Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 PREDICI LA RADIO IAŞI 

Anul A
Duminica a 17-a de peste an

1Rg 3,5-12; Ps 118; Rom 8,28-30; Mt 13,44-52

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Credința, care locuiește în lăcașul său sfânt, ne-a adunat și în această dimineață, aici, în casa sa. Așa cum am proclamat la începutul acestei Sfinte Liturghii, cu ajutorul psalmului 67, ne-a adunat aici pentru a-i aduce lauda, slava și preamărirea noastră dar și pentru a primi de la el putere și tărie.

Pentru a ne bucura cu adevărat de acest moment special, de comuniune cu el - căci noi știm că pe parcursul zilei sunt multe momente în care suntem chemați să ne facem părtași de prezența sa, atunci când facem o scurtă rugă, atunci când îndreptăm către cer simple invocații, atunci când suntem chemați să căutăm chipul lui Dumnezeu și prezența sa în aproapele, care are nevoie de ajutor, sau atunci când trebuie să manifestăm mai multă răbdare și atenție față de cel de lângă noi sau atunci când trebuie să iertăm și să oferim îndurare - acum suntem chemați să trăim acest moment special, să fie cu adevărat un moment special în care să reînnoim în noi încrederea în el și să-l rugăm să ne facă părtași de puterea și minunăția îndurării sale.

În rugăciunea de la colecta acestei duminici ne-am adresat Domnului rugându-l să sporească îndurarea sa față de noi, căci el este singurul ocrotitor al acelora care se încred în ei, recunoscând astfel că fără el nimic nu este deplin, nimic nu este sfânt. L-am rugat spunând: "Doamne, sporește îndurarea ta față de noi, căci tu ești ocrotitorul acelora care nădăjduiesc în tine, iar noi cunoaștem în acest fel că fără tine nimic nu este deplin, nimic nu este sfânt". Aceasta este înțelepciunea de care omul este chemat să se bucure câtă vreme trăiește aici pe pământ, pentru a pregusta încă de pe acum bucuriile vieții veșnice.

Regele Solomon, așa cum ne relatează prima lectură a acestei duminici, s-a bucurat de această înțelepciune. El a fost cel care a avut misiunea de a construi casa Domnului - templul din Ierusalim - o construcție importantă, impunătoare, care a reprezentat și reprezintă încă pentru evrei un loc de unire în trăiri și simțiri în credința în Dumnezeul cel Preaînalt.

Dar, mai mult, regele Solomon a dorit să construiască o casă vie formată din inimile tuturor acelora care formau poporul lui Dumnezeu, poporul lui Israel. De aceea, gândul său îndreptat în rugăciune către Domnul, la începutul misiunii sale de rege, avea în vedere construirea și hrănirea sfințeniei acestui popor. El se ruga cu aceste cuvinte: "Dă Doamne slujitorului tău o inimă ascultătoare, ca să-l judece pe poporul tău, discernând între bine și rău". Rugăciunea sa, care manifestă atenție și dorință de slujire față de popor în împlinirea misiunii sale, atinge în profunzime inima lui Dumnezeu; o rugăciune înțeleaptă și plină de sfințenie. El nu cere nici sănătate, nici succes, nici bogății, nici pedepsirea dușmanilor; nu cere nici viață lungă, nici nume și renume și nici siguranțe pământești. El cere mai multă înțelepciune și sfințenie a vieții. Căci, cine este înțelept și are sfințenia vieții știe să le transforme pe toate în har și binecuvântare. Spunea o sfântă a Bisericii noastre: "Totul este har".

Iubiți credincioși, dragi ascultători,

Vedem noi astfel și trăim în acest mod relația noastră cu Dumnezeu? Ce căutăm atunci când ne așezăm în rugăciune în fața lui? Chiar acum, în zi de duminică, fiind împreună în ascultara cuvântului și în primirea hranei dătătoare de viață, îl căutăm cu adevărat pe Domnul? Căutăm harul său, prezența sa care să inunde întreaga noastră viață, toate trăirile, faptele și misiunea noastră? Spunea un autor: "Doar cine îl caută cu adevărat pe Dumnezeu se va găsi și pe sine însuși". De câte ori, căutările noastre nu încep de la noi, se îndreaptă și au în vedere doar binele nostru și, din nefericire, sfârșesc tot cu noi.

Regele Solomon ne învață să fim întotdeauna - indiferent ce nume avem, ce poziție ocupăm și ce misiune trebuie să îndeplinim în societate, în familie sau în instituțiile în care lucrăm pentru a ne câștiga pâinea - să fim și să ne considerăm învățăcei, întotdeauna la începuturi în a cunoaște și a descoperi căile pe care Dumnezeu ne conduce și ne ghidează pașii. Doar o asemenea atitudine ne învață să avem o inimă docilă, atentă la înțelegerea și împlinirea voinței lui Dumnezeu, dispusă să-l asculte pe aproapele și să-l înțeleagă, umilă, înțeleaptă, mereu disponibilă față de cei mici și nevoiași.

În felul acesta se împlinesc în noi cuvintele sfântului Paul din a doua lectură a acesti zile, prin care el ne amintește că suntem cu toții orânduiți să fim asemenea chipului lui Cristos, Fiul lui Dumnezeu. Împreună cu el - care este primul născut între mulți frați - suntem chemați să parcurgem aceeași cale în viața noastră pământească, să ne bucurăm de aceeași soartă, să ne lăsăm cunoscuți de Domnul, să ne lăsăm priviți, pătrunși de el, să ne lăsăm chemați și conduși de el spre a fi iertați și mângâiați, în vederea gloriei care este oferită acelora care trăiesc și împlinesc planul său.

Care este planul lui Dumnezeu cu viața omului? Pentru noi, cei care ne-am născut și trăim poate într-o credință moștenită și educată, răspunsul ar fi simplu: să ne mântuim. Iar când ne gândim la mântuire, în general, ne gândim la veșnicie, veșnicie pe care noi o plasăm la sfârșitul vieții pământești. Oare este aceasta o privire chiar plină de înțelepciune asupra vieții, să trăim viața doar gândindu-ne la ceea ce va să fie atunci când noi nu vom mai avea nicio putere asupra timpului, asupra spațiului și asupra vieții noastre? Dacă trăim în acest fel viața, nu riscăm să pierdem prezentul, trăindu-l cu frică și teamă, considerând că nu este conform veșniciei la care aspirăm? Câtă lipsă de înțelepciune ar fi dacă trăim în acest mod!

Evanghelia de astăzi ne dă o soluție. Ea doreșe să trezească în noi o privire adevărată față de valoarea momentului prezent. A privi și a alege cu bucurie comoara care este deja în viața noastră. Cristos care ne caută nu pentru a ne cere, ci pentru a ne oferi, pentru a se oferi, și odată cu el ne oferă și bucuria care inundă întreaga noastră ființă: a alege mărgăritarele - și a ne bucura de ele - și să avem curajul să investim totul pentru valoarea pe care ele o au.

Evanghelia ne învață astfel că a fi creștin nu este precum mulți cred și poate chiar și trăiesc: o serie nesfârșită de sacrificii și de suferință în numele lui Cristos.

A fi creștin înseamnă a alege cu bucurie ceea ce este de valoare, având curajul să recunoaștem și să punem la locul cuvenit ceea ce nu are importanță, debarasând astfel viața noastră de ceea ce o poate împovăra.

Împărăția lui Dumnezeu este și rămâne un dar gratuit, nu este ceva ce poate fi câștigat și meritat. Este un dar pentru care omul trebuie doar să se detașeze de ceea ce nu este adevărat și autentic, pentru a face loc lucrării mântuitoare a lui Dumnezeu. Omul trebuie doar să aibă curajul de a alege, și această alegere va fi izvor de bucurie și fericire dacă recunoaște comoara și mărgăritarul prezent în existența sa. Nimeni nu se întristează când este în posesia unei valori.

Iubiți credincioși, dragi radioascultători,

Regele Solomon dorea să fie un conducător după inima lui Dumnezeu, pentru a realiza o împărăție a înțelepciunii și a adevărului pe acest pământ, o împărăție omenească, cu caracteristici omenești. Pentru a realiza o astfel de împărăție, recunoaște că are nevoie de Dumnezeu și apelează la ajutorul său.

Noi, oamenii, însă, suntem obișnuiți să realizăm de multe ori împărăția noastră după criterii prea omenești, de multe ori bazată pe mândrie, pe orgoliu, pe egoism, pe putere, pe interese personale, deșarte.

De ce regăsim aceste aspecte în împărăția noastră, a oamenilor? Pentru că acolo, de multe ori, lipsește Dumnezeu. Cu atât mai mult, viața omului - care se zbate constant între bine și rău, între lumină și întuneric, între sfințenie și păcat, între putere și slăbiciune - este primită de la Domnul și este o comoară, poartă în sine o comoară ce trebuie găsită, este un mărgăritar ce trebuie descoperit. Doar în acest fel va fi revalorizată viața și, odată cu ea, fiecare persoană.

Câți oameni nu-și disprețuiesc propria viață? Fie că este prea grea din cauza vreunei boli, a neputinței sau a bătrâneții, fie pentru că nu i se mai dă sens, din cauza vreunui eșec. Câți oameni nu manifestă dispreț și indiferență, poate chiar ură uneori, față de semeni. Acest lucru nu este drept, nu este demn de chemarea noastră creștină.

Fiecare viață este o frântură din veșnicia lui Dumnezeu și are nevoie de Dumnezeu pentru a fi cunoscută cu adevărat și trăită. În felul acesta, viața fiecărei persoane devine o comoară, un mărgăritar în care Dumnezeu își găsește toată plăcerea și bucuria. Iar noi, oamenii, suntem chemați să descoperim valoarea și demnitatea oferite nouă de Dumnezeu prin darul vieții, dar, mai ales, prin măreția răscumpărării. Să-i permitem Domnului în această zi să facă să strălucească în viața noastră lumina prezenței sale. Așa să ne ajute Dumnezeu. Amin!

30 iulie 2017

Pr. Iosif Iacob


[ Descarcă lecturile şi predica în format audio de pe www.pastoratie.ro... ]
494 accesari.


Alte predici pentru Duminica a 17-a de peste an:

Anul A
27 iulie 2008 - Pr. Isidor Chinez
24 iulie 2011 - Pr. Marius Adam
27 iulie 2014 - Pr. Eduard Patrașcu

[ Index predici și predicatori ]

 



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat