Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 19-a de peste an

1Rg 19,9a,11-13a; Ps 84; Rom 9,1-5; Mt 14,22-33

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Navigând în paginile sfinte ale Bibliei ne apropiem de fiecare dată mai mult de cunoașterea voinței lui Dumnezeu. Astăzi, duminica a XIX-a de peste an, ne întâlnim cu evanghelistul Matei care ne prezintă o minune a lui Isus prin care îi invită pe discipolii săi să se încreadă pe deplin în el.

Biblia este o listă cu drumuri de neuitat. Prima umblare menționată în Biblie este cea a lui Dumnezeu, care obișnuia să se plimbe prin grădină, în răcoarea dimineții. Dar, de-a lungul istoriei, Dumnezeu le-a cerut oamenilor să umble alături de el. Să ne amintim de drumul greu parcurs de Abraham, împreună cu fiul său, Isac, spre muntele Moria. Apoi, drumul eliberator pe care Moise și israeliții l-au parcurs prin Marea Roșie. Sau drumul greu care i-a purtat prin pustiu, timp de patruzeci de ani. A mai fost apoi drumul revelator al ucenicilor spre Emaus și drumul întrerupt al lui Saul spre Damasc.

Probabil drumul de neuitat dintre toate a fost parcurs de Petru în ziua când a coborât din barcă și a umblat pe apă. Petru și prietenii săi erau într-o barcă, traversând Marea Galileii. Isus dorise să rămână singur, așa că ei navigau fără el. Bărcile nu-l deranjau pe Petru, era pescar, era viața lui. Dar, de această dată, o furtună s-a abătut asupra lor și nu era doar un vânticel. Evanghelia spune că barca era învăluită de valuri. Să ne imaginăm cât de violentă trebuie să fi fost furtuna, dacă niște profesioniști abia reușeau să evite răsturnarea bărcii. Mărimea valurilor, puterea vântului, întunericul nopții: acestea erau condițiile în care Petru urma să coboare din barcă.

Haideți să ne punem în locul lui Petru. Domnul e lângă tine. Te invită să participi la aventura vieții tale dar, în același timp, ești speriat de moarte. Ce ai alege, apa sau barca? Barca e cât de cât sigură și confortabilă, în raport cu ceea ce este afară. Apa e nesigură, valurile sunt mari, vântul puternic, e furtună și dacă cobori din barcă - oricare ar fi barca ta - există șanse mari să te scufunzi. Dar, dacă nu cobori din barcă, este garantat că nu vei umbla pe apă. Aceasta este o lege a naturii. Dacă vrei să umbli pe apă trebuie să cobori din barcă. Viața înseamnă ceva mai mult decât statul în barcă. Am fost creați pentru ceva mai mult decât simpla evitare a eșecului. Este ceva în interiorul nostru care ne face să vrem să umblăm pe apă, să părăsim confortul existenței monotone și să ne abandonăm în aventura umblării cu Dumnezeu.

Iată o primă întrebare foarte importantă: care este barca ta? Barca ta este orice lucru care reprezintă pentru tine siguranță în afară de Dumnezeu. Barca este orice lucru în care ești tentat să-ți pui încrederea, în special atunci când viața ta devine furtunoasă. Barca este orice lucru care te ține atât de confortabil, încât nu vrei să renunți la el, chiar dacă nu te lasă să i te alături lui Isus pe valuri. Barca ta este orice lucru care te trage înapoi de la aventura uceniciei. Care este, așadar, barca ta? În ce zonă a vieții tale te dai înapoi de la a te încrede pe deplin, cu curaj, în Dumnezeu? Părăsirea bărcii ar putea reprezenta cel mai greu lucru din viața ta, dar, dacă vrei să umbli pe apă asemenea sfântului Petru, trebuie neapărat să cobori din barcă.

Ajunși în acest punct ne putem întreba: oare Petru a eșuat ieșind din barcă? E necesar să facem aici o precizare privind eșecul. Eșecul nu este un eveniment, ci mai degrabă interpretarea pe care o dăm unui eveniment. Eșecul nu este ceva care ni se întâmplă, este, în schimb, modul în care privim rezultatele. Dacă șutezi la fotbal spre poartă s-ar putea să ratezi. Cei mai buni jucători ratează două din trei lovituri. Dar, dacă nu șutezi, nu vei cunoaște niciodată gloria de a fi înscris golul. Înainte ca Jonas Edward Salk să descopere vaccinul împotriva unei boli, care a funcționat până la urmă, a încercat două sute de vaccinuri fără succes. Winston Churchill a repetat un an la școala generală. A fost el un eșec? Thomas Edison a inventat becul electric după aproximativ cinci mii de încercări nereușite. Albert Einstein a căzut la primul examen de admitere la universitate. Polarevski, un pianist ceh, a fost descurajat de profesoara sa de pian, pe motiv că are degetele de la mâini prea mici pentru a cuprinde o octavă. Edmund Hillary a încercat de mai multe ori, fără succes, să cucerească Everestul, înainte să reușească. După una dintre încercările nereușite, fiind la poalele muntelui a spus cu îndârjire: "Te voi cuceri până la urmă, pentru că tu nu crești mai mult decât atât. În schimb, eu cresc într-una!". De fiecare dată când urca Hillary dădea greș, și de fiecare dată când dădea greș învăța ceva, și de fiecare dată când învăța, creștea și încerca din nou. Și într-o zi nu a mai dat greș, a ajuns pe Everest.

Un proverb african spune: "Nu contează că te împiedici și cazi, câtă vreme iei ceva de pe covor când te ridici". Când profesorii vor să-i ajute pe elevi să crească, nu le dau acestora răspunsul, le dau probleme și întrebări. Și așa îi ajută să crească.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Avem tendința să căutăm o lume a confortului, încercăm să ne construim vieți ușor de administrat, previzibile și cu un anume grad de siguranță, pentru a menține iluzia că deținem controlul. Probabil că te simți foarte confortabil în barca ta, dar Domnul trece pe lângă tine. Isus caută oameni care să coboare din barcă, Isus caută oameni care să le ofere inima, plină de slujire.

Într-o zi, un tânăr s-a oprit în mijlocul unui oraș și a început să le explice celor din jur că are cea mai frumoasă inimă din lume. O mare mulțime s-a adunat și toți se minunau văzându-i inima, căci era perfectă. Nu era în ea nicio pată, nicio imperfecțiune. Da, toți îi dădeau dreptate. Era, într-adevăr, cea mai frumoasă inimă care fusese văzută vreodată. Deodată, s-a apropiat un bătrânel de mulțime și a zis: "Totuși, inima ta nu este nici pe departe așa frumoasă ca a mea". Mulțimea de oameni și tânărul priviră inima bătrânului care bătea cu putere, dar era plină de cicatrice. Inima avea locuri în care bucăți din ea fuseseră înlocuite cu altele, care nu se potriveau întru totul. Și mai erau unele linii colțuroase. În unele locuri existau răni adânci, din care lipseau bucăți întregi. Tânărul privi la inima bătrânelului, observă starea în care se afla și râse: "Cred că glumești", spuse el, "asemănând inima ta cu a mea. A mea este perfectă, în timp ce a ta este un amestec de cicatrice și lacrimi". "Da, spuse bătrânul, a ta arată perfect, dar nu aș schimba-o niciodată cu a mea. Fiecare cicatrice de pe inima mea reprezintă o persoană căruia i-am dăruit ajutorul meu. Rup o bucată din inima mea și o dau celor de lângă mine. Și, adesea, ei îmi dau în schimb o parte din inima lor, care ia locul rămas gol din inima mea. Dar, pentru că bucățile nu se potrivesc chiar perfect, am rămas cu câteva margini colțuroase și porțiuni pe care le prețuiesc foarte mult, căci ele îmi amintesc de caritatea pe care am împărtășit-o. Uneori am dăruit bucăți din inima mea fără ca să primesc nimic în schimb, nici măcar o bucățică din inima lor: acestea sunt răni deschise. A dărui iubire înseamnă uneori a-ți asuma un mare risc. Chiar dacă aceste răni sunt dureroase, rămân deschise, și-mi amintesc de iubirea pe care o am față de oameni și sper că se vor întoarce într-o zi și vor umple locurile goale. Îți dai seama acum în ce constă adevărata frumsețe a inimii?" Tânărul era pe punctul de începe să plângă. Se apropie de bătrân, își strânse inima tânără și perfectă, și smulse o bucată din ea. Apoi o întinse bătrânului cu mâinile tremurânde. Bătrânul i-a primit bucata și a pus-o în inima lui, apoi a rupt o bucată și din inima lui bătrână și brăzdată de cicatrice, și a umplut cu ea rana din inima tânărului. Se potrivea, dar nu perfect, căci marginile erau cam colțuroase. Tânărul și-a privit inima, care nu mai era perfectă, dar care acum era mai frumoasă ca niciodată, căci simțea pulsând în ea dragostea din inima bătrânului. Se îmbrățișară și plecară ținându-se de mână.

Oare câte astfel de răni și cicatrice are inima noastră? O vorbă înțeleaptă spune că viața nu se măsoară neapărat în ani, luni, zile, minute și secunde, nu se măsoară prin lucrurile pe care le dobândim, ci, mai exact, prin inimile pe care le atingem, și acest lucru înseamnă curajul de a ieși din confortul bărcii. Care este, așadar, barca ta? În care zonă a vieții tale îți este teamă să te încrezi în Dumnezeu? Care este riscul pe care trebuie să ți-l asumi pentru a-ți ajuta credința să crească? Unde te afli tu în credință? Ghemuit în barcă, cu vesta de salvare pe tine și centura de siguranță strânsă? Cu un picior în barcă și cu unul afară? Umbli pe apă, ieși afară din barcă, dar vântul este tare?

Doamne, aș dori să fiu un discipol fidel, dar credința mea este slabă și eu sunt atât de fragil. Întinde-ți mâna ta spre mine precum ai făcut cu Petru, pentru ca slaba mea credință să nu se scufunde ci să se întărească în comuniune cu tine. Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Nu ești niciodată departe de mine, chiar dacă uneori așa mi se pare. Ajută-mă să cresc în credință, să depășesc fricile zilnice. Fă-mă să înțeleg că a pune concret viața mea în mâinile tale este un act de credință. Când barca vieții mele se scufundă, când iluziile puternice sunt prezente în viața mea, fă să aud vocea ta care mă mângâie și-mi dă siguranță. Curaj, eu sunt, nu vă temeți! Și atunci să te mărturisesc din toată inima: cu adevărat tu ești Fiul lui Dumnezeu. Amin.

13 august 2017

Pr. Cristian Bîrnat


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
508 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 19-a de peste an:

Anul A
10 august 2008 - Pr. Cristinel Farcaș
7 august 2011 - Pr. Iosif Enășoae
10 august 2014 - Pr. Alois Fechet

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat