persoană eliberată de Cristos. Iar idealul creștin este trăirea unei fericiri. Existența creștină nu este o condamnare, dar o sărbătoare: "Veniți la sărbătoare!".

Ce vrea să ne spună Isus cu această parabolă? Cu ce ocazie a rostit el acest minunat exemplu, această minunată poveste pe care, de acum, o știm cu toții pe de rost. El fusese întrebat de farizeii și cărturarii din timpul său, de învățații poporului evreu, cu ce autoritate învață el, cine i-a dat dreptul să prezinte o astfel de învățătură? Și răspunzând la această întrebare, Isus le povestește celor care îl ascultă trei parabole: două dintre ele le-am ascultat duminicile trecute, aceea a celor doi fii pe care tatăl îi trimite să lucreze în via lui, iar duminica trecută, parabola viticultorilor infideli.

Astăzi, Isus le răspunde din nou celor care îl întreabă cu a cui autoritate prezintă el această nouă învățătură. Și din parabolă vedem că este o autoritate divină, pentru că sărbătoarea nunții este imaginea, este simbolul biblic al unei întâlniri de iubire între Dumnezeu și om. Regele este Dumnezeu, mirele este Isus Cristos, mireasa este omenirea întreagă, suntem noi, o omenire care este marcată, este adevărat, de ură, de războaie, de neînțelegeri, de certuri, și cu toate acestea, este o omenire pe care Dumnezeu o iubește cu încăpățânare. Și pentru a-și demonstra iubirea îl trimite pe fiul său pentru a răscumpăra această omenire. Aceasta este nunta la care Dumnezeu ne cheamă să participăm, acesta este ospățul la care el vrea ca noi să luăm parte, aceasta este ușa pe care el o deschide și trimite servitorii pentru a ne chema: "Veniți la sărbătoare!". Acest ospăț, acest banchet, reprezintă fericirea timpurilor mesianice pe care am început să le trăim din momentul în care Fiul lui Dumnezeu, Isus, s-a întrupat. Vedem că sunt trei categorii de invitați la acest ospăț.

Avem o categorie care refuză invitația lui Dumnezeu; o refuză din motive omenești. Evanghelia nu ne spune că aceștia ar fi păcătoși, că s-ar fi ocupat cu cine știe ce fărădelegi. Nu, fiecare a mers la ogorul lui, la ocupația lui, la afacerea lui, dar au răspuns negativ la invitația lui Dumnezeu. Sunt cei care trăiesc și astăzi, sunt cei care nu au nevoie de Dumnezeu, sunt cei care sunt prea încrezători în ei înșiși, care nu sunt conștienți de foamea și setea pe care ființa lor o are pentru Dumnezeu. Sunt aceia care refuză să intre în împărăția Tatălui.

Avem, după aceea, o altă categorie; o categorie pe care Cristos o cheamă de pretutindeni: bogați, săraci, buni și răi - ne spune evanghelistul - buni și răi; acea mulțime care umple sala de nuntă. Spune Isus că locul unde a fost organizat ospățul era plin. Toți aceștia suntem noi, suntem cei care am ascultat cuvântul lui Dumnezeu, am ascultat invitația lui și am venit la ospățul de nuntă. Am venit la ospățul euharistic astăzi, am venit în biserica lui Cristos, suntem parte a acestei comunități și participăm la această nuntă, la acest banchet pe care Dumnezeu l-a organizat pentru noi. Nu lipsește nimeni. Toți fiii și fiicele lui Dumnezeu sunt reuniți la masa Tatălui. Așa că, sărbătoarea poate să înceapă. Este o sărbătoare pregătită pentru noi toți. Și toți cei care primesc propunerea evangheliei și intră în împărăția lui Dumnezeu, pot experimenta bucuria cea mai autentică și mai profundă. Dumnezeu nu ne cheamă, în această parabolă, să fim triști; el nu ne cheamă și nu aseamănă împărăția lui Dumnezeu nici măcar cu o capelă, în care să stăm în genunchi în permanență și într-o rugăciune continuă în fața altarului. Nu este asemănată împărăția lui Dumnezeu nici cu un convent, cu o mănăstire, în care domnește tăcerea și reculegerea. Este asemănată cu o sărbătoare, cu un ospăț de nuntă, unde lumea vorbește, discută, unde sunt schimbate idei, unde este veselie, unde este bucurie. Este asemenea unei comunități care este conștientă că cel care se află în mijlocul lor îi iubește ca un tată, care le vrea binele, le vrea fericirea.

Și mai există o altă categorie, reprezentată de unul singur, de o singură persoană; unul care s-a trezit în sala de nuntă fără să aibă și haina corespunzătoare. Este imaginea celui care crede, într-adevăr, dar a cărui credință este marcată de tristețe, de tăcere, de singurătate, neștiind că trebuie să îmbrace haina bucuriei și a speranței. Este un om care participă la această nuntă nu ca la o sărbătoare, dar ca la o înmormântare. Și Dumnezeu îl scoate afară, stăpânul îl scoate afară de la această sărbătoare.

Este timpul să privim cu sinceritate în inimile noastre și să vedem în care grupă dintre acești invitați ne aflăm: în cei care refuzăm cuvântul lui Dumnezeu? Sper din toată inima că nu! În cei care acceptă invitația lui Dumnezeu și se străduiesc să ducă o viață conformă cu învățătura lui, adică să rămână mereu îmbrăcați în haina de nuntă? Sper din tot sufletul că da! Se poate întâmpla însă ca uneori să pierdem această haină de nuntă. Și atunci, Isus ne cheamă întotdeauna ca o să curățăm, să o purificăm, pentru a rămâne acolo, în sala banchetului, la masa plină de bunătățile pregătite de Dumnezeu.

Unul care a înțeles acest lucru a fost sfântul apostol Paul, din care am ascultat cea de a doua lectură, o lectură scurtă, dar atât de frumoasă și de grăitoare. Sfântul Paul scrie aceste cuvinte credincioșilor din Filipi, pe când se afla în închisoare, la Efes, închis nu pentru delicte de drept comune, ci pentru că a predicat învățătura lui Cristos. Și aflându-se în această situație grea, dificilă, credincioșii din Filipi pregătesc un pachet cu daruri, pe care i-l trimit în închisoare. Și sfântul apostol Paul este deosebit de recunoscător, deosebit de bucuros; nu că ar avea nevoie de aceste daruri, pentru că spune el: "Știu și să duc lipsă, și să am din prisos. În toate și în orice împrejurare m-am deprins și să fiu sătul, și să-mi fie foame, și să am din prisos, și să duc lipsă". Un om, un apostol fericit, care a înțeles să păstreze întotdeauna curată haina de nuntă, dar este fericit, este bucuros, pentru că acești credincioși i-au venit în ajutor.

Este imaginea păstorilor noștri, a păstorilor dumneavoastră, care se bucură ori de câte ori le este răsplătită munca printr-un gând de recunoștință, printr-un cuvânt bun. Pentru că, la urma urmei, și ei sunt oameni și simt nevoia manifestării dragostei poporului care le este încredințat spre păstorire.

Spre sfârșitul scrisorii, apostolul Paul îi asigură că Dumnezeu îi va răsplăti pe cei care se comportă în felul acesta.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Acea bucurie pe care Isus ne cheamă să o trăim la ospățul pe care el ni l-a pregătit, este o bucurie pe care n-o putem reține numai pentru noi, este o bucurie pe care trebuie să o împărtășim, o bucurie pe care trebuie să o facem cunoscută și celorlalți.

Să nu ne lăsăm înșelați despre cei care spun: "Despre ce bucurie putem să vorbim în această lume marcată de atâta ură, de atâtea neînțelegeri, într-o lume în care copiii suferă fără să fie vinovați". Bucuria evangheliei nu este o fugă din calea realităților, nu este o fugă din această lume. Bucuria pe care Isus ne cheamă să o trăim la ospățul său este putere, este o bucurie creștină, care trebuie să fie împărțită pentru a dărui această putere și tuturor celorlalți. Bucuria creștină nu poate fi încătușată, închisă, în interiorul bisericii, ea trebuie răspândită, ea trebuie dată și celorlalți, pentru ca toți să poată pătrunde pe ușa sălii unde are loc ospățul, pentru ca toți să participe la sărbătoarea la care Isus ne cheamă.

"Veniți", așadar, "la sărbătoare!"

15 octombrie 2017

Mons. Benone Farcaș


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
555 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 28-a de peste an:

Anul A
12 octombrie 2008 - Pr. Iosif Antili
9 octombrie 2011 - Pr. Iosif Dorcu
12 octombrie 2014 - Pr. Daniel Iacobuț

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat