Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 25-a de peste an

Is 55,6-9; Ps 144; Fil 1,20c-24.27a; Mt 20,1-16a

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Parabola lucrătorilor trimiși să lucreze în vie, la ceasuri diferite, și care primesc toți aceeași plată, de un dinar, le-a dat bătăi de cap multora. Poate fi acceptat modul în care acționează stăpânul? El cheamă muncitorii la diferite ceasuri ale zilei: pe unii la răsăritul soarelui, pe alții la ora nouă, la amiază și pe alții la cinci după-amiază.

După spusa sfântului Grigore cel Mare, primele ore ale dimineții pot reprezenta copilăria, ceasul al treilea adolescența, ceasul al nouălea oamenii în puterea vârstei, iar ceasul al unsprezecelea îi reprezintă pe cei mai înaintați în ani.

Cu alte cuvinte, la viața harului unii sunt conduși din copilărie, alții la o vârstă mai înaintată, dar cu toate acestea, stăpânul nu le socotește după mulțimea orelor lucrate, ci după faptul dacă au venit sau nu.

La sfârșitul zilei, stăpânul i-a spus administratorului să facă plata începând cu ultimii veniți la lucru și sfârșind cu primii. Toți au primit aceeași plată, un dinar. Murmur, nedumerire, vociferări. Stăpâne, au strigat cei tocmiți dis de dimineață, ești nedrept. Aceștia care au lucrat un ceas, au primit tot atât cât am primit și noi, care am lucrat douăsprezece ore. Prietene, te-ai tocmit cu mine cu un dinar, ia-ți ce este al tău și pleacă. Nu pot să fac ce vreau cu banii mei? Sau ochiul tău este rău pentru că eu sunt bun?

Deși au lucrat toată ziua, oamenii aceștia erau bolnavi de ochi rău, spune Isus. Ce înseamnă să te îmbolnăvești de ochi rău?

Bolnavi de ochi rău erau fariseii și cărturarii de pe timpul lui Isus, care nu înțelegeau cum este posibil ca învățătorul să stea la masă cu vameșii și păcătoșii.

Bolnav de ochi rău era fratele mai mare din parabola fiului risipitor, care se opune sărbătorii pregătite pentru fratele mai mic, întors acasă, care în gândirea lui s-a bucurat de viață, în timp ce el a trebuit să trudească pe câmp, fără să primească vreodată vreun ied, pentru a petrece câteva ore cu prietenii săi. Nu înțelegea de ce Tatăl taie vițelul, face sărbătoare, îi pune inel în deget, îi dă hainele cele mai bune.

Boala aceasta o avea și fariseul care stătea în față, lăudându-se cu faptele lui, și se compara cu vameșul care stătea în spate și-și bătea pieptul, neîndrăznind să-și ridice ochii din pământ.

Aceeași boală o aveau și o parte din primii creștini de origine evreiască, care considerau că e nedrept să intre în împărăție și "neamurile", cei care nu făceau parte din poporul ales.

Suntem bolnavi de ochi rău când facem comparații, ne tocmim; când nu înțelegem cum de-i primește Dumnezeu pe bețivii care se întorc, pe cei care stau ani de zile în tot felul de păcate și găsesc într-un final drumul spre cer; când murmurăm, văzându-l pe Dumnezeu cum iartă, uită și este generos cu cel care a greșit; când ne prezentăm în fața lui Dumnezeu cu meritele noastre, ne lăudăm cu faptele noastre, cu ceea ce am făcut noi pentru el. Bolnavi de ochi rău... suntem când ne întrebăm ce ne dă nouă Biserica, ce ne iese, ce primim de la Dumnezeu pentru ceea ce facem? Bolnavi de ochi rău sunt cei care consideră că au lucrat mai mult decât alții, cărora le vine greu să priceapă că Dumnezeu îi iubește cu aceeași inimă și pe cei veniți la sfârșit. Bolnavi de ochi rău sunt cei care se simt decepționați și înșelați, pentru că socotesc munca pentru împărăția cerurilor ca oboseală, ca o povară grea, și nu ca pe o posibilitate nemaiauzită: har nemeritat, dar, bucurie. Aceștia nu înțeleg frumusețea de a fi cu stăpânul, șansa extraordinar de mare de a lucra în via lui. Ei se gândesc la zăduful zilei, la oboseala lor, la truda lor.

Ce ne mai atrage atenția în pildă? Stăpânul viei cheamă mereu și-i trimite în via sa. De cinci ori iese în piață cu aceeași întrebare: Voi, de ce stați aici? Mergeți în via mea! Un stăpân care impresionează: nu se uită la ceas, pentru el oricând este timpul potrivit; nu se uită nici la cei pe care îi cheamă, nu îi întreabă dacă știu să lucreze sau nu, nici nu se interesează de trecutul lor. Voi de ce stați? îi întreabă stăpânul viei pe cei pe care îi găsește în piață și ne întreabă și pe noi: De ce stați? De ce stați, că-i de slujit, cât este ziuă trebuie să lucrezi, spunea Isus, lucrările celui care m-a trimis, că vine noaptea când nimeni nu mai poate lucra.

De ce stai?, te întreabă Isus, că va veni o zi când nu vei mai putea sluji. De ce stai, când Dumnezeu te-a pus într-un loc? Slujește, ridică cât este ziuă! De ce stai? Că-i ziuă, încă mai poți lucra! Cum e să ai 20, 30, 40 de ani și să nu fi făcut nimic pentru Dumnezeu? Să mănânci atâția ani din pâinea lui Dumnezeu, să-i respiri aerul, să-i bei apa și să nu faci nimic pentru el... Facem multe pentru noi, dar pentru el ce facem?

Auzim azi întrebarea: De ce stați? Mergeți și voi în via mea! Ne gândim azi că unii trudesc în zăduful zilei, în misiuni, alții în necazuri, în frământări, în boală, în suferință. Trebuie să slujim! Încă mai sunt orfani, văduve de slujit, oameni de hrănit și de îmbrăcat, persoane pe care trebuie să le încurajăm, care au nevoie să le asculte cineva.

De ce stați? întreabă Isus. Mai e nevoie de oameni care să cânte la cor, să slujească în Biserică, mai este de vizitat, de oferit ospitalitate, o bucată de pâine, un pahar cu apă.

De ce stați? E de lucru. E de rugat pentru alții, de postit, de dăruit, de luptat, de muncit. Fiecare trebuie să fie slujitor.

De ce stați? Că-i de slujit.

În al doilea rând, de ce stați? Că-i de secerat, e de vorbit. Isus spune: Mare este secerișul, dar puțini sunt lucrătorii. "Aceasta este misiunea laicilor în Biserică", spunea odinioară Ioan Paul al II-lea, "a sosit ceasul ca toți credincioșii să se angajeze la o nouă evanghelizare a lumii. Este chemarea lui Isus: «Mergeți și voi în via mea!», care de atunci nu încetează să răsune peste veacuri și este adusă fiecăruia. Având în vedere necesitățile actuale ale societății", subliniază papa, "chemarea lui Isus este mai actuală ca oricând, de a munci în via lui, de a lua parte activă la misiunea Bisericii, în acest ceas măreț și dramatic al istoriei".

Tot auzim clopote. Se duc oamenii... Și mulți se duc stând departe de Dumnezeu și de Biserică. Nimeni nu le spune nimic. Multe sunt rude de-ale noastre, din casa noastră. Nu le vorbim despre Dumnezeu, nu-i pregătim, nu chemăm preotul. Cineva îmi spunea: "Nu v-am chemat, părinte, ca să nu se sperie tata". Și tata așa a murit, cum a trăit, departe de Dumnezeu, departe de Biserică, fără sfintele taine.

De ce stați? Că-i de vorbit, că-i de secerat.

Să ascultăm scrisoarea deschisă a unui tânăr. "L-am întâlnit pe Cristos", scrie el, "la vârsta de 28 de ani și consider toți anii care au precedat această întâlnire ca și pierduți. Însă de această pierdere nu sunt vinovat doar eu. Nimeni nu mi-a vorbit despre Dumnezeu, să mă interesez de creștinism. Am avut prieteni creștini practicanți, pe deplin conștienți de aportul religiei la viața omului, dar niciunul dintre ei nu mi-a vorbit despre credință, cu toate că știau că sunt unul dintre aceia care se dedau la sarcasme împotriva religiei. Eram, pur și simplu, unul dintre mulți tineri care au despre creștinism o impresie foarte vagă și greșită. Știți pentru ce mi-a trebuit atât de mult timp pentru a descoperi adevărul? Pentru că cea mai mare parte a credincioșilor", spune tânărul, "sunt prea indiferenți, leneși și egoiști și nu se ocupă câtuși de puțin de sufletul fraților lor".

De ce stați? Trebuie să vorbim oamenilor despre Dumnezeu, colegilor de facultate, de liceu, de muncă.

De ce stați? Că-i de slujit. De ce stați? Că-i de vorbit de Dumnezeu. Mergeți și voi în via mea!

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

În dimineața zilei de 3 decembrie 1552, într-o colibă sărăcăcioasă din insulele Shangchuan, la 150 de km de canton, o tânără creștină chineză punea, în mâna deja rece a sfântului Francisc Xaveriu, o lumânare. Era ceasul venirii Mirelui. Și marele campion mergea în întâmpinarea lui cu candela aprinsă. Cu ani în urmă, el a auzit glasul Mântuitorului: Mergi în via mea! Și a mers. A lucrat de dimineața până seara. Seara vieții s-a apropiat de el, istovit - la 46 de ani - de munca sa de apostolat misionar. Să ne gândim la bucuria acestuia de a-i fi întâlnit în cer pe toți aceia cărora le-a slujit. Le-a vorbit despre Cristos. I-a învățat și i-a încreștinat, în India, Sri Lanka, Japonia, China.

Moartea ne dă târcoale... Când vei ajunge pe patul morții nu vei regreta că n-ai mai luat o bucată de pământ în plus ca s-o muncești. Nici nu vei regreta că n-ai mai reușit să dai mai mult copiilor, că n-ai mers în Italia încă trei-patru ani ca să lucrezi pentru ei. Nu vei regreta că n-ai stat mai mult la birou, că n-ai muncit destul. Dar vei regreta că n-ai vorbit despre Isus, că n-ai slujit altora, că n-ai lucrat pentru mântuirea ta și a altora. Mare îți va fi bucuria să-ți spună fiul tău sau fiica: "Îți mulțumesc că nu mi-ai dat numai haine și mâncare. Îți mulțumesc că te-ai luptat să mă duci la credință, la biserică, la Dumnezeu. Îți mulțumesc că nu te-ai lăsat până când nu m-ai văzut cu căsătoria în ordine". Mare îți va fi bucuria să-ți spună prietenul, colegul, soțul, soția: "Prin tine am ajuns aproape de Dumnezeu. Îți mulțumesc!". Să-ți iasă în întâmpinare, plini de recunoștință, cei cărora le-ai slujit și le-ai vorbit și să-ți spună: "Mulțumesc!".

Când în clipa morții vom bate la poarta paradisului, nu vom intra prezentându-i lui Dumnezeu nota de plată cu datoriile pe care le are față de noi, ci vom intra prin harul lui, pentru că Stăpânul e bun. Dar bucuria noastră va fi că am lucrat în via lui, c-am slujit, c-am vorbit despre el, c-am fost cu el, că l-am urmat pe el!

Lăudat să fie Isus Cristos!

24 septembrie 2017

Pr. Cornel Cadar


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
610 accesări.


Alte predici pentru Duminica a 25-a de peste an:

Anul A
21 septembrie 2008 - Pr. Bogdan Herciu
18 septembrie 2011 - Pr. Cristinel Fodor
21 septembrie 2014 - Pr. Claudiu Dumea

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat